(2) Επιλογές και σχόλια για επενδυτές του X.A. (08+09/9)

 • OI TΡΑΡΕΖΕΣ ΘΑ ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΝ
 • – ΜΕΣΑ ΠΕΣΑΝΕ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
 • Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ
 • – ΞΑΝΑ ΕΠΕΣΑΝ ΜΕΣΑ ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ
 • Η ΔΕΗ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΤΖΑΜΠΑ
 • – ΞΑΝΑΜΑΝΑ ΜΕΣΑ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΦΩΣΤΗΡΕΣ
 • ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΚΑΕΙΤΕ και ΔΕIΤΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ SHORT ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ!
 • – KAΛA, EΔΩ TO TEΡMATIΣAN.
 • ΤΙ ΠΙΝΟΥΝ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ; ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΤΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΣΟ ΝΑΝΑΙ.

ΟΤΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ σε κάποιο χαρτί, είναι γιατί δεν θέλουμε να σας δουλεύουν στο ταμπλό. Γι αυτό και οι υποτιθέμενες κατά καιρούς… εμμονές μας σε ΙΑΤΡΙΚΟ, ΛΥΚΟ, ΙΝΚΑΤ, ΕΚΤΕΡ, ΙΝΤΚΑ, ΚΥΡΙΟ κ.λπ. Και τώρα στον ΚΛΜ, τον ΜΟΥΖΚ, την ΕΛΣΤΡ αλλά και στον ΚΕΚΡΟΠΑ, με την κ/φση στα…60 εκατ. ευρώ!! Μιλάμε για ένα οικιστικό project πολλαπλής χρήσης και ωφελιμότητας που θα γίνει γιατί πάνω από όλα όλοι θα βγουν καρα-κερδισμένοι. Και στην Κυβέρνηση τα κόζα άλλαξαν… Σε προτεραιότητα ο,τιδήποτε συμβάλλει σε χιλιάδες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη κ.ο.κ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΟΧΛΟΥ(μακρυά από μας, εννοείται): Κανόνας των συναισθημάτων είναι ο ευριστικός κανόνας που αναφέρει ότι τα συναισθήματα μπορεί να κυριαρχήσουν στην αντικειμενική κρίση, κάνοντας τους επενδυτές να πάρουν αποφάσεις αντίθετες στην κοινή λογική ή στα συμφέροντα τους.

 • Όταν οι καταστάσεις είναι συναισθηματικά φορτισμένες (high affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στα αποτελέσματα και μικρότερη βαρύτητα στις πιθανότητες.
 • Όταν οι καταστάσεις δεν είναι συναισθηματικά φορτισμένες (low affect) συνήθως δίνεται μεγάλη βαρύτητα στις πιθανότητες και μικρότερη βαρύτητα στα αποτελέσματα.

Ο κανόνας των συναισθημάτων γίνεται αντιληπτός στο χρηματιστήριο, όταν οι εκτιμήσεις που κάνουν οι επενδυτές για τις αποδόσεις των μετοχών επηρεάζονται από τα συναισθήματα τους που επικρατούν εκείνη την περίοδο στην αγορά, ακόμα κι όταν όλες οι άλλες ορθολογικές παράμετροι που θα δικαιολογούσαν μια αλλαγή στις εκτιμήσεις παραμένουν σταθερές.

ΤΑΜΠΛΟ – απάντηση: Τα μεγάλα χαρτιά, τα δίναμε σε τιμές γνωριμίας. Στον πάτο τους. Τώρα, τι να γράφουμε; για αγορές; Αν εξαιρέσεις 7 με 8 το πολύ, τα υπόλοιπα είναι από ακριβά έως πανάκριβα. Τι θέλετε, να σας δουλεύουμε; Για να είμαστε αρεστοί σε αυτούς που τα παίζουν; ή τα διαφημίζουν στους πελάτες τους; Τι λέτε, να μην ξέρουμε τι παίζεται παρασκηνιακά;

 • ΣΤΙΣ ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ (15 συνολικά) για το 2019 συμπεριελάβαμε τις ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΕΛΧΑ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΦΟΥΡΛΗΣ στις τιμές που είχαν στις 31.12.2018.
 • ΕΝΝΕΑ ΣΤΑ 15 ΕΙΧΑΜΕ!

!ΜΟΗ: Δεν είναι μετοχή… τάσης αυτή την περίοδο, γιατί όταν οι άλλοι σας τάραζαν με εφιάλτες στον ύπνο σας η συγκεκριμένη οργίαζε. Από τα 5 στα 25 είναι μεγάλο το ταξίδι, αλλά θα συνεχίσει ακόμη κι αν οι άλλες σκορπίσουν. Αυτή είναι η διαφορά. Και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια δεν ασχολούνται με μικρομεσαίες και μικρές μτχ, ενώ και στις μεσαίες άντε να τοποθετήσουν το 5% των Κεφαλαίων τους. Πάνω σε αυτή την βάση γίνονται τα σχόλια μας και οι εκάστοτε παρατηρήσεις.

