(2)17/18 Μαϊου 2020 – (Nο.100): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

Με μια τηλεδιάσκεψη που σίγουρα θα λύσει πολλές απορίες ξεκινάει η εβδομάδα.

Η Αεροπορία Αιγαίου θα ενημερώσει αναλυτές και διαχειριστές την Δευτέρα το μεσημέρι για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά της μεγέθη αλλά και τις δράσεις περιορισμού ή μετριασμού των αρνητικών επιδράσεων στην ρευστότητα του ομίλου. Μετά την λήξη της συνεδρίασης ανακοινώνουν το δικό τους 2019 οι ΜΥΛΟΙ ΚΕΠΕΝΟΥ και το ΙΑΣΩ.

 • ΑΥΡΙΟ Τρίτη 19 Μαΐου εκτός από την παρουσίαση για τα αποτελέσματα χρήσης του ΟΛΠ, η Φουρλής θα δώσει στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου καθώς και τα πρώτα νούμερα επισκεψιμότητας από την επανεκκίνηση των καταστημάτων την εβδομάδα που πέρασε στην τηλεδιάσκεψη που ακολουθεί την επόμενη ημέρα.

ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΡΙΟ Τρίτη 19/5 αίρονται οι περιορισμοί στις ανοικτές πωλήσεις και τις θέσεις πώλησης στην αγορά παραγώγων.

 • Επιστρέφοντας στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων χρήσης στις 22/5 αναμένονται τα αποτελέσματα από Πλαστικά Κρήτης και ΕΥΑΘ.

!ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: 

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 2,620 2,940 -5,41
30 ημερών 2,620 3,120 -8,50
3 μηνών 2,560 3,720 -24,73
6 μηνών 2,560 3,740 -17,65
12 μηνών 2,460 3,740 8,53
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 47,93 εκατ. @2,8000 ευρώ ανά μτχ
 • ΜΕΡΙΣΜΑ: 0,0700 ευρώ (επιστροφή κεφαλαίου 0,0600 πέρυσι)
 • ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 107,7 εκατ. από 98,7 εκατ.
 • ΚΕΡΔΗ: 3,02 εκατ. ευρώ από 1,26 εκατ. το 2018
 • ΕΒΙΤDA: 10,15 εκατ. από 9,3 εκατ.
 • ΚΕΡΔΗ ανά μετοχή: 0,1763 ευρώ από 0,0736 το 2018
 • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 38,8 εκατ. από 38,2 εκατ.ευρώ
 • ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 90,8 εκατ. έναντι 89,55 εκατ.
 • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,43
 • Εv/Ebitda:8,5
 • NETDEBT/EBITDA: 3,8
 • P/E: 16 από 38
 • ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 2,4

AΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν μπορώ να σας εξηγήσω τι έβλεπε ο αναλυτής της τάδε ΑΧΕ όταν έγραφε αυτά τα νούμερα… Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω – γιατί στις μετοχές θυμάμαι ηλεκτρονικά όλα τα στατιστικά τους, δεν χρειάζεται καν να ανατρέξω σε αρχεία – είναι ότι η ΟΤΟΕΛ δεν είχε κ/φση 650 εκατ. ευρώ το 2007 ούτε και τα υπόλοιπα νούμερα που αναφέρονται. Ανθρώπινα τα λάθη, προφανώς δεν έλαβαν υπόψη τους το reverse split. Αν τώρα κάνω λάθος, θα υποχρεωθώ σε ηλεκτροσόκ μη τυχόν και ξαναβρώ την ηλεκτρονική μνήμη μου. Μα να έχει 650 εκατ. η ΟΤΟΕΛ και να μην το έχω πάρει χαμπάρι;;

 • Το λυπηρόν όμως είναι ότι όλες σχεδόν οι εκθέσεις έχουν απίστευτα λάθη και μπορεί να παρασύρουν τον καλόπιστο επενδυτή σε λανθασμένα συμπεράσματα. Και κατ’ επανάληψη σας έχω γράψει ότι δεν διαβάζω καν των ξένων οίκων. ‘Αλλωστε τι να μας γράψουν, τα ίδια και τα ίδια για 10 άντε 15 μετοχές. Είναι βέβαια ο τέλειος αντιδείκτης… Μεγάλη η προσφορά τους…
 • Με τους δικούς μας αναλυτές κατανοώ την πνευματική κούραση που υφίστανται λόγω της αγοράς με την οποία αναγκαστικά κατατρίβονται, τις πιέσεις που δέχονται κλπ κλπ… Λογικό είναι να κάνουν και λάθη, πόσο μάλλον που οι ΒΑΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ τις οποίες και πληρώνει η εταιρεία τους αρκετές φορές δίνουν λάθος στοιχεία!!

ΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ και το παράξενο είναι ότι θέλουν να δουν αν έχουμε και τα κότσια να την δημοσιεύσουμε. Έπεσαν δηλ. πάνω στη περίπτωση… Ολες δημοσιεύονται, αρκεί να μην είναι υβριστικές. Υβριστική επιστολή μόνον αν είναι εναντίον του μ/μ θα την δημοσιεύσουμε…


[ΣΣ μ/μ: Χαρά και τιμή στα χέρια που την έγραψαν. Ο αποστολέας μας διευκρίνησε ότι δεν την έγραψε ο ίδιος, ούτε μας ανέφερε που την διάβασε]…


ΙΔΟΥ ΛΟΙΠΟΝ: ” Όταν όμως ένα αμοιβαίο δανείζει μια θέση σε ένα ξένο για μια πώληση που έριξε, δεν διαπράττει “απιστία” στο μεριδιούχο του; Όταν με τη παθητική διαχείριση του αμοιβαίου έκατσε και έφαγε στην κεφάλα ένα μεγαλοπρεπέστατο μείον επειδή πούλαγε ο ξένος και έρχεται στο Τ+2 να του δώσει και τα χαρτιά να την εκκαθαρίσει; Αλλά έτσι κι αλλιώς και ο διαχειριστής του αμοιβαίου από τι ζει; Δικά του λεφτά παίζει;

 • Απλά να μην μας κοροϊδεύουν ότι παίζουμε με τους ίδιους κανόνες. Και ούτε να μας πουλάνε καθρεφτάκια ότι απαγορεύεται το Short selling. Ας πούνε είμαστε ζούγκλα και επιβιώστε όπως μπορείτε. Ας γίνουμε Λονδίνο ή Αμερική, με partial settlement, fail trade για επόμενη μέρα κλπ κι ας μας κυνηγάει ο χρηματιστής για buy-in όταν του χρωστάμε τα χαρτιά για Χ μέρες.

Στην τροφική αλυσίδα όταν το μεγάλο ψάρι φάει όλα τα μικρότερα τι θα γίνει; Θεωρητικά θα φαγωθούν μεταξύ τους…. Στο ΧΑΑ δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο μέχρι να φαγωθεί και ο τελευταίος μαριδαίος, το τελευταίο αμοιβαίο, το τελευταίο ταμείο. Τότε μόνο οι ξένοι θα φύγουν να πάνε στην επόμενη αγορά που το αντίστοιχο χρηματιστήριο θα τους κάνει όλα τα χατήρια.

 • Μέχρι τότε οι ξένοι θα κάνουν ότι θέλουν, αφού την ΕΧΑΕ τη νοιάζει να μην γίνει Κύπρος με 20 πράξεις τη μέρα, την Κεφαλαιαγορά τη νοιάζει να μην υπάρχει φασαρία, τους χρηματιστές τους νοιάζει να βγάλουν ότι προλάβουν από προμήθειες γι αυτό και έχουνε κατέβει σε νούμερα 0,03-0,04% προμήθειες και άρχισαν εξυπηρετήσεις στο service για να ανταγωνιστούν μεταξύ τους.

ΑΠΟΨΕΙΣ:

Μέσα από τις Ελληνικές τράπεζες θα χρηματοδοτηθούν οι Ελληνικές επιχειρήσεις και θα στηριχθούν λόγω Covid. Η Ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στη χρηματοδότηση, μόνο να φτιάξει το θεσμικό πλαίσιο και να επιτηρεί. Έχω εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξέρει τι πρέπει να κάνει … δεν είναι σαν τους προηγούμενους μαθητευόμενους μάγους καπιταλοκομμουνιστές της κακιάς ώρας (από τον προσωπικό μου φίλο Τ.Μ).

