(2) Χ.Α + Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (19.7.2021)

ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ: Εντάξει, γνωστές οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις πανικού του ελληνικού… επενδυτικού κοινού (και προς τα πάνω αλλά ειδικότερα προς τα κάτω). Το να κινούνται ανοδικά (ουσιαστικά) μόλις τέσσερις μετοχές (ΕΠΙΛΚ, ΚΜΟΛ, ΚΑΜΠ και ΣΑΡΑΝΤΗΣ) δείχνει την ανωριμότητα και την ασχετοσύνη του κοπαδιού. Μάλιστα, ουσιαστικά μόνον η ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ δικαιούται να φέρει τον τίτλο της Ανοδικής μετοχής. Αντε και ο ΚΜΟΛ που έχει μόνιμο αγοραστή σε καθημερινή βάση.

 • Το ευτύχημα είναι ότι οι συνετοί (έχουμε και από αυτούς) είχαν ήδη προνοήσει στο να έχουν ρευστότητα σε αυξημένη… ποσότητα… Δεν χρειαζόταν άλλωστε να είναι μάγοι στο να προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. Οπότε, τώρα που το Χ.Α είναι ξανά ΑΓΟΡΑ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ θα κινηθούν ανάλογα. Και φυσικά δεν χρειάζονται συμβουλές, γνωρίζουν περί του πρακτέου. Σιγά σιγά και με το μαλακό.

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ!! ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΝ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ! ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΜΑΓΑΖΙ ΤΟ Χ.Α ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΜΑΓΑΖΑΚΙ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ. ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΑΒΟΥΛΗ ΟΣΟ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥ ΠΡΟΔΩΣΕ  ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟΛΑ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΑΝ!! ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ… 


ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Τα πάντα ρει… Και που να τα ήξεραν όλα, αυτοί που την πιστεύουν και ειδικά σε forum του capital… (για να μην παραπονιούνται ότι κανένα οικονομικό site ασχολείται με την περίπτωση της). Αρνητικό το γεγονός ότι είναι υπό ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ, αλλά και οι ΙΝΛΟΤ, ΒΙΟΤΕΡ, ΣΙΔΜΑ, ΜΠΤΚ, ΦΡΙΓΟ, ΕΣΥΜΒ, ΛΑΒΙ είναι και ΔΟΜΙΚΗ (ήταν)… Η κάθε μετοχή έχει την δική της τύχη, όπως όλοι μας… Το βράδυ – αν προλάβουμε – θα έχουμε ειδική αναφορά στη δική της περίπτωση. ΒΑΜΒΑΚΙ, ΒΙΟΑΕΡΙΟ, ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ κλπ κλπ…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ – FAST FINANCE: Η αγορά συνεχίζει να συσσωρεύει στην ζώνη του 850-875 χωρίς να έχει ξεκάθαρη τάση. Η εβδομάδα έκλεισε με απώλειες 1% χωρίς να μας προσθέσει νέα τεχνικά τουλάχιστον δεδομένα. Αν σκεφτεί κάποιος πόσα χρήματα έχει σηκώσει και σηκώνει η αγορά από το επενδυτικό κοινό ελληνικό και ξένο το τελευταίο διάστημα μπορεί να καταλάβει γιατί έχει αυτή την εικόνα.

 • Οι δύο τράπεζες σήκωσαν 2,1 δις, ενώ θυμίζουμε τις ΑΜΚ της AEGEAN, του ΕΛλάκτωρα
  που θα τελειώσει τέλος του μήνα αλλά και τα ομολογιακά τόσο ΔΕΗ της PRODEA, της ΜΟΗ, της Πειραιώς κ.α. Από την στιγμή που υπάρχει ενδιαφέρον είναι λογικό οι ενδιαφερόμενοι με business plan να σπεύδουν να σηκώσουν φτηνό χρήμα. Οι ξένοι φαίνεται να διψάνε για αποδόσεις αναλαμβάνοντας ρίσκα που στην περίπτωση της Ελληνικής οικονομίας έχουν μικρύνει.

Η βιαστική είσοδος τη ΑΛΦΑ στον MSCI αλλά και η προχτεσινή έκθεση της FITCH για την Ελληνική οικονομία δείχνει για ακόμα μια φορά ότι είμαστε το μικροσκόπιο τους. Η τελευταία μπορεί να μην άλλαξε το outlook οπότε το έχουμε μπροστά από την άλλη όμως
ανέβασε σημαντική τον πήχη της ανάπτυξης για 2021 και 2022 σε 4,3% και 5,3% αντίστοιχα.

 • Ο τουρισμός από την άλλη δείχνει ότι μπορεί να πιάσει τον στόχο του 2019 που είναι το 50% με τις αφίξεις ήδη να τα έχουν καταφέρει. Το ταμείο ανάπτυξης έχει δώσει έκρηξη στα επενδυτικά σχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί ενώ το ΕΣΠΑ θα κάνει επιθετικά την εμφάνιση του από το Φθινόπωρο.

Τα NPL έχουν μειωθεί στο 30% από το 40% του 2020 ενώ η πρόσβαση στις αγορές από την Ελληνική οικονομία συνεχίζεται. Μπορεί η αγορά να έχει κάνει στάση το τελευταίο διάστημα χωνεύοντας κέρδη και περιμένοντας την ολοκλήρωση των ΑΜΚ παρόλα αυτά ξέρουμε ότι τα νέα είναι μπροστά μας. Οι ξένοι πολύ στοχευμένα τοποθετούνται στην αγορά σε επιλεκτικές εταιρίες δίνοντας παράλληλα ρευστότητα από επενδυτές που είναι πωλητές και αποφασίζουν να τοποθετηθούν σε άλλους τίτλους.

