19 ΝΟΕ-X.A: Δυναμικές διαγραμματικές ενδείξεις- Κάθε μετοχή έχει την δική της τύχη (από τον Απ.Μάνθο)

Δυναμικές διαγραμματικές ενδείξεις

  •  Του Απόστολου Μάνθου

Η εταιρεία Ν. ΒΑΡΒΕΡΗΣ – MODA BAGNO Α.Ε. (ΜΟΝΤΑ) ιδρύθηκε το 1974 και ειδικεύεται στην αγορά προϊόντων υψηλής ποιότητας για το μπάνιο, τη κουζίνα, το σπίτι και το γραφείο. Καλύπτει την ελληνική αγορά μέσω των 13 ιδιόκτητων καταστημάτων της ενώ έχει παρουσία στη Λευκωσία  και στη Κωνσταντινούπολη.

Η MODA BAGNO έχει αναλάβει επίσης την επίπλωση σε γνωστά ξενοδοχεία (HILTON, Grande Bretagne, Cavo Tagoo, ΜΥΚΟΝΟΣ ΘΕΟΞΕΝΙΑ, Santorini  GRACE HOTEL), επιχειρηματικά κέντρα, αριστοκρατικά σπίτια, ακριβά εστιατόρια όπως επίσης και σούπερ γιοτ.

Πέρα από αυτές τις δραστηριότητες η MODA BAGNO έχει και το Interni Restaurant στα Ματογιάννια  της Μυκόνου, όπου φέτος λόγω και της σημαντικής αύξησης της τουριστικής κίνησης πήγε με…χίλια.

Να φανταστείτε ότι στα οικονομικά αποτελέσματα του 2021 παρά το γεγονός ότι άνοιξε στις 27 Μαΐου σημείωσε  τζίρο που έφτασε έως τις 30 Ιουνίου στα  784.261  ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι στο τρίτο τρίμηνο όπου και έχει τρείς πλήρως τουριστικούς μήνες και θα ανακοινωθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα θα πετάει.

Ο όμιλος συνολικά για το πρώτο εξάμηνο παρουσίασε σημαντική αύξηση κατά 68% στο κύκλο εργασιών σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι φτάνοντας τα 6,73 εκατ. ευρώ από 4,037 εκατ. ευρώ ενώ τα EBITDA βρέθηκαν στα 944 χιλ ευρώ από 51 χιλ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος είχε ταμείο στη λήξη του Ιουνίου 2,022 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια της κεφάλαια έφτασαν τα 15,2 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που το ταμπλό την αποτιμά στα 12 εκατ. ευρώ.

Η έκρηξη στην οικιστική ανάπτυξη, που θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη τριετία σε συνδυασμό με την άνθηση του τουρισμού λόγω και των υψηλών επενδυτικών projects θα δυναμώσουν σημαντικά τη κερδοφορία του ομίλου.  Διαγραμματικά η μετοχή φαίνεται να έχει διασπάσει ανοδικά τη πλαγιοκαθοδική σφήνα “T” και να ετοιμάζεται να ταξιδέψει πρός την αντίσταση των 0.745 ευρώ. Από εκεί και πάνω ο δρόμος θα ανοίξει για την περιοχή των 0.90 ευρώ. 

******

Θεωρείται ως ένας από  τους μεγαλύτερους ελληνικούς ομίλους στο χώρο της   εμπορίας τροφίμων, λοιπών καταναλωτικών ειδών  και υπηρεσιών logistics διαθέτοντας ένα ισχυρό πελατολόγιο διεθνούς κύρους. Μιλάμε για τον όμιλο της ΕΛΓΕΚΑ (ΕΛΓΕΚ) που κινείται αυτή τη στιγμή  σε ένα ιδιαίτερα “hot”  κλάδο αποτελώντας  αναπόσπαστο κρίκο στην τροφοδοτική αλυσίδα (Supply Chain), κάτι που τους τελευταίους μήνες τραβάει σα μαγνήτης το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών οίκων.

