2/8/21- Ηλίας Ζαχαράκης: Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι… “Μας τα πήραν τα καλά χαρτιά πατριώτη»

Weekly Overview & Charts
2 August 2021

Η εβδομάδα έκλεισε με σημαντικά κέρδη της τάξης του 3% κάνοντας το μαγικό 9 στα 9 σε ανοδικές συνεδριάσεις. Το θεαματικό του μήνα Ιουλίου ήταν ότι ενώ βρέθηκε στις 830 μονάδες κατάφερε να μαζέψει απώλειες 7% κλείνοντας με μικρά κέρδη. Η αγορά δείχνει ότι έχει δυνατά αντανακλαστικά ακόμα και στην καρδιά του καλοκαιριού, μιας και πολλοί φοβήθηκαν τον καύσωνα του.

 • Το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς δεν πάσχει από θετικές ειδήσεις και αποτελέσματα, κάτι που το βλέπει κανείς και στο πώς κινούνται στο ταμπλό ειδικά οι εταιρίες με καλά οικονομικά δεδομένα.

Ο τραπεζικός κλάδος πασχίζει να επανέλθει και να χωνέψει τις 2 μεγάλες ΑΜΚ με το κλείσιμο της εβδομάδας να περνάει τις εξετάσεις των stress tests από την ΕΚΤ. To κράτος από την άλλη κάνει προσπάθεια για την γρήγορη εκκαθάριση των ισολογισμών τους αποκρύνοντας το ενδεχόμενο μερικής κρατικοποίησης που πάντα υπάρχει σαν σύννεφο πάνω από τον κλάδο λόγω του αναβαλλόμενου φόρου. Η πρώτη εβδομάδα του μήνα έχει τραπεζικά αποτελέσματα, που όμως δεν κάνουν την ουσιαστική διαφορά σαν νέα.

 • Ουσιαστικά συνεχίζουμε να λέμε ότι η αγορά είναι δύο ταχυτήτων και ο ΓΔ δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία. Υπάρχουν μετοχές που ήδη φτάνουν ή και έφτασαν τα υψηλά τους με τον δείκτη τότε να καταγράφει 930 και σήμερα 890. Αυτό το φαινόμενο συμβαίνει τα
  τελευταία 2 χρόνια με την αγορά να επιβραβεύει τις καλές εταιρίες με το παραπάνω.

Το κακό είναι ότι πολλές φορές η ψυχολογία δεν αφήνει τους επενδυτές να αγοράσουν κάτι που έχει τρέξει αν και μπορεί και να ξέρει ότι αυτό έχει και τις καλύτερες πιθανότητες να συνεχίσει να ανεβαίνει.

 • Αυτό που έχει συμβεί είναι ότι “μας τα πήραν τα καλά χαρτιά πατριώτη» και πλέον δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε Μυτιλ στα 15 ή Δεη στα 9 και ENTERSOFT στα 3,9 οπότε πρέπει να ψάξουμε τι έχει μείνει φτηνό. Αυτού του είδους η αναζήτηση δεν είναι ό,τι το πιο απλό.

Σκεφτείτε λοιπόν πιο απλά, επιλέξτε εταιρίες που σας κάνουν χωρίς να δείτε την μετοχή πόσο έχει τρέξει και ψάξτε μία διόρθωση για να αγοράσετε. Οι πιθανότητες να πάρετε αποδόσεις είναι μεγαλύτερες.

 • Σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων που χάθηκαν στην αγορά όλα αυτά τα χρόνια ήταν από τον τραπεζικό. Οι περισσότεροι πόσες φορές δεν είπαν σιγά μην χάσω αγοράζοντας τράπεζες σε μερικά cents.. Και πλήρωναν κάθε φορά ένα μηδενισμό.

Τεχνικά τώρα έχουμε και αγοραστικό ημερήσιο από τον ΓΔ. Το πολύ σημαντικό δεδομένο ότι κράτησε εβδομάδα και μήνας. Λείπει μία κατοχύρωση του 893 για να δοκιμάσουμε κίνηση προς τα υψηλά μας.Το 856 έχει γίνει σημαντικότατη στήριξη, αν και συνήθως τέτοιο τεχνικό γύρισμα δύσκολα δίνει μεγάλες διορθώσεις.

 • Στην μεγάλη εικόνα ο στόχος των 1000 μονάδων συνεχίζει να είναι ορατός, αν και όπως σχολιάσαμε έχει μόνο ψυχολογική σημασία και μπορεί να προσεγγίσει νέους επενδυτές.

Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 9,8% για το 2021, με τον ftse25 στο +10,24%, τον τραπεζικό στο +4,36% και τον ftsem στο 29,59%. Οι επιλογές μας στο +22,44% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 12,64. Από τις επιλογές μας ΣΠΕΙΣ με 79%, ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 60%, την ΕUROBANK με 37%, το ΚΡΙ ΚΡΙ με 35% την ΕΝΤΕΡ με 51% και την ΚΟΥΕΣ με 44% κέρδη.

 • Φαίνεται πως το χρηματιστήριο ζήλεψε τον καύσωνα και φαίνεται να ανεβάζει θερμοκρασίες μέρα με την μέρα. Η πληροφορική σε μόνιμα 45αρια με την βιομηχανία να ακολουθεί και μαζί με τον κατασκευαστικό να περιμένουν την Ευρωπαϊκή βοήθεια. Αυτό θα αρχίζει να φαίνεται από το φθινόπωρο προσελκύοντας περισσότερους επενδυτές.

Καλό μήνα και καλές βουτιές σε όλους.

FTSE 25@2132,69 | Large Cap – DAILY POSITION SHORT STOP 2143: H αντίδραση στην ζώνη του 2140-2150 που είχαμε εικάσει πήρε σάρκα και οστά. Το στοπ μας είναι το 2143 όπου κατοχύρωση σε κλείσιμο θα κάνει την διαφορά και θα δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς το 2210. Το 2082 είναι κοντινή στήριξη.

 • Στον τραπεζικό@541,62 μονάδες είχαμε αντίδραση έστω και καθυστερημένη με το 530 να γίνεται σημαντική στήριξη και το 564 επόμενο σοβαρό μας επίπεδο αντίστασης αλλά και stop σε ημερήσιο κλείσιμο.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

 • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.