(1) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (01.10.2021)

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

 • ΔEH
 • LAMDA DEVELOPMENT
 • AUTOHELLAS
 • INTRACOM
 • SPACE

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΕΠΕΝΔΥΤΕΣ 

 • ΕΛΑΣΤΡΟΝ
 • ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ
 • ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ
 • ΜΕΝΤΙΚΟΝ
 • ΦΙΕΡΑΤΕΞ
 • ΜΕΒΑΚΟ
 • ΣΙΔΜΑ

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Ο Σεπτέμβριος διέκοψε το ανοδικό σερί Ιουλίου και Αυγούστου, με μηνιαίες απώλειες 6,26% για τον Γενικό Δείκτη. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 3,95%. Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη του ΓΔ έχουν περιοριστεί στο 6,97% και του ΔΤΡ στο 4,73%. Μετοχή του χρηματιστηριακού εννεαμήνου η Epsilon Net, με απόδοση 231,2%.

ΠΕΤΡΟΣ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: Σε χαμηλά 2 μηνών ο Γενικός Δείκτης, που διέσπασε, όπως κόβει το μαχαίρι το βούτυρο, την κρίσιμη στήριξη τιμών που συνέδεεε τα χαμηλά Φεβρουαρίου και Ιουλίου. Το stop των 880 μονάδων, απέτρεψε από περιπέτειες εκείνους που πειθαρχούν στα σήματα της διαγραμματικής ανάλυσης.

“Αποκούμπια” για τους αγοραστές ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών (857 μονάδες) και ο RSI, που βρίσκεται σε υπερπωλημένα επίπεδα τιμών κάτω από το 30.

 • Εκτιμούμε ότι η Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ θα κρίνεται, από μέρα σε μέρα και θα αποτελέσει το “κλειδί” της εγχώριας επενδυτικής ψυχολογίας, που ούτως ή άλλως αναζητά το “next big thing” για να πιαστεί, ελλείψει σπουδαίας χρηματιστηριακής ειδησεογραφίας.

Σε διεθνές επίπεδο, συνεχίζουν τις βόλτες τους τα “φαντάσματα” του πληθωρισμού και της σταδιακής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών.

 • Πάντως δεν διαφαίνεται διάθεση των “masters of the universe”, κεντρικών τραπεζιτών, να ζορίσουν ιδιαίτερα τις εθισμένες στο φθηνό χρήμα, Παγκόσμιες Χρηματαγορές. Εκ των πραγμάτων η πανδημία δημιούργησε “προστατευτικό τείχος” γύρω από ξένους μετοχικούς δείκτες και real assets (βλ. Εμπορεύματα, Ακίνητα).

Δεν αποκλείεται, στην επέτειο 13 ετών από την κατάρρευση της Lehman Brothers, τα διάφορα “ατυχήματα”, να αποτελούν τελικά “ευτυχήματα” για τους αγοραστικούς κερδοσκόπους.

 • Αυτή την ίσως “προβοκατόρικη θέση” ενισχύει το γράφημα τιμών του Nasdaq, που “δίπλωσε” μέσα σε μερικούς μήνες, από το περίφημο “πανδημικό χαμηλό” του Μαρτίου 2020.

Θεωρούμε ότι μεγάλο κομμάτι της ανόδου οφείλεται στην υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών. Αυτή η κατάσταση κάνει να ξεχνάμε κάπως το “security selection” και τη θεμελιώδη ανάλυση, καθώς τα προγράμματα “QE”, σε γενικές γραμμές, “σήκωσαν όλες τις βάρκες”.

 • Στα καθ’ ημάς, τα Κρατικά ομόλογα έλαμψαν τους τελευταίους μήνες, ενώ το Χ.Α. δεν τα πήγε άσχημα, ειδικά σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Οπότε “για όλους είχε ο μπαξές”, άσχετα του ότι αυτοί οι “όλοι” έλαμψαν δια της απουσίας τους από τα επενδυτικά δρώμενα (τραγικός ο όγκος συναλλαγών για Χώρα πλήρες Μέλος της Ευρωζώνης και μάλιστα τύπου “live your myth”).

