2.1.2022- Χ.Α: O Αλι Μπαμπά και οι Σαράντα κλέφτες (από τον ΟΑΚ)

Κάτι το νέο μέλος της οικογένειας, κάτι οι μέρες που περνάμε, θυμήθηκα ένα εξ Αραβίας παραμύθι με τον Ali Baba στον ρόλο του κλέφτη που όμως δεν κλέβει φτωχούς και αδυνάτους αλλά μια μαγική Σπηλιά γεμάτη με χρυσά και νομίσματα, ιδιοκτησίας μιας ομάδας κλεφτών, σαράντα τον αριθμό.  

 • Αφορμή για την ανάμνηση όσο και να σας φαίνεται παράξενο δεν είναι το ίδιο το παραμύθι, αλλά η κατάσταση της Ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς.  

Ο ΓΔ λοιπόν μετά από μια εκρηκτική χρονιά ανάπτυξης του ΑΕΠ μας (εκτιμώμενη πάνω από 8%), με τις επενδύσεις να αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, με την αγορά των ομολόγων να τρέχει σφαίρα και το κυριότερο με σειρά αναβαθμίσεων από ξένους οίκους, και τις κάνουλες χρηματοδότησης ανοιχτές, κατάφερε να ανέβει… 10%!

Αν μου περιγράφατε το 2020 τις παραπάνω θετικές εξελίξεις, θα στοιχημάτιζα ότι πάμε για άνοδο ΓΔ 30% τουλάχιστον, αλλά βλέπετε αυτά τα στοιχήματα είναι σαν να παίζεις με σημαδεμένη τράπουλα. 

Τα κακώς κείμενα της Ελληνικής αγοράς πολλά και αδιόρθωτα

 • Ατιμωρησία,
 • έλλειψη προστατευτισμού,
 • πλήρη άγνοια διαχείρισης του ταμπλό από τις δημόσιες αρχές,
 • μερικές διοικήσεις που μάλλον ξεχάσανε ότι είναι εισηγμένες,
 • άλλες πάλι που δεν ασχολούνται με την εταιρία τους
 • και ασχολούνται από το πρωί μέχρι το βράδυ με την μετοχή τους, όχι κάτ’ανάγκη πάντα δημιουργικά…
 • Και ένα μέρος μόνο των εταιριών που ισορροπημένα φροντίζουν την εταιρία και την μετοχή τους με όντως καλά αποτελέσματα.

Μέσα σε όλα, έχουμε ζήσει

 • Την έξοδο από το ταμπλό υγιέστατων εταιριών με άγρια squeeze out σε τιμές απαράδεκτες εις βάρος των μικρομετόχων ή
 • Την έλλειψη άμεσης ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για βαρύτατες δυσάρεστες εξελίξεις που αποτυπώθηκαν πρώτα στο ταμπλό και μάθαμε μετά από την μετοχή τα νέα αντί να τα ακούσουμε από πριν
 • Ενώ ζήσαμε φέτος και ένα νέο φαινόμενο. Αυτό της προνομιακής αύξησης υπέρ των νέων μετόχων με την ταυτόχρονη απαγόρευση συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων.
 • Και δυστυχώς δεν το ζήσαμε μια φορά αλλά έγινε κατ’επανάληψη μέσα στο 2021.

Τι είναι λοιπόν το νέο αυτό φρούτο του αποκλεισμού των παλαιών μετόχων από μια αύξηση και γιατί μια εταιρία να το κάνει;

 • Οι εταιρίες προχωρούν σε αυξήσεις για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον για να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια  και δεύτερον για να αυξήσουν το μετοχολόγιο τους μέσω της εισόδου νέων μετόχων που αντί να αγοράσουν από το ταμπλό αποκτούν συμμετοχή μέσω της αύξησης.

Μια εταιρία λοιπόν, ας πούμε η ΚΑΡΕΛΙΑΣ ( τυχαία αναφορά του ονόματος για χάρη παραδείγματος  χωρίς καμία ενημέρωση περί πρόθεσης αύξησης ) θέλει να συγκεντρώσει κεφάλαια για να αγοράσει ένα νέο εργοστάσιο.

 • Μπορεί να απευθυνθεί στους μετόχους της και να ζητήσει 150 εκατομμύρια μέσω της έκδοσης 5 εκατομμυρίων νέων μετοχών με τιμή στα 30 ευρώ ανά νέα μετοχή.
 • Η εταιρία μπορεί να κάνει την αύξηση μέσω δικαιώματος των παλαιών μετόχων οπότε και οι μέτοχοι λαμβάνουν δικαιώματα που μπορούν και να πουλήσουν αν δεν θέλουν να μπουν στην αύξηση ή μέσω της παραίτησης των παλαιών μετόχων, οπότε οι παλαιοί μέτοχοι και να θέλαν να μπουν δεν μπορούν και το χειρότερο δεν έχουν και κανένα δικαιωματικό τίτλο να πουλήσουν  στους νέους μετόχους για να εισπράξουν έστω κάτι.