****

ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΓΝΩΣΤΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ στο πασίγνωστο blogg του Τ.Μ: Η άποψη μου είναι ότι θα γίνει περίπου έτσι κύριε Τάκη…η κυβέρνηση πιθανολογώ πως θα εγγυηθεί την επιστροφή σοβαρού τμήματος του δανείου (ίσως και 50%) προκειμένου οι αναιμικές μας τράπεζες να δώσουν και την ανάλογη διάρκεια χάριτος των τοκοχρεολυσίων προς τις επιχειρήσεις. Ίσως με έκδοση ομολόγων υπέρ των τραπεζών.

 • Ως προς τα ομόλογα πιστεύω ότι το γερμανικό δικαστήριο θα χάσει “διακριτικά” στην διαμάχη του με την ΕΚΤ και θα αποσυρθεί ήσυχα. Το ευρωπαϊκό QE είναι νομίζω περίπου μονόδρομος και η κυρία Λαγκαρντ λογικά θα το συνεχίσει και το 2021 (άλλωστε κρατικά και εταιρικά γερμανικά ομόλογα αποκτήθηκαν κυρίως). Σε τέτοιο κλίμα (εάν έχω δίκιο) πιθανολογώ πως η απόδοση του 10ετούς θα επιστρέψει σύντομα κάτω από το 2% με απώτατο στόχο το 1-1,20% στο τέλος της χρονιάς.

Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει την χώρα και τον κύριο Σταϊκούρα να βγεί τουλάχιστον 2-3 φορές στις αγορές και να μαζέψει χαλαρά και χαμηλότοκα τα χρήματα που χρειάζεται για την ενίσχυση εταιρειών κι επαγγελματιών που χτυπήθηκαν από την πανδημία (περί τα 8 δις). Προφανώς θα ευνοηθούν διπλά και οι τράπεζες (προμήθειες + άνοδος των ΟΕΔ που διακρατούν στα χαρτοφυλάκιο τους). Βασική προϋπόθεση-ξαναγράφω-είναι η ΕΚΤ να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε.

T.M (κι άλλο): Δηλαδή θα επανέλθουν οι σορταδόροι και θα κάνουν την πιο εύκολη μπάζα τους!! Το ευκολότερο κόλπο τους!! Καλό είναι να φυλάγονται. Θα πάθουν ότι και στο Αμέρικα …. κοινώς θα τους γδύσουν. Απο το κάτω δεν κέρδισε κανεις … εξαιρούνται μόνο 1 με 2 επαγγελματίες.

***

ΕΡΩΤΗΜΑ αναγνώστη στο blog του Τ.Μ:  Αγαπητοί φίλοι του μπλογκ λύστε μου μια απορία…Πώς γίνεται το πολιτικό μας σύστημα να σκέφτεται το πολιτικό κόστος για προφανείς ορθολογικές αποφάσεις; (βλέπε κηφηναριό δημοσίου). Πώς γίνεται το 3%+3% (original Ζαιοι & κοκκινοσκουφιτσες) γιατί τόσοι είναι να καθορίζει τι είναι ορθό; Κύριοι είναι θέμα νοοτροπίας!ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΆΦΩ ΑΠΟΛΥΤΑ τα λεγόμενα του κυρίου Τάκη, είμαστε λαός κουτοπόνηρος και παρτάκιας, δεν θέλουμε να δουλέψουμε και να ανταμειφθούμε ανάλογα με την αξία μας. Όποιο πολιτικό σύστημα αποφασίσει ότι είναι θέμα ΠΑΙΔΕΙΑΣ και επενδύσει σ αυτό τότε ίσως αλλάξει κάτι. Μέχρι τότε θα βολευόμαστε να κυριαρχεί η αμορφωσιά και η ηλιθιότητα που επιλέγει τους αντίστοιχους πολιτικούς…κοκ Κατά βάση οι ικανοί και οι άξιοι απεχθάνονται να ασχοληθούν με τα κοινά. Όπως λέει και ο καπετάνιος πάντα υπάρχουν εξεγέρσεις, αλλά δεν είναι τόσες όσες να κάνουν την διαφορά.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΙ… EXPERTS στην προηγούμενη μεγάλη κρίση