Ο ΓΔ δεν εμφανίζει αξιοσημείωτες διαγραμματικές στηρίξεις τιμών μέχρι τις 830 μονάδες. Αυτό είναι το κακό Αγοράς που ανεβαίνει χωρίς σοβαρές ενδιάμεσες διορθώσεις – σκαλοπάτια:

 • όταν αρχίζει η πτώση, ψάχνουμε για στηρίξεις με το μικροσκόπιο. Το “long” θα επανατοποθετηθεί σε κλεισίματα άνω των 875 – 885 μονάδων

@12:50

NIKOΣ ΚΑΥΚΑΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Με θετικό πρόσημο τελείωσε η χθεσινή συνεδρίαση για τον ΓΔΧΑ και τους βασικούς Ευρωπαϊκούς μετοχικούς δείκτες, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στις ΗΠΑ με τον δείκτη τεχνολογίας να υποχωρεί για 3η συνεχόμενη ημέρα. Δεν έχουμε ουσιαστική διαφοροποίηση του επενδυτικού κλίματος και οι αυξημένες διακυμάνσεις εκτιμούμε ότι θα παραμείνουν για το επόμενο διάστημα. 
 • Στο μέτωπο των αποτελεσμάτων η Lamda λόγω επανεκτίμησης μέρος των επενδυτικών ακινήτων της (Ελληνικό ΑΕ) είδε σημαντική αύξηση στην εσωτερική αξία (NAV) του ομίλου στα 7,88ευρώ/μτχ από 6,23ευρώ/μτχ στο τέλος του 2020, γεγονός που επηρέασε και τα αποτελέσματα Α εξαμήνου. Κατ’ επέκταση είναι ιδιαίτερα πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο σήμερα.  
Πιθανό εύρος διαπραγμάτευσης για τον ΓΔΧΑ για τις επόμενες συνεδριάσεις αποτελεί η περιοχή των 900 με 820 μονάδων. Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις λιανικές πωλήσεις (Ιουλίου) στην Ελλάδα, τον ΔΤΚ Σεπτεμβρίου για Γερμανία και Γαλλία, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ.

@12:55

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ του μ/μ σήμερα το ξημέρωμα

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Η θετική πορεία της δραστηριότητας και των αποτελεσμάτων του Ομίλου συνεχίζεται και στο 3ο τρίμηνο της χρήσης έως τώρα, στο οποίο αναμένεται να διατηρηθούν τα περιθώρια κερδοφορίας που σημειώθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο.

 • Ο ΚΛΑΔΟΣ της ΥΠΕΦΕΡΕ επί μία ολόκληρη 12ετία. Η συγκεκριμένη όχι μόνον επέζησε, αλλά ισχυροποίησε την θέση της ώστε να λογίζεται πλέον ως ο leader του κλάδου της. Ούτε ζητιάνεψε από τις τράπεζες να την λυπηθούν, ούτε κατέφυγε σε κόλπα και τεχνάσματα.

@12:55

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ του μ/μ σήμερα το ξημέρωμα
 
ΕΛΑΣΤΡΟΝ 
 • Αποτιμάται σε 44,74 εκατ. ευρώ
 • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 75,2 εκατ. ευρώ
 • ΑΥΛΑ ***: Μόλις 58 χιλ. ευρώ (!)… (Management, Πελατεία, Αξιοπιστία κλπ ***)
 • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 2,4300 ευρώ
 • ΒΟΟΚ VALUE: 4,0800 ευρώ
 • Απόσταση από την Book: 68%
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ 6ΜΗΝΟΥ: 78,3 εκατ. ευρώ
 • ΚΕΡΔΗ 6Μ: 10,4 εκατ. ευρώ
 • P/E 6μηνο 2021: 4,35(!!!)
 • EBITDA 6M: 14,3 εκατ. (από 1,4 εκατ.)
 • EV/EBITDA 6MHNOY: 6(!)
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 41,4 εκατ. ευρώ
 • NETDEBT/EBITDA: 2,9 (ΕΞΑΜΗΝΟ…)
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,55

@13:00

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ του μ/μ σήμερα το ξημέρωμα
 

*** Φήμη / Υπεραξία (επιχείρησης) (Goodwill)

Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της.

Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα και ηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε: Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

@13:15

 • ΠΡΟΣΟΧΗ στους πωλητές της ΦΙΕΡΑΤΕΞ που ρευστοποιούν σήμερα…
 • Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ανακοίνωσε 6μηνο … Too Good to be true!!
 • Θα επανέλθουμε, αλλά γίνεται της…κακομοίρας με τα 6μηνα…

@13:25

SPACE σε όλα μέσα 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Η Space Hellas με τεχνολογία Huawei ανέλαβε την ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου κορμού οπτικών ινών DWDM για την Grid Telecom, έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση ανοιχτού διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσε η 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες.

