(2/9 Νο.1) Χ.Α+ Markets: Πολλά, μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ: Ο Σεπτέμβριος δεν είναι μόνο ο μήνας που οι Επενδυτές επιστρέφουν από τις διακοπές, αλλά και ο μήνας που οι Εταιρείες του Χ.Α. θα μας δώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα από τα οικονομικά τους αποτελέσματα, για το πρώτο μισό της χρονιάς.

 • Ως τώρα η εικόνα μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, από το μικρό σχετικά δείγμα (15%) των Εταιρειών που έχει δημοσιεύσει μεγέθη, με τον τζίρο να εμφανίζεται αυξημένος κατά 22,5% και τα λειτουργικά κέρδη να είναι αυξημένα πάνω από 100%. Βέβαια θα πρέπει να εκτιμηθεί ότι η σύγκριση αφορά ειδικές περιόδους, όπου η λειτουργία της Αγοράς δεν ήταν αδιάκοπη και η επίδραση δεν ήταν ομοιόμορφη σε όλους τους κλάδους.

Ωστόσο η επαφή με την πραγματικότητα φαίνεται να υποστηρίζει, επί του παρόντος, το ράλι από την αρχή της χρονιάς και κατά περίπτωση, τις εξάρσεις που έχουν σημειωθεί σε επιμέρους μετοχές.

 • Το ενδιαφέρον των Επενδυτών αναμένεται να διατηρηθεί υψηλά, καθώς σήμερα αναμένεται η απόφαση για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών, η οποία εκτός από τα Δημόσια έσοδα θα ενισχύσει την ρευστότητα των Ελληνικών Πετρελαίων.

Το χρονικό όριο υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ λήγει την Παρασκευή, σε μια συναλλαγή που εφόσον υλοποιηθεί μπορεί να αλλάξει θεαματικά τον ισολογισμό της ΔΕΗ.

Την ερχόμενη Τρίτη η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, για το οποίο οι προσδοκίες της Αγοράς κινούνται στο 13% και πιθανότατα να οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο. Στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων και την προοπτική μείωσης των επιτοκίων.

Προς το τέλος του μήνα (26/9) θα διεξαχθούν οι Γερμανικές Ομοσπονδιακές εκλογές, μια εξέλιξη που θα κρίνει πολλά σε βάθος χρόνου. Μέσα στο μήνα επίσης αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για το Καζίνο του Ελληνικού και το διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ.

Όλα αυτά θα κρίνουν αν θα δούμε το Γενικό Δείκτη να κατακτά την τιμή ορόσημο των 1000 μονάδων, ή αν θα χρειαστεί να περιμένουμε για καταλύτες με ισχυρότερο θετικό αποτύπωμα. Η υπομονή φέτος είχε ως τώρα ικανοποιητική απόδοση ανταμοιβής.

12:35

ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣΟ μήνας έκλεισε με κέρδη 3,93% για τον ΓΔΧΑ, τα υψηλότερα από τον Απρίλιο, παρόλο που υπήρξε μικρή υποχώρηση κατά την χθεσινή συνεδρίαση, η οποία ήταν αντίστοιχη των βασικών διεθνών δεικτών. Τα χθεσινά αποτελέσματα κινήθηκαν συνολικά λίγο καλύτερα των εκτιμήσεων. 
 
Συγκεκριμένα, η ΜΟΗ προσαρμοσμένα EBITDA Β΄ τριμήνου στα 93εκ ευρώ από 104εκ ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο και 173εκ. Ευρώ EBITDA (προσαρμοσμένα  για τα κέρδη/ζημιες αποθεμάτων) για  το Α΄ εξάμηνο. Ωστόσο, το καθαρό προσαρμοσμένο αποτέλεσμα ήταν αισθητά βελτιωμένο λόγω χαμηλότερων χρηματοοικονομικών εξόδων στα 32εκ (15εκ. Ευρώ β΄τριμ 2020) ευρώ στο β΄τρίμηνο και 60εκ ευρώ στο εξάμηνο (47εκ ευρώ Α΄εξάμηνο 2020). 
 