 • Αυτός είναι και ο λόγος που το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να κινείται σημαντική και η
  περιφέρεια με κάποιους εισηγμένους να αποφασίζουν να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να προχωρήσουν και σε ΑΜΚ με τελευταία παραδείγματα τον Τζιρακιάν και την Ελγέκα. Είναι λογικό πως κάθε κύμα της Ελληνική αγοράς προσελκύει και νέα κεφάλαια που
  αποφασίσουν να τοποθετηθούν παρόλα αυτά πάντα χρειάζονται και χρονικές ανάσες από την ίδια την αγορά πριν μας δείξει το επόμενο τασικό κομμάτι.

Τεχνικά η αγορά συνεχίζει να παλεύει με την ζώνη του 850-865 επίπεδο που είναι και σημαντική στήριξη και που αν χαθεί θα βγάλει πωλητές προς το 830. Μπορεί οι ξένες αγορές να φαίνεται ότι βραχυπρόθεσμα έχουν βαρύνει παρόλα αυτά η εικόνα της Ελληνικής αγοράς βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη φάση βραχυπρόθεσμα από τους υπόλοιπους και ψάχνει μία καλή ανοδική συνεδρίαση πάνω από το 880 για να πάρει τάση προς τα υψηλά και πάλι.

 • Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 7,15% για το 2021, με τον ftse25 στο +7,58%, τον τραπεζικό στο +3,72% και τον ftsem στο 27,68%. Οι επιλογές μας στο +18,39% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 11,24. Από τις επιλογές μας ΣΠΕΙΣ με 55%, ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 58%, την ΕUROBANK με 41%, το ΚΡΙ ΚΡΙ με 32% και την ΕΝΤΕΡ με 35% και την ΚΟΥΕΣ με 33% κέρδη.

Η περίοδος που βιώνουμε είναι η κατάλληλη για να κάνουμε αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίου και να ρίξουμε βάρος σε αυτές τις εταιρίες που περιμένουμε να πάνε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Αν κάποιος δεν δει το βραχυπρόθεσμο της υπόθεσης και κοιτάξει πιο μεσοπρόθεσμα
μόνο καλές αποδόσεις μπορεί να έχει.


AΠΟΣΤΟΛΟΣ MAΝΘΟΣ:

 • Αδύναμο το Bitcoin 

Όλο και πιο δύσκολα παρουσιάζονται τα διαγραμματικά δρώμενα για το Bitcoin (BTCUSD) , καθώς στις τελευταίες 20 μέρες αποτυπώνει φανερά μια έντονη αδυναμία διαφυγής πάνω από τα 35000 δολάρια γεγονός που το σπρώχνει όλο και πιο πολύ προς τις αγκάλες της ακανθώδης ζώνης στήριξης των 31600 με 28600 δολαρίων.

Αδύναμο το Bitcoin 

Η ζώνη αυτή  δεν πρέπει επ’ ουδενί να διαπεραστεί καθοδικά καθώς θα ανοίξει τη «καταπακτή»  για μια έντονη βύθιση προς τα 20000 δολάρια προκαλώντας έτσι έντονες σεισμικές δονήσεις στα θεμέλια της  κατασκευής των κρυπτονομισμάτων και των οπαδών τους. Το μόνο θετικό στοιχείο είναι ότι όσο διολισθαίνει μειώνεται ο όγκος των συναλλαγών στοιχείο που μπορεί να σημαίνει την έντονη άρνηση πωλήσεων σε αυτά τα επίπεδα τιμών.


 • Χαλαρά στη χαλαρότητα

Με την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία έχει πολλά χιλιόμετρα ακόμα να διανύσει για να αλλάξει η Federal Reserve την υπάρχουσα νομισματική χαλάρωση και ότι ο αυξημένος πληθωρισμός είναι απλά μια ανοδική “σκόνη” στην ατμόσφαιρά που θα καταλαγιάσει στους επόμενους μήνες  όσο επιστρέφει η οικονομία στη κανονικότητα ο κ. Πάουελ έδωσε για τα καλά το στίγμα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου της μη… σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

 • Κάτω υπό αυτό το πρίσμα το ευρώ στην αναλογία του με το δολάριο (EUR/USD) δείχνει να θέλει να πατήσει πάνω στον υπάρχον καθοδικό στροφέα “Q” και να κινηθεί απειλητικά προς το προπύργιο των 1,1850 δολαρίων. Επιβεβαιωμένη αρπαγή της εν λόγω βάσης θα ανοίξει για τα καλά το πεδίο για τη σταδιακή αναρρίχηση της ισοτιμίας προς το κατώφλι της περιοχής αντίστασης των 1,2088 με 1,2050 δολαρίων.

Για να διαγραφεί από τα διαγραμματικά πρακτικά το προαναφερόμενο σενάριο θα πρέπει η ισοτιμία να διασπάσει  καθοδικά τα 1,1724 δολάρια. Γεγονός που μπορεί να δώσει τιμές ακόμα και μέσα στη ζώνη στήριξης των 1,1600 με 1,1550 δολαρίων.

Χαλαρά στη χαλαρότητα


 


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.