2.3.2021- Ποτέ μην στοιχηματίζετε εναντίον της Αμερικής- το μότο του Warren Buffett

  • Warren Buffett: “Είναι εύκολο να παραβλέψουμε τα πολλά θαύματα που συμβαίνουν στη Μέση Αμερική.”

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett, Διευθύνων Σύμβουλος της Berkshire Hathaway (BRK-B, BRK-A), επανέλαβε το μότο του «Ποτέ μη στοιχηματίζετε κατά της Αμερικής» το Σάββατο στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους.

“Σήμερα, με ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της κυβέρνησης και της τεχνολογίας να βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές, είναι εύκολο να παραβλέψουμε τα πολλά θαύματα που συμβαίνουν στη “μέση Αμερική”, έγραψε ο Μπάφετ στην ευρέως διαδεδομένη επιστολή του.

Ο 90χρονος, γεννημένος στην Omaha της Νεμπράσκα, που εκτιμάται ότι έχει καθαρή αξία 92,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θεωρείται ευρέως ο μεγαλύτερος επενδυτής όλων των εποχών.

Ο Buffett, ο οποίος εδώ και καιρό είναι αισιόδοξος όσον αφορά την Αμερική, έγραψε ότι «οι ιστορίες επιτυχίας αφθονούν σε όλη την Αμερική».

“Από τη γέννηση της χώρας μας, άτομα με μια ιδέα, φιλοδοξία και συχνά μόνο ένα μικρό κεφάλαιο έχουν πετύχει πέρα ​​από τα όνειρά τους δημιουργώντας κάτι νέο ή βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη με κάτι παλιό”, είπε.

Στην επιστολή του, επισήμανε δύο κοινότητες που ¨παρέχουν εντυπωσιακές εικόνες του ταλέντου και της φιλοδοξίας που υπάρχουν σε ολόκληρη τη χώρα μας¨.

Omaha

Προς καμία έκπληξη, ξεκίνησε με την Ομάχα, μοιράζοντας μια ιστορία για έναν απόφοιτο του Γυμνάσιο της Ομάχα του Γυμνάσιο του 1940, με τον όνομα Jack Ringwalt. Σύμφωνα με τον Buffett, η Ringwalt ξεκίνησε μια ασφαλιστική εταιρεία ακινήτων / ατυχημάτων με 125.000 $ που ονομάζεται National Indemnity. Αυτή η “παιδική επιχείρηση” ανταγωνίστηκε τους μεγάλους εστιάζοντας σε ασυνήθιστα ρίσκα.

“Ο Τζακ ήταν ειλικρινής, έξυπνος, συμπαθητικός και λίγο περίεργος”, έγραψε ο Buffett. “Συγκεκριμένα, δεν του άρεσαν οι ρυθμιστικές αρχές. Όταν ενοχλούνταν σποραδικά με την εποπτεία τους, θα ένιωθε την επιθυμία να πουλήσει την εταιρεία του. ”

Το 1967, μετά από μια συνομιλία 15 λεπτών, ο Ringwalt πούλησε τη National Indemnity στο Berkshire Hathaway με μια συμφωνία χειρός.

«Ποτέ δεν ζήτησα έλεγχο», είπε. «Σήμερα η National Indemnity είναι η μόνη εταιρεία στον κόσμο που είναι διατεθειμένη να ασφαλίσει ορισμένους τεράστιους κινδύνους. Και, ναι, παραμένει στο Omaha, λίγα μίλια από το γραφείο του Berkshire.

Ο Buffett επεσήμανε ότι η Berkshire αγόρασε τέσσερις επιπλέον επιχειρήσεις με έδρα την Οmaha, με πιο γνωστό το Nebraska Furniture Mart, που ιδρύθηκε από τον θρυλικό Rose “Mrs. B” Blumkin, έναν Ρώσο μετανάστη ο οποίος όταν έφτασε δεν μπορούσε να μιλήσει ή να διαβάσει στα Αγγλικά.

Knoxville

Η επόμενη πόλη που επεσήμανε ήταν το Knoxville, Tennessee, όπου η Berkshire κατέχει τώρα το 100% των Clayton Homes και το 38% των Pilot Trade Centers, με σχέδια να κατέχει το 80% έως το 2023.

Οι αντίστοιχοι ιδρυτές – ο Jim Clayton του Clayton Homes και ο “Big Jim” Haslam των Pilot Travel Centers, αποφοίτησαν από το Πανεπιστήμιο του Tennessee και επέλεξαν να χτίσουν τις επιχειρήσεις τους στο Knoxville.

Κανείς τους δεν είχε ούτε σημαντικό κεφάλαιο ούτε πλούσιους γονείς. Ε και; Σήμερα, ο Clayton και ο Pilot έχουν ετήσια κέρδη προ φόρων άνω των 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Μαζί απασχολούν περίπου 47.000 άνδρες και γυναίκες », έγραψε ο Μπάφετ.

Ο Buffett τόνισε ότι υπάρχει ένας «στρατός επιτυχημένων επιχειρηματιών που κατοικούν σε κάθε μέρος της χώρας μας». Επιπλέον, οι επιχειρηματίες χρειάζονται το «πλαίσιο για την ευημερία» της Αμερικής και η Αμερική χρειάζεται ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να χτίσουν επιχειρήσεις.

“Ωστόσο, στα σύντομα 232 χρόνια ύπαρξής του, δεν υπήρξε εκκολαπτήριο για την απελευθέρωση του ανθρώπινου δυναμικού όπως η Αμερική”, έγραψε. “Παρά τις κάποιες σοβαρές διακοπές, η οικονομική πρόοδος της χώρας μας ήταν εκπληκτική. Από εκεί και πέρα, διατηρούμε τη συνταγματική μας φιλοδοξία να γίνουμε «μια πιο τέλεια ένωση».

Η πρόοδος σε αυτό το μέτωπο ήταν αργή, άνιση και συχνά αποθαρρυντική. Ωστόσο, έχουμε προχωρήσει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Το ακλόνητο συμπέρασμα μας: Ποτέ μην στοιχηματίζετε εναντίον της Αμερικής.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ – ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΗΤΣΑΚΗΣ

  • ΣΕ ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