20 IAN 2022- Χ.Α+ Markets (Nο.16): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

 • SPREADS
 • ΤΣΙΜΠΑΝΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΑ ΑΤΙΜΑ…
 • ΜΗΝ ΑΝΟΙΓΕΣΤΕ, το πολύ πολύ, “HIT and RUN” οι βραχυπρόθεσμα κινούμενοι. Μακρυά από προϊόντα μόχλευσης. Και οι τοποθετήσεις σας ύστερα από δυό και τρεις εγκεφαλικές συσκέψεις με τον εαυτό σας. Υπουλη η περίοδος που ζούμε, πάρα πολύ θα έλεγα.
 • ΕΚΕΙΝΟ που προέχει για τον πραγματικό επενδυτή που θέλει να κοιμάται όσο το δυνατόν πιο ήσυχος τα βράδυα, είναι η σταθερά της επιλογής ποιοτικών και σωστά αποτιμημένων εταιρειών σε ποσοστό 75%, με το υπόλοιπο 25% (αν το επιθυμεί) σε ρισκαδόρικες μετοχές που έχουν όμως κάτι να δείξουν μελλοντικά και δεν είναι μη αναστάσιμες.
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ1,71+1,72
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ0,60+0,61
ΙΣΠΑΝΙΑ0,69+0,70
ΙΤΑΛΙΑ1,41+1,42

****

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Τα φιλαράκια μας στις Βρυξέλλες μας τόνισαν ξανά ότι έχουν μείνει έκπληκτοι οι της Κομισιόν από την αρτιότητα των ελληνικών φακέλων. Και επίσης ότι αν δεν βγάλουμε – ως συνήθως – τα μάτια μας μόνοι μας, τότε το 2025 η Ελλάδα θα είναι πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας υψηλών στάνταρντς!

 • ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλά πραγματικά (παν)άξια στελέχη που προσφέρουν έργο και μεγάλες υπηρεσίες στην χώρα μας. Εκεί που τρελένονται – να ξέρετε – είναι όταν αντιλαμβάνονται το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο γνώσης διάφορων μεγαλοσχημόνων που δεν ξέρουν πραγματικά τι… συμβαίνει γύρω τους. Και οι οποίοι είναι τα… αφεντικά τους(!). Αθάνατη Ελλάδα με τους ρεμπεσκέδες σου, τους υψηλά (προ)ιστάμενους, τρομάρα τους.

****

AΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ο φίλος αναγνώστης που μου έγραψε…

Βασίλη, πως θα σου φαινόταν να βρείς έναν ψυχολόγο και να τον εντάξεις στην ομάδα του Μικρομετόχου με κάποια δικιά του στήλη πχ του στυλ «Η γωνιά του άρρωστου» ή εναλλακτικα «Υπάρχει Ελπίδα» Ή ακόμα καλύτερα «Η γωνιά του Τρολ»; 

 • Υπάρχει μεγάλο αναγνωστικό κοινό που χρήζει άμεσα ψυχοθεραπείας απ’όσα βλέπω και διαβάζω.

Δεν τους αδικώ, μιας και στην πλειοψηφία τους αποτελούν άτομα που το σύστημα και ειδικότερα το χρηματιστήριο έχει πετάξει εκτός αγοράς αφού πρώτα τους μάδησε κανονικότατα.

 • Και τώρα έχουν μείνει να σερφάρουν στο διαδίκτυο κατηγορώντας όλους και όλα. Ισως με τον τρόπο αυτό, εκτός από χρηματιστηριακή βοήθεια θα παράσχεις και κοινωνικό έργο.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν αξίζει τον κόπο φίλε μου, ούτε γι’αστείο. Είναι αγιάτρευτοι, ενώ βγάζουν μία κακία, ένα μίσος, μία ζήλεια άνευ προηγουμένου. Και από την επιχειρηματολογία τους, αντιλαμβάνεσαι γιατί τα έχασαν όλα…  

 • ΑΡΚΕΤΑ ΤΟΥΣ δώσαμε σημασία, πλέον ζήτησα να μην μου στέλνουν καν την αποδελτιοποίηση. Δεν αξίζει, σκέτος εμετός, βόθρος, οχετός.

ΣΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ: Εχουμε Ψυχολόγο, είναι ο… Παρατηρητικός. Διδάκτωρ εκ Γερμανίας ορμώμενος και καθηγητής ΑΕΙ.

