20/9: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ (1)

ΣΑΤΟ: Αλλάζει “χέρια” η Sato – Νέο αίτημα εξυγίανσης κατέθεσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως έκανε γνωστό χθες η εταιρεία. Τον έλεγχο της νέας εταιρείας αναλαμβάνει επενδυτικό fund, ενώ εκτός του νέου σχήματος μένουν οι σημερινοί μέτοχοι. Γεγονός που σημαίνει ότι οι νυν μέτοχοι μένουν “αμέτοχοι”. Για να δούμε, θα παραδειγματισθούν αυτοί που κυνηγάνε τις…ευκαιρίες; ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕΛΟ και τώρα ΣΑΤΟ. Και έχουν κι άλλες πάρει σειρά…

ΕΥΔΑΠ: Το να ασχολείται με το ΝΕΡΟ και να μην επεκτείνει τις δραστηριότητες της και στο ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ (που αποδίδει συνολικά μερικές δεκάδες εκατ. ευρώ σε όσους ασχολούνται με αυτό) είναι κυριολεκτικά από τα… άγραφα.

ROADSHOW ΛΟΝΔΙΝΟΥ: Βαρεθήκαμε να διαβάζουμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια. Σαν να είμαστε γίδια…

TRIPLE WITCHING: Βρε κάτι μυστήρια, μυσταγωγικά κόλπα για να τα κονομάνε από τα αρρωστάκια του τζόγου. ΕΧΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ με τα προιόντα τους τα οικονομικά εγκληματικά κολλάρα, αλλά όχι μόνον ζουν και βασιλεύουν, αλλά ουσιαστικά κυβερνούν τον πλανήτη ΓΗ και… αγαπάνε όλη την ανθρωπότητα.

FORTHNET: Με αυτά και με εκείνα η κ/φση έφτασε στα 78 εκατ. ευρώ, για μία εταιρεία με οφείλει στις τράπεζες 320 εκατ. και έχει αρνητικά ίδια κ/φ της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Ό,τι κούρεμα κι αν κάνουν οι τράπεζες, όσα και να βάλει ο νέος ιδιοκτήτης, όποια ΑΜΚ και να κάνει πιστεύει κανείς λογικός άνθρωπος ότι θα βγουν κερδισμένοι οι νυν μικρομέτοχοι της;;

ΑΛΜΥ/ ΑΛΟΦΟΥΝΤ: Πέστε μας βρε παιδιά τα μεγέθη της λεγάμενης! Τόσο δύσκολο είναι;;

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ στο capital.gr: Ασταμάτητη είναι η “δίψα” των διεθνών επενδυτών για αποδόσεις και ειδικά για την Ελλάδα, όπως αποδεικνύει η εικόνα της αγοράς ομολόγων και σήμερα, όπου παρά το γενικότερα μικτό κλίμα που επικρατεί στην ευρωζώνη, οι ελληνικοί τίτλοι υπεραποδίδουν και πάλι, συνεχίζοντας το ράλι.

  • Οι γρήγορες κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνησης στο μέτωπο των επενδύσεων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, κρατούν τις διαθέσεις των επενδυτών για τα ελληνικά assets “ανεβασμένες”, ενώ οι επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα καθώς και των υψηλόβαθμων στελεχών των ελληνικών εισηγημένων με τα funds στο roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο λειτούργησαν ενισχυτικά στο bullish κλίμα γύρω από την Ελλάδα.

Μάλιστα η ζήτηση των επενδυτών για… Ελλάδα, αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στο εξαιρετικά υψηλό ενδιαφέρον που έδειξαν οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι επενδυτικές τράπεζες που βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στη βρετανική πρωτεύουσα για ραντεβού με τον κ. Σταϊκούρα, με αποτέλεσμα σήμερα και μετά το πέρας του roadshow, ο Έλληνας Υπουργός να συνεχίζει τις συναντήσεις πριν το ταξίδι επιστροφής του στην Αθήνα.

  • Έτσι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου οδεύει σιγά σιγά κάτω και από το 1,3% καθώς σήμερα υποχωρεί κατά 4,6% στο 1,316% και σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το spread να διαμορφώνεται στις 184 μ.β. και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2009
  • Ενώ ήπια πτώση σημειώνει η απόδοση του 5ετούς ομολόγου η οποία διαμορφώνεται επίσης σε χαμηλό ρεκόρ του 0,76%. H απόδοση στο 15ετές έχει “βυθιστεί” στο 1,738% ενώ στο 25ετές αγγίζει μόλις το 2,19%, με πτώση άνω του 3% και για τους δύο τίτλους οι οποίοι “χτυπούν” επίσης νέα ιστορικά χαμηλά.

ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ: Σε καταγγελίες ότι ο κ. Μανώλης Δομαζάκις επιχειρεί να παραπλανήσει τους μετόχους ενόψει της γενικής συνέλευσης της Creta Farms προχώρησε ο κ. Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Σε σημερινή γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι “ο κ. Δομαζάκις κάνοντας κατάχρηση της θέσης του ως Διευθύνοντος Συμβούλου διαδίδει ψευδείς και ανακριβείς πληροφορίες”.

  • Παράλληλα επανέρχεται στο θέμα των αποθεμάτων της εταιρείας, το οποίο έθιξε και σε χθεσινή του δήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα επαναλάβουμε το ερώτημα που πήγαν τα 16 εκ ευρώ αποθέματα που υπήρχαν στο τέλος Απριλίου ώστε η εταιρία μετά από δύο μήνες να μην μπορεί να αγοράσει προμήθειες και να έχει μηδενική παραγωγή”.

ΚΛΗΡΩΣΑΝ ΣΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ: ΑΝΤΕ να δούμε και πόσον ανασταλτικός παράγοντας ήταν η σημερινή της κλήρωση. ‘Οχι τίποτα άλλο, αλλά δεν βάζουν και κανένα αριθμό στον λήγοντα να παίρνουν και κανένα χαρτζιλικάκι οι συμ-μετέχοντες.

ΕΜΕΙΣ ΠΑΝΤΩΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ και ας έχουμε βαρεθεί την μονοτονία…