21/4- Χωρίς εξαγορές και συγχωνεύσεις, καληνύχτα σας… Του Γιώργου Κράλογλου

Χωρίς εξαγορές και συγχωνεύσεις, καληνύχτα σας…

  • Του Γιώργου Κράλογλου

Βραδυφλεγής βόμβα η μικρομεσαία Ελλάδα. Πώς θα εκραγεί; Αν χαθεί η προστασία των απολύσεων και όταν ζητηθούν 30 δισ. από ιδιώτες, για την ανάκαμψη.

Όσοι έχουν ξεγελαστεί με την ιδέα ότι το σχέδιο ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, της κυβέρνησης, ή η Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι οι κορβανάδες…, με τσάμπα λεφτά και αγύριστα δανεικά, όπως ξέρουμε στην Ελλάδα, ας το ξεχάσουν. Λάθος όνειρα κάνουν.

Το μόνο, από τη μοιρασιά “έτοιμων” του κορβανά που μπορούν να περιμένουν είναι να μην σταματήσουν οι επιδοτήσεις (επιστρεπτέες και άλλες) σε μικρούς, πολύ μικρούς και μεσαίους, υπό τον όρο των μη απολύσεων.

Γιατί χωρίς τις απαγορεύσεις αυτές χαθήκαμε και εμείς ως κοινωνία (με την ανεργία από το περίπου 17% στο περίπου 19%) και οι μικρομεσαίοι που χωρίς υπολογίσιμους εργαζόμενους δεν θα στηρίζουν δικαιώματα σε μοιρασιές χρηματοδοτήσεων για ανάκαμψη.

Να κάνουν και τον σταυρό τους να παραταθεί για το 2022 και το πάγωμα στην εφαρμογή του συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε., αλλιώς ας ξεχάσουμε επιδοτήσεις και βοηθήματα.

Τα πράγματα στην οικονομία είναι τραγικά απλά. Και δεν ανατρέπονται, χωρίς προϋποθέσεις, ούτε με το Ελλάδα 2.0, ούτε με Ελλάδα 5.0…

Δεν ανατρέπονται ούτε με αριστερές ευχές, ούτε με τα σβησίματα και χαρίσματα χρεών και κόκκινων δανείων, της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ…, βγάζοντας τα λεφτά από την μια τσέπη ως μικρομεσαίων φορολογούμενων για να τα βάλει στην άλλη ως μικρομεσαίων επιχειρηματιών…

Αυτά τα κόλπα και οι, διαχρονικές, πολιτικές ταχυδακτυλουργίες μας έφεραν εδώ που μας έφεραν.

Ας μείνουμε όμως στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 της κυβέρνησης και στις προϋποθέσεις για την επιτυχία του. Να μείνουμε και να ξεχωρίσουμε τη βασικότερη απ’ όλες.

Τα περίπου 30 δισ. που θα υποχρεωθούν να βάλουν ιδιώτες επιχειρηματίες που θα μπουν στα προγράμματα Ελλάδα 2.0 ή θα, μετάσχουν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα τα οποία θα εγκρίνει (μαζί με όλο το σχέδιο) η Ε.Ε, στους επόμενους μήνες.

Γιατί θίγουμε θέμα. Κατά τη γνώμη μας, οι εξελίξεις στην οικονομία θα ξεκαθαρίσουν, μια και έξω και τον μύθο, της πολύχρονης κομματικής προπαγάνδας της αριστεράς, για δήθεν στήριξη των ολίγων…, από τις μη αριστερές κυβερνήσεις αντί της στήριξης των πολλών…

Και να η βασική απάντηση. Την υπογραμμίζαμε και προχθές σε ανάλογο σημείωμα μας.

Από τα περιβόητα 57 δισ. που θα διατεθούν, για κάθε μορφής χρηματοδότηση πρωτοβουλιών στην οικονομία, περισσότερα από τα μισά (κοντά στα 30 δισ.) θα τα βάλουν οι επιχειρηματίες από την τσέπη τους. ‘Όσοι βέβαια ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν το σχέδιο ανάκαμψης.

Τα μισά από αυτά θα είναι δικά τους κεφάλαια. Τα άλλα μισά θα είναι δανεικά, ναι μεν με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, αλλά δανεικά. Θα τα πάρουν και θα τα επιστρέψουν. Διαφορετικά οι δανειστές θα βάλουν εμάς να τα πληρώσουμε.

Για να δουλέψει μάλιστα το σχέδιο Ελλάδα 2.0 και να πιάσει τους στόχους και χρονικά, οι προτάσεις και οι επενδύσεις στις οποίες θα πάρουν μέρος οι ιδιώτες πρέπει να παραδοθούν στην κυβέρνηση, Απρίλιο, Μάιο, για να υποβληθούν προς έγκριση στις Βρυξέλλες, πριν το καλοκαίρι. Έτσι πρέπει να συμβεί αν θέλουμε να έχουμε εκταμιεύσεις, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο του 2021.

Έχουμε όμως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έτοιμες να βάλουν 30 δισ. επενδύσεις, από δικά τους λεφτά και δανεικά, για να διεκδικήσουν τις επιδοτήσεις και τους άλλους πόρους του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ;

Κατά τη γνώμη μας μάλλον μας λείπουν. Η δε μικρομεσαία Ελλάδα δεν διαθέτει και μεγάλες επιχειρήσεις, πάνω από το 2% του συνόλου. Να λοιπόν τι συμβαίνει με κάθε σχέδιο ανάκαμψης ή ανάπτυξης και βλέπουμε μόνο μεγάλες σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Οπότε, αν θέλουμε να αλλάξουμε τη μικρομεσαία εικόνα της οικονομίας στην Ελλάδα και στοχεύουμε στο μεγάλωμά της, οφείλουμε να ενισχύσουμε κάθε πρόγραμμα που διευκολύνει συγχωνεύσεις ή εξαγορές για μεγάλωμα μικρών και μεσαίων. Έτσι μόνο θα μπορούμε να βοηθήσουμε τους μικρούς και τους πολλούς, που λένε οι δυνάμεις της αριστεράς και της προόδου… και όχι πολεμώντας τους ολίγους μεγάλους του 2%. Και ας μη μας διαφεύγει πως η Ελλάδα είχε και πολλούς μεγάλους. Αλλά ή τους κλείσαμε ή τους διώξαμε. Ρωτήστε και την Πίτσος…

george.kraloglou@capital.gr