Μέρες… 1987 προβλέπει για το άμεσο μέλλον του δείκτη S&P 500 της Wall Street ο μακροοικονομικός σύμβουλος της Societe Generale, Albert Edwards. Τότε ο συγκεκριμένος δείκτης εκινείτο λίγο κάτω από τις 500 μονάδες.
…..
Ο Αμερικανός αναλυτής σκιαγραφεί τα οικονομικά δεδομένα κάπως… εκκεντρικά και ανατρεπτικά. “Είναι σαν να έρθει ο Μαύρος Ιππότης που σκορπά το θάνατο και να εισβάλει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης!”. Πράγματι, μια ενδεχόμενη πτώση του S&P 500 κατά περίπου… 600 μονάδες χονδρικά από τα επίπεδα στα οποία κινείται τώρα θα είναι… χωρίς αλεξίπτωτο.
 • Πρόκειται για καταστροφολογικό σενάριο; Ο Edwards απαντά. Οι επενδυτές αξιολογούν πλέον την παραμικρή πληροφορία. Δεδομένου του γεγονότος ότι η παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη βιώσει μια σοβαρή κρίση, η υπομονή εντός των χρηματιστηρίων, σύμφωνα με τον μακροοικονομικό σύμβουλο της Societe Generale είναι δυσεύρετη. Δεν αποκλείεται συνεχόμενα αρνητικά νέα από πλευράς ΗΠΑ να προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και μαζικές πωλήσεις μετοχών.

Ο Edwards στηρίζει το επιχείρημά του στην οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε ΗΠΑ και Ιαπωνία και που είναι σαφώς χειρότερη της ανάλογης κατάστασης στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Επισείει την προσοχή όλων στην αναγκαιότητα παρέμβασης της Bank of Japan στην αγορά χρήματος που είχε χρόνια να συμβεί. “Βρισκόμαστε πλέον σε χρόνια ύφεσης και δυσανάλογα με τα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν και πάλι ο S&P 500 ήταν κοντά στις 450-500 μονάδες, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ δεν διαθέτουν τα μακροοικονομικά στοιχεία για να εμφυσήσουν με άνεμο αισιοδοξίας της αγορές”.

Albert Edwards, un «ours» au caractère joyeux | Les Echos

 • Ο Edwards δεν βλέπει να προλαβαίνει η Κίνα να παίξει, ως τρίτος πόλος, ρόλο ηγέτη στις παγκόσμιες χρηματαγορές, πριν την κατάρρευση. Φέρνει ως παράδειγμα την κατρακύλα του δείκτη της Σανγκάης μέσα στον Ιούνιο μόνο και μόνο λόγω των εκτιμήσεων των οίκων αξιολόγησης και όχι στην ουσία από πραγματικά οικονομικά δεδομένα, τα οποία εν τέλει προέκυψαν αργότερα.

Τα καθημερινά επιχειρηματικά νέα στις ΗΠΑ, εξετάζονται πλέον από πάρα πολλές σκοπιές, σύμφωνα με τον Albert Edwards.

 • Ιδού το σενάριο της πρώτης… βουτιάς του S&P 500:

“Περιμένω πολλές μετοχές να ξεφουσκώσουν στον S&P 500. Η όλη κατάσταση με τις εξαγορές των μικρότερων εταιρειών από τις μικρότερες θα φέρει προ των ευθυνών τους όσες εταιρείες δεν κατάφεραν τελικά να αγοράσουν. Οι μετοχές τους θα χάσουν πολύ από την αξία τους, αφού οι σαφώς περισσότεροι σε σύγκριση με το παρελθόν χρηματιστές αναλύουν τα πάντα. Στην αγορά επικρατεί φόβος και οι επενδυτές θα πουλήσουν αμέσως. Βλέπω τις 750-800 μονάδες ως το… πρώτο επίπεδο στάσης του S&P 500 πριν επέλθει περαιτέρω πτώση”.

 • Ο Αμερικανός οικονομολόγος συμφωνεί πως τα ομόλογα αποτελούν περισσότερο προσοδοφόρα αγορά πλέον από τα χρηματιστήρια. Διαφωνεί όμως ότι η επένδυση αυτή έχει πάρει ήδη τον χαρακτήρα γενικευμένης πραγματικής τάσης. “Μην ξεχνάμε πως οι αγοραστές ομολόγων στην πραγματικότητα περιορίζονται ακόμα στα κράτη, τις τράπεζες και τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους. Πιστεύω πως θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να στραφεί το ευρύ κοινό στην αγορά των ομολόγων.