Στο πλαίσιο του τηλεπικοινωνιακού έργου με προϋπολογισμό 9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης έξι έτη, η Grid Telecom θα αξιοποιήσει την πλούσια εμπειρία της Space Hellas για την ανάπτυξη του πανελλαδικού δικτύου DWDM καθώς και εξοπλισμό τεχνολογίας state-of-the-art από τη Huawei. Ο εξοπλισμός τύπου DWDM OSN 9800 που θα χρησιμοποιηθεί, αποτελεί τη ναυαρχίδα της Huawei αναφορικά με τις υπηρεσίες δικτύων κορμού (DWDM backbone networks), με στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών της Grid Telecom.

@13:40

LAMDA DEVELOPMENT
 
MHNYMA από City: … Τα έχουν πουλήσει όλα. Γίνεται σπέκουλα. Τον Οκτώβριο πάει για road show εδώ στο ΛΟΝΔΙΝΟ. Του χρόνου (2022) θα δείξουν υπεραξίες πάνω από 1 δις ευρώ!

@13:40

ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ (από τον συνεργάτη μας στον ΚΛΑΔΟ): Πολύ καλά αποτελέσματα.  Σκέψου μ/μ τι θα γράψει τώρα από τα εκκοκιστήρια. Με το βαμβάκι πάνω από 110. Στην Ελλάδα τώρα γίνεται η Συγκομιδή. Με το βαμβάκι ψηλά θα γράψουν όλες αυτές οι εταιρείες τρομερά κέρδη.

@13:45

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Αποτιμάται σε 12,4 εκατ. στα 0,5800 ευρώ… Στα 0,9500 η book value-
Κέρδη 6μηνου: 3,5 εκατ. ευρώ από ζημίες 0,15 εκατ. το 2020.
ΕBITDA: 5,4 εκατ. από 0,4 εκατ. πέρυσι.
ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 20,1 εκατ. από 16,6 εκατ.
P/E: 3,6 (!!) μόνον με τα κέρδη του 6μηνου
EV/EBITDA: Στο 6,8 (!!) μόνον με τα κέρδη του 6μηνου
13 χρόνια φαγούρας ο κλάδος, ήρθε η ώρα να γελάσει κι αυτός…

@14:45

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΔΕΝ ΕΙΣΡΕΕΙ ΦΡΕΣΚΟ ΧΡΗΜΑ, απλά, πολύ απλά. Οι βραχυπρόθεσμοι κινούνται με σύστημα… “Οσα βγάλω κι όσα χάσω”. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Κερδισμένοι πάντα βγαίνουν όσοι έχουν μάθει και να πουλάνε, και να μην περιμένουν να πιάσει ταβάνι μία μετοχή. Γι αυτό και γράφουμε συνεχώς … “Παίρνετε κέρδη” σταδιακά και μεθοδικά. Πόσο μάλλον όταν αυτά είναι υπεράνω πάσης προσδοκίας, όπως συνέβη πολλάκις και πρόσφατα σε σωρεία μετοχών.
ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ πιο πολύ σήμερα για την ΙΝΤΡΑΚΟΜ... Μα, η μτχ έφυγε από τα 0,8000 και επιασε τα 2,6000.  Βάλτε κάτι στην από μέσα, για να έχετε την δύναμη να εκμεταλλευτείτε τα πισωγυρίσματα της μετοχής. Και ποιά άλλωστε δεν έχει… Ανακοινώνει σήμερα ζημιές, γιατί ο όμιλος έχει προχωρήσει στο τελικό ξεκαθάρισμα εν όψει της εκτεταμένης αναδιοργάνωσης που πραγματοποιεί κι όλοι πουλάνε, που λέει ο λόγος. Αλλά η κ/φση γράφει 144 εκατ. ευρώ και ο όμιλος σε λίγο χτυπάει τα 2 δισ. σε ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ, ενώ κτυπάει σε όλα τα μέτρωπα. Σχεδόν  2,2 εκατ. ευρώ ξόδεψαν οι αγοραστές μέχρι στιγμής για να τοποθετηθούν…

