20.8.2021- Το μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (από την Καλλιόπη Βαρδάκα)

Αυτή είναι η πραγματικότητα πολλών παιδιών με συγγενείς καρδιοπάθειες,που θα χρειαστούν χειρουργείο …

  • Επιβάλλεται να απαιτήσουμε γι΄αυτά, την ΑΡΙΣΤΗ λύση: ΜΟΝΙΜΗ KAI ΠΛΗΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ στο μόνο Παιδοκαρδιοχειρουργικό ΕΣΥ Παίδων Αγία Σοφία, που ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ, εις βάρος βρεφών και παιδιών …..

Εκτινάχθηκαν ζήτηση και τιμές στο πιο «ανεπίθυμητο» εμπόρευμα του κόσμου

  • Ο αυστραλιανός θερμικός άνθρακας στο λιμάνι του Νιουκαστλ – ο οποίος αποτελεί «βαρόμετρο» συνολικά για την παγκόσμια αγορά – έχει δει την τιμή του να εκτινάσσεται κατά 106% σε πάνω απο 166 δολάρια ανά μετρικό τόνο φέτος.

Ο εβδομαδιαίος δείκτης που στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου είχε κατρακυλήσει στα 46,18 δολάρια, τώρα φαίνεται να οδεύει ολοταχώς προς το ιστορικό ρεκόρ των 195,20 δολαρίων που είχε καταγραφεί τον Ιούλιο του 2008. Η «αναγέννηση» αυτή του θερμικού άνθρακα, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λεγόμενη ενεργεική μετάβαση.

  • Το αντίστοιχο νοτιοαφρικανικό συμβόλαιο του εμπορεύματους έκλεισε την εβδομάδα, που έληξε την 13η Αυγούστου, στα 137,06 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας ενισχυθεί περισσότερο από 55% από τις αρχές του έτους. Και τούτο παρά το γεγονός ότι θεωρείται ένα από τα ανεπιθύμητα εμπορεύματα στον πλανήτη, δεδομένης της παγκόσμιας προσπάθειας να μπει φρένο στις ρυπογόνες εκπομπές αερίων και να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο εντυπωσιακό είναι το ράλι της τιμής, αρκεί μόνο να σημειώσουμε ότι το αργό πετρέλαιο τύπου μπρεντ έχει αντίστοιχα ενισχυθεί 33% φέτος.

Τα δεδομένα αυτά έρχονται στον απόηχο της δραματικής προειδοποίησης του ΟΗΕ ότι ο κόσμος πρόκειται να βιώσει τραγικές καταστάσεις στο άμεσο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής. Η έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή σήμανε «κόκκινο συναγερμό», επισημαίνοντας ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα σπάσει το κρίσιμο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου σε μόλις μία δεκαετία, καθιστώντας ακόμη πιο συχνά φαινόμενα όπως οι ακραίοι καύσωνες, οι φονικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

  • Ο οίκος Fitch υπολογίζει ότι ο άνθρακας εξακολουθεί να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία, καθώς έχει μερίδιο άνω του 35% στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Στα ύψη είναι η χρήση του στην Ινδία, το Πακιστάν και το Βιετνάμ. Από την άλλη Ε.Ε. και ΗΠΑ ευθύνονται μόνο για το 10% της παγκόσμιας ζήτησης θερμικού άνθρακα.

https://www.moneyreview.gr/green-economy/


Κ.Β: Οι Ταλιμπάν, είναι μια ομάδα από οπλισμένους κληρικούς. Ό,τι χειρότερο υπάρχει.Όταν φανατικοί θρησκευόμενοι αποκτήσουν όπλα, μετατρέπονται σε τέρατα.


Κ.Β: Μητέρες, διαβάζω, πετούν τα μωρά τους σε στρατιώτες στο Αφγανιστάν για να τα γλιτώσουν. Αλλά εμείς αν μας ρωτήσεις, περνάμε όλοι δύσκολα.


Αφγανιστάν: Όταν αυτά που βλέπουμε στις σειρές γίνονται πραγματικότητα το 2021

  • Ο,τι συμβαίνει τα τελευταία 24ωρα στην Καμπούλ είναι ξεκάθαρα μια τεράστια ήττα για την ανθρωπότητα.