Τι θα γίνει όμως όταν οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί επενδυτές αντιληφθούν το συμφέρον τους και θελήσουν να ξεφορτωθούν μετοχές και να αγοράσουν ομόλογα; Και φυσικά αυτό δεν θα γίνει από έναν – δυο, ούτε και από τη μια μέρα στην άλλη. Επειδή εκτιμώ ότι θα αργήσει ακόμη, πιστεύω ότι τα φαινόμενα αυτά θα πάρουν μαζική έκταση αφότου ο S&P 500 έχει υποχωρήσει στις 700 μονάδες και θα είναι το τελευταίο χτύπημα του… Μαύρου Ιππότη που θα ρίξει τον δείκτη στις 450 μονάδες”.

(1)17/18 Μαϊου 2020 – (Nο. 99): Σχόλια, εκτιμήσεις, αναφορές από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

GEK TERNA S.A

 • PERFORMANCE
1 Week
+2.17%
1 Month
+6.24%
3 Months
-25.70%
YTD
-19.02%
1 Year
+29.05%
3 Years
+80.83%
5 Years
+256.40%

***

PRODEA:

Επειδή κανείς δεν αναφέρει ότι διαπραγματεύεται με premium 40%(!!), το οποίο – αν λάβουμε υπόψη μας τις εξελίξεις που επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τον κλάδο της – ουσιαστικά μπορεί να βρίσκεται και στο 100% (Δεν είναι μόνον η… Grivalia που… επηρεάζεται) εμείς θα το γράφουμε καθημερινά.
***

ALPHA BANK

 • PERFORMANCE
1 Week
-11.48%
1 Month
-20.59%
3 Months
-70.17%
YTD
-71.88%
1 Year
-55.74%
3 Years
-76.21%
5 Years
-96.46%

***

ETE BANK

 • PERFORMANCE
1 Week
-13.27%
1 Month
-16.24%
3 Months
-66.44%
YTD
-67.55%
1 Year
-53.55%
3 Years
-69.18%
5 Years
-99.45%

***

ΚΡΕΚΑ:

ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΧΡΩΣΤΑΣ, ΟΣΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΕΧΕΙΣ ΤΟΣΟ σε Προτιμούν
 • ΔΑΝΕΙΑ 27.500.000 ευρώ!! ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ 13.500.000!! ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ – ΕΣΤΩ ΣΕ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ !!!
 • ΖΗΜΙΕΣ: 1,36 εκατ. στο πρώτο 6μηνο του 2019…
 • ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ… Κέρδος!!!! Δεν θυμόμαστε αν έχει ανακοινώσει ποτέ της κέρδη…
 • ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, έστω υπό Επιτήρηση…
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
 • ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ: 1,62 εκατ. ευρώ
Διάστημα ΜΙΝ ΜΑΧ Μετ. %
7 ημερών 0,151 0,240 50,99
30 ημερών 0,140 0,240 58,33
3 μηνών 0,058 0,240 293,10
6 μηνών 0,041 0,240 462,96
12 μηνών 0,034 0,240 570,59

***

BYTE COMPUTERS

 • PERFORMANCE
1 Week
-8.79%
1 Month
+15.28%
3 Months
-25.23%
YTD
-25.89%
1 Year
+20.29%
3 Years
+159.38%
5 Years
+124.32%

***

KOΡΔΕΛΛΟΥ: 

 • PERFORMANCE
1 Week
-0.95%
1 Month
-12.61%
3 Months
-52.07%
YTD
-46.67%
1 Year
-44.68%
3 Years
-25.45%
5 Years
+28.40%

….

****

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΤΕ ΠΑΙΧΤΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ

Aπό τις 1.550.216 μονάδες στις … 278 μονάδες τώρα!!!!!


ΑΝΑΦΟΡΕΣ + ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

ΙΑΣΩ: Ο ισολογισμός 2019 θα αναρτηθεί στην www.helex.gr και στην www.groupiaso.gr την Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α

ΚΕΠΕΝΟΥ:

1.Ημερομηνία ανακοίνωσης της ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Δευτέρα 18/05/2020 μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α.

