(20/7) Το χρηματιστηριακό σαββατιάτικο σημειωματάριο

ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και… βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγες από την πραγματική αξία της. Να προσέχετε λοιπόν τις εκάστοτε κεφαλαιοποιήσεις και να εξετάζετε το προιστορικό της κάθε μετοχής αναφορικά με τον χαρακτήρα των υποθετικών διαχειριστών – βιτρινών της.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ: Εδώ θα γίνει της…εκδιδομένης, σφάζονται οι 2 Οικογένειες και η μία εξ αυτών κυβερνά και την χώρα, τουλάχιστον μέχρι πρότινος.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Η Profile στη θέση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος στον FT mid Cap- Οι αλλαγές θα ισχύσουν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 22 Ιουλίου, οπότε και θα παύσει η διαπραγμάτευση της ΕΛΤΕΧ Ανεμος λόγω απορρόφησης από την Ελλάκτωρ.

μ/μ- ΠΕΜΠΤΗ πρωί 18/7- ΑΝΕΜΟΣ: Σε λίγο μας αποχαιρετά από το ταμπλό και να δούμε τώρα ποια μετοχή θα πάρει την θέση του στον MIDCAP. Με τιμή εισαγωγής στα 1,7000 ευρώ πριν 5 ακριβώς χρόνια (22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014) μας αποχαιρετά σε Ιστορικά υψηλά στα επίπεδα των 2,6500 ευρώ.

 • Στις 21 Απριλίου 2015 είχε γράψει το ιστορικό χαμηλό του στα 0,5600 ευρώ.
 • Όποια μετοχή πάρει την θέση του στον MIDCAP θα… απαιτήσει αρχικά από τους διαχειριστές των INDEX FUNDS τοποθετήσεις περί τις 300 χιλιάδες ευρώ.
 • Μάλλον θα έχουμε όνομα – ΕΚΠΛΗΞΗ εδώ, με μία μτχ από τις πολύ αγαπημένες της στήλης που έρχεται από πολύ, πολύ χαμηλά……

ΟΛΠ: Σε νέα υψηλά 11ετιας έκλεισε ο τίτλος του. Χάριζαν λεφτά ξεπουλώντας στα 14 και 15 ευρώ οι… διορατικοί. Και τα… θύματα που αγόραζαν, μετρούν τώρα ένα +70% με +80% χαλαρά, άνετα και ωραία. Αφερίμ

18/6/2019 – μ/μ – ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Μην μας λέτε τι διαβάσατε και τι έχουμε να σχολιάσουμε. ‘Ελεος…

 • 100 η αλεπού και 110 τα αλεπουδάκια δεν γίνεται.
 • 300 το ΥΓΕΙΑ, 230 το ΙΑΣΩ και… 150 εκατ. το ΙΑΤΡΙΚΟ, απλά δεν γίνεται, ούτε στα παραμύθια.
 • Στα 250 εκατ. ευρώ κ/φσης  θα το ξανασυζητήσουμε. Το τι αντιπροσωπεύει ο όμιλος το έχουμε τερματίσει.
 • ΕΔΩ δεν κοιτάμε p/e και ebitda. ΚΟΠΤΗΡΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ είναι. ‘Αλλο το τι εμφανίζουν.
 • ΟΙ ΦΙΛΟΙ μας να μην ενδώσουν…

25/6/2019 – ΙΑΤΡΙΚΟ: Αλλά και τώρα στα… 185,6 εκατ. ευρώ μέχρι να βρει το…ΥΓΕΙΑ έχει δρόμο αρκετό, πολύ… Τα διαβάζατε και στα… 85 εκατ. ευρώ, διαβάστε τα και τώρα.

20/7/2019 – ΙΑΤΡΙΚΟ: ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ (κ/φση 201 εκατ.). Επομένως…

Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 2,150 2,370 7,91
30 ημερών 1,910 2,370 24,73
3 μηνών 1,500 2,370 29,61
6 μηνών 0,970 2,370 133,17
12 μηνών 0,960 2,370 77,10

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Η εταιρεία Γεώργιος Αποστολόπουλος, η οποία είναι νομικό πρόσωπο στενά συνδεόμενο με τους κ. κ. Γεώργιο Β. Αποστολόπουλο, Χρήστο Γ. Αποστολόπουλο και Βασίλη Γ. Αποστολόπουλο, αγόρασε στις 17.7.2019 συνολικά 2.000.000 μετοχές της Εταιρείας (ποσοστό 2,03%) έναντι συνολικού τιμήματος 4.500.000,00 ευρώ (2,2500 ανά μτχ).

