20.8.2020 – Υπάρχουν απίστευτα υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Φίλοι μικρομέτοχοι, η στήλη «Έχουμε Άποψη» εκτιμά ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι υπάρχουν απίστευτα υποτιμημένες μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πιστεύει δε, ότι υπάρχουν μετοχές που προκαλούν για να τους γίνει επιθετική εξαγορά. Αλλά γι αυτό το θέμα, θα ασχοληθούμε σε προσεχή αναφορά μας.

  • Χθες λοιπόν, είδε το φώς της δημοσιότητας το καινούργιο report της Citigroup για το ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ με μειωμένη τιμή στόχο από τα 11.50€ στα 10€. Δυστυχώς, κανείς μα κανείς δεν μπαίνει στο ζουμί του report. Η ανάλυση του ινδού αναλυτή της Citigroup κρύβει χρυσάφι.

Ο ινδός αναλυτής που ειδικεύεται στα βασικά μέταλλα εκτιμάει ότι το 2020 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει ΚΜΦΔΜ 123 εκ ευρώ, το 2021 164.9 εκ ευρώ και το 2022 178.3 εκ ευρώ. Χρησιμοποιεί για την αποτίμηση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ το μοντέλο εξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) με μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) 10%, ανεβάζοντάς το από το 8.5%, και με terminal growth 1%.

Το report της Citi έχει πολύ ζουμί μέσα. Ειδικότερα, ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2021 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 182 εκ ευρώ αλλά και το 2022 θα έχει 180 εκ ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές (βλ. πίνακα παρακάτω) και επαναλαμβανόμενες.

Με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα εμείς πιστεύουμε ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δικαιούται τώρα ένα WACC 7.5% και όχι 10% που χρησιμοποιεί ο αναλυτής.

  • Με άρθρο μας στις 11 Αυγούστου «Ποιοι ξένοι κορυφαίοι διαχειριστές χτίζουν θέση στο Μυτιληναίο» (https://www.mikrometoxos.gr/11-8-poioi-xenoi-koryfaioi-diacheiristes-chtizoyn-thesi/) σας αναφέραμε τη Fidelity, το Vanguard Group, το DFA και τη BlackRock. Αυτοί οι τέσσερεις ξένοι θεσμικοί σήμερα έχουν το 8.97% του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

Υπάρχουν βέβαια κάποιοι καλοθελητές, που επειδή μπαίνουν σε κάποια siteπου ο καθένας μπορεί να μπει- τα οποία όμως τους δείχνουν μια μικρή εικόνα του τι γίνεται στη μετοχή και όχι όλη την εικόνα. Διότι δεν υποχρεούνται όλοι οι ξένοι και έλληνες θεσμικοί να κοινοποιούν τις κινήσεις τους πχ στο Bloomberg Terminal. Μόνο το μετοχολόγιο της εταιρείας ξέρει όλη την εικόνα.

  • Έτσι τα στοιχεία που σας δείχνουν είναι για πέταμα στο καλάθι των αχρήστων του τύπου αγοράζει η Alpha Asset Management και ξεφορτώνονται οι ξένοι.
  • Φίλοι μικρομέτοχοι, η στήλη «Έχουμε άποψη», για να ξέρετε ακριβώς τι σας γίνεται, τις τελευταίες ημέρες πωλητής είναι η Danske Bank και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές και μεγάλοι αγοραστές είναι μόνο αμερικάνικα χαρτοφυλάκια.

Δυστυχώς, αυτοί που πουλάνε μισή γνώση δεν γνωρίζουν ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ σταμάτησε το buy back γιατί βάσει νόμου 1 μήνα πριν το εξάμηνο και το 12μηνο (που το ελέγχει ο ορκωτός) πρέπει να σταματάει το buy back τις αγορές για να είναι 100% καλυμμένο. Οπότε, μην ακούτε αυτούς που σας λένε ότι όπου νάναι θα ξαναγοράσει το buy back. Το buy back θα ξαναγοράσει μετά τις 9 Σεπτεμβρίου.

