2- Επιλογές και σχόλια για τους επενδυτές του Χ.Α (10/7)

Η χαρά των μαυροφόρων, καταστροφολόγων, μίζερων κ.ο.κ που έννοιωσαν μεγάλη ηδονή (από την πολλή στέρηση) για τις δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που ακολούθησαν τις εκλογές και στις οποίες ο ΓΔ έχασε το 6,04%, ο ΔΤΡ το 12,11% και η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 3,3 δισ. ευρώ. Πρέπει όμως να γίνονται κάποιες φορές και μικρά θαύματα, γιατί άμα τους χάσουμε από πελάτες με ποιούς θα κάνουμε πλακίτσες έπειτα; Δεν θα μπούμε βέβαια στο κόπο να τους εξηγήσουμε, τι ακριβώς έχει επιτύχει το Χ.Α στα τελευταία 6 -7 μαύρα χρόνια. Χαμένος κόπος, γιατί δεν θα καταλάβουν γρι.

ΤΑΜΠΛΟ 9/7:

 • Λέτε να ήταν έργο Κυριάκου το θαύμα του Κυριακούλη; Διπλασιάστηκε η μετοχή, αλλά δεν γράφουμε λέξη, μην παρεξηγηθούν οι άσπονδοι φίλοι μας.
 • Προσοχή στην EPSILON NET που θα μπει προσεχώς στην ΚΥΡΙΑ αγορά του Χ.Α. ενώ υπάρχουν εν εξελίξει…εξελίξεις. Στα υψηλά των 1,8000 βγαίνουν πάντως μερικά κομμάτια.
 • ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ η πολύ υποτιμημένη ΙΝΤΡΑΚΑΤ συγκριτικά με τα νυν δεδομένα, πόσο μάλλον με την εν δυνάμει δυναμική που ολοένα και θα αναπτύσσει εντονότερα. Δείτε απλά τις σχέσεις με τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ στoυς δείκτες κλειδιά και βγάλτε συμπέρασμα.
 • Για το πότε τώρα πήγε η μτχ της ΙΝΤΡΑΚΟΜ από τα 1,0880 ευρώ στα 0,9050 μόνον όσοι ασχολούνται μαζί της το έννοιωσαν.
 • Από το 0,5300 στα 0,4500 η μτχ της ΙΝΛΟΤ αλλά εδώ πρέπει να τα θέλεις για να τα παθαίνεις.
 • Στον αφρό ξανά η SPACE, δύναμη η ΓΕΒΚΑ, Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει στην ΑΒΕ αλλά εδώ οι μεγαλομέτοχοι έχουν ρίξει πολλές, πάρα πολλές δεκάδες εκατομμυρίων.
 • Ο ΔΡΟΜΕΑΣ έδειξε την νέα βάση του..
 • Kαι 50 χιλ. τμχ στην ΑΣΚΟ και θετικό πρόσημο, έστω οριακό αλλά κάτι δείχνει αυτό.
 • Σωστό τo timing απόσυρσης της ΑΤΤΙΚΗΣ από την ΤΟΠ7 λίστα μας των επιθετικών μετοχών για το 2019, πόσο μάλλον που συνοδεύτηκε με αντικατάσταση από την ΙΝΚΑΤ (στα 0,5000 – 0,5500 η 1η και στα 1,2500-1,3000 η 2η).
 • ΣΗΜΕΡΑ η αγορά θα πρέπει να αντιδράσει, αλλιώς οι ανοικτοί θα έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα.
 • Πολλές οι υποψήφιες για μία αντίδραση, καλή επιτυχία σε όσους παίξουν σήμερα ποντάροντας σε αυτήν.

ΠΟΣΟ ΟΜΟΡΦΟ και κυρίως ξεκούραστο είναι να διαβάζεις σχόλια που θα ήθελες να τα γράψεις και τα βρίσκεις έτοιμα;

ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ δύο πολύ επίκαιρα αρθράκια στο πολύ καλό site www.greekfinanceforum.com (τους ανθρώπους του ούτε καν τους γνωρίζουμε, αλλά μας αρέσει να… σπρώχνουμε τους αναγνώστες μας στην πολυφωνία)

ΕΤΕ – Ομόλογα: Από το τελευταίο ρεπορτάζ τώρα. Σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες (σε αντιδιαστολή με αυτά που έγραφαν άλλα sites) πως οι επαφές με τους επενδυτές (πριν από περίπου 2 εβδομάδες) πήγανε σε γενικές γραμμές καλά. Την εντολή σε Goldman Sachs και Morgan Stanley έδωσε λοιπόν χθες η Εθνική Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου.

 • Η έκδοση του Tier 2 ομολόγου θα είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση “θα ακολουθήσει στο άμεσο μέλλον”.
 • Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει την Πέμπτη.Την έκδοση αναμένεται να αξιολογήσουν οι οίκοι Moody’s, S&P και Fitch με Caa2, CCC και CCC αντίστοιχα.