Κατ’ αρχάς οι εικόνες και μόνο που μας μεταφέρονται τις τελευταίες μέρες από το Αφγανιστάν και την Καμπούλ, με ανθρώπους να τρέχουν στο αεροδρόμιο για να φύγουν όσο πιο γρήγορα προλαβαίνουν, προτιμώντας ένα ταξίδι στο άγνωστο παρά μια ζωή κάτω από τον «ζυγό» των Ταλιμπάν είναι κάτι παραπάνω από σοκαριστικές. Και μόνο που κάτι τέτοιο συμβαίνει τον 21ο αιώνα προκαλεί ανατριχίλα και στενοχώρια για τις καταστάσεις που ζούνε οι άνθρωποι στις ανατολικές χώρες.

  • Μέσα σε όλα όμως

Πέρα από τις απάνθρωπες πράξεις, τους βανδαλισμούς στον βωμό του φανατισμού που οδηγεί η θρησκεία και τις εικόνες φρίκης από την πολύπαθη Καμπούλ, υπάρχει κανείς που δεν σκέφτεται αυτούς που θα μείνουν πίσω; Εκείνους που δεν κατάφεραν να μπουν στο αεροπλάνο ή δεν σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο και από εδώ και έπειτα θα ζουν υπό τις οδηγίες του νέου κατακτητή που φέρεται λες και είναι απελευθερωτής με στόχο να διαδώσει τη σκληρότητα, τον τρόμο, θυμίζοντας μας μία ακόμα μεγάλη ήττα που δέχτηκε η ανθρωπότητα;

  • Σε μια χώρα που είχε αρχίσει να μπαίνει στο σωστό δρόμο, που η πρωτεύουσά της, Καμπούλ θύμιζε κάποτε -ακριβώς- ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, όπου αγόρια και κορίτσια φοιτούσαν μαζί ως ίσοι, που η θέση της γυναίκας δεν ήταν να υπηρετεί τον άντρα και το σπίτι, αποκτώντας γνώμη και δικαιώματα και η κοινωνία φαινόταν να προοδεύει, το μέλλον της είναι βουτηγμένο στο σκότος.

Τόσα χρόνια, λίγο πιο δίπλα οι Ταλιμπάν ετοίμαζαν το μεγάλο comeback για να τη βυθίσουν και πάλι στο σημείο μηδέν. Ο πανικός των Αφγανών είναι πρωτόγνωρος και αυθεντικός, καθώς δεν πάνε πολλά χρόνια από την εποχή που τους διοικούσαν οι Ταλιμπάν, την ίδια ώρα που η ελπίδα τους συρρικνώνεται βλέποντας τις διεθνείς δυνάμεις είτε να τους εγκαταλείπουν, είτε να παρακολουθούν τις καταστάσεις δίχως κάποια πρωτοβουλία.

  • Οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν την Καμπούλ, ωστόσο δεν «βύθισαν» μόνο κάθε ανθρώπινη ψυχή και αξιοπρέπεια στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, το έκαναν σε κάθε άνθρωπο που έχει συνείδηση. Κανένας άντρας ή γυναίκα δεν μπορεί να μην πονέσει στην καρδιά βλέποντας μια ιδεολογία που κανείς δεν έχει καταλάβει τα κίνητρα και τη σκληρότητά της, να στερούν από όσους έμειναν πίσω τη δυνατότητα να φτιάξουν οι ίδιοι το μέλλον τους.

Δεν το χωράει ο νους αυτή την κατάσταση και δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός για κανέναν μας, ακόμα και αν απέχουμε πολλά χιλιόμετρα από την Καμπούλ. Όσοι ζούμε στη Δύση δεν είμαστε εκλεκτοί από μια ανώτερη δύναμη, είμαστε εδώ από τύχη. Θα μπορούσαμε να είμαστε κατσαρίδες ή μυρμήγκια που οι άνθρωποι τα πατάνε συνέχεια απλώς επειδή τους ενοχλούν.