  • Σήμερα που μιλάμε, οι ξένοι θεσμικοί έχουν το 37.18% του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος το 26.5%, οι ιδιώτες επενδυτές το 25% και οι έλληνες θεσμικοί το 10%. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι, με τέτοια μετοχική σύνθεση και με το ότι και ο αναλυτής της Citigroup και οι υπόλοιποι αναλυτές βλέπουν ότι τα χειρότερα για την τιμή του αλουμινίου είναι πίσω μας, αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ να γίνει ΠΥΡΑΥΛΟΣ.

Προσέξτε τώρα, με 9€ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.286 δις ευρώ. Ο αναλυτής της Citigroup προβλέπει ότι το 2022 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει καθαρό δανεισμό 71 εκ ευρώ, EBITDA 345 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 178 εκ ευρώ και ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 180 εκ ευρώ (βλ. πίνακα παρακάτω). Δηλαδή, στα 9€ με βάση το Citigroup θα παίζει με ένα EV/EBITDA 2022e = 3.93, P/E 2022e = 7.22 και απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών 2022e = 13.99%.

  • Για να καταλάβετε πόσο τζάμπα είναι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, αν δείτε το τελευταίο report που έβγαλε η Euroxx για τη ΔΕΗ με ημερομηνία 21 Ιουλίου 2020 δίνει τιμή στόχο τα 5.50€ με WACC 7.5% και με long term growth rate το 1.5% (βλ. πίνακα παρακάτω).

Όπως μπορείτε να δείτε, αν το g πάει στο 1% όπως είναι και του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ στην ανάλυση του Citigroup και το WACC πάει από το 7.5% στο 8.5% η τιμή στόχος της ΔΕΗ καταποντίζεται και πάει στο 3.29€ ανά μετοχή. Αν δε παραμείνει το g στο 1% και το WACC πάει στο 10% όπως είναι το report της Citi για το ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ τότε η τιμή στόχος βυθίζεται και πάει στο 2.42€.  Άρα, τι δηλοί ο μύθος, ότι το report του ινδού για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ είναι πάρα πολύ συντηρητικό.

Επειδή ξέρει καλά τα βασικά μέταλλα, δίνουμε βάση στα EBITDA, στα κέρδη και στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Τώρα με το που θα αποκτήσει αξιοπιστία η διοίκηση στην επίτευξη των αποτελεσμάτων θεωρούμε βέβαιο ότι ο αναλυτής του Citi θα κατεβάσει το WACC στο 8% ασυζητητί και αν παραμείνει εδώ το 10ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου τότε πολύ εύκολα θα το πάει στο 7%. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν φίλοι μικρομέτοχοι πολύ εύκολα μπορεί να ανέβει η τιμή στόχος από το Citigroup.

Εδώ θα σας πούμε, ότι θα συμφωνήσουμε με παλαιότερο report της Citigroup (TP 11.50€ – βλ. πίνακα παρακάτω) που έλεγε ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ δεν είναι μόνο το αλουμίνιο αλλά εξελίσσεται ταχύτατα σε ενεργειακό γίγαντα. Εμείς δε πιστεύουμε ότι ο τομέας της χονδρικής και λιανικής φυσικού αερίου εμφανίζει τεράστια περιθώρια για ανάπτυξη και κερδοφορία χωρίς αυτή τη στιγμή κανένας αναλυτής να έχει δώσει την πρέπουσα βαρύτητα.

Εμείς βλέπουμε από 70 εκ ευρώ που είχε κύκλο εργασιών το 2018 να πηγαίνει ο τομέας αυτός στα 500 εκ ευρώ το 2022 με EBITDA 40 εκ ευρώ. Η τωρινή αδυναμία της μετοχής που οφείλεται σε επιθετικές ρευστοποιήσεις του Danske Group που λογικά χθες τελείωσε και ελλήνων θεσμικών επενδυτών για να παίξουν τράπεζες είναι εξαιρετική ευκαιρία για χτίσιμο θέσης.

  • Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατά την άποψή μας είναι το απόλυτο deep value growth story του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Φίλοι μικρομέτοχοι, οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή γιατί κατά την ταπεινή μας άποψη αυτή τη στιγμή η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει τη μεγαλύτερη προσδοκώμενη απόδοση με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο και πολλή μεγάλη εμπορευσιμότητα.

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μ/μ

Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ’ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr