(21.3.2021)- Θ.Σεμερτζίδης: Σε ανοδική τροχιά το Χ.Α. παρά τα τραπεζικά «βαρίδια»

Τρίτη μέρα απωλειών στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 833,07 μονάδες με πτώση 1,36%, πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες απώλειες 1,97%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 214,6 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων να ανέρχεται στα 61,09 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που πραγματοποίησαν σήμερα πράξη, 39 έκλεισαν ανοδικά, 66 πτωτικά, και 65 παρέμειναν αμετάβλητες.

  • Σε αρνητικό έδαφος διαπραγματεύθηκε ο γενικός δείκτης καθ’ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης, καταγράφοντας τις πρώτες ώρες αυτής ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 830,78 μονάδες, με τις πιέσεις να απορροφώνται στο μεγαλύτερο μέρος τους στο δεύτερο μισό της διαπραγμάτευσης, και την σχέση ανοδικών/καθοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 1 προς 1,7.

Ως φυσιολογική μπορεί να θεωρηθεί η διόρθωση που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ο γενικός δείκτης έπειτα από έξι εβδομάδες με θετικό πρόσημο έφθασε να διαπραγματεύεται πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, με μετοχές από την μεγάλη, μεσαία, και μικρή κεφαλαιοποίηση να καταγράφουν νέα πολυετή υψηλά.

Μεγαλύτερη άνοδος/Μεγαλύτερη πτώση

Κλασσική περίπτωση ψυχολογίας οι τελευταίες συνεδριάσεις όσο αφορά τις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, κι αυτό διότι, εάν εξαιρεθεί η περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, δεν συντρέχουν (μέχρι στιγμής) κάποιοι ιδιαίτεροι λόγοι αθρόων ρευστοποιήσεων για τις υπόλοιπες, εκτός κι εάν προεξοφλείται από την αγορά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και για τις υπόλοιπες τράπεζες και με τους ίδιους πάνω κάτω όρους.

Υψηλό/Χαμηλό 52 εβδομάδων

Στην περίπτωση που την επόμενη εβδομάδα δούμε ένα μίνι ράλι στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου, θα εγείρονται βασικά ερωτήματα για τον λόγο του selloff των τελευταίων ημερών, μένοντας ως είθισται φυσικά αναπάντητα. Κι όλα αυτά μάλιστα λίγο πριν τις τελικές αποφάσεις από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς στις 7 Απριλίου.

Στο 76% διαμορφώθηκε το ποσοστό των μετοχών του FTSE25 που έκλεισαν με σήμα αγοράς αυτή την εβδομάδα, έναντι 96% την προηγούμενη εβδομάδα, με τις μετοχές των συστημικών πλην της Τράπεζας Πειραιώς να κλείνουν με σήμα αγοράς. Οι μετοχές των ΓεκΤέρνα, ΑΡΑΙΓ, και ΟΛΠ έκλεισαν πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης.

  • Στα διεθνή χρηματιστήρια, στο ημερήσιο διάγραμμα ο δείκτης Dow Jones παρέμεινε με σήμα strong buy, ο δείκτης S&P 500 μετέτρεψε το σήμα του από strong buy σε buy, και ο δείκτης Nasdaq από buy σε sellΣτην Ευρώπη οι δείκτες DAX 30, FTSE 100, και CAC 40 διατήρησαν το σήμα τους σε strong buy, όπως διακρίνουμε στον παρακάτω πίνακα.

Τέλος στο σερί των έξι ανοδικών εβδομάδων για τον γενικό δείκτη, ο οποίος διατήρησε το σήμα αγοράς, καθώς και την ανοδική του τάσηΗ αντίσταση βρίσκεται στις 851 μονάδες (γραμμή ΑΒ) και η στήριξη στις 747 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο  να διαμορφώνεται (271,9 εκατ. τεμάχια) υψηλότερα του μέσου όρου των τριάντα ημερών (168,7 εκατ. τεμάχια).

Ο δείκτης FTSE πραγματοποίησε εβδομαδιαίες απώλειες 1,99%, έχοντας σταθεροποιηθεί πάνω από τον ΚΜΟ200 ημερών (1.961 μονάδες), με το σήμα αγοράς να παραμένει. Ο εβδομαδιαίος όγκος διαμορφώθηκε στα 148,9 εκατ. τεμάχια έναντι 132,1 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών. Η αντίσταση βρίσκεται στις 2.105 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.779 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Τρίτη εβδομάδα κερδών για τον δείκτη FTSEM, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 1,23%, ολοκληρώνοντας οριακά πάνω από το όριο της υπεραγορασμένης ζώνης, διατηρώντας αυξημένες τις προσδοκίες για υψηλότερα επίπεδα, με το σήμα αγοράς να παραμένει. Η αντίσταση στις 1.193 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 1.060 μονάδες (γραμμή ΓΔ).

Τέλος στο σερί των τριών ανοδικών εβδομάδων για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος έκλεισε με εβδομαδιαίες απώλειες 3,95%, διατηρώντας το σήμα αγοράς. Η αντίσταση βρίσκεται στις 555 μονάδες (γραμμή ΑΒ), και η στήριξη στις 371 μονάδες (γραμμή ΓΔ), με τον εβδομαδιαίο όγκο να διαμορφώνεται στα 214,0 εκατ. τεμάχια έναντι 121,9 εκατ. τεμαχίων του μέσου όρου των τριάντα ημερών.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με αυτή του 5ετούς να διαμορφώνεται στο 0,034% (-54,11%), και του 10ετούς στο 0,923με  πτώση 3,85%.

Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

follow us on twitter

https://twitter.com/neweconomygr

https://twitter.com/TheodorosSem