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι αποκοπές μερισμάτων συνεχίζονται, κυριαρχώντας στις εταιρικές πράξεις της ατζέντας της ερχόμενης εβδομάδας. Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2018 θα διαπραγματεύεται η μετοχή του ΟΛΠ (€0,424) και της ΕΚΤΕΡ (€0,04) την ερχόμενη Δευτέρα. Την Τρίτη 23/7 ακολουθεί η αποκοπή του δικαιώματος στην επιστροφή κεφαλαίου (€0,10) της Fourlis, ενώ την ίδια ημέρα είναι προγραμματισμένη η ταυτόχρονη έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων κοινών μετοχών της Τιτάν σε Βρυξέλλες και Αθήνα.

 • Χωρίς το μέρισμα (€0,043) θα διαπραγματεύονται οι Μύλοι Κεπενού την Τετάρτη. Στο τριήμερο 22 – 24 Ιουλίου αναμένεται να τρέξει η δημόσια προσφορά για το ομόλογα των Επιχειρήσεων Αττικής, έκδοση η οποία αναμένεται να αντλήσει 125 – 175 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Η ανακοίνωση της τελικής έκβασης της δημόσιας προσφοράς θα γίνει την Παρασκευή 26 Ιουλίου, ενώ η έναρξη διαπραγμάτευσης των ομολογιών στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., στις 29 Ιουλίου.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Με κέρδη λίγο πάνω από το 1% έκλεισε η εβδομάδα σε ΓΔ και FTSE με τον τραπεζικό να κερδίζει 5% παίρνοντας πίσω ένα σημαντικό κομμάτι της διόρθωσης. Πολύ καλή συμπεριφορά, με τους ταλαντωτές να έχουν διορθώσει σημαντικά χωρίς να έχουμε μεγάλες απώλειες σε τιμές παρά μόνο σε χρόνο. Τα στοπ φαίνονται στα γραφήματα. ΑΝ κατοχυρωθούν τα σημερινά υψηλά, η αγορά μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της.

ΑΠΟΣΒΕΣΗ: Απόσβεση ονομάζεται η μείωση της αξίας ενός πάγιου περιουσιακού στοιχείου από τη φθορά που υπέστη αυτό, είτε λόγω της παρόδου του χρόνου (χρονική φθορά), είτε λόγω της χρήσεως (λειτουργική φθορά), είτε και όταν οφείλεται σε επιστημονικές και τεχνικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις (τεχνολογική απαξίωση). Εναλλακτικά είναι το κόστος των αναλωμένων υπηρεσιών κάθε παγίου εκτός της γης. Η γη δεν υπόκειται σε απόσβεση, γιατί το απόθεμα των υπηρεσιών της είναι ανεξάντλητο.

 • Η απόσβεση θεωρείται μη ταμειακό έξοδο γιατί το ποσό των εισπράξεων που αντιστοιχεί στην απόσβεση παραμένει στην επιχείρηση και δεν εκταμιεύεται υπέρ κάποιου τρίτου, όπως συμβαίνει με τους μισθούς, τα εργατικά, τα ενοίκια κτλ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγγλική ορολογία της απόσβεσης διαφέρει ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου. Ο όρος Amortization, αφορά άυλα περιουσιακά στοιχεία, ενώ ο όρος Depreciation αφορά αποσβέσεις πάγιων περιουσιακών στοιχείων.

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ (ρώτησαν 7 αναγνώστες): Κάθε πέρυσι και καλύτερα… Δανεισμός 26,7 εκατ. Ταμειακά διαθέσιμα 2,25 εκατ., Καθαρή θέση 16,83 εκατ. από 19,35 εκατ. το 2017, πωλήσεις 40,54 εκατ., ζημίες 244 χιλ. ευρώ από κέρδη 201 χιλ. ευρώ και ebitda 2,09 εκατ. από 3,42 εκατ. ευρώ.

 • Κ/ΦΣΗ: 8,96 εκατ. ευρώ
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΣΥΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ
 • ΤΙΜΗ: 0,4220 ευρώ
 • ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΡΕΙ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 0,402 0,424 1,93
30 ημερών 0,370 0,436 5,50
3 μηνών 0,344 0,466 0,48
6 μηνών 0,290 0,474 33,54
12 μηνών 0,278 0,474 17,22
 • P/E: αρνητικό
 • P/BV: 0,53
 • EV/EBITDA: 15,7
 • NETDEBT/EBITDA: 11,6
 • Μερισματική απόδοση: –
 • ΔΕΙΚΤΗΣ Δαν.Μόχλ.: 1,45

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΖΑΜΑΝΗΣ στο Euro2day στις 15.7): Θέμα λίγου χρόνου θεωρεί η διοίκηση της Αφοί Κορδέλλου την τυπική ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των τραπεζικών της υποχρεώσεων,εξέλιξη που θεωρείται κομβικής σημασίας για την «επόμενη μέρα» της εισηγμένης εταιρείας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η διοίκηση, η συμφωνία θα περιλαμβάνει επιμήκυνση λήξεων (η διάρκεια των νέων δανείων θα είναι δωδεκαετής), δραστική μείωση του μέσου κόστους δανεισμού σε σχέση με το προϋπάρχον 5,5% και πρόβλεψη για νέες πιστωτικές γραμμές ύψους 6 εκατ. ευρώ.

