(2) To χρηματιστηριακό τεχνικό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (08/8)

ΓEΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

Εικόνα
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ@2,1500 ευρώ και -1,83%: Χρησιμοποιώντας ως πάτωμα στήριξης τα 2,15 προσπαθεί να απλωθεί προς τα 2,4000€ με 2,4500€ περιοχή από όπου διέρχεται και η μακροπρόθεσμη καθοδική γραμμή τάσης του προπερασμένου Αυγούστου. Πιθανή ανοδική διάσπαση με ισχυρό όγκο συναλλαγών δίνει το 2,6000€ και τα 3,0000€

Εικόνα

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ@2,4400 και -2,40%

Εικόνα

ΚΕΚΡΟΨ@2,9250 ευρώ και -2,5%: Mάλλον ανέβηκαν πολλοί στην αχλαδιά και αποφάσισαν οι ρυθμιστές να τον κατεβάσουν κάτω από τα 3 ευρώ, μπας και ελαφρύνει λίγο από τους βραχυπρόθεσμους και τους «μαρτζινούχους». Και κάπου εδώ αρκετοί απλώνουν χέρι…

Εικόνα

Μυτιληναίος – GREEK FINANCE FORUM: Στα 10,23 ευρώ (+0,69%), το οποίο ήτανε το χαμηλό της ημέρας έκλεισε χθες η μετοχή της Μυτιληναίος, με υψηλό ημέρας τα 10,56 ευρώ. Και σε αυτήν λοιπόν την περίπτωση η διαγραμματική εικόνα προβληματίζει, με ανάγκη παραμονής υψηλότερα των 10,10 – 10,20 ευρώ.

 • Και εν συνεχεία να έχουμε μια επιστροφή υψηλότερα των 10,40 – 10,50 και 10,90 – 11,00 ευρώ για να γίνει η διαγραμματική εικόνα και πάλι πλήρως θετική.
 • Τώρα στο σενάριο συνέχισης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων και απώλειας των 10,10 ευρώ.
 • Οι επόμενες ισχυρές στηρίξεις είναι στα 9,50 – 9,55 και 8,90 – 9,00 ευρώ!!!

***

Πετρέλαιο – GREEK FINANCE FORUM: Και ένα σχόλιο για την τιμή του «μαύρου χρυσού», με το πετρέλαιο εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας να καταγράφει νέες μεγάλες απώλειες. Και η τιμή του πετρελαίου από τα υψηλά του Απριλίου καταγράφει ήδη πτώση άνω του 20%, δηλαδή μπαίνοντας επίσημα σε bear market!!

Μεγαλώνει η ανησυχία – GREEK FINANCE FORUM

 • Άκαρπη ήτανε η χθεσινή προσπάθεια αντίδρασης, με το ΓΔ να κλείνει και πάλι στο χαμηλό ημέρας, με απώλειες 0,82%, στις 837,56 μονάδες, αν και νωρίτερα είχε βρεθεί και +1,5% (υψηλό ημέρας οι 859,33 μονάδες). Και όπως συνεχώς αναφέρουμε στο www.greekfinanceforum.com και μετά το οριακό κλείσιμο χαμηλότερα των 840 μονάδων (δηλαδή της ζώνης των 840 – 850 μονάδων) η ανησυχία μας μεγαλώνει, με κίνδυνο να βρεθεί η αγορά αισθητά χαμηλότερα, με τις επόμενες στηρίξεις στις 810 – 800 και 790 μονάδες.

***

HUNTER – GREEK FINANCE FORUM – FTSE 25: Και εδώ κρίσιμη «μάχη» με σημαντικές στηρίξεις….

Χθες είχαμε αναφερθεί στην κρισιμότητα της διαγραμματικής εικόνας του ΓΔ και του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος χθες αν και το προσπάθησε δεν κατάφερε να επιστρέψει υψηλότερα των 720 μονάδων, κάτι το οποίο δεν κρύβουμε ότι μας προβληματίζει πάρα πολύ, όπως φυσικά και το κλείσιμο του ΓΔ οριακά χαμηλότερα των 840 μονάδων. Και παράλληλα με την κατάσταση του ΓΔ και του τραπεζικού δείκτη, ανησυχία προκαλεί η διαγραμματική εικόνα του FTSE 25 στον οποίο θα επικεντρωθούμε σήμερα.