Η Eurobank εμφάνισε οργανικά έσοδα προ προβλέψεων Α΄ εξαμήνου 2,4% υψηλότερα (ετήσια βάση)στα 445,6 εκ ευρώ και 4,5% υψηλότερα σε τριμηνιαία βάση στα 227,7εκ ευρώ. Τα καθαρά κέρδη εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 190εκ ευρώ εκ των οποίων τα 120εκ ευρώ στο Β΄τρίμηνο. Η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανέβηκε στο 7,7% στο εξάμηνο και στο 9,6% στο Β΄τρίμηνο, ενώ ο δείκτης ΜΕΑ κινήθηκε στο 14% ή 7,3% (pro forma) για την τιτλοποίηση Mexico, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο Δ΄τρίμηνο του έτους και με χαμηλότερη επίπτωση στη συνολική κεφαλαιακή επάρκεια (10μ.β. από εκτίμηση για 50μ.β.). 
 
Αισθητά καλύτερα κινήθηκε και η λειτουργική κερδοφορία της Φουρλής με τα EBITDA(OPR) να υπερδιπλασιάζουν στα 10,8εκ ευρώ έναντι 4,8εκ ευρώ στο Β΄τρίμηνο και 13,3εκ ευρώ έναντι 5,3εκ ευρώ στο εξάμηνο. Αξίζει να αναφέρουμε την σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων κατά 57% στο εξάμηνο. 
 
Βαρύτητα θα δοθεί σήμερα στον δείκτη μεταποίησης PMI Αυγούστου σε Ελλάδα, Γερμανία, Ευρώπη και ΗΠΑ. O Caixin PMI μεταποίησης στην Κίνα διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί χαμηλότερα των εκτιμήσεων (49,2)
12:40

ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ- ΧΡΕΩΣΤΟΥΜΕΝΟΝ: Οπως σας έχουμε αναφέρει πολλάκις, οι μετοχές των Ασφαλιστικών Εταιρειών προσμετρώνται από την αγορά με βάση την NAV. Τα P/e κλπ έχουν … τριτεύουσα σημασία. Μία δίκαιη τιμή γι αυτές είναι γύρω από την μονάδα. Λίγο πάνω, λίγο κάτω δεν χάλασε ο κόσμος.

 • Η συγκεκριμένη όμως με Net Asset Value στα 5,9000 ευρώ διαπραγματεύεται τώρα στα 4,5800 ευρώ σε μία πρωτοφανή στρέβλωση. Στα 109,5 εκατ. ευρώ η ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ του ομίλου ΙΝΛΙΦ και στα 85 εκατ. ευρώ η κ/φση του. Με ταμειακά διαθέσιμα 57 εκατ. ευρώ. Τιμή στο ταμπλό και NAV τις χωρίζει μία απόσταση 1,3200 ευρώ (28%).

Την ίδια στιγμή η πολύ αξιόλογη του ιδίου κλάδου ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ με Καθαρή Θέση 153,3 εκατ. ευρώ αποτιμάται σε… 134 εκατ. ευρώ στη τιμή των 5,0600 ευρώ με NAV στα 5,7800 ευρώ δηλ. κι αυτή με discount αλλά πολύ μικρότερον. Τιμή και NAV τις χωρίζει μία απόσταση 0,7200 ευρώ (14%).

 • ΤΑ εξάμηνα αμφοτέρων των ομίλων αναμένονται αν μη τι άλλο ικανοποιητικά, με αποτέλεσμα οι… εκπτώσεις να αυξηθούν. Κανονικά η ΙΝΛΙΦ τώρα έπρεπε να διαπραγματευόταν στα 5,4000 με 5,5000 ευρώ και η ΕΥΠΙΚ στα ίδια περίπου επίπεδα με την ΙΝΛΙΦ. Και ανάλογα με τα 6μηνα τους, θα αναθεωρούνταν.
12:55
AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
 
SPACE: Λύσσαξαν, λυσσάξατε και εσείς. Αντε πάλι, βρε παιδιά αν πάρει τις ταυτότητες θα γράψει το 20 μπροστά της. Δείτε αποτιμήσεις σε ΕΠΣΙΛ, ΕΝΤΕΡ, ΠΡΟΦ δείτε την δική της και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Μη με βάζετε στο τρυπάκι να σχολιάζω αυτά που διαβάζετε αλλού. Αν μη τι άλλο, είναι προσβλητικό! Αν είναι ποτέ δυνατόν…
ΕΥΡΩΒ: Μας αρέσει, αλλά όχι για μπες – βγες…
ΛΟΓΙΣΜΟΣ: Η μοναδική πραγματικά υποτιμημένη του κλάδου βάσει real value. Φυσικά πάντα, αναλογικά και συγκριτικά.
 
