(2) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (20.9.2021)

ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ πάντα μέσα στο πρόγραμμα είναι κι αν είναι δυνατές τότε καλοδεχούμενες από τους διαθέτοντες ισχυρή ρευστότητα. Γιατί αν δεν πέσουν, πως θα έρθει η επόμενη συγκομιδή των εν δυνάμει καρποφόρων κινήσεων;

 • Τεράστια εντύπωση εξακολουθεί να μας προκαλεί σε βαθμό ικανό να κάψει υγιή εγκεφαλικά κύτταρα η επιμονή όλων των υποτιθέμενων έγκυρων αναλυτών, διαφωτιστών κλπ κλπ για την περιοχή των 900 μονάδων. Τα ίδια θα λέμε κι αν γράψει τις 1000, τις 1200 και πάει λέγοντας.

Δεν μπορούν να αντιληφτούν ότι στηρίζονται πάνω σε κάτι τραγικά ψευδές, σε κάτι εντελώς ανισόρροπον, σε κάτι που δεν υπάρχει καν παρά μόνον στην αρρωστημένη φαντασία τους η οποία εκπορεύεται από πράξεις εγκληματικών εγκεφάλων;;

 • Πόσο μυαλό χρειάζεται για να καταλάβουν ότι ο γ@μημένος δείκτης από τις 1.600.000 μονάδες δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 600;; Ποια είναι λοιπόν η συμμετοχή του εν λόγω στις… 900 μονάδες του ΓΔ που κανονικά έπρεπε να διαπραγματεύται σε πολλαπλάσια επίπεδα τιμών;

HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Πλέον οι περισσότεροι οίκοι και τράπεζες έχουν την χώρα ένα βήμα
πριν την επενδυτική βαθμίδα μετά από αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουμε σοβαρά θετικά νέα χωρίς ακόμα η αγορά να τα αφομοιώνει σε πρώτο χρόνο. Έχουμε πει ότι η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους οπότε την έχουμε
συνηθίσει αρκετές φορές βραχυπρόθεσμα να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλά.

 • Από την άλλη κανένας δεν αναρωτιέται γιατί ανεβαίνει όταν αυτό συμβαίνει, παρόλα αυτά όλοι ρωτούν γιατί πέφτει ή γιατί δεν ανεβαίνει όταν όλοι το περιμένουν.

Οι ξένοι φαίνεται να θέλουν να δώσουν πόντους και να πάρουν αποδόσεις από τις σημαντικές θέσεις που έχουν πάρει μέσα από τις ΑΜΚ έχοντας πλέον ανακεφαλαιοποιηθεί και μειώσει σημαντικά τα κόκκινα δάνεια στο χαρτοφυλάκιο τους.

 • Από την άλλη όλα δείχνουν πως είμαστε σε μία φάση που αρχίζει και ανοίγει η κάνουλα του δανεισμού που ουσιαστικά μπορεί να τους προσδώσει αυξημένη λειτουργική κερδοφορία. Ο τρόπος που κινούνται στο ταμπλό είναι αργός και σταθερός χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις κάτι που συνάδεισε κατάσταση μαζέματος.

Αυτά που δείχνουν να ανησυχούν το τελευταίο διάστημα τους επενδυτές είναι ο πληθωρισμός και τα γεωπολιτικά με την Τουρκία να συνεχίζει να ψάχνει τρόπους να μπει στο ενεργειακό παιχνίδι. Η αγορά παρόλα αυτά δεν έδειξε να προβληματίζεται ιδιαίτερα ούτε
την περσινή περίοδο στην κρίση που είχαμε με την Τουρκία οπότε δεν έχει και λογική να ανησυχήσει τώρα.

 • Τώρα το κομμάτι του πληθωρισμού φαίνεται να είναι και απόρροια εκτός από την άνοδο
  μεταφορών, βασικών μετάλλων και ενέργειας αλλά παράλληλα και από την σημαντική κινητικότητά στην αγορά, κάτι που είχε να δει αρκετά χρόνια. Σίγουρα ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας παίζει τον ρόλο του χωρίς να ξέρουμε το που θα οδηγήσει στο μέλλον.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε όλο και περισσότερους να ανεβάζουν το ποσοστό της ανάπτυξης για το 2021 βλέποντας ότι θα ξεπεράσουμε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Ουσιαστικά η ευμάρεια μας εξαρτάται από το μέγεθος της ανάπτυξης και το πόσο
γρήγορα μπορεί να επιστρέψει στα επίπεδα του 2007.

 • Παραμένουμε αισιόδοξοι με την αγορά συνεχίζοντας να πιστεύουμε ότι οι γρήγορες άνοδοι μπορεί να προσφέρουν γρήγορες αποδόσεις και υψηλή αδρεναλίνη αλλά δεν είναι και πανάκεια σε μία αγορά που αργά αφομοιώνει αποτιμήσεις φτιάχνοντας όγκους σε κοντινά επίπεδα.

Η αγορά θα αποφασίσει το πότε και το πώς θα δει το 1 μπροστά για να αρχίσουν να  συζητάνε περισσότεροι για το χρηματιστήριο. Άλλωστε την δόξα πολλοί μίσησαν και τα κέρδη του γείτονα πολλοί ζήλεψαν.


ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Η αγορά δοκιμάζει τις ημερήσιες στηρίξεις και στοπ σχεδόν στο σύνολο των δεικτών της. Οι ξένες αγορές τραβάνε και την δικιά μας κάτω καίγοντας εδώ και μέρες το όποιο θετικό νέο. Για ακόμα μία φορά η διόρθωση έρχεται αμέσως μετά την λήξη των συμβολαίων

 • Stops σε ημερήσιο κλείσιμο

Ftse: 2144

Γενικός δείκτης: 892

Τραπεζικός: 550ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.