(2) To χρηματιστηριακό τεχνικό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (13/8)

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Σαββάτου (10/8)

Σε μια ενδεχόμενη ανάταση της ελληνικής οικονομίας οι παρακάτω εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύτατο φάσμα της αγοράς θα πρέπει να κατέχουν ποσοστιαίο μερίδιο σε ένα υπό διαμόρφωση νέο συντηρητικό χαρτοφυλάκιο δράττοντας έτσι τη θετική εξέλιξη της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Πρώτο μετοχικό βέλος στην επενδυτική φαρέτρα είναι η μεγάλη κυρία της βαριάς βιομηχανίας, η Βιοχάλκο.

Ο όμιλος μετά και τις σημαντικές  επενδύσεις που έχει υλοποιήσει έχει επιφέρει τέτοια ισχυροποίηση ώστε οι εταιρείες που την απαρτίζουν να  μπορούν να ακολουθήσουν σε όλους τους κλάδους, που αναπτύσσεται, οποιαδήποτε ανοδική τους κίνηση.

Διαγραμματικά η μετοχή μετά τη φυγή της από την έντονη ανοδική πορεία μέσα στο κανάλι “C”,  που την έφερε από τα 2,85 ευρώ στα 4,26 ευρώ  φαίνεται να θέλει να πραγματοποιήσει μια πλαγιοκαθοδική πορεία προς τις στηρίξεις των 3,75 με 3,50 ευρώ  δίνοντας έτσι την ευκαιρία των όποιων επανατοποθετήσεων στους swing και όχι μόνο επενδυτές. Πάτημα σε αυτή τη ζώνη τιμών θα βάλει τις βάσεις για τον ανοδικό επαναπροσδιορισμό της περιοχής αντίστασης των 4,25 με 4,50 ευρώ θέτοντας ως επόμενο στόχο την αρπαγή των 5,20 ευρώ.

Ο ΑΔΜΗΕ  με σταθερή κερδοφορία, μερισματική απόδοση (πρόσφατο 0,0884 ευρώ) και ένα εν εξελίξει αναπτυξιακό πρόγραμμα ηλεκτρικής διασύνδεσης τόσο της Κρήτης – Αττικής όσο και των Δυτικών Κυκλάδων  (τέταρτη φάση διασύνδεσης Κυκλάδων) αποτελεί ένα από τα  “must” στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο.

Στο ημερήσιο chart τιμών η μετοχή  κινείται με σχετική ακρίβεια μέσα στον pitchforkσχηματισμό του περασμένου Μαΐου λαμβάνοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις τιμές στη κάτω ποσοστιαία λωρίδα των 2,05 με 1,96 ευρώ, δίνοντας έτσι εμφανή σημείο εισόδου σε όσους τεχνικούς αναλυτές ακολουθούν το pattern. Διατήρηση της τιμής πέριξ των 2 ευρώ θα δώσει πόντους στο σενάριο προώθησης προς το κέντρο του σχηματισμού δηλ τα 2,20 ευρώ. Πέραν όμως της βραχυχρόνιας προσέγγισης η μεσοπρόθεσμη τάση της μετοχής παραμένει ανοδική με πρώτο σταθμό τα διόδια των 2,50 ευρώ.

Φουρλής, ο λιανεμπορικός όμιλος που όχι μόνο άντεξε στη κρίση αλλά δείχνει ότι βγαίνει ισχυρότερος μέσα από αυτή έτοιμος να αυξήσει στα επόμενα χρόνια τις πωλήσεις τόσο της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία όσο και της Intersport  όπου ήδη η συμμετοχή των διεθνών πωλήσεων έχει ανέλθει στα 41,8% από 38,5%, Επίσης προς το τέλος του έτους είναι έτοιμη να εισαχθεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η νέα θυγατρική ακινήτων ΑΕΕΑΠ.

