2/1/2022- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις, από τον… Παρατηρητικό- Και τα μυαλά στα κάγκελα!!

H KATAΣΤΡΟΦΗ … ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΕ

  • Μπήκαμε λοιπόν στο 2022 που όλοι ευχόμαστε να είναι καλύτερο από τη χρονιά που μας πέρασε και να οδηγηθούμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε στην καθημερινότητά μας πριν την εξάπλωση του κορωνοϊού. 
Με την ευκαιρία αυτή διδακτικό είναι (για να βάζουμε και μερικά πράγματα στη θέση τους) να μεταφερθούμε μια δεκαετία πίσω και να θυμηθούμε δηλώσεις επωνύμων σχετικά με τα καυτά θέματα της εποχής εκείνης.
  • Έτσι λοιπόν καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2012 δεν ήταν λίγοι εκείνοι –μεταξύ αυτών και διάσημοι οικονομολόγοι, οι οποίοι προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος.
Ας συγκρατήσουμε στη μνήμη μας  μερικές από τις εκτιμήσεις, οι οποίες δεν επαληθεύθηκαν:
Ο  βραβευμένος με Νόμπελ P. Krugman τόνιζε τον Μάιο του 2012:
  • «…Είναι εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ θα μπορούσε να διαλυθεί. Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να διαλυθούν με απίστευτη ταχύτητα σε διάστημα μηνών».

Ο G. Soros δήλωνε  τον Ιούνιο ότι η Γερμανία έχει περίπου τρεις μήνες για να αποτρέψει μια ευρωπαϊκή καταστροφή. Τον Ιούλιο ο W. Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος της Citgroup έδινε 90% πιθανότητες στην Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2013.

  • Ο Roubini από το 2010 προέβλεπε ότι ορισμένα κράτη θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. (Εδώ που τα λέμε ο συγκεκριμένος έχει ταυτιστεί με το ρόλο του απαισιόδοξου και καταστροφολόγου, σε τέτοιο βαθμό που προφανώς αδυνατεί να εκφράσει θετική άποψη για την πορεία της οικονομίας, αρνούμενος κατηγορηματικά την υιοθέτηση επιχειρημάτων που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με το image που έχει φτιάξει, και το οποίο τον διατηρεί μονίμως στην επικαιρότητα).
Η Capital Economics, βρετανική εταιρία συμβούλων, προέβλεπε πως μια ή περισσότερες χώρες θα εγκαταλείψουν το ευρώ το 2012. «Επιφανείς» επενδυτές εξ άλλου, όπως ο J. Paulson  κατέγραψαν μεγάλες ζημιές  στοιχηματίζοντας κατά της ευρωζώνης τη χρονιά εκείνη.
  • Τίποτα από τα  παραπάνω δεν επιβεβαιώθηκε. Αν όμως κάποια στιγμή στο μέλλον επαληθευθεί κάποια από τις προβλέψεις που μόλις διαβάσατε,  μην απορήσετε, αν όλοι αυτοί οι ειδικοί  θα θεωρήσουν εαυτούς δικαιωμένους, επικαλούμενοι απλά μια μικρή καθυστέρηση κάποιων δεκαετιών.
Αντιστοιχίες με τον χώρο του χρηματιστηρίου υποθέτω ότι μπορείτε να κάνετε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας σχετικά με εκείνους που μια ζωή διατείνονται ότι έχουν επιτυχημένες προβλέψεις, άσχετα αν η πραγματικότητα φροντίζει τις περισσότερες φορές πανηγυρικά να τους διαψεύδει.
  • Μα κι αυτός ο Dow Jones, να έχει σχεδόν τριπλασιάσει από τότε!

Ο φίλος σας ο Παρατηρητικός 

Σήμερα στο… Παρατηρητήριο ο Ζ.Κ