2.Ημερομηνία ανακοίνωσης της Ετήσιας Οικονομικής Έκθεσης στον εταιρικό ιστότοπο www.kepenos.gr: Δευτέρα 18/05/2020 μετά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α..

3. Ημερομηνία Τακτικής Γενικής Συνέλευσης: Δευτέρα 08/06/2020.

4. Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας προτείνει στην ετήσια ΤΓΣ διανομή μερίσματος για τη χρήση 2019 0,053 ευρώ ανά μετοχή, με ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος η 15/07/2020. Η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί στις 21/07/2020.

ΕΥΑΘ: Η Ετήσια Ενημέρωση των Αναλυτών σχετικά με τα οικονομικά αποτελέσματα έτους 2019, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαΐου 2020 και ώρα 13:00, αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης από την έδρα της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 127, στον 7ο όροφο, τηρώντας πιστά και με συνέπεια τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την προστασία όλων και την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του COVID-19.


ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Πως εξηγείτε εσείς, το ότι ενώ ανεβαίνει κατά την τελευταία δεκαετία ο κύκλος εργασιών της κατά 60% τουλάχιστον και τα δάνειά της είναι  γύρω απ’ τα 20 εκατ., τα ΕΒΙΤ και τα κέρδη της παραμένουν σχεδόν σταθερά;

 • Λόγω ανταγωνισμού, έχουν περιοριστεί ελαφρώς τα περιθώρια κέρδους, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι καθάριζε επισφάλειες. Έχει κάτι μικρά υπόλοιπα ακόμη. Τα τελευταία 2 χρόνια είχε έκτακτες ζημιές από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, λόγω της θυγατρικής.
ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ:

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Gold is up almost 50% since its low in August 2018.

 • Το… απόλυτο σαπάκι γνωρίζει μέρες… μεγαλείου.
Εικόνα


 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ – ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων… Αυτήν δηλαδή των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους…

 • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πως θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Από την στιγμή που η αγορά του Χ.Α έχασε τον τίτλο της ξεκάθαρα ανοδικής τάσης, σε όλα τα μήκη και πλάτη του πίνακα διαπραγματεύονται μετοχές ακριβές έως πανάκριβες. Να προσέχετε, για να έχετε.

 • Μην κοιτάτε κόστος κτήσης… Αν δεν σας ικανοποιεί μία μετοχή είτε λόγω απογοητευτικής συμπεριφοράς διαρκείας στο ταμπλό, είτε λόγω ανησυχητικών χρηματοοικονομικών μεγεθών + προοπτικών της εταιρείας που εκπροσωπεί σε αυτό. Πόσο μάλλον όταν συνδυάζει αμφότερα.
 • Δημιουργείστε ρευστότητα και εκμεταλλευτείτε την με σύνεση και μέτρο. Όλο και κάποια ευκαιρία (είτε φθηνή λόγω μεγεθών, είτε λόγω τσακίσματος- υπερπώλησης της) θα εμφανίζεται στον ορίζοντα για να την εκμεταλλεύεστε… Πρόσφατες αυτές των ΕΥΠΙΚ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΠΛΑΘΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΑΒΑΞ κλπ κλπ…

YΓ: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ σχόλια, εκτιμήσεις σας, τα καλώς κείμενα, τα κακώς κέιμενα, να μας τα… ψέλνετε  στο [email protected]

ΥΓ1: ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΕΠΕΙΓΟΝ και θέλετε άμεση απάντηση στο [email protected]

ΥΓ2: Οι νεοσσοί του Χ.Α να μην επηρεάζονται από τα γραφόμενα στα διάφορα forums. Γιατί πολλές φορές γράφονται παλαβομάρες και ασυναρτησίες, σε βαθμό να διερωτάσαι για την διανοητική τους κατάσταση.

ΥΓ3: Οι αποφάσεις αγοράς και πωλήσεις είναι δικές σας. Εσείς κρίνετε, εσείς εξετάζετε, εσείς και αποφασίζετε. Και φυσικά εσείς διαλέγετε και ποιους να εμπιστεύεστε. Αν δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα αυτά, μην ασχολείσθε με το Αντικείμενον. Δεν έχετε καμία τύχη να βγείτε κερδισμένοι από αυτό.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

Βασίλης Παπαθεοδώρου

μ/μ