@16:15

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ: Να μην είσθε μονόχαρτοι, ούτε καν… δίχαρτοι.
ΚΛΜ: Σημαντική βελτίωση μεγεθών σε όλο το πλάτος και μήκος του ομίλου. Επιστροφή στα κέρδη και μάλιστα στο ενα εκατομμύριο ευρώ στο 6μηνο, από ζημίες 500 χιλ. ευρώ στο αντίστοιχο του 2020. Στο +50% τα ebitda (3,4 εκατ. ευρώ) και +20% οι πωλήσεις σε 12,7 εκατ. ευρώ.
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 27 εκατ., στο 50% της Book Value και ακόμα χαμηλότερα (σημαντικά) της REAL VALUE ) λόγω της σημαντικής αξίας της ακινήτου περιουσίας που διαθέτει σε σημεία- κομβικά και πανάκριβα (ΕΡΜΟΥ). Κάτω του 0,50 ο δείκτης δανειακής μόχλευσης. Στα 0,6800 στο ταμπλό και στα 1,3400 η book value της μετοχής. Υψηλά 12μηνου στα 0,8000 ερυρώ τα οποία λογικά και θα αποχαιρετήσει προσεχώς…

@16:30

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 
ΙΛΥΔΑ: Λίγα πράγματα, φτωχικά θα λέγαμε…

FIERATEX: Επιστροφή στα κέρδη και ύστερα από πολλά, πολλά χρόνια. Συγκεκριμένα στις 420 χιλ. ευρώ από  ζημίες 1 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο του 2020. Στα 1,28 εκατ. τα ebitda (από -410 χιλ.) και +30% οι πωλήσεις σε 13,7 εκατ. ευρώ.

 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 5,5 εκατ., στο 50% της Book Value… Κάτω του 0,50 ο δείκτης δανειακής μόχλευσης (0,47). Στα 0,5400 στο ταμπλό και στα 1,0600 η book value της μετοχής. Υψηλά 12μηνου στα 0,6200 ευρώ τα οποία λογικά και θα αποχαιρετήσει προσεχώς..

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ

Τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ (-1,67%), ενώ “έπεσε και το σημαντικό οχυρό” των αγοραστών στα 2,39 ευρώ, ανοίγοντας “ολισθηρό δρόμο” προς τα 2,30 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 2,45, 2,56 – 2,58, 2,615 (ημερήσιο “stop short”) και 2,64 ευρώ (gap).

 • Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 22/9 για την μετοχή της ΕΧΑΕ (-0,86%). Αν χαθεί η στήριξη στα 3,47 – 3,42 ευρώ, θα μπει σε δοκιμασία η επόμενη στη ζώνη 3,34 – 3,29 ευρώ. Οι αντιστάσεις στα 3,735 (ημερήσιο “stop short”) – 3,77 και 4,07 ευρώ.

Μπορεί να προσεγγίζει τα όρια του απίθανου, αλλά ο τίτλος της TITC (-0,41%) συμπλήρωσε δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (!). Όσο η μετοχή δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 15,30 ευρώ, τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον έχουν οι “sellers”.

 • Ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 15,30 ευρώ, μπορεί να δώσει κίνηση προς τα 15,45 – 15,55 (διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών), 15,88 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 16,00 – 16,10 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Η μετοχή κινείται σε χαμηλά εξαμήνου, με την επόμενη στήριξη να εντοπίζεται στα 14,00 ευρώ.

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Επιστροφή αγοραστών στα Πλ. Θράκης (+4,34%, ανακοίνωσαν διανομή προσωρινού μερίσματος 0,1086 ευρώ ανά μετοχή (μικτό) και στην ΞΥΛΚ (+0,82% και λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων), χωρίς πειστικούς αγοραστές οι Λανακάμ (+11,40%), ΞΥΛΠ (+9,68%), Μουζάκης (+0,31%), AVE (+2,13%) και Γενική Εμπορίου (+0,83%), με ανοδικές διαθέσεις η ΣΙΔΜΑ (+4%), αύξησαν συναλλαγές οι Ευρωσύμβουλοι (+3,23%), Sato (+1,43%) και Frigoglass (-5,56%), ενώ τα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε έφεραν αγοραστές στην Fieratex (+7,75%).

Ισοφάρισε τα πρόσφατα υψηλά η Space (+2,82%), σε νέα υψηλά 157 μηνών η Προοδευτική (+2,50%), τέσσερις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ιντρακόμ (-12,99% και λόγω απογοητευτικών αποτελεσμάτων), παρουσία πωλητή σε Επίλεκτο (-5%), Τεχν. Ολυμπιακή (-3,14%), Παϊρη (-0,96%), Ιντεάλ (-2,08%) και Moda Bagno (-3,25%), πλαγιοκαθοδικά από τα 0,896 ευρώ (κλείσιμο 9/9) η Δομική Κρήτης (-2,30%), ενώ σε νέα υψηλά 165 μηνών έκλεισε η Έλαστρον (+4,53%).