  • Θα μπορούσαμε να είμαστε δέντρα ή χελώνες που κάηκαν από τις πυρκαγιές επειδή κάποιοι αποφάσισαν πως πρέπει να αφανίσουν εκτάρια Γης. Ή θα μπορούσαμε να είμαστε εγκλωβισμένοι αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, περιμένοντας τη νέα κυβέρνηση με τον Ισλαμικό Νόμο και την αυστηρή εφαρμογή της Σαρίας να ετοιμάζεται να καταπατήσει κάθε δικαίωμα της γυναίκας και γενικότερα της ανθρωπιάς.

Το ξέρω πως ακούγεται άσχημο να συγχέουμε τους ανθρώπους με μυρμήγκια ή καμένα δέντρα, αλλά αν το δούμε αντικειμενικά η αντιμετώπιση των ανθρώπων δεν διαφέρει και πολύ από αυτό. Εδώ και λίγα 24ωρα στο Αφγανιστάν επιστρέφουν στην πενταετία 1996-2001 όπου ήταν μία χιλιετία πίσω και βάλε. Μια περίοδο που οι άνθρωποι δεν ήξεραν τι υπάρχει εκεί έξω στον κόσμο, τι θα πει πραγματική ευτυχία και τι μια ανάσα δίχως λόξιγκα από τον τρόμο.

  • Είτε μιλάμε για γυναίκες, είτε για οποιονδήποτε βιώνει τη συγκεκριμένη φρίκη, είναι πραγματικά τρομακτικό να σκεφτόμαστε ότι κάτι τέτοια περιστατικά εδώ στη Δύση τα βλέπαμε σε τηλεοπτικές σειρές και δεν πιστεύαμε πώς μπορούν να μας συμβούν. Τελικά το τηλεοπτικό «Homeland» ζει και βασιλεύει. Τι κάνουμε εμείς για αυτό;

https://www.ratpack.gr/buzz/opinions/story/24062/afganistan-otan-ayta-poy-vlepoyme-stis-seires-ginontai-pragmatikotita-to-2021


Η καταστροφή του περιβάλλοντος απειλεί και το ποτό μας

  • Η μπύρα, το κρασί και άλλα ποτά είναι προϊόντα που δεν μπορούν να φτιαχτούν εκτός του οικοσυστήματός μας.

Το πώς μια φυσική καταστροφή μπορεί να καταστρέψει μια φυτική παραγωγή το γνωρίζουμε από πρώτο χέρι. Κάθε φορά που πέφτει χαλάζι ή κάποια ξαφνική παγωνιά ο νους μας τρέχει στους παραγωγούς που χάνουν μέσα λίγα λεπτά της ώρας τους κόπους και τη δουλειά μιας ολόκληρης χρονιάς. Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει ακόμα πιο συχνές τέτοιες καταστροφές και μάλιστα έχουν προστεθεί κι άλλες, πολλές ακόμα. Το χειρότερο είναι ότι κάποιες από αυτές φαίνεται να αποκτούν μόνιμα χαρακτηριστικά κλίματος οδηγώντας πολλούς παραγωγούς σε σκέψεις για το μέλλον τους.

  • Πολλές φορές πίνοντας το αγαπημένο μας ποτό, όποιο κι αν είναι αυτό, ξεχνάμε πως έχει τουλάχιστον ένα αγροτικό προϊόν σαν βάση και πως αν παραγωγή του επηρεαστεί με κάποιο τρόπο, επηρεάζεται και το ίδιο το ποτό. Το κρασί είναι το πιο χαρακτηριστικό του είδους. Είναι ένα ζωντανό προϊόν, σχεδόν σαν οργανισμός, από τον τρύγο μέχρι την τελευταία σταγόνα που θα πέσει στο ποτήρι αυτού που θα καλοπαντρευτεί.

Οι μεγάλης έντασης και διάρκειας ξηρασίες έχουν καταστρέψει πολλά αμπέλια, από τη Γαλλία, μέχρι την Καλιφόρνια. Τα γαλλικά αμπέλια έχουν ένα ακόμα μεγάλο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν, την παγωνιά. Φέτος οι Γάλλοι αμπελουργοί αναμένουν τη μικρότερη συγκομιδή των τελευταίων 40 χρόνων και η συχνότητα των φαινομένων που καταστρέφει το σταφύλι υπολογίζεται ότι θα μειώσει την παραγωγή του γαλλικού κρασιού στον μισό όγκο στα επόμενα χρόνια.