 • Για να σας το κάνουμε πιο λιανά… Ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο, ένα δυνατό Fund κ.ο.κ μπορεί να κλειδώνει μία μτχ μικρομεσαία για μερικές εβδομάδες. Που θα τα δώσει όμως μετά τα κομμάτια της; Και ακόμη καλύτερα… Μπορεί να κλειδώνει στο πλαφόν μία από τις μικρούλες για αρκετούς μήνες. Μετά όμως τι;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1696875/h-nea-eikona-stis-ellhnikes-trapezes.html

 • ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (μέχρι 15 εκατ. ευρώ)

!ΠΕΡΦ: Είναι φανερό ότι δεν θέλουν να ξεφύγει η τιμή της μετοχής. Τι να φοβηθούν άλλωστε; Μη τυχόν και τους τα πάρουν; Που μυαλό… Σε χρόνο dt πέρασε στη 1η θέση της ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ της ΕΝ.Α, από εκεί που σπανιότατα έκανε πράξεις. Δεν την ήξερε και κανείς, ενώ τώρα την θεωρούμε – ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ – ΤΟΠ ΕΠΙΛΟΓΗ για τα  ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΑ.

!ΠΕΡΦ(Ι): Μόνον αγορές, κάθε φορά στο κατέβασμα που κάνουν… Καλό βίτσιο αυτό. NA ΞΕΡΕΤΕ, αν δεν το γνωρίζετε, ότι στην Εν.Α δεν υπάρχει ΑΜΕΜ ούτε περιορισμός στη τιμή. Από το +10% μπορεί να στο πάνε στο -10%. Αλλά προκειμένου περί ΠΕΡΦ, έχουμε να κάνουμε με PERFECT PERFORMANCE σε όλα τα μέτωπα.

 • Κ/φση: 12,67 εκατ. ευρώ
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΤΙΜΗ: 3,2400 ευρώ
 • Διανομή μερίσματος €0,0551 – Η αποκοπή του δικαιώματος θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 16/09/2019. Η καταβολή του μερίσματος θα ξεκινήσει την Δευτέρα 23/09/2019.
 • ΚΕΡΔΗ 2018: 1,42 εκατ. ευρώ.
 • P/E: 8,9 (το φθηνότερο και με διαφορά μάλιστα του κλάδου)
 • ΕV/EBITDA: 5,7.
 • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: ΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ του 2018!!
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ %
7 ημερών 3,220 3,260 -2,99
30 ημερών 2,920 3,620 -4,71
3 μηνών 2,240 3,960 24,62
6 μηνών 2,240 3,960 44,64
12 μηνών 2,200 3,960 47,27

 • ANAΦΟΡEΣ: 

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Μία στην 5άδα, τρείς στη 10άδα και η 4η στη 12άδα των ΤΟΠ σε κ/φση. Πριν λίγες εβδομάδες τις έψαχνες με το φακό… Έτσι είναι οι αγορές.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Με αρνητικές αποδόσεις σε εβδομάδα, μήνα, δίμηνο, 3μηνο, 6μηνο αλλά και 12μηνο. Συν το αβάστακτο κόστος παραμονής για όσους δεν ρευστοποίησαν στα υψηλά των 6,5000 αλλά και 6,000 ευρώ, 5,5000 & 5,0000 ευρώ. Στερήθηκαν κεφάλαια που θα τους χάριζαν μεγάλες αποδόσεις σε πλειάδα τίτλων.

 • ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Και αυτά εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις σε εβδομάδα, μήνα, δίμηνο, 3μηνο, 6μηνο αλλά και 12μηνο. Όσοι επένδυσαν κεφάλαια στη μετοχή τους, υπέστησαν διττές συνέπειες.

Οι επαγγελματίες επενδυτές υπολογίζουν πολύ το λεγόμενο Κόστος Παραμονής και δεν διστάζουν να αποχωρήσουν όταν δεν βλέπουν φως. Ακόμη κι αν χάνουν. Άλλωστε, μετά το να ξέρει κανείς να κερδίζει το πλέον σημαντικό στην αγορά είναι το να ξέρει και να χάνει…

ΟΤΕ: Αναλυτές έδωσαν τιμή στόχο για την μετοχή τα 16,0000 ευρώ που θα αποτιμούν τον όμιλο σε 7,7 δισ. ευρώ. Και ποιός δεν θα ήθελε να επαληθεύονταν… Θα τράβαγε πάνω όλη την αγορά.