Ο όμιλος μάλιστα προχώρησε  στα  τέλη του περασμένου Ιουλίου  σε μια επιτυχημένη  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αντλώντας κεφάλαια ύψους  10,853 εκατ. ευρώ, θωρακίζοντας έτσι τα χρηματοοικονομικά του μεγεθη και ενίσχυοντας περαιτέρω τα ταμειακά του  διαθέσιμα.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2021 ο όμιλος  πραγματοποίησε πωλήσεις 90,4 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 18,47 εκατ. ευρώ είναι από logistics, βελτίωσε  το μικτό περιθώριο κέρδους στο 17.55% ενώ εμφάνισε EBITDA στα 7,537 εκατ. ευρώ, από τα οποία προσοχή …η υπηρεσίες logistics έφεραν τα 3,924 εκατ. ευρώ δηλαδή κάτι παραπάνω από τα μισά. Το σημείο αυτό  ίσως αποδειχθεί επενδυτικό ατού για τη συνέχεια. 

Επίσης ο όμιλος αρχίζει και μειώνει το καθαρό του δανεισμό. Η ΕΛΓΕΚΑ με το χθεσινό κλείσιμο των 0.478 ευρώ έχει μια κεφαλαιοποίηση στα 28,8 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που τα EBITDA τρέχουν μόνο για το πρώτο εξάμηνο με 7,5 εκατ. ευρώ. 

Διαγραμματικά η μετοχή μετά την ανοδική δραπέτευση από τη ζώνη αντίστασης των 0.40 με 0.45 ευρώ έχει αρχίσει και και κάνει προπόνηση για  το φράχτη των 0.80 ευρώ ή ένα +68% από τα τωρινά επίπεδα τιμών. Ο υπάρχον ανοδικός στροφέας “Q” μπορεί να είναι μεσοπρόθεσμος αλλά ανα πάσα στιγμή δύναται να μετεξελιχθεί σε έναν θύλακα εκρηκτικής βραχυχρόνιας κίνησης. 

******

Πολλοί επενδυτές  έχουν αρχίσει και καλοβλέπουν ως ένα μακροπρόθεσμο  στοίχημα της μεγάλης επιτάχυνσης του real estate και της ανάτασης της ελληνικής οικονομίας τη μετοχή της PHOENIX VEGA MEZZ PLC ( ΦΒΜΕΖΖ), που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική αγορά  του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το μόνο περιουσιακό στοιχείο της ΦΒΜΕΖΖ είναι στην ουσία τα “ομόλογα”  μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους  6.8 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς. Από αυτά τα 2,4 δισ. ευρώ (Senior)  ανήκουν στη Πειραιώς ενώ από την  υπόλοιπη αξία των ομολόγων (Mezzanine και Junior) η ΦΒΜΕΖΖ έχει να λαμβάνει από τη πιθανή αποπληρωμή το  65% των Mezzanine και το 40% των Junior.

Με απλό τρόπο αν εισπραχθούν από τις αποπληρωμές των δανείων τα  3 δισ. ευρώ από τα αρχικά 6.8 δισ. ευρώ η Πειραιώς θα πάρει τα 2,4 δισ. ευρώ και από τα εναπομείναντα 600 εκατ. ευρώ η ΦΒΜΕΖΖ θα εισπράξει χοντρικά το 55% ή τα 330 εκατ. ευρώ την ίδια ώρα που έχει κεφαλαιοποίηση στο χρηματιστήριο 71,5 εκατ. ευρώ.

Η υποθετική αυτή υπεραξία ίσως δεν είναι τίποτα  μπροστά σε αυτό που αναμένεται  να δοθεί εάν στα επόμενα 5 ή ακόμα και 10 χρόνια  τα πράγματα για την ελληνική οικονομία  πάνε καλά, τα ακίνητα πάρουν εκ νέου την ανιούσα και ένα μεγάλο ποσοστό από τους δανειολήπτες αρχίζουν και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Τεχνικά πάντως η μετοχή μετά και την ανοδική διάσπαση των 0.052 ευρώ έχει ανοίξει το διαγραμματικό  ορίζοντα για τα 0.085 ευρώ. 

******

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ

ΠΗΓΗ: capital.gr