  • Ξαφνικές παγωνιές πλήττουν και τη συνήθως ηλιόλουστη Βραζιλία που πλήττει από τα δέντρα του καφέ μέχρι τα ζαχαροκάλαμα. Εκτός από την cachaca κινδυνεύει και ο αγαπημένος μας καφές γιατί η κλιματική αλλαγή δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε αλκοολούχα και μη ποτά.

Οι πυρκαγιές δεν καίνε μόνο δάση και σπίτια όπως είδαμε και στην Εύβοια πρόσφατα. Στην Αυστραλία έχουν χαθεί αμπέλια χιλιάδων τετραγωνικών τα τελευταία χρόνια. Ειδικά για εμάς η παραγωγή ρετσίνας θα έχει άμεσο πρόβλημα από του χρόνου από τη στιγμή που οι ρητινοπαραγωγοί της Εύβοιας έχουν μείνει χωρίς δουλειά.

  • Όμως τα ποτά δεν περιέχουν μόνο φυτικά προϊόντα, αλλά περιέχονται και μέσα σε αυτά. Μιλάμε φυσικά για τα βαρέλια στα οποία ωριμάζουν, από το κρασί μέχρι το ουίσκι. Η αποψίλωση των δασών, οι πυρκαγιές και η υπερυλοτόμηση, έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους παραγωγούς που ψάχνουν βαρέλια.

Οι παραγωγοί σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν τη θέσπιση κανόνων που θα κάνει πιο βιώσιμη την παραγωγή τους χωρίς αθέμιτο ανταγωνισμό. Αυτό γιατί όλες οι λύσεις που προτείνονται και εγγυώνται ότι θα συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε από μια απλή μπύρα που περιέχει κριθάρι και λυκίσκο, μέχρι ένα πανάκριβο κονιάκ χιλιάδων ευρώ, δημιουργούν σημαντικά, αλλά αναγκαία οικονομικά εμπόδια. https://www.ratpack.gr


Δείτε το υποθαλάσσιο σπήλαιο των ελεφάντων στην Κρήτη. Ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν ψαροντουφεκά. Πως βρέθηκαν στον ελλαδικό χώρο…

Το 1999 ο ψαροντουφεκάς από τον Αποκόρωνα Χανίων, Μανώλης Ευθυμάκης, ανακάλυψε τυχαία ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο εντυπωσιακής ομορφιάς. Το σπήλαιο των Ελεφάντων, όπως ονομάστηκε, βρίσκεται 500 μέτρα από το Ακρωτήριο Δρέπανο στο Νομό Χανίων. Πήρε το όνομά του από τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στο εσωτερικό του.

  • Είναι κυρίως οστά ελεφάντων και ένα μικρό ποσοστό από ελάφια. Από τις μετρήσεις που έγιναν τα οστά προέρχονται από ένα άγνωστο είδος ελέφαντα, το οποίο ονομάστηκε «Elephas chaniensis», δηλαδή ελέφαντας από την περιοχή των Χανίων. Το μέγεθός του ήταν μεγαλύτερο από τον σημερινό ελέφαντα και μικρότερο από τον πρόγονό του, τον «antiquus». Τα απολιθώματα των ελεφάντων ανήκαν τουλάχιστον σε τρία ενήλικα και ένα νεότερο μέλος….

Το νέο είδος ελέφαντα Ο «Elephas Chaniensis» ήταν τρία μέτρα ψηλός και αν και δεν είχε αξιοσημείωτες διαφορές από τον Αφρικάνικό και Ινδικό Ελέφαντα, είχε χοντρότερα οστά και περισσότερο γεροδεμένο σώμα. Η ηλικία του μέχρι στιγμής προσδιορίζεται στα 50.000-60.000 χρόνια! Η μετανάστευση αυτών των ειδών στον ελλαδικό χώρο υπολογίζεται ότι έγινε πριν από 15 εκατομμύρια χρόνια, όταν υπήρχε ενιαία γη από την περιοχή του Ιονίου μέχρι τις ακτές της Μικράς Ασίας….

