20.7.2021- Καταστροφή στα Χρηματιστήρια ή Επερχόμενο κλάμα για τους Short (;)

Διαβάζω χρόνια τώρα, για μία αέναη μάχη μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την επερχόμενη κατάρρευση των χρηματιστηρίων και αυτών που είναι αισιόδοξοι για το μέλλον τους.

 • Υπάρχουν φυσικά οι γνωστοί καταστροφολόγοι που ειλικρινά χρήζουν ψυχοθεραπείας για να κατανοήσουν τους λόγους που τα βλέπουν όλα μαύρα.  

Χαρακτηριστικότερο όλων, το fund από την Ταϊλάνδη με τις καταστροφικές προβλέψεις του οποίου μεγάλωσε σχεδόν μια γενιά επενδυτών. Από το 2010 και μετά προβλέπουν κάθε μήνα την κατάρρευση των παγκοσμίων αγορών. 

 • Ποια είναι όμως η πραγματικότητα; Θα καταρρεύσουν τα χρηματιστήρια; Προφανώς. Δεν υπάρχει σημείο της ιστορίας που ένα χρηματιστήριο δεν κατέρρευσε μετά την άνοδο του. Και της κατάρρευσης ακολούθησαν νέα ψηλά. Το θέμα είναι πότε θα γίνει η κατάρρευση αυτή και πόσο ένταση θα έχει.

Γιατί, το να προβλέψω μια κατάρρευση τον Ιούνιο του 2015 και αυτή να υλοποιηθεί τον Ιούλιο του 2021 μεσολαβεί ένα ανοδικό κύμα 50%, το οποίο ακόμα και να πέσει το χρηματιστήριο μετά ίσως καν να μην το καλύψει. Συνεπώς, δεν φτάνει να προβλέψεις σωστά, πρέπει να προβλέψεις και τον σωστό χρόνο.

 • Κι αυτό είναι το μεγάλο μειονέκτημα των ΣΟΡΤ σε αντίθεση με τους Long. Οι long και λάθος να προβλέψουν, αν έχουν ρευστότητα απλά περιμένουν 1-2-3 χρόνια και διορθώνει η αγορά το λάθος τους αφού στο ενδιάμεσο φυσικά γράφουν υποαξίες.

Πότε λοιπόν καταρρέουν οι αγορές;  

 • Η κατάρρευση των αγορών σε αντίθεση με ότι πιστεύουν οι πολλοί, αποτελεί κοινωνιολογικό φαινόμενο. Είναι μια ανθρώπινη δημιουργία που ξεκινάει από κάποιο οικονομικό ή γεωπολιτικό φαινόμενο και την συμπεριφορά της αγέλης που ακολουθεί το κοινωνικό σύνολο που συμμετέχει στην αγορά.   

Συνήθως της κατάρρευσης προηγείται ένα μακροχρόνιο ράλι, οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι, οι δείκτες έχουν ήδη ξεχειλώσει ειδικά αυτοί του p/και οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αγοράζουν μετοχές και πάγια με υψηλούς βαθμούς δανειακής μόχλευσης.   

 • Αν ρίξουμε τώρα μια ματιά προς τα πίσω…

Το 1929 της χρονιάς της μεγάλης κατάρρευσης, στο Αμερικάνικο χρηματιστήριο είχε προηγηθεί ένα ράλι 350%. Στο ράλι αυτό η πλειοψηφία των επενδυτών δανείστηκε από όπου έβρισκε για να αγοράσει μετοχές. Φυσικά, το τι ακολούθησε είναι γνωστό:-

 • Η κατάρρευση του 1987 όπου ο Dow Jones έπεσε σε μια μέρα 23% λόγω ενός υπολογιστικού λάθους που δημιούργησε ένα spiral πωλήσεων και κατόπιν αυτού πανικό.

ΔΥΟ Χρόνια αργότερα το χρηματιστήριο κάλυψε τις ζημίες και όσοι κράτησαν απλά τις μετοχές τους, βγήκαν αλώβητοι. Μεγάλοι κερδισμένοι όσοι είχαν το κουράγιο να ψωνίσουν και φυσικά χαμένοι όσοι τους πούλησαν εν μέσω πανικού τις μετοχές τους.