Το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 17/9 για την Ιντρακάτ (-5,69% και άσχημα αποτελέσματα), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε ΕΚΤΕΡ (-4,69%) και Entersoft (-1,54%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Ελγέκα (-2,50%) και το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 21/9 για τον Παπουτσάνη (-3,26%).

Προσπαθεί πλαγιοανοδικά η Mevaco (+3,29%), διατηρεί επαφή με τα ιστορικά υψηλά η Epsilon Net (+1,97%), αντίδραση μετά από “πενταρέ” πτωτικών συνεδριάσεων από την Performance (+1,85%), ενώ με κύκλο εργασιών 9,7 εκατ., από 6,3 εκατ. και ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους 1,57 εκατ., από ζημιές 70,6 χιλ. ευρώ, μάλλον θα απαιτήσει μερίδιο προσοχής η Medicon (+6,35%).

***

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε ένα διεθνές περιβάλλον που ακόμα και ο τελευταίος Bitcoiner έχει βγάλει σοβαρά χρήματα, η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ζορίζεται να δείξει αποδόσεις, η Παγκόσμια πρωτιά του 2019 δεν είχε συνέχεια και το… κολύμπι κόντρα στον Νιαγάρα συνεχίζεται! Κάποια στιγμή το καλό κλίμα στο εξωτερικό θα αλλάξει, ή θα μετριαστεί και εδώ θα είμαστε οι πρώτοι που θα το νιώσουμε(!)

***

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ@euro2day.gr (30.9.2021)

Ακριβώς πριν 145 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 30/9/1876, αρχίζει επίσημη ιστορία του Χ.Α., όταν επί Κυβέρνησης Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, δόθηκε η Κυβερνητική έγκριση για τη σύστασή του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η πρώτη του Στέγη βρισκόταν στον χώρο του Κεντρικού Ταχυδρομείου. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στην Οικία Αργυρόπουλου, στη βορειοδυτική γωνία των Οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Δεν κατάφερε όμως να στεριώσει για πολύ εκεί. Διότι το 1885 εγκαταστάθηκε σε Κτίριο επί της Οδού Σοφοκλέους 11, που είχε ανεγερθεί από την Ανώνυμη Χρηματιστηριακή Εταιρεία “Ο Ερμής”. Η Χρηματιστηριακή Εταιρεία όμως διαλύθηκε και έτσι η μετέπειτα Εμπορική Τράπεζα, ανάγκασε το Χρηματιστήριο σε νέα εύρεση Στέγης.

Τελικά το 1891 το Χρηματιστήριο στεγάστηκε σε Κτίριο στην Οδό Πεσμαζόγλου 1.

Η μοναδική, καλλιτεχνικά, αίθουσα, του λεγόμενου σήμερα “παλαιού Χρηματιστηρίου”, άρχισε να γίνεται μη λειτουργική. Ιδιαίτερα μετά το 1923 οι ανάγκες εξεύρεσης κατάλληλου Κτιρίου έγιναν επιτακτικές, εξαιτίας των πολλών διορισμών και της αύξησης των Μελών που συνωστίζονταν στη μικρή αίθουσα συναλλαγών.

Το Νοέμβριο του 1934 η Εθνική Τράπεζα προσέφερε στην Επιτροπή του Χρηματιστηρίου ένα καινούργιο Κτίριο, παραπλήσια με το παλιό, επί της Οδού Σοφοκλέους 10.

Τον Απρίλιο του 2001 καταργήθηκε η αίθουσα συνεδριάσεων (trading floor) του Χ.Α., στην οδό Σοφοκλέους 10.

Τον Ιούλιο του 2007 ξεκίνησε η μεταφορά όλων των Υπηρεσιών του Ομίλου στο νέο ιδιόκτητο Κτίριο στη Λεωφόρο Αθηνών 110.

Τον Δεκέμβριο του 2007 έκλεισε για τελευταία φορά της πόρτες του το ιστορικό Κτίριο της οδού Σοφοκλέους 10, ως Χρηματιστήριο και επανήλθε στην Εθνική Τράπεζα, με την κεντρική αίθουσα να φιλοξενεί εκδηλώσεις.