Τεχνικά η μετοχή διέπεται  από το καλοκαίρι του 2015 από ένα ευμέγεθες  ανοδικό κανάλι σπρώχνοντας τη τιμή της μετοχής από τα 1,90 στα 6,20 ευρώ. Στη τωρινή περίοδο αυτό που μετράει είναι η ανάκτηση σημαντικής ποσότητας μετοχών  μέσω της ταλάντωσης των 4,85 με 5,90 ευρώ για τη κίνηση απελευθέρωσης της τιμής από τα ισχυρά δεσμά της 7ετής κορυφής των 6,20 ευρώ, έχοντας ως επόμενο σημείο αναφοράς τα 7,20 ευρώ.

Ως τέταρτο μετοχικό βέλος πλασάρεται το Πλαίσιο, όπου μετά το σημαντικό μερίδιο πωλήσεων στην αγορά τεχνολογίας και τηλεφωνίας φαίνεται να απλώνει χέρι και στη πίτα των 550 εκατ. ευρώ των ηλεκτρικών συσκευών επενδύοντας 15 εκατ ευρώ σε 5 νέα καταστήματα με ένα ισχυρό logistic center να εξυπηρετεί τη διανομή.

Εδώ λοιπόν διαγραμματικά έχουμε δύο πολύ σημαντικά patterns όπου εάν ενεργοποιηθούν, μιας που η μετοχή βρίσκεται σχεδόν δύο χρόνια εν υπνώσει, μπορούν να ωθήσουν βίαια τη τιμή της  πάνω στα 5,50 ευρώ. Οι δύο αυτοί σχηματισμοί είναι πρώτον ο στροφέας του 2014 όταν η τιμή ήταν στα 8 ευρώ και το μακροπρόθεσμο τρίγωνο, που διαφαίνεται μέσα και από τη σημαντική  αύξηση των συναλλαγών ότι βρίσκεται προς την πιθανή  λύση του μέσω της ανοδικής καταστρατήγησης των 4,40 ευρώ.

Alpha Bank – GREEK FINANCE FORUM: Στα 1,3850 ευρώ έκλεισε χθες η μετοχή της Alpha Bank (-5,14%), σε μια πολύ κακή συνεδρίαση για το χρηματιστήριο, ειδικά για τις τραπεζικές μετοχές. Και σε σχέση με τα ένα πρόσφατο σχόλιο μας, είναι σημαντικό να μη χαθούν τις επόμενες ημέρες οι στηρίξεις στα επίπεδα των 1,3000 – 1,3200 ευρώ.

Επίπεδα τα οποία θέλουμε να ελπίζουμε πως δε θα χαθούνε και πως η μετοχή θα δώσει μια ισχυρή αντίδραση, μετά την πρόσφατη πτώση. O στόχος από την άλλη πλευρά, είναι μια ισχυρή αντίδραση και σταδιακή επιστροφή στις πολύ ισχυρές αντιστάσεις στα 1,6000 – 1,6100 και 1,6400 – 1,6600 ευρώ.

MOTOR OIL- GREEK FINANCE FORUM:Στα 21,4800 ευρώ (1-,47%) έκλεισε χθες η ΜΟΗ, με χαμηλό ημέρας τα 21,1600 ευρώ. Και εδώ οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι αρκετά κρίσιμες, με πρώτη προτεραιότητα να μη χαθούνε οι στηρίξεις στα τρέχοντα επίπεδα των 21,2000 – 21,4000 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, θα μιλήσουμε για μια πραγματικά μεγάλη επιδείνωση της διαγραμματικής εικόνας, με πιθανή μια υποχώρηση μέχρι τα χαμηλά του Μαΐου και τα 19,0000 – 19,5000 ευρώ.

Ορισμός – Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.

 • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
 • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

 • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
 • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
 • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

 • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

 • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

 • Equities – Μετοχές.
 • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
 • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
 • Bonds – Αγορά ομολόγων.
 • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
 • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
 • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
 • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email