2021: Χρονιά restart για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; (των Στέλιου Ορφανάκη* και Νικήτα Παπαντωνίου**)

2021: Χρονιά restart για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; (των Στέλιου Ορφανάκη* και Νικήτα Παπαντωνίου**)

Σύμφωνα με τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι (καθαρές) εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα για το 2019 ανήλθαν σε 4.484 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό ήταν το υψηλότερο ποσό από το 2002! Μάλιστα το εντυπωσιακό είναι ότι η σταθερή αύξηση των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων παρατηρήθηκε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αμέσως μετά που η χώρα βρέθηκε σε capital controls! Όπως φαίνεται και από το παρακάτω γράφημα το έτος 2019 ήταν η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με στοιχεία της WORLD BANK ήταν στη θέση 79 σε ότι αφορά τη φιλικότητα/ευκολία που παρέχει στο να κάνεις δουλειές (easy of doing business). Μάλιστα αν δούμε και τα επιμέρους στοιχεία είμαστε στη θέση 86 στην έκδοση αδειών, στη θέση 119 σε ότι αφορά την ευκολία δανειοδότησης και στη θέση 136 σε ότι αφορά στην ισχύ των συμβάσεων που υπογράφονται.

Τί σημαίνουν όλα αυτά που περιγράψαμε παραπάνω; Ας πούμε ότι είσαι κάποιος μεγαλοεπενδυτής  που έχεις xyz δεκάδες εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια ευρώ ή δολάρια που θέλεις να επενδύσεις κάπου στον κόσμο. Οι επιλογές σου είναι μια χώρα από όλο τον κόσμο. Επειδή λοιπόν οι χώρες είναι πολλές σχεδόν 190 θα πας στον πίνακα που μόλις αναφέραμε. Στον πίνακα αυτό η Ελλάδα θα αποτελεί για εσένα την 79η επιλογή!!! Με λίγα λόγια ο εν λόγω επενδυτής θα εξετάσει 78 χώρες πριν φτάσει σε εμάς. Τόσο απλά!

Όμως αρκετοί θα πείτε ότι μπορεί ο επενδυτής να θέλει να επενδύσει στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μόνο! Ακόμη κι αν ο επενδυτής είναι αποφασισμένος να επενδύσει κάπου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο δείτε πόσες χώρες είναι πιο πάνω από εμάς:

Βουλγαρία

Ιταλία

Ρουμανία

Κύπρος

Κροατία

Μοντενέγκρο

Βέλγιο

Σλοβακία

Ολλανδία

Πολωνία

Πορτογαλία

Σλοβενία

Ελβετία

Λουξεμβούργο

Γαλλία

Αυστρία

Ιρλανδία

Ισλανδία

Γερμανία

Φιλανδία

Λετονία

Σουηδία

Νορβηγία

Αγγλία

Δανία

Ναι, αλλά θα πείτε κάποιοι άλλοι: «Η Ελλάδα έχει ήλιο, θάλασσα, ωραίο καιρό!». Θα συμφωνήσουμε ότι έχει. Όμως τον ίδιο ήλιο, ωραίο καιρό έχουν χώρες και περιοχές που ανήκουν στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα χωρίς να έχουν εταιρικό φόρο στο 24%, προκαταβολή φόρου επόμενου έτους, εισφορά αλληλεγγύης, εισφορά σε κοινωνική ασφάλιση της τάξης του 35% και φόρο μερισμάτων 5% έτσι ώστε η συνολική φορολογική επιβάρυνση για όποιον επιχειρηματία θέλει να είναι νόμιμος στη χώρα μας να ξεπερνάει το 35% συνεπικουρούμενη με μεγάλες εργοδοτικές εισφορές.

Επίσης, ας λάβουμε υπόψη ότι ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωτικό να μείνει εκεί που επενδύει. Θα μπορούσε άνετα να μένει στο Λονδίνο και να κάνει τις βόλτες του στο Μονακό και όλα αυτά χωρίς να χρειάζεται να κυκλοφορεί με τζιπ συνοδείας γεμάτα φουσκωτούς από πίσω του και μπροστά με αστυνομικό σε μηχανή μεγάλου κυβισμού, λες και ζει στη Μοσούλη ή στην Καμπούλ.

Σε κάθε περίπτωση, αν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στη χώρα έφθασαν τα 4,5 δις ευρώ, τότε με κυβέρνηση ΝΔ δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ξεπεράσουν τα 20 δις ευρώ το χρόνο…και λίγα γράφουμε, με δεδομένο ότι έχουμε για την επόμενη επταετία και το πακέτο των 72 δις ευρώ που αντιστοιχούν σε περίπου 7 δις το χρόνο. Ελπίζουμε όταν η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού της μιλάει για restart επενδύσεων, να εννοεί τουλάχιστον 20 δις ευρώ το χρόνο σε Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) ξεκινώντας από το 2021 αλλιώς…

Καλή χρονιά!

Υ.Γ.: Σε περίπτωση που η κυβέρνηση πιάσει τέτοια νούμερα έχουμε την εντύπωση ότι είναι καλό να έχουν γίνει κάποιες τοποθετήσεις και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Φυσικά τέτοιες τοποθετήσεις γίνονται πάντα με τη συμβουλή των επαγγελματιών.