Η Οδός Σοφοκλέους ταυτίστηκε με την Οικονομία και την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Το εκεί Κτίριο του Χρηματιστηρίου στέκεται μέχρι σήμερα, όμως από την αίθουσα συνεδριάσεων έχουν απομείνει το ορειχάλκινο άγαλμα του Ερμή, το ξύλινο ημερολόγιο, το καμπανάκι και το σφυρί της συνεδρίασης, για να θυμίζουν από οικονομικές πτωχεύσεις και κατοχικούς πληθωρισμούς, μέχρι την εκτόξευση του Γενικού Δείκτη τιμών σε ιστορικά υψηλά και την είσοδο στο Ευρώ. Καταγράφοντας και ζώντας την άνοδο και τις διακυμάνσεις ολόκληρης της Ελληνικής Οικονομίας.


 • 6ΜΗΝΑ – ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ @ΒΕΤΑ SEC

IPTO (Results H1:21): IPTO posted net earnings of 40.9 in first half of 2021 Results in Q2:21 improved substantially as IPTO posted an increase of 31.9% on lower tax rate and improved EBITDA margin. In more details:

§  Revenues reached €137.9m, up by 0.2% compared to H1:20. Revenue from Transmission System Rent amounted to €130.8m, marking a decrease of  0.3% compared to €131.2m in H1:20.

§  EBITDA reached € 96.7 m (from € 96.9 m in H1’20). Adjusted EBITDA stood at €94.2m vs. €97.3m in H1:20, recording a decrease of 3.2%. Adjustments include: a) provision for the reduction of reduced electricity given to employees and retirees of the Company and provisions for compensation of staff totaling €0.5 million, against the release of a provision of €0.3 million in H1 2020, b) release of provision for risks and expenses of €2.9 million against a relevant provision of €0.2 million in the first half of 2020.

§  Capital Expenditure reached €153.7m, recording an increase of 25.3% in an annual basis.

§  Net profit amounted to €40.9m, up by 3.9% from €39.3 million in H1:20, with the increase being due to the positive effect of EUR 8.8 million from the application

§  of the new tax rate for the Group and IPTO S.A.

§  Net Debt at end June 2021 stood at €675m up 33.1% vs. end 2020.

In other news regulatory Authority for Energy, and the European Commission have approved a plan for a tender to offer a minority stake in power grid operator IPTO’s subsidiary firm Ariadne Interconnection, established specifically for the development of the Crete-Athens interconnection. An initial plan for the sale of a 40 percent stake in Ariadne Interconnection is now expected to be lowered by IPTO, offering a reduced share. The tender is likely to be announced by IPTO towards the end of the year, or possibly early in 2022.

 • The procedure will be preceded by a roadshow pitching the tender and company that has taken on the Crete-Athens interconnection, a project budgeted at one billion euros. Market officials believe the prospect of a minority stake in Ariadne Interconnection will most likely attract funds. China’s State Grid, holding a 24 percent stake in IPTO, has also expressed early interest.

The Crete-Athens interconnection project, currently in progress, is expected to be completed late in 2023 or early 2024. It was originally planned as a segment of EuroAsia, a wider interconnection plan of PCI status to link the Greek, Cypriot and Israeli electricity grids, with EuroAsia, a consortium of Cypriot interests, at the helm. IPTO eventually withdrew the Crete-Athens segment for its development as a national project.

IPTO

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

137,638

137,900

0.2%

EBITDA

96,900

96,700

-0.2%

EBITDA Mrg

70.4%

70.1%

-28 bps

Net Income

39,342

40,900

4.0%

Net Mrg

28.6%

29.7%

+108 bps

LAMDA DEVELOPMENT (H1:21 results): Lamda Development’s H1 2021 results, show record profits of €224mn, mostly due to the boost from the consolidation of its fully owned subsidiary Hellenikon S.A. A revaluation, by an independent valuer (Savills), of part of the assets held by Hellenikon, improved the property developer’s results by €306mn. Other real estate revaluation gains amounted to €6.3mn.

 • Consolidated net result, after taxes and minority interest, reached €224.6mn, compared with a €5.7mn loss in the corresponding period in 2020. In terms of operational profitability, recurrent EBITDA reached €15.9mn, up by 4% compared to H1 2020. EBITDA of the three shopping centers managed by Lamda – The Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos – reached €16.1mn, down 17% from the corresponding period of 2020 due to the suspension of operation for the greater part of the period because of pandemic restrictions in Q1:21.