ΕΣΥΜΒ: Αν μπορείτε να βγάλετε άκρη για το πως επικοινωνούν αυτοί οι άνθρωποι, να το πείτε και σε μας για να σας το πούμε και σε σας…
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Αν βρούν, είπαμε αν βρουν, στρατηγικό επενδυτή τότε δεν χρειάζεται να σας γράψουμε. Είπαμε, αν βρουν… Οχι ότι θα είναι δύσκολο να βρουν πάντως…
13:20
SPACE- απάντηση: 60 εκατ. η κ/φση της και… 165 η της ΕΠΣΙΛ; Να γράψουμε τι; Εχετε υπόψη περί τίνος πρόκειται ο όμιλος, τι δυναμική ανάπτυξης διαθέτει; Μην κοιτάτε τόσα χρόνια που ο κλάδος ήταν ντεμοντέ… Οσο για τις ταυτότητες σε λίγο η τελευταία αναφορά που λάβαμε από τον ειδικό συνεργάτη μας στο City
ΣΧΟΛΙΟ: Η Αγορά αναζητεί τον καταλύτη που θα την… σπρώξει σε άλλα επίπεδα. Δεν αποκλείεται αυτός να βρεθεί στις 7 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΙΣ 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τρίτη, θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης του οποίου θα ξεπεράσει κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομικών κύκλων που εμπιστευόμεθα απολύτως. Πάνω σε αυτή την ανακοίνωση ποντάρει και το κυβερνητικό επιτελείο για να περάσει στην αντεπίθεση μετά τα όχι και λίγα πλήγματα που πρόσφατα δέχτηκε, ασχέτως αν ευθυνόταν ή όχι.

 • ΟΙ ΙΔΙΟΙ κύκλοι μας ανέφεραν ότι πολύ καλύτερα μηνύματα για το ΑΕΠ θα έρθουν στο τρίτο τρίμηνο δικαιώνοντας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Εν τω μεταξύ το “Παραδόπιστο”… ΙΣΧΥΡΟ ΧΡΗΜΑ παραμένει στο περιθώριο, θέλει να δει τα νούμερα πριν πεισθεί για τις περαιτέρω κινήσεις του.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ και ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ θα είναι μεταξύ των ευνοημένων αυτής της προσδοκώμενης ανάπτυξης. Ηδη παρατηρείται μία άρνηση να διορθώσουν οι μετοχές των Συστημικών Τραπεζών, οι ΑΕΕΑΠ διαπραγματεύονται με αρκετό premium (οι περισσότερες, που έχουν ήδη αρχίσει την προεξόφληση), ενώ οι Ασφάλειες έχουν μόλις δύο εισηγμένες στο ταμπλό (κι αυτές μικρής εμβέλειας, αλλά ελκυστικά αποτιμημένες)

13:35
AΓΟΡΑ: Επιβάλλεται η διατήρηση ρευστότητας, μέχρις ότου ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα. Σύντομα θα φανεί για το προς τα που θα πάει η τερματική κατάσταση, οπότε απαιτείται πρωτίστως η υπεράσπιση των κεκτημένων. 50/50 λοιπόν και βλέπουμε, η ταπεινή μας προσέγγιση.
ΧΑΡΤΙΑ, και χαρτάκια πάντα θα βρίσκουμε και θα βρίσκετε. Ρευστό όμως;;
14:10
SPACE: Μα@α@ιες δάσκαλε. Όλα έχουν περάσει από το ελεγκτικό συνέδριο, η μόνη σοβαρή ένσταση που δεν θα περάσει είναι του Ματσούκη γιατί έχασε στην φθηνότερη προσφορά. Ο Φεσσας θα συνεργαστεί με την Space και έχει κάνει ένσταση κατά του Ματσούκη και δευτερευόντως στην SPACE (που την έκανε προσχηματικά).
 • Δεν αλλάζει τίποτα, η SPACE έκανε την φθηνότερη προσφορά και πέρασε την τεχνική.  Μη σου πω, ότι ο Xρυσοχοιδης φαγώθηκε για τις ταυτότητες. Δεν βλέπεις ότι είναι ιστορικά υψηλά και δεν βγαίνει χαρτί παρά μόνον από κάτι μικρούς;
Μην ξεχνάς το διαγωνισμό για την ΣιγκουλαρΛοτζικ (έχει σημασία, γιατί αυτή παρουσιάζει και τις εκλογές). Τότε η Space επικράτησε της κοινοπραξίας Φεσσα και Γερμανού (Soft One) όπου στην Soft One είναι ο Αντώνης Κυριαζής, που ήταν Δ/νων Συμβουλος στην ΣιγκουλαρΛοδις! Ουσιαστικά αυτός την είχε δημιουργήσει!! Και έχασαν!!!
 • Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να ακυρωθεί, γιατί ο Μητσοτάκης τον ακύρωσε όταν βγήκε πρωθυπουργός. Τότε, επί Τσίπρα, κατέβαιναν ο Ματσούκης και ο Φεσσας. Θα θυμάσαι τον Φεσσα (ως πρόεδρος του ΣΕΒ) να λέει πόσο καλός ήταν ο Τσίπρας!
Και η Space με τους Ισραηλινούς κατέβηκε στον διαγωνισμό, όταν τον επαναπροκήρυξε η ΝΔ…
 • Αυτά για τους φίλους αναγνώστες του μ/μ  από τον ειδικό συνεργάτη μας στο City. Το τι γράφεται και τι λέγεται αλλού, ούτε μας αφορά, ούτε μας ενδιαφέρει. Ο μ/μ απευθύνεται αποκλειστικά και μόνον στους δικούς του φίλους αναγνώστες.
 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΧΑΡΑΚΟΛΟΓΙΟΝ)