****

ΞΑΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ επί τη ευκαιρία: 

ΟΑΚ: Σε μια ραχούλα καθόταν ο Σήφης και ο Μανούσο κα αγνάντευαν την δύση του ήλιου στον Ψηλορειτη. Κάποια στιγμή πλησιάζει ένας τουρίστας και τους λεει : Ντου γιου σπικ ινγκλις;
Κοιτιωνται οι δυό τους και απαντάει ο Μανούσος -Τσ
Σπρεχεν σι ντοιτσ; -Τσ
Παρλάτο ιταλιάνο; -Τσ
Παρλεβου φρανσε; -Τσ
Πάρλα εσπανιολ; -Τσ
Απαγοητευμένος ο τουρίστας σηκώνεται και φεύγει.
Λέει ο Σήφης του Μανούσου : Μωρέ Μανούσο;
-Μμμμμ
Μώρε μανούσο εν κατέομε καμιά ξένη γλώσσα. Πρέπει να μάθουμε καμμία…
Γιαντα ωρέ Σήφη, ηντα να τηνε εκανομε;
Ε τί ; να μπορούμε να συνενοηθούμε με κανέναν
Και τούτος που ηξερε πέντε μωρέ, συννενοήθηκε;

 • Συμπέρασμα : Το ταμπλό μιλάει. Καταλαβαίνει ο άλλος;

*****

22.5.2021- ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ … “JP Morgan: Πιο ακριβή αγορά στην Ευρώπη η Ελλάδα- Τον υψηλότερο δείκτη P/E «βλέπει» η JP Morgan την τριετία 2021-2023, με τεράστια διαφορά από την αμέσως επόμενη ευρωπαϊκή χώρα. Μικρή βελτίωση τα επόμενα έτη στα κέρδη ανά μετοχή, εκτιμά ο οίκος. Πολύ χαμηλές συγκριτικά και οι μερισματικές αποδόσεις.

 • ΣΣ μ/μ: Τι μας λέτε ωρέ λεβέντες; Σας χτύπησε πάλι στο κεφάλι και κατεβάζετε σχόλια-εκτιμήσεις σκέτα ανέκδοτα και μάλιστα κάκιστου γούστου;; Δεν μας λέτε, αν και αμφιβάλουμε αν ποτέ το έχετε ψάξει, το Χ.Α έχει… 10 μετοχές ή παραπάνω;
 • Καιρός να  μάθετε αθεόφοβοι, ότι ο αριθμός τους είναι 15πλάσιος και ανάμεσα σε αυτές πολλές πραγματικό κόσμημα… Επίσης συμπεράσματα δεν βγαίνουν με βάση μόνον το p/e. Εχετε μεγάλη πλάκα αστέρια μου!

*****

 • Ex-Dividend

24/01/22 | Jumbo (extraordinary dividend EUR 0.385/share)

01/02/22 | Quest Holdings (interim dividend EUR 1.25/share)

Results

27/01/22 | Mytilineos (FY21 Flash Note)

Corporate Bond Issuance

19/01/22-21/01/22 | Premia Properties – Public offer period

 ****

*****

****

ΜΑΘΙΟΣ- απάντηση: Ολόκληρο τον Δεκέμβριο και μέχρι χθες είχε κινηθεί στο εύρος των 0,4700 με 0,5500 ευρώ με συνολικές συναλλαγές 42 χιλ.τμχ. Και χθες ξαφνικά στο +15,4% στα 0,6000 ευρώ με συναλλαγές 78 χιλ.τμχ. Κάποιο σενάριο θα παίζεται… Ομως να δούμε και την συνέχεια. Στο 9μηνο είχε πωλήσεις 9,8 εκατ. ευρώ, στα 0,39 εκατ. τα Ebitda , με δανεισμό 10,8 εκατ. και καθαρή θέση 7,3 εκατ. ευρώ. Αποτιμάται σε 5,9 εκατ. ευρώ.

 • ΣΧΟΛΙΟ μ/μ πριν μερικούς μήνες: ΜΑΘΙΟΣ: Χάλια – ξεχάλια το 2020, δεν θα μείνει όμως να βλέπει τις άλλες… βαρκούλες να αρμενίζουν. Αλλωστε, είναι από τις πλέον ιστορικές βιομηχανίες και μοναδική στο είδος της. Αρκεί να σοβαρευτούν διοίκηση και μεγαλομέτοχοι. Να δείξουν και κάποιο έργο βρε αδερφέ, όχι μόνον συνεντεύξεις.