Βέβαια, για την επίτευξη της συγκεκριμένης συμφωνίας, μέλη της διοίκησης αλλά και οι μέτοχοι κ.κ. Αντώνιος και Κων/νος Κορδέλλος δέχτηκαν να προχωρήσουν σε προσωπικές ή/και εμπράγματες εγγυήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δώσαμε τις εγγυήσεις γιατί πιστεύουμε ότι η εταιρεία θα πάει μπροστά». Παράλληλα, κομβικό ρόλο στην αναχρηματοδότηση έπαιξε και η εκπόνηση πιστοποιημένου business plan από τον οίκο EY.

Ενδιαφέρον επίσης παραμένει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα σχετικά με τις εγγυήσεις που είχε δώσει κατά το παρελθόν η τέως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της εισηγμένης Ελένη Κορδέλλου και μέλη της οικογενείας της. Τα πράγματα μάλιστα περιπλέκονται περαιτέρω, καθώς πιστώτρια τράπεζα, καταγγέλλοντας προ μηνών το δάνειο προς την εισηγμένη, έχει κατασχέσεισημαντικό ποσό από τραπεζικό λογαριασμό της Ελένης Κορδέλλου, μειώνοντας ισόποσα τις απαιτήσεις της προς την εισηγμένη.

Έτσι, το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας για τη ρύθμιση του δανεισμού πολύ πιθανόν να αμβλύνει και τις αντιθέσεις μεταξύ της παρούσας και της τέως διοίκησης. Και αυτό γιατί μετά από μια υπερδωδεκάμηνη έντονη ενδοοικογενειακή αντιπαράθεση στην εισηγμένη εταιρεία, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, οι τόνοι έπεσαν και άνοιξαν μεταξύ των δύο πλευρών δίαυλοι επικοινωνίας.

Η «διαμάχη» ξεκίνησε τον Μάιο του 2018, όταν άλλαξε η διοίκηση της εταιρείας, της οποίας πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ήταν η κα Ελένη Κορδέλλου, που κατέχει το 32% της εισηγμένης, και ανέλαβαν θέσεις προέδρου και CEO οι κυρίες Μαργαρίτα (του Αντωνίου) και Αγγελική (του Κων/νου) Κορδέλλου που ελέγχουν -μέσω των γονέων τους- κάτι παραπάνω από το 50% των μετοχών. Ωστόσο, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης, η κόντρα έδειξε σημεία αποκλιμάκωσης, καθώς:

 • Η κα Ελένη Κορδέλλου δήλωσε πως επιθυμεί την αδιατάρακτη πορεία της εταιρείας, προσθέτοντας πως καταψήφισε τα αποτελέσματα όχι λόγω ενδοιασμών της για τα μεγέθη, αλλά γιατί «δεν συμμετείχε σε παραγωγική συζήτηση που θα έπρεπε να είχε γίνει».
 • Και η διοίκηση της εισηγμένης από την πλευρά της τόνισε πως «είναι καλοδεχούμενη η κάθε προσφορά βοήθειας» και δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, όταν θα έχει ολοκληρωθεί-υπογραφεί η σύμβαση αναχρηματοδότησης του δανεισμού.

Η Αφoί Κορδέλλoυ υποχρεώθηκε στο πρώτο μισό του έτους σε (περιορισμένη σύμφωνα με τη διοίκησή της) πτώση πωλήσεων λόγω της γενικότερης ατονίας που χαρακτήρισε κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα την αγορά του σιδηρεμπορίου, ενώ τα μεικτά περιθώρια κέρδους παρέμειναν -όπως και πέρυσι- συμπιεσμένα, εξαιτίας της πορείας της διεθνούς τιμής του μετάλλου. Η διοίκηση στο β’ εξάμηνο της χρονιάς θα επιδιώξει την ανάκτηση των απωλειών μέσω νέων εμπορικών συμφωνιών, ενώ δηλώνει αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας στο μέλλον.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: ΕΠΕΙΔΗ πλέον διαβάζουμε πολύ συχνά “Αυτοέπαινους” από όψιμους προφήτες που (ξανα)θυμήθηκαν το ελληνικό χρηματιστήριο (πιο γραφικός πεθαίνεις) τους συμβουλεύουμε αφ ενός να μην αυτογελοιοποιούνται στα μάτια των αναγνωστών τους (δεν τρώνε όλοι σανό) και αφ’ ετέρου να ξέρουν ότι… Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:

 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΧΟΥ ΓΙΑ (20) ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ ΤΗΣ Eurobank Equities

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email