ΚΟΥΙΖ: Δύο από τα ακίνητα του καλύπτουν την τρέχουσα αποτίμηση του στο ταμπλό(!). Όλα τα υπόλοιπα δωρεάν.

ΤΟ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟΝ (από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΤΙΚΑ): 

ΑΓΟΡΑ: Μάλλον δεν είχαν και ιδιαίτερη όρεξη σήμερα οι αγοραστές, καθώς δεν είδαμε και τίποτα μεγάλες εντολές πώλησης στα βαριά, ωστόσο ήταν αρκετές για να γυρίσουν χαμηλότερα αρκετές μετοχές. Τελικά η εβδομάδα κλείνει με οριακή άνοδο και η ημέρα με απώλειες 0,60%.

Η πτώση οφείλεται στην Μυτιληναίος, η οποία με όγκο κάτω από 200 χιλ. τεμάχια υποχώρησε άνω του 2%, στη Motor Oil, σε όλες τις τράπεζες πλην Eurobank και λιγότερο στις Jumbo και OTE. Αντιστάθηκαν μαζί με τη Eurobank, ο ΑΔΜΗΕ και ο ΟΠΑΠ. Βοήθησε λίγο και η Τιτάν που προσέγγιση καλή στήριξη.

Δεν βιάζονται φαίνεται οι αγοραστές, αφού μετράνε τις κινήσεις τους. Η αγορά έχει φτιάξει αρκετά το τελευταίο διάστημα και αν δεν μας τα χαλάσουν τα ξένα έχουμε καλές πιθανότητες για υψηλότερα.

BETA ΑΧΕΠΕΥ: Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από μια αξιόλογη διόρθωση 110 μονάδων από την κορυφή του 2019 ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την κατάκτηση των 850 μονάδων οι αγοραστές έχουν και πάλι τις πιθανότητες νέων υψηλών να βρίσκονται με το μέρος τους.

Η ζώνη των 900 μονάδων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή αντίστασης καθώς και στις δύο απόπειρες υπέρβασης της εν λόγω περιοχής (8 και 31 Ιουλίου) η προσφορά
που εκδηλώθηκε ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Η διαφορά με το προηγούμενο μοτίβο ανόδου είναι ότι η διαπραγμάτευση της αγοράς στα επίπεδα των 800 – 850 μονάδων είναι πιο δουλεμένη και οι τιμές πιο δεμένες μεταξύ τους. Επίσης ένας σημαντικός αριθμός κερδισμένων θέσεων έχει απορροφηθεί ενώ νέοι παίκτες έχουν επιβιβαστεί σε μετά την πρόσφατη υποχώρηση των τιμών.

Οι εισροές στην Αγορά δεν έχουν πιά την ίδια δυναμική με τις αρχές του καλοκαιριού ωστόσο παραμένουν θετικές διατηρώντας την επαφή των δεικτών με τα πρόσφατα υψηλά τους.
Συμπερασματικά αναμένουμε σύντομα το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των 900 μονάδων, υπέρβαση της οποίας έχει ως προαπαιτούμενο την αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 – 90 εκατ. ευρώ σε μέση ημερήσια βάση.

FORTHNET: Μεγάλη η πτώση της μετοχής και μάλιστα έκανε και όγκο για τα δεδομένα της και έμειναν και πωλητές.
Προφανώς μάλλον δεν είναι και τόσο σίγουρη η εξαγορά.
Θα πάρει χρόνο.

FRIGOGLASS: Οι πωλητές βγήκαν πιο δυνατά και πιο χαμηλά και έκλεισαν τη μετοχή στα 0,1930 ευρώ με απώλειες 3,5% και όγκο 546 χιλ. τεμάχια. Συνεχίζουν να βγαίνουν πολλά χαρτιά στα 0,20 ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Έκανε καλή κίνηση και δικαιούται να διορθώσει. Για να δούμε μέχρι που, γιατί αυτή η προσπάθεια να υπερβεί τα 2,60 ευρώ με τόσο μεγάλο όγκο δεν μας άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΨΑΡΙΑ: Ήταν Φλεβάρης του 2018 όταν είχαμε γράψει αναλυτικό θέμα για τις μετοχές.
Είχαμε ακούσει τότε πολλά. Ότι σαμποτάρουμε, ότι δεν ξέρουμε τι μας γίνεται κ.α. Αυτό που ουσιαστικά λέγαμε είναι πως ακούγαμε πολλά, διαβάζαμε υπεραισιόδοξα σενάρια για την πώληση αλλά το ταμπλό δεν έδειχνε ενθουσιασμό.