Χωρίς να έλθει σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο, κινήθηκε ο τίτλος της ΕΥΔΑΠ (+1,56%, μετά το χθεσινό -2,79%), ενώ συμπλήρωσε τρίτη συνεδρίαση, σχετικά, αξιοσημείωτων συναλλαγών. Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος αρνείται να δώσει κλεισίματα χαμηλότερα των 8,33 ευρώ, αφήνει “υποσχέσεις” κίνησης προς τα 9,00 ευρώ. Αρνητική εξέλιξη με κλείσιμο χαμηλότερα των 8,33, μπορεί να δώσει διόρθωση προς τα 7,65 ευρώ (ημερήσιο “stop long”).

 • Σε εξέλιξη δείχνει να βρίσκεται η πλαγιοανοδική αντίδραση, που ξεκίνησε από τα 1,82 ευρώ (κλείσιμο 19/8) για την μετοχή της ΕΛΧΑ (+0,20%). Θετική ένδειξη όσο ο τίτλος δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 1,89 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), ενώ θα ήταν θετικότερη εξέλιξη το κλείσιμο υψηλότερα των 1,973 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), επίπεδο που υπερκεράστηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά. Επόμενος στόχος για τους αγοραστές τα 2,00 και 2,08 – 2,10 ευρώ.

Ο μοναδικός τίτλος του FTSE25 που κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ήταν αυτός του ΟΛΠ (-2,32%). Πασιφανές και από τις συναλλαγές, ότι ο βασικός Μέτοχος, δεν ενδιαφέρεται για την χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής, φαινόμενο μόνιμο για Ελληνικές Εισηγμένες που έχουν Ξένους βασικούς Μετόχους.

 • Αν παρεμπιπτόντως η μετοχή πετύχει κλείσιμο υψηλότερα των 20,35 ευρώ, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 23,50 και 24,80 ευρώ. Η πρώτη στήριξη στα 19,46 (ημερήσιο “stop long”) και η αμέσως επόμενη στα 17,22 ευρώ. 

Ο Γενικός Δείκτης πρέπει το συντομότερο να επιστρέψει με κλεισίματα υψηλότερα των 928 μονάδων, για να κρατήσει ανοιχτά τα περιθώρια κίνησης προς τις 949 – 950 μονάδες. Από εκεί και ψηλότερα και για κίνηση προς τις 1013 μονάδες, θα χρειαστεί σημαντική τόνωση της συναλλακτικής δραστηριότητας.

 • Αν χαθούν οριστικά οι 928 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις στις 900, 898 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), 878 (ημερήσιο “stop long”) και 861 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, όσο αυτός δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2200 μονάδων, η αμέσως επόμενη αντίσταση στις 2230 – 2240 μονάδες. Επιστροφή με κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 2167 – 2154 και 2106 – 2100 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).

 • ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ (ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ)

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Entersoft (-0,79%), “άρχισαν τα όργανα” στην Προοδευτική (+19,78%), σε υψηλό 39 μηνών, με αυξημένες συναλλαγές, το Πλαίσιο (+10,48%), τρεις οι συνεχόμενες θετικές συνεδριάσεις για ΦΒΜΕΖΖ (+6,39%) και Γενική Εμπορίου (+1,47%), τρεις οι συνεχόμενες αρνητικές για ΑΝΕΚ (-2,19%) και Μουζάκη (-3,09%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η Profile (+4,84%).

 • Θα ήθελαν πειστικότερους αγοραστές οι Optronics (+6,09%), Mediterra (+5,84%),  Sato (+11,76%), ΚΛΜ (+1,39%), ΣΙΔΜΑ (+3,37%) και Κρέκα (+19,51%), επιστροφή αγοραστών σε Frigoglass (+5,14%), Performance (+1,50%), Space (+0,64%) και Ιντρακόμ (+1,07%), το τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 24/8 για τον Λύκο (+2,93%), στις 12/8 για την Yalco (+1,85%) και στις 19/8 για την ΒΙΟΚΑ (+2,98%), ενώ σε υψηλά 23 μηνών ολοκλήρωσε τις συναλλαγές η ΕΚΤΕΡ (+1,12%).

Αύξησαν συναλλαγές Doppler (-7,38%) και Κέκροπας (-2,26%), παρουσία πωλητή σε Μινέρβα (-5,79%), Βιοτέρ (-2,58%), CPI (-3,89%) και Fourli (-2,01%), το τελευταίο θετικό κλείσιμο στις 26/8 για την Ίλυδα (-1,52%), ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η γ.σ. για την Δομική Κρήτης (+2,70%).

Χ.Α: Λίγα λόγια και σταράτα από τον… Λογικό (2 Σεπτεμβρίου 2021)

(2/9) Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις από τον… Παρατηρητικό, 8-2 (βρε, τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) στις τελευταίες 10

(2.9.2021) Χ.Α: Η ενδεκάδα της χθεσινής συνεδρίασης (Τετάρτη 1 Σεπτ.2021)

Χ.Α: Ονειρα και Πραγματικότητες ενός… Μυστήριου (2 Σεπτεμβρίου 2021)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Από ποιόν άλλο; Μα, από τον Γιώργο Κράλογλου

 • Η “μαγική εικόνα” της ανεργίας (Του Γιώργου Κράλογλου)

Με ανεργία σε νέους κοντά στο 40%, ελληνικό ρεκόρ στην Ε.Ε, δεν χοροπηδάς επειδή τον Ιούλιο η ανεργία σου έπεσε στο 14,6% από το 14,8% του Ιουνίου!!

Ας μη συνεχισθεί η προπαγάνδα της “μαγικής εικόνας” με την ανεργία στην Ελλάδα. Να σταματήσουμε και τα παιχνίδια με τα νούμερα της Eurostat (έγιναν γνωστά προχθές) και ας δείχνουν όντως ότι τον Ιούλιο του 2021 το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 14,6%, έναντι 14,8% του Ιουνίου.

 • Αν πάμε έτσι θα φθάσουμε στο σημείο να βροντάμε και καμπάνες επειδή το κατακαλόκαιρο, στην καρδιά του ελληνικού τουρισμού, η ανεργία έπεσε στο 14,6% από το 14,8% του Ιουνίου, που ακόμη πήγαινε δεν πήγαινε το τουριστικό ρεύμα…Γιατί αν βλέπουμε έτσι και την εργασία στην Ελλάδα, φρόνιμο είναι να προσέξουμε τι λέει η Eurostat και σε όλα τα εργασιακά νούμερα.

Ιδίως στα νούμερα ανεργίας για τους νέους της Ε.Ε. Αν το προσέξουμε αυτό μάλλον θα τραβάμε τα μαλλιά μας καθώς (σε σύγκριση με την ανεργία των νέων, 30 ετών και κάτω, στην Ε.Ε. και στη στενότερη περιοχή της Ευρωζώνης) το ποσοστό ανεργίας του Ιουλίου 2021 μόλις που πέρασε το 16%!!

