20/10 – Χ.Α: Η αγορά σε μία σπάνια ισορροπία

Επί 4,5 μήνες, η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε μία αξιοσημείωτη (και σπάνια) ισορροπία. Κατά το διάστημα από την 30/5/2019, όταν -μετά από 13 μήνες- ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε και πάλι πάνω από τις 800 μονάδες, παραμένει εκεί (με εξαίρεση το διήμερο της σύντομης υποχώρησής του στα μέσα Αυγούστου).

  • Κατά το διάστημα αυτό, η μέση τιμή του Γενικού Δείκτη είναι οι 853 μονάδες. Κατά το διάστημα από την 30/5/2019 (πρώτη μέρα που βρέθηκε πάνω από τις 800 μονάδες) έως την 13/8/2019 (όταν υποχώρησε κάτω από τις 800 μονάδες, στα μέσα Αυγούστου), η μέση τιμή του Γενικού Δείκτη ήταν οι 856 μονάδες.

Κατά το διάστημα από 19/8/2019 (όταν τον Αύγουστο επανήλθε πάνω από τις 800 μονάδες) μέχρι και σήμερα, η μέση τιμή είναι 852 μονάδες. Σπάνια βλέπουμε τόσο μικρές διακυμάνσεις και τόσο σταθερή ισορροπία.

Τί σημαίνει αυτό;

Κατά την άποψή μας, σημαίνει ότι: α) η αγορά δύσκολα μπορεί να υποχωρήσει, β) η αγορά αναζητά τον “καταλύτη” που θα την οδηγήσει υψηλότερα και γ) η αγορά δημιουργεί μία νέα “βάση” τιμών. Και τα τρία παραπάνω στοιχεία είναι σημαντικά.

Δε μπορούμε να δούμε κάτι που -υπό κανονικές συνθήκες- θα μπορούσε να οδηγήσει την αγορά χαμηλότερα. Ιδίως σήμερα που, η επενδυτική ψυχολογία είναι πιο θετική και που, ό,τι αναμένουμε, εκτιμούμε ότι θα είναι καλύτερο σε σχέση με πριν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι θετική εδώ και πολλούς μήνες.

Η αγορά αναζητά έναν “καταλύτη”. Αυτός θα μπορούσε να είναι η ενδεχόμενη αναβάθμιση από την S&P στις 25 Οκτωβρίου. Θα μπορούσε να είναι και η έναρξη της λειτουργίας του συστήματος “Ηρακλής”. Θα μπορούσε να είναι κάτι θετικό στην κερδοφορία. Όμως, ό,τι και αν είναι, όσο η χώρα παραμένει σε θέση “μη επενδυτικής βαθμίδας”, η οποιαδήποτε ανοδική αντίδραση δε μπορεί να είναι σημαντική, αφού δεν υπάρχουν κεφάλαια για να ανεβάσουν την αγορά και να τη διατηρήσουν υψηλά. Εν τούτοις όμως, μία άνοδος της τάξης του 15% έως 20% από τα παρόντα επίπεδα δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Η αγορά δημιουργεί νέα βάση. Δηλαδή, οι 850 μονάδες, λειτουργούν πλέον στο μυαλό των επενδυτών ως κάτι “συνηθισμένο” ή κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να “σπάσει”. Τα μέσα κόστη κτήσης έχουν αναπροσαρμοστεί και, τώρα ή σε λίγο, οι τρέχουσες τιμές των μετοχών θα φαίνονται ως χαμηλές. Μπορεί η παραμονή σ’ αυτά τα επίπεδα να κουράζει (αυτό αποδεικνύεται και από τον μειωμένο όγκο συναλλαγών ή τη μειωμένη παρουσία ενεργών επενδυτών), όμως, η παραμονή εδώ δεν πάει χαμένη.

Συμπερασματικά, δεν έχουμε κάτι που να μας ανησυχεί. Η απόσταση μεταξύ του ΚΜΟ-200 και του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στο 10%, κάτι που μας παρέχει κάποια σχετική άνεση. Η πορεία των εταιριών είναι αρκετά καλή, η οικονομία βαδίζει καλύτερα. Το μόνο που μας ανησυχεί είναι ο γεωπολιτικός κίνδυνος, όπως τόσες φορές έχουμε αναλύσει και αναφέρει. Όμως, επ’ αυτού δε μπορούμε να κάνουμε κάτι, παρά μόνον να γνωρίζουμε τον κίνδυνο, ώστε να πάρουμε πιο εύκολα την απόφαση να δράσουμε, όταν θα χρειαστεί να την πάρουμε.

Γιάννης Σιάτρας*

*ΣΕ ΑΓΑΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τον μ/μ