Σημειώνεται πως η τράπεζα στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 350 – 400εκ ευρώ από τις διεθνείς αγορές. Η έκδοση του ομολόγου Tier II αναμένεται να ενισχύσει κατά περίπου 100 μονάδες βάσης τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 15,7%. Τώρα όσον αφορά το επιτόκιο, πιστεύουμε πως η τράπεζα μπορεί άνετα να επιτύχει ένα επιτόκιο 8 με 8,5%, σε γενικές γραμμές ικανοποιητικό.

ΟΠΑΠ: Αρχικά θα λέγαμε ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που πιστεύαμε από την πρώτη στιγμή και το πρωί της Δευτέρας. Ότι αποκλείεται να υποβάλλονταν δημόσια πρόταση στα 14 ευρώ (δηλαδή σε μια συνολική κεφαλαιοποίηση 4,5δις ευρώ). Τώρα για τα 9,12 ευρώ που προσφέρουν οι μέτοχοι της εταιρείας μπορεί να πει κανείς πολλά.

 • Εμείς το μόνο που θα πούμε είναι πως μάλλον η δημόσια πρόταση δε θα επιτύχει (με την έννοια να πάει το ποσοστό πάνω από το 90% και να έχουμε squeeze out), κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς δεν επιζητούν οι μέτοχοι του ΟΠΑΠ.
 • Τώρα όσον αφορά το λόγο της κίνησης: Όλα δείχνουν πως έχει να κάνει με τις κινήσεις μεταξύ των μετόχων και την προσπάθεια κάποιων να πετάξουν εκτός εταιρείας κάποιους συγκεκριμένους μετόχους – επενδυτές. Τα γράφουμε γενικά απλά, για να γίνουμε κατανοητοί από τον κόσμο.

ΦΗΜΗ – ΥΠΕΡΑΞΙΑ μίας Επιχείρησης: Για το δικό μας καλό,… καλό θα ήταν να την προσμετράμε έστω κατά προσέγγιση.

 • Μία εταιρεία, πόσο μάλλον έναν όμιλο δεν είναι δυνατόν να τον αποτιμούμε μόνον με βάση των διαφόρων γνωστών χρηματοοικονομικών δεικτών (ev/ebitda, p/bv, p/e etc) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε και την Φήμη-Υπεραξία μίας Επιχείρησης (το λεγόμενο Goodwill).
 • Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε: (1) Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και σε (2) Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

 • Η υπεραξία (αγγλ. Goodwill) μιας επιχείρησης: Προκύπτει από τη διαφορά που τυχόν παρατηρείται μεταξύ του κόστους επένδυσης σε αυτήν (σε μια πιθανή εξαγορά της), ήτοι του χρηματικού αντιτίμου στο οποίο συμφωνείται η συναλλαγή και της εσωτερικής αξίας απόκτησης…

Δηλαδή της λογιστικής αξίας στην οποία αποτιμάται βάσει των βιβλίων της (εφαρμόζοντας το ποσοστό συμμετοχής στα Ίδια Κεφάλαιά της). Η υπεραξία αυτή μπορεί να προκύπτει από πιθανώς υποτιμημένα ή υπερτιμημένα στοιχεία του Ενεργητικού ή και των Υποχρεώσεων, ή να οφείλεται στην υπεραξία απόκτησης, δηλαδή τη φήμη και πελατεία.

ΚΕΚΡΟΠΑΣ – ΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΞΗΣ ΜΗΝΥΜΑ: Δεν είναι δυνατόν να ξεπουλιέται ολόκληρη η περιουσία του Ελληνικού κράτους, (άπειρα τα παραδείγματα) έναντι πινακίου φακής στον κάθε λογής ξένο επιχειρηματία και εδώ επί μισό σχεδόν αιώνα να βολοδέρνει αυτή η εκκρεμότητα για τα Λατομεία του Ψυχικού.

 • Είναι άδικο, όταν οι ίδιες οι κυβερνήσεις διαχρονικά είναι «υπόδουλες» και ξεπουλούν τα πάντα όπως ξαναείπα, να δημιουργούν προσχώματα σε επιχειρηματίες όπως ο Περιστέρης που εν μέσω κρίσης – όπως ξεκάθαρα φαίνεται –  επένδυσε και συνεχίζει να επενδύει στην Ελλάδα με αμείωτους ρυθμούς, φέρνοντας στο πλάι του παγκόσμιους κολοσσούς.

Ναι βρε αθεόφοβοι και νάνοι πολιτικά κυβερνώντες, άλλα ήθελα να γράψω ας είμαι κόσμιος, σημερινοί – χθεσινοί και αυριανοί,  στήνεστε στα τέσσερα στους ξένους επιχειρηματίες και συμφέροντα και ταλαιπωρείτε τους Έλληνες επιχειρηματίες.

 • Δείτε βρε πρό@@υχοι εταιρείες όπως ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και πολλές άλλες πως αναπτύσσονται προσέχοντας και τους εργαζομένους τους και στηρίξτε τους επιτέλους.