  • Τα οστά ελαφιών που βρέθηκαν στο σπήλαιο ανήκουν σε κανονικά ελάφια, αλλά και σε ελάφια νάνους ύψους 30 εκατοστών. Θεωρείται μάλιστα ότι η υπερβολική αύξηση του πληθυσμού των ελαφιών, που έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές κατσίκες, μείωσαν πολύ τα αποθέματα τροφής, με αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην εξαφάνιση τους ελέφαντες της περιοχής.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι μέσα στο σπήλαιο, τα οστά των ελεφάντων βρέθηκαν σε χαμηλότερα στρώματα από τα οστά των ελαφιών και άλλων μικρότερων θηλαστικών. Σήμερα στο σπήλαιο βρίσκουν καταφύγιο οι φώκιες monachus – monachus. Το μήκος του σπηλαίου είναι 160 μέτρα, ενώ η είσοδός του βρίσκεται περίπου 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας….
  • Ο πυθμένας του είναι πλήρως καλυμμένος με νερό, σε κάποια σημεία πιο ρηχά ενώ σε κάποια σημεία, πιο βαθιά φτάνοντας ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Στην είσοδο του σπηλαίου υπάρχει ένα τούνελ περίπου 40 μέτρων και στη συνέχεια το υπόλοιπο τμήμα έχει μήκος 125 μέτρα και μέσο πλάτος τα 25 μέτρα το οποίο αποτελεί και την κύρια αίθουσα του σπηλαίου, η οποία έχει εν μέρει κατακλυστεί από ύδατα….
Στο σπήλαιο υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες με κοκκινωπό χρώμα το οποίο οφείλεται στην περιεκτικότητα αλουμινίου και σιδήρου. Το γεγονός αυτό όπως και η μελέτη των ιζημάτων αποδεικνύει ότι το σπήλαιο πριν από χιλιάδες χρόνια δεν καλυπτόταν από νερό και ήταν στεγνό.
http://www.mixanitouxronou.gr


Το «κλιματιστικό» που χρησιμοποιούσαν οι Πέρσες 3.000 χρόνια πριν

  • Και μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο σήμερα

Η πόλη Γιαζντ στην έρημο του κεντρικού Ιράν αποτελούσε επί μακρόν το επίκεντρο της δημιουργικής εφευρετικότητας. Το Γιαζντ φιλοξενεί ένα σύστημα αρχαίων θαυμάτων μηχανικής που περιλαμβάνει υπόγεια ψυκτική δομή που ονομάζεται yakhchāl, υπόγειο σύστημα άρδευσης που ονομάζεται qanats, ακόμη και και ένα δίκτυο ταχυμεταφορών που ονομάζονταν pirradaziš και προηγούνταν των σύγχρονων ταχυδρομικών υπηρεσιών κατά περισσότερα από 2.000 χρόνια.

Μεταξύ των αρχαίων τεχνολογιών του Yazd είναι ο ανεμόπυργος (bâdgir στα Περσικά), γνωστός και ως ανεμοπαγίδα ή ανεμοπιάστης. Οι εντυπωσιακές αυτές κατασκευές είναι ένα συνηθισμένο θέαμα πάνω από τις στέγες του Γιαζντ. Είναι συχνά ορθογώνιοι πύργοι, αλλά εμφανίζονται επίσης σε κυκλικά, τετράγωνα, οκταγωνικά και άλλα περίτεχνα σχήματα.

Το Γιαζντ λέγεται ότι έχει τους περισσότερους συλλέκτες ανέμων στον κόσμο, αν και μπορεί οι ρίζες τους να βρίσκονται ακόμη και στην Αίγυπτο 3.300 χρόνια πριν. Ξέρουμε όμως ότι σε αυτή τη μορφή που τους βλέπουμε σήμερα χρησιμοποιούνταν πριν από χιλιάδες χρονια από τους Πέρσες.

Αν και πολλοί από τους ανεμόπυργους της πόλης δεν χρησιμοποιούνται σήμερα, οι κατασκευές τους έχουν προσελκύσει και πάλι το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, αρχιτεκτόνων, μηχανικών και περιβαλλοντολόγων.  Σε έναν κόσμο που θερμαίνεται επικίνδυνα γρήγορα, θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για να κρατήσουν τα κτίριά μας δροσερά, χωρίς να επιβαρύνουν την κατανάλωση ρεύματος.