Φυσικά ήταν και τα θεμελιώδη και ακόμα φανταστείτε δεν είχε σκάσει το θέμα της Τουρκίας. Σήμερα ενάμιση και πλέον χρόνο μετά, η Νηρεύς είναι στα ίδια επίπεδα και η Σελόντα έχει απώλειες 78%. Δείτε τώρα τι έχουν κάνει άλλες μετοχές στο ίδιο διάστημα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (απάντηση): Κατά την άποψή μας το θέμα με τα φορολογικά ωφελήματα δεν έχει εξηγηθεί ορθά στο επενδυτικό κοινό. Τώρα κάποιοι αναλυτές θεωρούν την υποχρέωση ότι πρέπει να περνάει στον καθαρό δανεισμό, κάποιοι άλλοι όχι. Έτσι διαμορφώνονται διαφορετικές αποτιμήσεις. Δεν μπορούμε όλοι να συμφωνούμε στο τι είναι φθηνό και τι ακριβό. Δεν είναι η πρώτη φορά που το παρατηρούμε.

Η εισηγμένη αναφέρει: Στις ΗΠΑ, ο Όμιλος προκειμένου να κάνει βέλτιστη χρήση των φορολογικών ωφελημάτων που προβλέπονται από την τοπική νομοθεσία, έχει εισέλθει σε συγκεκριμένες συμφωνίες με επενδυτές «Tax Equity Investors» (εφεξής «TEI»), σύμφωνα με τις οποίες οι χρηματοροές και τα φορολογικά οφέλη που παράγονται από τα αιολικά πάρκα, διανέμονται συμβατικά μεταξύ των επενδυτών TEI και του Ομίλου.

Το αναπόσβεστο υπόλοιπο της υποχρέωσης την 30/06/2019 του Ομίλου προς τον TEI Goldman Sachs ανέρχεται σε ποσό 113,556 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ποσού 27,045 εκατ. ευρώ που αφορά αναπόσβεστη αξία των φορολογικών ωφελημάτων).

Q&R (απάντηση στον Α.Α.): Στο θέμα που έχουμε για τα «οχήματα» φίλος αναγνώστης σχολιάζει ότι η εισηγμένη έχει αρνητική θέση. Αν εννοεί καθαρή θέση κάνει λάθος. Έχει συσσωρευμένες ζημιές μεγαλύτερες του μετοχικού κεφαλαίου και όχι των ιδίων κεφαλαίων τις οποίες θα μειώσει. Η καθαρή θέση του ομίλου είναι σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2018 στα 4,1 εκατ. ευρώ και της μητρικής στα 5,4 εκατ. ευρώ. Άλλωστε διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά, αλλιώς αν είναι αρνητική καθαρή θέση θα ήταν στην επιτήρηση.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Στα 1,52 ευρώ και λίγο πιο πάνω βγαίνουν πολλά χαρτιά. Σήμερα έκανε όγκο 80 χιλ. τεμάχια.
Είναι φθηνή αλλά δε χρειάζεται κυνήγι.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Και εδώ βγαίνουν χαρτιά λίγο πάνω από τα 0,50 ευρώ.

CENTRIC: Κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Πιο ήρεμοι οι πωλητές σήμερα, αλλά και πάλι δεν άφησαν τη μετοχή να πάει πάνω από τα 0,2470 ευρώ.

Καλό Σαββατοκύριακο- Γιώργος Κατικάς- [email protected]

Οικονομικό καθαρό κέρδος: Είναι η θετική διαφορά μεταξύ του συνόλου των εσόδων μιας επιχείρησης και του οικονομικού κόστους.

Το κέρδος αυτό πρέπει να διακριθεί από το λογιστικό κέρδος (accounting profit) που βρίσκεται αν από το σύνολο των εσόδων μιας επιχείρησης αφαιρεθεί το εμφανές / λογιστικό κόστος.

Στην Οικονομική Επιστήμη ο όρος κέρδος αναφέρεται στο οικονομικό ή καθαρό κέρδος, δηλαδή στο κέρδος που πραγματοποιείται επιπλέον του φυσιολογικού που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και περιλαμβάνεται στο κόστος.

Το οικονομικό κέρδος είναι μικρότερο του λογιστικού, ενώ το οικονομικό κόστος είναι μεγαλύτερο του λογιστικού.

Αφανές Κόστος (περιλαμβάνει το φυσιολογικό κέρδος)
+ Εμφανές Κόστος
= Οικονομικό κόστος ή Κόστος ευκαιρίας
+ Οικονομικό Κέρδος
= Συνολικό Έσοδο

Επίσης: Λογιστικό Κέρδος + Λογιστικό Κόστος (=εμφανές κόστος) = Συνολικό Έσοδο

***

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Print Friendly, PDF & Email