The company’s net asset value (NAV) at the end of June 2021 totaled €1.392bn, or €7.88/share, an increase of 26% compared to the figure on Dec. 31, 2020 due to the consolidation of the Hellenikon SA.

LAMDA DEVELOPMENT

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

EBITDA

76,737

315,700

311.4%

Net Income

-5,659

224,600

4068.9%

 • ATHENS WATER (H1:21 results): Net Cash €471.1mn.

ATHENS WATER

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

158,280

156,034

-1.4%

EBITDA

36,685

35,327

-3.7%

EBITDA Mrg

23.2%

22.6%

-54 bps

Net Income

14,331

9,697

-32.3%

Net Mrg

9.1%

6.2%

-284 bps

 • KLOUKINAS (H1:21 results): Net Debt €26.5mn

KLOUKINAS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

10,487

12,669

20.8%

EBITDA

2,332

3,406

46.1%

EBITDA Mrg

22.2%

26.9%

+465 bps

Net Income

-521

962

284.6%

Net Mrg

-5.0%

7.6%

+1,256 bps

 • ELVE (H1:21 results):

ELVE

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

15,450

13,935

-9.8%

EBITDA

3,257

3,119

-4.2%

EBITDA Mrg

21.1%

22.4%

+130 bps

Net Income

1,149

1,576

37.1%

Net Mrg

7.4%

11.3%

+387 bps

 • REDS (H1:21 results):

REDS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

2,963

2,550

-13.9%

EBITDA

1,509

1,300

-13.9%

EBITDA Mrg

50.9%

51.0%

+5 bps

Net Income

-137

-500

-265.0%

Net Mrg

-4.6%

-19.6%

-1,498 bps

 • B&F (BSB) (H1:21 results):

B&F (BSB)

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

25,121

31,292

24.6%

EBITDA

5,980

10,710

79.1%

EBITDA Mrg

23.8%

34.2%

+1,042 bps

Net Income

-765

3,079

502.5%

Net Mrg

-3.0%

9.8%

+1,288 bps

 • EKTER (H1:21 results):

EKTER

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

4,365

9,877

126.3%

EBITDA

-534

1,536

387.7%

EBITDA Mrg

-12.2%

15.6%

+2,779 bps

Net Income

-579

752

229.8%

Net Mrg

-13.3%

7.6%

+2,087 bps

 • AVAX (H1:21 results): Net Debt (including leasing) at €541.12mn (€453mn ex leasing). 78% of revenues (€324.3mn) from construction, 30.4% (€1.9mn) from BOT’s, 19.9% (€62.7mn) from RES and 7.1% (€5.4mn) from other activities.

AVAX

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

259,961

324,292

24.7%

EBITDA

26,710

32,100

20.2%

EBITDA Mrg

10.3%

9.9%

-38 bps

Net Income

10,331

5,354

-48.2%

Net Mrg

4.0%

1.7%

-232 bps

 • PPA (H1:21 results): Net Cash position at €2.7mn. Cruise, Car Handling and Coasting segments sales increased by 175.1%, 34.9% and 9.7% respectively or by €1.2mn, €1.9mn and €0.3mn. An additional increase of 5.7% or €1.8mn was due to the pier II and III concession.

PPA

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

66,502

72,000

8.3%

EBITDA

31,096

31,348

0.8%

EBITDA Mrg

46.8%

43.5%

-322 bps

Net Income

15,521

15,094

-2.8%

Net Mrg

23.3%

21.0%

-238 bps

 •  Other Results:

EUROCONSULTANTS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

2,546

1,997

-21.6%

EBITDA

148

657

343.9%

EBITDA Mrg

5.8%

32.9%

+2,709 bps

Net Income

29

480

1555.2%

Net Mrg

1.1%

24.0%

+2,290 bps

 • Viokarpet (H1:21 Results): Net Debt 87.5m down 1.8%; Exports 52% of total turnover; Metallurgy sector net profits at €2.46m.

VIOKARPET

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

58,217

90,061

54.7%

EBITDA

1,544

6,187

300.7%

EBITDA Mrg

2.7%

6.9%

+422 bps

Net Income

-2,401

1,724

171.8%

Net Mrg

-4.1%

1.9%

+604 bps

 • NIKAS (H1:21 results): Net Debt at €18.5mn.