Καθώς οι ανεμόπυργοι δεν απαιτούν καθόλου ρεύμα, είναι μία ενεργειακά αποδοτική λύση και μία πράσινη μέθοδος κλιματισμού. Οι αρχαίες μέθοδοι κλιματισμού καθίστανται ολοένα και πιο ελκυστικές στο σημερινό περιβάλλον της κλιματικής κρίσης, σχολιάζουν επιστήμονες στο BBC.

  • Υπάρχουν δύο κύριες δυνάμεις που οδηγούν τον αέρα μέσα και κάτω στις δομές: ο εισερχόμενος άνεμος και η αλλαγή της πλεύσης του νάλογα με τη θερμοκρασία – με τον θερμότερο αέρα να τείνει να ανεβαίνει πάνω από τον ψυχρότερο, πυκνότερο αέρα. Καθώς ο αέρας απορροφάται από το άνοιγμα ενός ανεμοδείκτη, διοχετεύεται προς την κάτω κατοικία, εναποθέτοντας άμμο στους πρόποδες του πύργου.

Στη συνέχεια, ο αέρας ρέει σε όλο το εσωτερικό του κτιρίου, μερικές φορές πάνω από υπόγειες λίμνες νερού για περαιτέρω ψύξη. Τελικά, ο θερμαινόμενος αέρας θα ανέβει και θα φύγει από το κτίριο μέσω ενός άλλου πύργου ή ανοίγματος, βοηθούμενος από την πίεση μέσα στο κτίριο.

Το σχήμα του πύργου, παράλληλα με παράγοντες όπως η διάταξη του σπιτιού, η κατεύθυνση που βλέπει ο πύργος, πόσα ανοίγματα έχει, η διαμόρφωση των σταθερών εσωτερικών λεπίδων, των καναλιών και του ύψους είναι όλα καλά ρυθμισμένα για να βελτιωθεί η ικανότητα του πύργου να αντλεί άνεμο και να τον ωθεί στις κατοικίες που βρίσκονται από κάτω.

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC


Η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου θέλει να βελτιώσει τη ζωή των παιδιών

  • Η πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου έχει βάλει ως στόχο να βελτιώσει έτι περισσότερο τη ζωή των μελλοντικών γενιών, αναζητώντας έξτρα κονδύλια για την αναβάθιση του βιοτικού επιπέδου των παιδιών.

Ο λόγος για τη Φινλανδία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει διεξοδικά όλες τις δαπάνες που αφορούν τα παιδιά, σε μια προσπάθεια να επαναξιολογηθούν και να αναθεωρηθούν οι στόχοι για το επίπεδο ζωής των ανηλίκων.

  • «Πρέπει να κουνήσουμε όλο το σιλό, επειδή το ευ ζην των παιδιών συνίσταται σ’ ένα συνολικό πακέτο» τόνισε η 37χρονη υπουργός Οικονομικών, Annika Saarikko.

Μεταξύ άλλων, βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να βρεθούν οι δαπάνες, οι οποίες δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα ή δεν ανταποκρίνονται στον στόχο τους.

  • Μόλις γίνει αυτό, τότε το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταρτίσει ένα νέο σχέδιο δαπανών, το οποίο θα έχει μεγαλύτερη στόχευση στην στήριξη των παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι η κεντροαριστερή κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας υιοθέτησε το 2020 μια σειρά μέτρων καταπολέμησης του δημογραφικού προβλήματος, θεσπίζοντας -μεταξύ άλλων- ίσα δικαιώματα στους δύο γονείς.

  • Η Φινλανδία, σύμφωνα με την ετήσια καταμέτρηση του Bloomberg, βρίσκεται σταθερά στην 1η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τους πλέον χαρούμενους και ευτυχισμένους κατοίκους.

https://www.moneyreview.gr/


Kαι έρχεται μετά η αντιπολίτευση να κάνει κριτική για έλλειμμα συντονισμού και ρωτάνε γιατί δεν σβήνουν εύκολα η φωτιές κλπ Μάλλον υπάρχει πολύ καλός συντονισμός και από την αντίπαλη πλευρά των εμπρηστών.

Αν δεν σας αρέσουν μουσουλμάνοι που αυτομαστιγώνονται γυμνοί στους δρόμους για τον Αλλαχ δεν είστε προοδευτικοί. Για να μην έχετε κενά.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Καλλιόπη Βαρδάκα