O δείκτης λοιπόν έκλεισε χθες στα επίπεδα των 2.068,62 μονάδων (-0,50%, με υψηλό ημέρας τις 2,116,37 μονάδες) και είναι κάτι παραπάνω από ανάγκη να υπάρξει περαιτέρω αντίδραση και επιστροφή υψηλότερα των 2.150 – 2.160 μονάδων. Όσο ο δείκτης μένει χαμηλότερα αυτών των επιπέδων, η εικόνα μας προβληματίζει. Και μάλιστα σημαντικά.

Και ο βασικός λόγος για αυτό είναι η έλλειψη διαδοχικών ισχυρών στηρίξεων, για να αποτρέψουν μια περαιτέρω σημαντική πτώση στο Χ.Α. Ειδικότερα και μετά από μια πιθανή απώλεια των 2.050 μονάδων (οριακά σε αυτά τα επίπεδα βρίσκεται ο δείκτης), το διάγραμμα είναι τελείως κούφιο από στηρίξεις μέχρι τα επίπεδα των 1.860 – 1.880 μονάδων, δηλαδή περίπου 11 με 12% χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

Και φυσικά, θα πρέπει να συνδυάσουμε αυτό το αρνητικό σενάριο με την παραμονή του ΓΔ χαμηλότερα των 840 – 850 μονάδων και της περαιτέρω πτώσης του προς τις στηρίξεις στις 810 – 800 ή και 790 μονάδες.

 • Βέβαια, να διευκρινίσουμε πως σε καμία περίπτωση τα όσα γράφουμε τις τελευταίες δύο ημέρες δε σημαίνουνε πως ξαφνικά γίναμε απαισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς κατά τους επόμενους μήνες.
 • Ούτε ξαφνικά η εγχώρια ειδησεογραφία είναι αρνητική. Το εναντίον.

Ωστόσο όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη πορεία της αγοράς. Και κυρίως τη βραχυπρόθεσμη πορεία των διεθνών αγορών, που τόσο μεγάλη σημασία παίζουνε και για την πορεία της δική μας αγορά, όπως φάνηκε τις τελευταίες ημέρες. Κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις.

 • Συγκεκριμένα, δίνουμε μεγάλες πιθανότητες η πορεία των διεθνών αγορών κατά τους επόμενους μήνες να είναι πλαγιοκαθοδική, μέχρι και να έχουμε μέχρι τέλος του χρόνου την πλήρη απώλεια όλων των κερδών που χτίστηκαν τους πρώτους περίπου 5 – 6 μήνες του 2019.

Σε κάθε περίπτωση και παρά τις όποιες μας ανησυχίες, κυρίως για τη συνολική πορεία των παγκόσμιων χρηματιστηρίων,θέλουμε να ελπίζουμε πως και αυτή την φορά η αγορά θα αντιδράσει στις ισχυρές στηρίξεις στις 840 – 850 μονάδες που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες. Και θα προσεγγίσει εκ νέου τις ισχυρές αντιστάσεις στις 890 – 900 μονάδες και μάλιστα την επόμενη φορά θα τις διασπάσει, κάτι το οποίο θα βάλει την αγορά σε ένα νέο ανοδικό trend.

Ορισμός – Τι είναι η Τεχνική Ανάλυση

Τεχνική Ανάλυση, είναι η μελέτη της έως τώρα συμπεριφοράς των αγορών μέσω της χρήσης διαγραμμάτων, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τους κίνησης.

Χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει την τάση, πότε αλλάζει, πότε έχει αλλάξει, πότε να ανοίξει μία νέα θέση και πότε η ανάλυση είναι λάθος και η θέση πρέπει να κλείσει μειώνοντας στο ελάχιστο τις απώλειες.

Γιατί “δουλεύει” η Τ.Α.

 • Η τιμή στην οποία διαπραγματεύεται μια μετοχή είναι συνήθως διαφορετική από την πραγματική της αξία.
 • Είναι η μελέτη του αποτελέσματος και όχι της αιτίας. O επενδυτής θα πρέπει να επικεντρώνεται στο “ΤΙ συμβαίνει” και όχι στο “ΓΙΑΤΙ συμβαίνει”
 • Εφαρμόζεται σε όλους τους χρονικούς ορίζοντες επένδυσης.