NIKAS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

28,260

28,086

-0.6%

EBITDA

781

2,382

205.0%

EBITDA Mrg

2.8%

8.5%

+572 bps

Net Income

-660

-189

71.4%

Net Mrg

-2.3%

-0.7%

+166 bps

 • DOMIKI KRITIS 

DOMIKI KRITIS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

3,763

4,098

8.9%

EBITDA

901

824

-8.5%

EBITDA Mrg

23.9%

20.1%

-384 bps

Net Income

218

775

255.4%

Net Mrg

5.8%

18.9%

+1,311 bps

 • KARELIAS (H1:21 results): Net Cash €374.8mn.

KARELIAS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

515,440

561,821

9.0%

EBITDA

45,691

49,148

7.6%

EBITDA Mrg

8.9%

8.7%

-12 bps

Net Income

31,919

41,197

29.1%

Net Mrg

6.2%

7.3%

+114 bps

 • DAIOS PLASTICS

DAIOS PLASTICS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

8,890

14,676

65.1%

EBITDA

-735

1,789

343.3%

EBITDA Mrg

-8.3%

12.2%

+2,045 bps

Net Income

-3,138

-532

83.1%

Net Mrg

-35.3%

-3.6%

+3,168 bps

 •  KYRIAKOULIS

KYRIAKOULIS

2020

2021

Y-o-Y

EUR thous.

Η1

Η1

(%)

Sales

16,021

13,933

-13.0%

EBITDA

-1,817

-1,330

26.8%

EBITDA Mrg

-11.3%

-9.5%

+180 bps

Net Income

-4,939

-2,375

51.9%

Net Mrg

-30.8%

-17.0%

+1,379 bps


  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:Related image

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Η αγορά θέλει καθημερινή πολύωρη ενασχόληση, όποιος δεν μπορεί να την μελετά και να την παρακολουθεί τότε πολύ δύσκολα θα βγει στο τέλος κερδισμένος από αυτήν. Απαιτείται πολύ διάβασμα, διεισδυτικότητα στις λεπτομέρειες και στα ψιλά γράμματα που κρύβουν οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύουν οι εταιρείες.

 • Χρειάζονται συχνά γρήγορες κινήσεις, ρευστοποιήσεις θέσεων ακόμα και με ζημιά (για να προλάβουμε πολύ μεγαλύτερη αργότερα), όχι κυνήγι του υποσχόμενου εύκολου κέρδους που δεν (υπο)στηρίζεται από πουθενά και μία ροπή προς τα Θεμελιώδη της κάθε υπό εξέταση περίπτωσης.

ΑΓΟΡΑ Χ.Α: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ 

 1. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΧΡΗΣΗ Stop Loss
 2. ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΕΥΝΟΕΙ Η ΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΜΤΧ
 3. ΔΕΝ ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΙΜΕΣ
 4. Αγοράζουμε μόνον σε πτωτικά γυρίσματα την μετοχή που μας ενδιαφέρει…

ΣΧΟΛΙΟ: Στις αγορές δεν χωρούν συναισθηματισμοί, δεν είναι ποδοσφαιρικές ή αθλητικές ομάδες για να μην αλλάζουμε τις… αγάπες μας. Οι μετοχές είναι αναλώσιμες… Και Long θα βγεις kai Short θα γίνεις, αν το επιβάλλουν ή συνηγορούν σε κάτι τέτοιο οι συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΠΑΝΤΟΥ ότι διατηρείται αυξημένος ο κίνδυνος εγκλωβισμού κυρίως σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης κλπ κλπ. Παιδιά, για να ξέρετε, κίνδυνο πάντα έχουμε όλοι μας και στα μεγάλα και στα μεσαία και στα μικρά χαρτιά του Χ.Α. Με μία μικρούλα,  τόση δα, επισήμανση…

 • Οι αναγνώστες του μ/μ που ασχολούνται με την Μικρή και Μικρούλα Κ/φση είναι πλήρως ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Δεν ανακάλυψαν την Αμερική τελευταία.
 • Τρέχουν δε όλες τις θέσεις τους (τουλάχιστον το 90% αυτών) με σημαντικά λογιστικά κέρδη, έχοντας εν τω μεταξύ μετατρέψει σε παντελονάτα το μεγαλύτερο ποσοστό τους.
 • Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν λύσει όλα τα προβλήματα που τους τυραννούσαν μία ζωή, για να μην γράψουμε κάτι άλλο…

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.