ΣΧΟΛΙΟ μ/μ πριν μερικούς μήνες:

 • ΜΑΘΙΟΣ(I): Παλαιές καραβάνες (πιστοί αναγνώστες του μ/μ), μας… συνιστούν να μην είμαστε τόσον αυστηροί μαζί του.  Δεν θα τους πάμε κόντρα, ίσως να έχουν δίκηο… Μοναδική στο αντικείμενο της η εταιρεία, αρκεί να σοβαρευτούν και να σηκώσουν τα μανίκια οι αρμόδιοι…
 • ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ – Τα έργα ανάπτυξης είναι σε θέση να τον βγάλουν για τα καλά από την αφάνεια και να τον φέρουν στην… επιφάνεια. Ζητήσαμε από τους υποστηρικτές του να μας ετοιμάσουν ένα ΜΕΜΟ που να επεξηγεί την επιμονή τους… Το υψηλό του στα 0,7000 ευρώ στις 18.2.2020 και στα 0,4800 τώρα.

@10:10

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ:
Με απώλειες έκλεισε χθες ο ΓΔΧΑ αντίστοιχες με εκείνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Η άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων επαναφέρει τις πιέσεις στις αποτιμήσεις και αυξάνει την μεταβλητότητα, κυρίως στις ΗΠΑ σε αυτή τη φάση, καθώς δεν αποκλείονται περισσότερο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την FED εντός του 2022 και ειδικότερα το Α εξάμηνο.  
 • Παράλληλα, μικτή ήταν χθες η εικόνα των αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ και ο δείκτης μεταποίησης Empire  (Ιανουαρίου) κινήθηκε πολύ χαμηλότερα των εκτιμήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο και η Ευρώπη δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον ΓΔΧΑ. 
Επιπλέον, εκτιμούμε ότι αυξάνεται η πιθανότητα προσέγγισης της ελληνικής 10ετίας στα επίπεδα του 2% δημιουργώντας πτωτικές πιέσεις στις μετοχικές αποτιμήσεις. Δεδομένου ωστόσο, ότι το outlook της ελληνικής οικονομίας παραμένει θετικό θα αξιολογήσουμε νέα πιθανά επίπεδα ενίσχυσης των θέσεων μας σε περίπτωση σημαντικής αδυναμίας του ΓΔΧΑ. 
 • Σήμερα δημοσιοποιείται το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας, ενώ μεταξύ των αμερικανικών εταιρειών που ανακοινώνουν επίσης σήμερα βρίσκονται οι Bank of AmericaMorgan Stanley και United Health.

@10:15

ΕΠΕΣΕ ΞΥΛΟ ΠΑΛΙ έξω, αλλά γιατί σώνει ντε και καλά να πέσει και… μέσα; Κάποια στιγμή πρέπει να σοβαρευτούμε και να κοιτάζουμε τα του οίκου μας.

Αυτές έχουν κάνει τρελές κούρσες, ενώ μιλάμε για τεράστιες αγορές ασύλληπτων μεγεθών.
Και δεν μπορώ να καταλάβω αυτή την νοοτροπία, αλλά δεν θα κάτσω και να σκάσω. Αρκετά με την ηλιθιόυτητα, που είναι και… ανίκητη.

Κακό του κεφαλιού μας πάντως, αν δεν αλλάξουμε αυτή την (YΠO)ΔΟΥΛΙΣΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ… Χρειάζεται όμως ΗΓΕΣΙΑ με ΚΑΡΥΔΙΑ κι άντε τώρα να την βρεις…
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ μάλιστα τώρα από τον νέο δ/ντα σύμβουλο να μας (δια)σώσει…

ΤΩΡΑ μάλιστα σωθήκαμε, τα πιάσαμε τα λεφτά μας… Οσο αξιόλογος και να είναι, όση όρεξη να έχει για δουλειά ο άνθρωπος, στο μαγαζί κάνουν και θα κάνουν κουμάντο τα ίδια μυαλά. Αυτά δηλαδή που το διέλυσαν όχι μόνον μιά ή δύο φορές.

@10:20

ΘΑ ΗΤΑΝ πάντως αδικία να είχε φύγει ο Σωκράτης Λαζαρίδης και με το που να έφευγε, το Χ.Α να έγραφε νέα υψηλά 7ετίας. Ευτυχώς δεν του έτυχε τέτοια γκαντεμιά. Φεύγει με το κεφάλι ψηλά. Εχει ρίξει ο άνθρωπος πολύ δουλειά, πάρα πολλή δουλειά και τι να λέμε τώρα. Απλά, από ένα σημείο και έπειτα έρχεται νομοτελειακά ο κορεσμός. Δεν είναι δα και λίγα, είκοσι και πλέον χρόνια….

