20/1- Τις ικανότητες τους στην ανάβαση προσπαθούν να θυμηθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες (Απ.Μάνθος)

Τραπεζική αφύπνιση

  • Τραπεζική αφύπνιση

Του Απόστολου Μάνθου

Τις ικανότητές τους στην ανάβαση προσπαθούν να θυμηθούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετά και από την εκτενή  πλαγιοκαθοδική πορεία των προηγούμενων συνεδριάσεων. Το σημείο συνάντησης τείνει προς το πλακόστρωτο των 500 μονάδων του Τραπεζικού Δείκτη. Από εκεί και έπειτα το άμεσο ζητούμενο θα είναι ο όγκος των συναλλαγών, καθώς εάν το πάτημα στις 500 μονάδες συνοδευτεί με ισχυρή συναλλακτική αφύπνιση μπορεί να τονώσει το ηθικό των αγοραστών καλλιεργώντας συνθήκες ανοδικής συνέχειας προς την περιοχή των 527 με 540 μονάδων.

πιν

 

Από τις επιμέρους μετοχές που απαρτίζουν τον Τραπεζικό Δείκτη η Eurobank (ΕΥΡΩΒ) με κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ έχει ίσως το καλύτερο διάγραμμα από τις άλλες τρεις συστημικές και αυτό γιατί έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην έλξη των 0,60 ευρώ. Επίσης είναι η μόνη μετοχή που εμφανίζει κέρδος από τις αρχές του έτους με ένα ποσοστό ανόδου της τάξεως του 3,70%. Τεχνικά είναι εμφανής η πύρρειος νίκη των αγοραστών πάνω στην προσπάθεια διατήρησης του άτμητου στο Fibo απλό κινητό μέσο των 21 ημερών (ΚΜΟ21). Στοιχείο που δίνει πόντους στην εν εξελίξει κίνηση προς την περιοχή αντίστασης των 0,6160 ευρώ. Εκεί μια πιθανή ανοδική καταστρατήγηση μπορεί να οδηγήσει τη τιμή της μετοχής προς το πολύ σημαίνων επίπεδο των 0,65 ευρώ.

πιν

 

Η Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) με κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ εμφανίζεται με το χθεσινό κλείσιμο στα 2,031 ευρώ να γράφει από τις αρχές του 2021 απώλειες της τάξεως του -10,17%.  Διαγραμματικά η μετοχή της ΕΤΕ ενώ είχε αρχικά τμήσει καθοδικά την τασική στήριξη που έδινε ο Fibo απλός κινητός μέσος των 21 ημερών τώρα συλλαμβάνεται να ξαναδοκιμάζει την απόδρασή της πάνω από αυτόν, ανοίγοντας ταυτόχρονα μέτωπο με την αντίσταση των 2,10 ευρώ. Επιβεβαιωμένο πέρασμα πάνω από τα 2,10 ευρώ θα βάλει και πάλι στο παιχνίδι τους αγοραστές θέτοντας ως στόχο το κατώφλι των 2,25 με 2,36 ευρώ. Για τους τεχνικούς τύπους το σημείο πάντως που αναμένεται να καθορίσει τη μετέπειτα μεσοπρόθεσμη κίνηση της ΕΤΕ είναι τα 2,50 ευρώ.

πιν

 

Συνεχίζουμε με τη μετοχή της Alpha Bank (ΑΛΦΑ), όπου με κεφαλαιοποίηση 1,369 δισ. ευρώ βρίσκεται  7% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο του 2020. Και εδώ στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών εντοπίζεται η τιμή της μετοχής να έχει διασπάσει ανοδικά με το χθεσινό κλείσιμο των 0,887 ευρώ, τον απλό κινητό μέσο των 21 ημερών, δίνοντας έτσι ένα μικρό προβάδισμα στους αγοραστές αν και οι τεχνικοί ταλαντωτές θα ήθελαν περισσότερη ανοδική προεργασία. Πρώτο σημείο αντιπαράθεσης τα 0,94 ευρώ, όπου εάν διατρηθούν με ισχυρό  όγκο συναλλαγών θα δώσουν αέρα για τη σκληρή αντίσταση των 1,03 ευρώ.

πιν

 

Καταλήγουμε στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), όπου πλέον το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατέχει μετά τη μετατροπή των CoCos συνολικά 509.775.400  μετοχές  ονομαστικής αξίας 6,00 ευρώ (!) ή το 61,34% του μετοχικού κεφαλαίου. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται στα 921,6 εκατ. ευρώ ενώ παρουσιάζει  τις μεγαλύτερες απώλειες από τις αρχές του έτους σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες προσεγγίζοντας το -15%.  Διαγραμματικά η μετοχή παραμένει κάτω από το Fibo απλό κινητό μέσο  21 ημερών, ενώ επί δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις αποτυπώνεται με ημερήσια κλεισίματα κάτω και από τη στήριξη των 1,13 ευρώ. Οπότε για να μπορέσει η μετοχή να δώσει λαβές στους αγοραστές θα πρέπει πρώτα να διασπάσει ανοδικά τα 1,13 με 1,15 ευρώ και μετά να διαλύσει τα  1,24 ευρώ. Μέχρι τότε το βραχυχρόνιο τοπίο παραμένει θολό για το στρατόπεδο των Bulls.

πιν

capital.gr

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.