2.12.2022-Πέτρος Στεριώτης: Οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση ενός Santa Claus rally

9389
  • Το απλόχερο τελευταίο δίμηνο των Παγκόσμιων μετοχικών Αγορών, έχει δώσει και στη Λεωφόρο Αθηνών την απαιτούμενη ώθηση, ώστε να γράψει υψηλά 8 μηνών, με την εν λόγω ανοδική κίνηση, μάλιστα, να μην έχει εμφανίσει τα αναμενόμενα, ή και επίφοβα σημάδια διόρθωσης, ή συσσώρευσης.

Διαγραμματικά, η παραμονή του Γενικού Δείκτη πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο αποτέλεσε μπαμπούλα καθ’όλη τη διάρκεια του δευτέρου μισού του τρέχοντος έτους, εμπνέει εμπιστοσύνη στους πιο προσεκτικούς, ή και σκεπτικιστές μεταξύ των εν Αθήναις επενδυτών.

Κρίσιμη η διατήρηση των εν λόγω επιπέδων και σε μηνιαίο κλείσιμο Νοεμβρίου, η οποία έλυσε το δίλημμα ρευστοποίηση κερδών, window dressing, ή ψύχραιμη παραμονή του Χ.Α. στα υψηλά του.

Εν τω μεταξύ οι Ξένοι Διαχειριστές κλείνουν, ή έχουν ήδη κλείσει τα βιβλία τους για την φετινή χρήση, με ότι (αρνητικό) αυτό συνεπάγεται για τον όγκο συναλλαγών.

Στο τρέχον περιβάλλον, η διελκυστίνδα μετρήσεων πληθωρισμού και δηλώσεων από τους κεντρικούς τραπεζίτες συνεχίζει να μονοπωλεί το ενδιαφέρον των Αγορών και ενώ η παγίωση των γεωπολιτικών εντάσεων, η οποία παραδόξως συντρέχει με το bear market του Πετρελαίου, επιτείνει το κλίμα δυσπιστίας σε ότι αφορά την εισροή νέων κεφαλαίων στα μεγαλύτερα Χρηματιστήρια του Πλανήτη.

Σε επίπεδο εταιρικού ομολογιακού δανεισμού, η εικόνα είναι εμφανώς πιο σύνθετη, καθώς το αυξανόμενο κόστος χρήματος έχει γίνει ορατό σε νέες, αλλά και σε παλαιότερες εκδόσεις χρέους.

Ευπρόσδεκτος, βέβαια, από τους ταύρους ο χθεσινός ήπιος τόνος του προέδρου της Αμερικάνικης Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με τις επόμενες αυξήσεις παρεμβατικών επιτοκίων από την Νομισματική Αρχή, που ρυθμίζει σε σημαντικό βαθμό τη νομισματική κυκλοφορία στη μεγαλύτερη Οικονομία του Πλανήτη.

Ας μην ξεχνούμε ότι οι Αγορές θεμελιωδώς λατρεύουν τον χαμηλότοκο δανεισμό και οι φετινές αυξήσεις των επιτοκίων σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη κλπ τάραξαν τα Παγκόσμια χρηματιστηριακά ύδατα.

Αν και δεν διαφαίνεται αναστροφή και αλλαγή πλεύσης (pivot) από πλευράς της Fed οι επενδυτές, αλλά και οι εταιρικοί Δανειολήπτες (Εισηγμένοι και μη), θα χαιρέτιζαν την υποχώρηση του κυμαινόμενου κόστους επί των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Οι δε αναλυτές θα χρησιμοποιήσουν χαμηλότερα επιτόκια προεξόφλησης των ταμειακών ροών στους παρονομαστές του κλάσματος των αποτιμήσεων, κάτι που νομοτελειακά θα ενισχύσει τις παρούσες αξίες (net present values) και κατά συνέπεια τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Έχοντας πλέον μπει στον Δεκέμβριο, οι πιο αισιόδοξοι επενδυτές προσδοκούν την επιβεβαίωση της ανοδικής εποχικότητας τύπου Santa Claus rally, με τις τεχνικές/θεμελιώδεις προϋποθέσεις να συντρέχουν στη διάχυση μέρους αυτής και προς τη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία ούτως ή άλλως ευνοείται από τη βελτίωση μακροοικονομικών μεγεθών και σε επίπεδο micro, από την κερδοφορία της ‘bottom line’ επιλεγμένων Ελληνικών Εισηγμένων.

Πέτρος Στεριώτης

Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.

Για οποιαδήποτε πληροφορία και επικοινωνία είμαι στη διάθεση σας στο e-mail

THETRADINGSTRATEGIST@YAHOO.COM

  • Επικοινωνία: thetradingstrategist@yahoo.com
  • email: thetradingstrategist@yahoo.com