@10:25

@10:40

 • O καλός και ο κακός χαμός θα (ξανα)γίνει σήμερα στα γνωστά χαρτιά και χαρτάκια – όρεξη να έχουμε…
EPSIL: Και σήμερα στο κόκκινο, αλλά προσωπικά δεν θα στοιχημάτιζα ότι θα κλείσει ξανά στο ΠΛΗΝ… Ιδού τι μου μετέφερε ο φίλος μου που την παρακολουθεί από τα…γενοφάσκια της…
“Στο τελευταίο 3μηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών από τα 28,5 εκατ.του 9μηνου έκλεισε την χρήση ίσως και άνω των 50 εκατ. ευρώ. Και επειδή σημαντικό κομμάτι της προαναφερθείσας αύξησης προήλθε από τις συνδρομές του MyData οι οποίες γίνονται τοις μετρητοίς, εκτιμάται ότι το ταμείο «φούσκωσε» με αποτέλεσμα η εταιρεία να κλείσει τη χρονιά με έντονα αρνητικό καθαρό δανεισμό παρά το μπαράζ των εξαγορών στις οποίες προχώρησε κατά την τελευταία διετία”.
Μου είπε κι άλλα πολλά, ότι η εταιρεία δεν έχει συναγωνισμό στην ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει, θα καταστει 1η δύναμη στην διαβαλκανική ζώνη κι άλλα πολλά. Α, κι ότι σύντομα θα ξεπεράσει και το φράγμα των 100.000 πελατών(!)…

ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, Ε, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ…

ΜΙΑ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΔΥΟ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ, ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΕΦΤΗ… Ε, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ…

Χ.Α: ΣΦΗΝΑΚΙΑ από τον ΟΑΚ-no.2 – Στο χωριό μου λέμε, ότι το χρήμα και ο βήχας δεν κρύβονται!

19/1/2022- Χ.Α: ΣΦΗΝΑΚΙΑ από τον ΟΑΚ-no.2 – Στο χωριό μου λέμε, ότι το χρήμα και ο βήχας δεν κρύβονται!


Χ.Α: ΣΦΗΝΑΚΙΑ από τον ΟΑΚ- Πάμε λοιπόν να δούμε μερικά hot(;) stories….

19/1/2022- Χ.Α: ΣΦΗΝΑΚΙΑ από τον ΟΑΚ-no.2 – Στο χωριό μου λέμε, ότι το χρήμα και ο βήχας δεν κρύβονται!

19 Ιανουαρίου 2022- Η προσωπική γωνιά του μ/μ με τους αναγνώστες του…

19 Ιανουαρίου 2022- Η προσωπική γωνιά του μ/μ με τους αναγνώστες του…

****

WALL STREET

Παρά το ανοδικό ξεκίνημα και τις ενδοσυνεδριακές προσπάθειες αντίδρασης, η Wall Street υπέκυψε για μια ακόμη συνεδρίαση στην έντονη νευρικότητα που έχει προκαλέσει η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και ο αυξανόμενος πληθωρισμός, με τον τεχνολογικό Nasdaq να εισέρχεται μάλιστα σε περιοχή διόρθωσης.

Το κλίμα δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν ούτε τα θετικά μηνύματα από το μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, παρά τη μικρή υποχώρησή τους σήμερα συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στις μετοχικές αξίες, ιδιαίτερα στους ευαίσθητους στην ομολογιακή μεταβλητότητα τεχνολογικούς τίτλους αλλά και άλλες “μετοχές ανάπτυξης”.

***

Σε υψηλά 7 και πλέον ετών τερμάτισε το πετρέλαιο την Τετάρτη, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι αισιόδοξες προσδοκίες για την εξέλιξη της ζήτησης το τρέχον έτος έδωσαν συνέχεια στο ράλι των τιμών.

Οι τιμές του Brent και του αμερικανικού αργού έχουν ανέλθει σε νέα υψηλά 7 ετών, καθώς οι ανησυχίες για τις γεωπολιτικές εντάσεις έχουν συμβάλλει στη διατήρηση ενός ‘πάτου’ για τις τιμές, ενώ η προσωρινή διακοπή της ροής στον αγωγό πετρελαίου μεταξύ του Ιράκ και της Τουρκίας ενέτεινε την πολυπλοκότητα της κατάστασης όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου και κρατά τις αγορές εγρήγορση.

***


ΣΚΗΝΕΣ FAR WESTΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.