 • Στην Ελλάδα το ποσοστό του ίδιου εργατόκοσμου έφερε τη μοναδική πρωτιά με 37,6% (για την ακρίβεια), όταν σε όλους τους άλλους δείκτες, παραγωγικότητας, ανταγωνιστικότητας, επενδυτικής προτίμησης, ευκαιριών για επενδύσεις, είμαστε από προτελευταίοι ως τελευταίοι!!. Μην πλέκουμε λοιπόν, ως κυβέρνηση, εργασιακές “τριχιές” στην Ελλάδα όταν παρουσιάζουμε στοιχεία για την ελληνική ανεργία με καθεστωτικής μορφής εικόνες που κρύβουν τεράστιες και πικρές αλήθειες.

Αλήθειες τις οποίες απέφυγαν να αποκαλύψουν οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης γιατί ταυτόχρονα θα αποκαλυφθεί και η απουσία των πολιτικών εκείνων που θα έφερναν νέες ιδιωτικές θέσεις εργασίας. Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη τις συγκρίσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη. Δεν μας παίρνουν οι ωραιοποιήσεις… Δεν μας κολακεύουν τα “ζυμωμένα” νούμερα στην οποιαδήποτε μορφή σύγκριση με την Ε.Ε.

 • Ο γνωστός σταλινισμός μας, να παίζουμε με μισές και αναληθείς εικόνες καθεστωτικής προπαγάνδας που όμως δεν μπορεί να κρύψει αλήθειες και πραγματικότητα στην αγορά εργασίας.

Είναι λάθος να νομίζουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει βίωμά του το σανό και το κουτόχορτο όπως η “κουτοπονηριά” (όλων των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης -από το 1974 μέχρι και τον Αύγουστο του 2021-) να χρησιμοποιούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (που έχουμε μέχρι και έλλειψη ανταπόκρισης στην προσφορά εργασίας σε καθαρίστριες και σερβιτόρους) να παρουσιάζουμε στοιχεία μείωσης της ανεργίας!!

 • Είναι “κουτοπονηριά” γιατί βάζουμε κάτω εκθέσεις και έρευνες της Eurostat (για να μη λένε οι ιθαγενείς ότι είναι φτιαχτά στοιχεία από τη δική μας ΕΛΣΤΑΤ) και σαν να μην έχουμε να πούμε τίποτε άλλο για την οικονομία, διατυμπανίζουμε ότι ρίξαμε και την ανεργία. Το χαρακτηρίζουμε “κουτοπονηριά” γιατί το μέγα αυτό “κόλπο” (“μασημένο μέχρι εκεί που δεν παίρνει μετά το 1974) το σκεφτόμαστε “συμπτωματικά μόνο το καλοκαίρι!!

Κανείς όμως δεν τολμά να μιλήσει για νούμερα ανεργίας από το Νοέμβριο μέχρι τον επόμενο Ιούλιο, που ξεκινάει και πάλι η φάμπρικα του τουρισμού, με τη γνωστή προσφορά θέσεων εργασίας σε εργάτες και σερβιτόρους. Κανείς δεν τολμά και κανείς δεν τόλμησε από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης να ανακατέψει την ανεργία και να παρουσιάσει τις πραγματικές διαστάσεις σε άλλες περιόδους εκτός τις καλοκαιρινές.

 • Ποιος τόλμησε, από την οποιαδήποτε κυβέρνηση και την οποιαδήποτε πολιτική παράταξη, να σταθεί με ειλικρίνεια στο, μοναδικό στην Ε.Ε, ελληνικό φαινόμενο η ανεργία, οι απολύσεις, οι συρρικνώσεις και τα λουκέτα να αφορούν πάντα και μόνο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Η δε “ανάπτυξη” με αυξήσεις προσωπικού και προσλήψεις να γίνονται παντού και πάντα στο κράτος της μονιμότητας, της σιγουριάς και της ειρήνης…, που λένε συχνά -πυκνά οι βολεμένοι.

 • Ας αφήσουμε λοιπόν τις αφελείς “ακτινοσκοπήσεις” στην πορεία της ανεργίας (μεταφέροντας στοιχεία του καλοκαιριού) και ας προχωρήσουμε σε “αξονική τομογραφία” στο βάθος της μάλλον ανίατης αρρώστιας από την ανεξέλεγκτη παράδοση μεγάλου μέρους του σώματος της αγοράς εργασίας, του ιδιωτικού τομέα, στη μαύρη οικονομία με μισθούς και δώρα “μαϊμού”.