ΑΡΧΙΚΑ, φαίνεται ότι μια αύξηση με υποχρεωτική παραίτηση των παλαιών μετόχων είναι σε κάθε περίπτωση κακή για τους μετόχους. Δεν ισχύει πάντα όμως αυτό. Υπάρχει μια περίπτωση που πχ ενδιαφερόμενος για την αύξηση είναι η British American tobacco δεύτερη εταιρία παγκοσμίως προϊόντων καπνού και η οποία θα επιθυμούσε να αποκτήσει συμμετοχή στην ΚΑΡΕΛΙΑΣ για να χτίσει μια πιο στενή εμπορική σχέση μαζί της.

 • Στην περίπτωση αυτή η εταιρία έχει κάθε λόγο να κερδίσει από τις εμπορικές τις σχέσεις και μπορεί να αποφασίσει να αναγκάσει τους παλαιούς μετόχους της να μην συμμετάσχουν στην αύξηση προκειμένου να αποκτήσει έναν τεράστιο στρατηγικό συνεργάτη.

Και φυσικά οι μέτοχοι μπορεί άμεσα να μειωθεί η συμμετοχή τους αλλά μακροπρόθεσμα θα κερδίσουν από την σχέση αυτή. Υπάρχουν περιορισμένοι ειδικοί λόγοι όπως ο παραπάνω που μια εταιρία έχει λόγο να ζημιώσει τους μετόχους της μέσω του αποκλεισμού. 

 • Τι γίνετε όμως στην περίπτωση της Ελλάδας;

Οι αυξήσεις που αποφασίστηκαν το 2021 όχι μόνο έγιναν με αποκλεισμό αλλά προς αποφυγή της δημόσιας κατακραυγής εκχωρήθηκε ένα ιδιότυπο δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση στους μικρομετόχους, δικαίωμα μη μεταβιβάσιμο και χωρίς να γνωρίζω κάτι αντίστοιχο νομίζω και παγκόσμια πρωτότυπο.

 • Δηλαδή αναγνωρίστηκε το δικαίωμα να μην εξαφανιστεί ο μικρομέτοχος, αγνοήθηκε ωστόσο το δικαίωμα του να εκχωρήσει έναντι τιμήματος το δικαίωμα αυτό. Ένας πρωτότυπος δηλαδή εκβιασμός του ή πληρώνεις και μπαίνεις ή θα υποστείς την οικονομική ζημιά του απόλυτου dilution, γιατί προφανώς δεν μιλάμε για αυξήσεις στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου αλλά για ολοσχερή αλλαγή των μετόχων των εταιριών.

Ζούμε λοιπόν εν έτει 2022 έναν νέο χρηματιστηριακό κίνδυνο όπου μπορεί να έχετε μετοχές μιας καλής εταιρίας και η εταιρία για αναπτυξιακούς λόγους να αποφασίσει να κάνει μια γενναίια αύξηση στην οποία όμως εσείς ή θα αδυνατείτε να συμμετάσχετε ή θα σας απαγορευτεί η είσοδος.

 • Τρώτε πόρτα, από την ίδια σας την εταιρία δηλαδή.

Και καλώς, αν η εταιρία κάνει την αύξηση κοντά στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή οπότε μικρή η ζημιά σας, αλλά αν την κάνει πχ στο 5% της τρέχουσας τιμής όπως έγινε στην μια τουλάχιστον περίπτωση αύξησης του 2021; 

 • Μήπως η νέα διοίκηση του ΧΑΑ θα πρέπει να μεριμνήσει να απαγορευτούν στο μέλλον αντίστοιχες αυξήσεις με υποχρεωτική αφαίρεση του δικαιώματος των μετόχων;
 • Μήπως είναι πιο δίκαιο οι αυξήσεις να γίνονται υπέρ των παλαιών μετόχων και οι νέοι υποψήφιοι μέτοχοι να αναγκάζονται να αγοράσουν δικαιώματα από το ταμπλό;

Για να το πω ακόμα πιο χοντρά, μήπως πρέπει παιδιά να σταματήσετε να μαδάτε τους Έλληνες μικρομετόχους με τις πατέντες ενός αναγκαστικού squeeze out, της υποχρεωτικής παραίτησης και της εκχώρησης μυθικών stock option υπέερ ολίγων και εκλεκτών;

Εκτός και αν η φαντασία σας φτάνει μέχρι εκεί και δεν ξέρετε άλλον τρόπο να βγάλετε τα προς το ζην σας. Γιατί στην Αμερική οι λίγοι και καλοί, φροντίζουν η εταιρία και κατόπιν η μετοχή να κάνει φτερά και μαζί με τους πολλούς να βγάλουν και αυτοί.  

 • Για να μην λοιπόν προσεχώς δεν περνάει ούτε γάτα από το κατάστημα (σας), κοιτάξτε μπας και σοβαρευτείτε σταματώντας όλα αυτά τα ευτράπελα (χάθηκε το μέτρημα), μπας και δούμε τον ΓΔ καμία φορά σε τετραψήφιο νούμερο. Αφού κι αυτόν τον καταντήσατε, να μην πούμε τι…

Ξεκίνησα την χρονιά με το κείμενο αυτό για να καταλάβουν οι… λίγοι και εκλεκτοί πως θα κινηθούμε στην χρονιά μέσα. Εδώ θα είμαστε και θα σχολιάζουμε τα πάντα.  

Καλή χρονιά από καρδιάς σε όλους τους Μικρομετόχους και τους σωστούς Μεγαλομετόχους.

Φιλικά

ΟΑΚ