 • Το 2000 είχαμε την κατάρρευση των Dot.com. Βλέπετε, της αισιοδοξίας ακολούθησε η πραγματικότητα. Οι εταιρίες Dot.com ουδέποτε έφεραν πραγματικά λειτουργικά κέρδη και όταν ο κόσμος το ανακάλυψε τις πέταγε από τα παράθυρα. Φυσικά η δεκαετία που ακολούθησε απέδειξε ότι οι σωστές dot.com όχι μόνο αποδείχτηκαν κερδοφόρες αλλά επι της ουσίας αποτέλεσαν τα οχήματα για το μέλλον του πλανήτη. Φυσικά, στην διαδρομή δεκάδες μοδάτες εταιρίες έσβησαν. 

Και φτάνουμε στο 2021, στο σήμερα. Μια είδηση περί της μετάλλαξης Δ που ωστόσο είναι γνωστή μήνες τώρα ξαφνιάζει το Ελληνικό χρηματιστήριο και δημιουργεί σκηνές πανικού. Τις σκηνές διαδέχονται οι ζημιές, αυτές αρχίζουν να κοκκινίζουν λογαριασμούς Margin και ένα ντόμινο, το τέλος του οποίου ίσως να μην ξέρουμε ακόμα που τελειώνει έχει ξεκινήσει. 

 • Τι μας διδάσκουν όλες οι καταστροφές;

Πρώτον οι υπεραισιόδοξοι, πάντα μα πάντα, καίγονται. Ειδικά όσοι παίζουν με Margin, δανεικά στην Ελληνική γλώσσα. Δεύτερον οι ΣΟΡΤ δεν πάνε ποτέ ταμείο. Γιατί άραγε; Επειδή εκ φύσεως ο ΣΟΡΤ είναι είδος που δεν του φτάνει το 100%.

 • Αλλά το σορτ μέχρι 100% μπορεί να προσφέρει. Οπότε σπάνια κλείνονται οι θέσεις και αν κλείσουν πριν το επόμενο rebound, τυχερός ο κάτοχος τους. 

Και ποιοι κερδίζουν; Μα, οι σώφρονες επενδυτές. Αυτοί που διατηρούν μόνιμα ρευστότητα, αυτοί που είναι πάνω από το ταμπλό, αυτοί που αγοράζουν σοβαρές εταιρίες με αληθινά κέρδη και ανάπτυξη. Αυτοί λίγο έχουν να φοβηθούν. Και να καταρρεύσει το χαρτί θα ανακάμψει.

 • Τι κάνουμε σε μια τέτοια κατάσταση όπως η σημερινή;

Καταρχήν, αν δεν ξέρουμε δεν κάνουμε τίποτα. Αν έχουμε ρευστότητα προσπαθούμε να δούμε που θα τελειώσει το ντόμινο και ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε καλά χαρτιά σε καλές τιμές.

 • Αν δεν έχουμε ρευστότητα και έχουμε χαρτιά που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά, ας δώσουμε λίγα για να δημιουργήσουμε ρευστότητα και να αγοράσουμε άλλα καλά που θα βγουν σε καλές τιμές. 

Αν πάλι ανήκετε στην πλειοψηφία των επενδυτών που έχει μόνο τράπεζες ( θα θυμόσαστε τι έγραφα προ διμήνου και μηνός για τις τράπεζες … ) καλά θα κάνετε να οχυρωθείτε. Δεν θα σας πω να πουλήσετε, αλλά ειλικρινά δεν ξέρουμε ο πανικός και η κατάσταση που θα τελειώσει και ποτέ θα ανακάμψετε.  

 • Ο Έλληνας επενδυτής κατά βάση κινείται από ψυχολογία, οπότε ειδικά στα τραπεζικά χαρτιά κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθεί το πλήθος. Το αν είναι φτηνές ή ακριβές ας μην το συζητάμε γιατί είδαμε και στο παρελθόν τι έγινε.

Συνεπώς, με το δάχτυλο στην σκανδάλη και παρακολουθούμε τι μας ετοιμάζει η αγορά για το υπόλοιπο καλοκαίρι μας. 

Φιλικά,

ΟΑΚ