Ο ορισμός του… Δάσους – Ντροπή στους ανάλγητους κρατιστές

ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΑΣΗ ΕΙΧΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΘΕΙ ΔΑΣΙΚΗ – Αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της κρατικής αναλγησίας, αν μη τι άλλο με τα ευκόλως εννοούμενα να τα παραλείπουμε για ευνοήτους λόγους…

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ της απόφασης, με το δίκηο να βρίσκεται 100% με το μέρος της εταιρείας η οποία βρισκόταν ΕΚΕΙ πριν πλακώσουν οι νεόπλουτοι. H απόφαση είναι θετική και αναμένεται η δημοσίευση της που θα ξεκαθαρίζει το όλο τοπίο αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

 • ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΙΜΗ ΜΕΤ.% ΤΖΙΡΟΣ € ΗΜ/ΝΙΑ
2,9150 -4,11% 175.163 09/07/2019
3,0400 7,42% 265.829 08/07/2019
2,8300 -3,41% 294.962 05/07/2019
2,9300 -5,18% 663.569 04/07/2019
3,0900 8,42% 239.945 03/07/2019
2,8500 -1,04% 72.870 02/07/2019
2,8800 0,70% 144.996 01/07/2019
2,8600 0,00% 182.391 28/06/2019
2,8600 -4,98% 333.975 27/06/2019
 • ΚΕΚΡΟΠΑΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ (από δημοσίευση στο capital.gr προ μηνός)

Η ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε. ανακοίνωσε σήμερα (6.6.2019) ότι το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Τμήμα Β΄) απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου για τη διεκδικούμενη έκταση των περίπου 200 στρεμμάτων στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού.

Όπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική ανακοίνωση, αναφορικά με τη διεκδικούμενη από το Ελληνικό Δημόσιο έκταση, “το Τριμελές Εφετείο Αθηνών (Τμήμα Β΄) μετά την  με αριθμό 589/2018 απόφαση του Αρείου Πάγου, εξέδωσε  την  με αριθμό 3039/2019 απόφαση με την οποία δέχθηκε κατ΄ ουσίαν την έφεση και απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της Εταιρείας παρεμβάσεις.”

Σε χθεσινό δημοσίευμα του το Capital.gr. έκανε λόγο για την πληροφόρηση που υπήρχε αναφορικά με την θετική εξέλιξη για την εταιρεία, η οποία και αποτυπώθηκε στο Χρηματιστήριο. Σημειώνεται πως η διαμάχη του Κέκροπα με το Ελληνικό Δημόσιο χρονολογείται από το 1988. Τότε, το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή με την οποία αξίωσε την ιδιοκτησία έκτασης 200 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού), τμήμα της οποίας η Κέκροψ υποστήριξε ότι της ανήκει.

Ακολούθως, η Κέκροψ κατέθεσε αίτηση αναίρεσης της συγκεκριμένης απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, η οποία έγινε δεκτή. Στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών και εκδόθηκε η απόφαση με αριθμό 3039/2019 με την οποία δέχθηκε κατ΄ ουσίαν την έφεση και απέρριψε την αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ενώ δέχθηκε και τις πρόσθετες υπέρ της Εταιρείας παρεμβάσεις.”

Όπου πως ανέφερε το Capital.gr., η Κέκροψ σχεδιάζει να υλοποιήσει οικιστική ανάπτυξη στο μέρος της έκταξης που επιτρέπεται η δόμηση. Πέραν των πολυτελών κατοικιών που θα ανεγερθούν, η εταιρεία θα προχωρήσει και σε ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής, με επίκεντρο τα λατομεία, που σήμερα βρίσκονται σε σημείο εγκατάλειψης, με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού κ.α. Σε αυτό θα επιδιωχθεί η συνεργασία με την νέα δημοτική αρχή Φιλοθέης – Ψυχικού.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ  %
7 ημερών 2,820 3,140 2,28
30 ημερών 2,120 3,190 27,85
3 μηνών 1,496 3,190 74,13
6 μηνών 1,250 3,190 112,77
12 μηνών 1,090 3,190 136,99
 • ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

(Γράφτηκε και στις 31.5 αλλά και αργότερα) ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να σχολιάσουμε μετοχές εταιρειών που έχουν ξεφύγει πέραν από κάθε χρηματιστηριακή λογική. Μην σας πάρουμε και στο λαιμό μας, αφού αυτοί είναι ικανοί να “αναστήσουν ακόμα και πεθαμένους”. Το χρέος μας απέναντι σας, το κάναμε στους δύσκολους καιρούς. Τώρα θα ισχύει το… “Βάλτε τώρα που γυρίζει”, “Γιούργια στον ταβλά με τα κουλούρια” και λοιπά και λοιπά.

ΔΡΟΜΕΑΣ: Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανέρχονται σε 25,84 εκατομμύρια ευρώ ήτοι 0,7400 ευρώ ανά μετοχή. Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο υπάρχουν 1,5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι 25,48 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης βρίσκεται στο 1.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email