Βασικές Αρχές

 • Στην τιμή προεξοφλούνται όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες, οι προσδοκίες και τα συναισθήματα που δημιουργούνται από αυτές.
 • Στην τιμή μπορεί να αναγνωριστεί μια τάση, την οποία ο τεχνικός αναλυτής μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα και να εκμεταλλευτεί.
 • Η ιστορία επαναλαμβάνεται, με τους επενδυτές να συμπεριφέρονται με τον ίδιο τρόπο σε αντίστοιχες καταστάσεις όπως και του παρελθόντος.
 • Η τιμή εξαρτάται από το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, όπως αυτές καθορίζονται από τις προσδοκίες των αγοραστών και πωλητών. Με τη χρήση των διαγραμμάτων ο τεχνικός αναλυτής προσπαθεί να εντοπίσει πότε η παραπάνω ισορροπία έχει αλλάξει.

Αντίλογος

Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005), έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς.

Τέλος, μια μελέτη του Robert Strong (1988), έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.

Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο:

 • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)

Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού.

 • Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)

Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδόσει (outperform) της αγοράς.

Που χρησιμοποιείται

 • Equities – Μετοχές.
 • Forex – Αγορά συναλλάγματος.
 • Futures – Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
 • Bonds – Αγορά ομολόγων.
 • ETFs – Διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια.
 • Άλλα – Οπουδήποτε υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις τιμές και τον όγκο συναλλαγών και τα οποία μπορούν να παρασταθούν γραφικά.

Τεχνική Ανάλυση και η σύγχρονη δομή των αγορών

Ο Charles Dow (1851-1902) θεωρείται ο “πατέρας” της νεώτερης τεχνικής ανάλυσης, τα editorial του οποίου στη Wall Street Journal, αποτέλεσαν τη βάση για την ανάπτυξη της πολύ γνωστής ακόμη και σήμερα, θεωρίας του Dow.

Ωστόσο, η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, κυρίως τα τελευταία χρόνια και η συνεχής εξέλιξη των αγορών, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη και την τεχνική ανάλυση. Κάποιες πρακτικές της είναι πλέον μη εφαρμόσιμες και ξεπερασμένες, ενώ νέες τακτικές και προσεγγίσεις πρέπει να υιοθετηθούν.

Σήμερα, λόγοι άσχετοι με τα θεμελιώδη μιας εταιρίας ή τις προοπτικές της μπορεί να μεταβάλουν βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον την τιμή, οδηγώντας σε λάθος συμπεράσματα τον επενδυτή ή αναλυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Η υποχρεωτική κάλυψη ανοιχτών θέσεων πώλησης, μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βραχυπρόθεσμο ανοδικό ράλι, μεγάλης μεταβλητότητας (short covering rally).
 • Η ολοένα και μεγαλύτερη διάδοση της πρακτικής ενεργοποίησης/ακύρωσης πολλών εντολών σε κλάσματα του δευτερολέπτου με τη χρήση αλγορίθμων, γνωστής και ως High Frequency Trading (έως και την 6/2013, το 65% των εντολών στις Η.Π.Α. δίνονταν μέσω αλγορίθμων).
 • Η ύπαρξη των “dark pools”, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές χωρίς να ανακοινώνεται εκ των προτέρων, η τιμή ή ο όγκος συναλλαγών.
 • Η εισαγωγή/έξοδος μιας μετοχής σε/από ένα χρηματιστηριακό δείκτη.

Επίλογος

Παρά τα ακαδημαϊκά θεωρήματα, η καθημερινή πρακτική δείχνει ότι η τεχνική ανάλυση αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο λήψης επενδυτικών αποφάσεων και θα πρέπει να αποτελεί άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του κάθε επενδυτή.

Ωστόσο, η διαρκής εξέλιξη των αγορών απαιτεί από τους τεχνικούς αναλυτές, τον συνεχή έλεγχο της αξιοπιστίας των πρακτικών τους, την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα ή ακόμη και την απόρριψή τους και υιοθέτηση νέων, όταν παύουν οι πρώτες να λειτουργούν.

****

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email