2.4.2021- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά…

Μάνος Χατζηδάκης: Μήνας μεγάλων συγκινήσεων αναμένεται ο Απρίλιος σε όλα τα μέτωπα. Είναι ο μήνας στον οποίο φαίνεται ότι θα δούμε άνοιγμα του Λιανικού Εμπορίου, των Σχολείων και της Εστίασης. Ο μήνας ξεκινάει με δύο χρηματιστηριακές αργίες, λόγω του Καθολικού Πάσχα και τελειώνει την ορθόδοξη Μ. Παρασκευή, έχοντας μόλις 19 συνεδριάσεις.

  • Είναι ο μήνας που οι Εισηγμένες οφείλουν να ολοκληρώσουν τις δημοσιεύσεις για τη χρήση του 2020, ενώ δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάποια πρώτα νούμερα για το α’ τρίμηνο του 2021, αν και η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό είναι περισσότερο επιθυμία παρά μια ρεαλιστική εκτίμηση.

Η σημασία των ετήσιων αποτελεσμάτων δεν είναι αμελητέα, αφού οι “αδύναμοι κρίκοι” των Εισηγμένων, υπό συγκεκριμένα κριτήρια, θα οδηγηθούν στην επιτήρηση. Για όσες Εταιρείες “ξεχάσουν” να δημοσιεύσουν, θα οδηγηθούν σε αναστολή διαπραγμάτευσης, καθώς δεν θα δοθεί άλλη παράταση, όπως έγινε απλόχερα πέρυσι.

Λουκάς Παπαϊωάννου: Οι θετικές αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων (Moody’s) για τις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά και η ανακοίνωση του μεγαλόπνοου επενδυτικού προγράμματος ανάταξης της Ελληνικής Οικονομίας, σε συνδυασμό με το μερικό άνοιγμα του Λιανεμπορίου, διατηρούν την αισιοδοξία στη Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Αν και η αισιοδοξία περισσεύει, πρέπει να έχουμε αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί οι προϋπάρχουσες “ανοικτές πληγές” μπορούν ξαφνικά να αυξήσουν την μεταβλητότητα των τιμών τόσο εντός, όσο και εκτός Συνόρων.

Στο εσωτερικό & το εξωτερικό η πανδημία επελαύνει, τα εμβολιαστικά προγράμματα εμφανίζουν καθυστερήσεις και αν και εμείς χαλαρώνουμε τα μέτρα, έστω και μερικώς, στο εξωτερικό εισέρχονται σε νέα φάση μακροχρόνιων lock- down, με ότι επιπτώσεις θα έχουν αυτά στην Οικονομία, αλλά και στην επερχόμενη τουριστική περίοδο της Χώρας.

Το οικονομικό πρόγραμμα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης, όχι μόνο δεν κρίνεται επαρκές από πολλούς, αλλά αντιμετωπίζει και τεχνικές – Εθνικές δυσκολίες (Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο).

Γεωπολιτικά προβλήματα εμφανίζονται, ή επανεμφανίζονται (Σινική Θάλασσα – Ουκρανία, Ρωσία – ΗΠΑ).

Το πρόβλημα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, αλλά και η παραμονή των Αμερικανικών yield’s σε κρίσιμα επίπεδα, θα μπορούσαν να αυξήσουν την ανησυχία & την αστάθεια, αφού κάποια στιγμή (αν δεν αλλάξει τίποτα) θα παρατηρηθούν μεταφορές, ή επιστροφές κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ, αφού θα προσφέρουν αποδόσεις μεγαλύτερες από τις Ευρωπαϊκές, ή τις Αναδυόμενες Οικονομίες.

“Όμως όταν ‘θέλουν οι Αγορές’, τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει. Συνεπώς βάσει των τα τεχνικών εργαλείων μας ακολουθούμε την τάση, έστω και αν ήδη εμφανίζονται αρνητικές αποκλίσεις. Ταυτόχρονα είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση, ειδικά μέχρι την 7η Απριλίου, όπου θα ανακοινωθούν οι όροι & οι προϋποθέσεις της επικείμενης αύξησης της Τραπέζης Πειραιώς


MΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ: 

ΝΕΑ πιλοτική υπηρεσία άμεσης χρηματιστηριακής ενημέρωσης
image.png


ΑΠΑΝΤΗΣΗ (συνεχίζουν να ερωτούν αρκετοί αναγνώστες):

Όλα πρέπει να τα κοιτάμε. Και p/e + p/bv + ev/ebitda + netdebt/ebitda, + p/sales + netdebt + καθαρές ελεύθερες ταμειακές ροές

  • Εκείνο που δεν πρέπει να σας απασχολεί πάντως, είναι η προϊστορία της εταιρείας και δη των μεγαλομετόχων. Ολοι τους έχουν λερωμένη την φωλιά τους, από πολύ έως πάρα πολύ, αρκετοί μάλιστα μέχρις εκεί που δεν παίρνει. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις, μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χειρών. Ούτε καν 11, δηλαδή.

ΠΕΝΤΑΔΑ (ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΩΡΙΝΑ)για τους πολλούς φίλους που μας το ζητούν: Παιδιά, η αγορά θέλει καθημερινή παρακολούθηση/ενασχόληση. Και σύστημα ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ. Οπότε δεν ξαναδίνουμε, ούτε 5άδα, ούτε 10άδα. Αλλωστε, καλύπτουμε τόσες μετοχές, μπορείτε μόνοι σας να τις επιλέγετε.


ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ αφού η κατάσταση δεν διορθώνεται

  • Βρε παιδιά, μην τρώγεσθε (ανα)μεταξύ σας…

Δεν γίνεται να συμφωνούν όλοι με όλους και σε όλα. Γιατί απλά είναι αδύνατον. Αν γινόταν, δεν θα διαπραγματευόντουσαν μετοχές στο ΧΑΑ. Όλοι πωλητές ή αγοραστές θα ήσαν. Και όπως λέει πολύ σωστά ο Κώστας Χατζής:

  •  Αν δεν υπήρχαμε εμείς, πως θα υπήρχανε οι άλλοι;
  • Αν δεν υπήρχαν οι μικροί, πως θα υπήρχαν οι μεγάλοι;

Όλοι χρήσιμοι είμαστε, όλοι ένα κομμάτι στην μηχανή του Χρηματιστηρίου. Άλλος πουλάει, άλλος αγοράζει, άλλος γράφει, άλλος αναλύει, άλλος κερδίζει, άλλος χάνει την ίδια ώρα. Με τους ρόλους της ενασχόλησης να αλλάζουν φυσικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μια ζωή την έχουμε, ας την απολαύσουμε τουλάχιστον εκεί που μπορούμε. 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

  • Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.
  • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.
  • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.