20.4.2021 – Χ.Α: Τα όμορφα ανδρείκελα όμορφα καίγονται… 

A fire dancer performs on the playa at the Burning Man festival on Wednesday morning, Aug. 27, 2008, at the Black Rock Desert near Gerlach, Nev.(AP Photo/Brad Horn)
  • Τα όμορφα ανδρείκελα όμορφα καίγονται… 

Αν κάποιος είχε επενδύσει το 2008 στην τράπεζα Πειραιώς 4 εκατομμύρια ευρώ (oυσιαστικά 1 μετοχή αν κάποιος κάτσει και αναγάγει τα r/s)  σήμερα θα είχε 3 ευρώ… και μεθαύριο 1,5. Αυτός ήταν ο τρόπος που αποφασίστηκε να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες.

  • Aντίστοιχα, η διάσωση της CITIGROUP το 2008 έγινε με κεφάλαια του Αμερικανικού δημοσίου στα 10 δολάρια και σήμερα είναι πάνω από τα 70, με το αμερικανικό δημόσιο να έχει πάρει πίσω με το παραπάνω τα λεφτά του.

Η απόφαση της τράπεζας για ΑΜΚ ουσιαστικά έγινε με αποτίμηση της τράπεζας στα 50 εκατ. Ναι καλά ακούσατε στα 50, θυμίζοντας ότι πριν 1 μόλις μήνα είχε κοντά στο 1 δις με το Ελληνικό δημόσιο να κατέχει το 62% της τράπεζας.

  • Τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν είναι 1-1,3 δις, με το ΤΧΣ με βάση τα δημοσιεύματα να υποχωρεί κάτω από το 30% με τα αντίστοιχα κεφάλαια συμμετοχής στην ΑΜΚ. Φυσικά, το μοίρασμα θα γίνει κατά το δοκούν με βιαστική συμμετοχή των μικρομετόχων.

Η υπερκάλυψη είναι δεδομένη και «φυσικά» οι ξένοι θεσμικοί έχουν προτεραιότητα.  Βιαστικός σχεδιασμός με το μαχαίρι στον λαιμό σε μία αύξηση με bb που όμοια δεν έχει ξανασυμβεί στα Ελληνικά χρονικά.

  • Μεγάλο λάθος ακόμα και στις ανοιχτές θέσεις παραγώγων μιας και 5,5 εκατομμύρια μετοχές short σε συμβόλαια μαζί με την ανοιχτές short θέσεις των μετοχών θα κλείσουν πάνω στην ΑΜΚ…. με τους κατόχους να μην μπορούν καν να κλείσουν θέσεις το προηγούμενο διάστημα.

Κανονικά ο χρηματιστήριο θα έπρεπε να είχε προνοήσει τα παράγωγα να γίνουν delivery οπότε να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μετόχους ή να γίνουν εκκαθάριση  νωρίτερα της ΑΜΚ, ενώ παράλληλα από την πρώτη ανακοίνωση θα έπρεπε να είχε απαγορευτεί και ο όποιος δανεισμός τίτλων.

  • Προφανώς για να μην γίνει κάτι τέτοιο υπήρχε λόγος.  Το ίδιο είχε συμβεί στις ανακεφαλαιοποίησεις του 2016 ή ακόμα και στην περίπτωση του follie follie κάτι που δεν είδαμε να συμβαίνει στην παρούσα.

Επίσημα δεν βγήκε καν μία ανακοίνωση από το ΧΑΑ ενώ ακόμα και το ποιοι θα συμμετάσχουν (record day) ανακοινώθηκε μετά, με αποτέλεσμα αν κάποιος να ήθελε να λάβει μέρος στην ΑΜΚ και δεν είχε μετοχές να μην μπορεί να το πράξει. Από την άλλη υπήρχαν sites που εδώ και καιρό ήξεραν τις τιμές της ΑΜΚ με την τράπεζα να μην βγαίνει καν να κάνει ανακοίνωση.

  • Σε λίγες μέρες λοιπόν θα δούμε μία νέα τράπεζα με κεφάλαια 50 εκατομμύρια της παλιάς και 1,3 δις των νέων μετόχων να κάνει την εμφάνιση της στο ταμπλό γράφοντας ακόμα μία μαύρη σελίδα του Ελληνικού χρηματιστηρίου που για πολλά χρόνια θα θυμόμαστε…

Πάμε για άλλα!!