Και τις μηνιαίες πληρωμές ανά 3μηνο ή 4μηνο, με την απόλυση στο χέρι για όσους δεν συμμορφώνονται…

george.kraloglou@capital.gr


Επιφυλακτικά μπήκε τον Σεπτέμβριο η Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν μικρές μεταβολές που στην περίπτωση του Nasdaq ωστόσο ήταν αρκετή για να ξεκινήσει τον μήνα με νέο ρεκόρ, το 33ο του για το τρέχον έτος.

Η ημέρα ξεκίνησε ήπια με την επενδυτική όρεξη των επενδυτών να “κόβουν” τα κατώτερα των προσδοκιών στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, πριν την έναρξη της συνεδρίασης,έδειξαν ότι ο αμερικανικός ιδιωτικός τομέας δημιούργησε 374.000 νέες θέσεις εργασίας τον Αύγουστο, ήτοι περισσότερες από τις 326.000 του Ιούλιο, αλλά λιγότερες από όσες προέβλεπαν οι αναλυτές.

Εξέλιξη που ενίσχυσε τους φόβους ότι η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού ενδεχομένως να “φρενάρει” την ανάκαμψη των αμερικανικών επιχειρήσεων από το πλήγμα που δέχθηκαν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι επενδυτές, πάντως, αναμένουν τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή για το σύνολο της σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την εξέλιξη της αγοράς εργασίας, που είναι ένας από τους δύο παράγοντες (μαζί με τον πληθωρισμό) που θα καθορίσουν το πότε και με τι ρυθμό θα ξεκινήσει η Federal Reserve την μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων και λοιπών ενυπόθηκων τίτλων, ύψους 120 δισ. ευρώ, που πραγματοποιεί μηνιαίως με στόχο τη στήριξη της οικονομίας εν μέσω πανδημίας.

Όπως δήλωσε, άλλωστε, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, κατά τη διάρκεια του συμποσίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας στο Jackson Hole την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποφάσεις της θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη αυτών των δύο παραγόντων, με τον στόχο για τον πληθωρισμό να έχει επιτευχθεί ήδη σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτόν της μέγιστης απασχόλησης να μην έχει ακόμη πραγματωθεί, παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η αγορά εργασίας.

Εφόσον, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας ικανοποιήσουν τη Fed, τότε δεν αποκλείεται η Ομοσπονδιακή Τράπεζα κατά την συνεδρίασή της στο τέλος του μήνα να δώσει το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του tapering που, όπως έδειξε ο Πάουελ την προηγούμενη Παρασκευή, θα ξεκινήσει έως τα τέλη του έτους.

Την επενδυτική διάθεση ψαλίδισαν και τα στοιχεία της έρευνας της IHS Markit για τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 61,1 τον Αύγουστο από 63,4 μονάδες τον Ιούλιο, υποχωρώντας ελαφρώς από την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,2 μονάδες.

Η τελευταία μέτρηση του δείκτη είναι μεν η πιο αδύναμη των τελευταίων τεσσάρων μηνών, αν και παραμένει μεταξύ των ισχυρότερων στα 14 χρόνια της έρευνας.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης ISM έδειξε ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στις ΗΠΑ βελτιώθηκε ελαφρως, απροσδόκητα, τον Αύγουστο, εν μέσω ισχυρής αύξηση των παραγγελιών, με τα αμερικανικά εργοστάσια, όμως, να αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο στην εύρεση εργαζομένων όσο και στην προμήθεια υλικών.

Ειδικότερα, ο δείκτης ISM αυξήθηκε στις 59,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 59,5 μονάδες τον Ιούλιο.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο Dow Jones κινήθηκε σε στενός εύρος στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα και παρότι πρόσκαιρα έσβησε τις αρχικές απώλειες και κινήθηκε σε θετικό έδαφος δεν μπόρεσε να κρατήσει τον ρυθμό του και έκλεισε τελικά 0,14% χαμηλότερα, στις 35.312,53 μονάδες.

Αντίθετα, ανοδικά αν και οριακά ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο ο S&P 500, που έκλεισε στις 4.524,09 μονάδες, 0,03% υψηλότερα, μένοντας ωστόσο μακριά από τα υψηλά ημέρας.

Με το δεξί, πάντως, μπήκες στον μήνα ο τεχνολογικός Nasdaq, ο οποίος παρότι προς το τέλος της συνεδρίασης κατέβασε ταχύτητα έκλεισε με άνοδο 0,33%, στις 15.309,40 μονάδες, σημειώνοντας το 33ο ρεκόρ του σε κλείσιμο από την αρχή του 2021.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.