19 ΝΟΕ 2021- Markets: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (νο.2)

EKΘΕΣΕΙΣ: Αν ήταν να παιζόταν η Αγορά με τις εκθέσεις των… Οίκων, τις οποίες μάλιστα προμοτάρουν σε περίοπτη θέση (ακόμη και ο μ/μ), τότε όλοι θα τα κονομάγανε χοντρά στο χρηματιστήριο και δεν θα ψαχνόντουσαν για το τι τους έμεινε στα χαρτοφυλάκια αυτοί που τις ενστερνίζονται.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ (αφορούν μόνον τους ερωτώντες)

 • ΦΡΙΓΟ: Λογικό είναι οι διαχειριστές να ξεφόρτωσαν μερικά εκατομμύρια χαρτιά στα 0,2300 με 0,2500 ευρώ και τώρα να θέλουν να τα πάρουν όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Ατυχώς, τα χαρτιά της ΥΠΟΣΧΟΜΕΝΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ απαιτούν εγρήγορση για όσους τα προσεγγίζουν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ξέρετε τι είναι να κονομάνε 150 με 200 χιλιάρικα ευρώ, άκοπα κάθε λίγο και λιγάκι;
 • ΛΑΒΙ: Μην ασχολείσθε, με το τι κάνει μέρα παραμέρα στο ταμπλό. Αδικα χαλάτε την ζαχαρένια σας. Αν τώρα έχετε αγωνία, δεν κερδίζετε και λίγα (+50% είναι αυτά).Πάρτε τα και ξεχάστε την… Προέχει η ψυχική ηρεμία σας. Να ησυχάσω και εγώ (γέλια) από τα μηνύματα σας.
 • ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Δεν αλλάζει τίποτα, με 10% άντε 15% του χαρτοφυλακίου σας όσοι έχετε εξάρτηση που δεν δέχεται θεραπεία. Ηταν πολύ ωραίες περιπτώσεις, όταν τις είχαν τσακίσει και τις είχαν φέρει στο 25% της τρέχουσας τιμής τους.
 • ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Μην διαβάζετε, ότι να’ναι… Ούτε είναι δυνατόν να χάνω συνέχεια την ώρα μου. Ο καθένας έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του. Ελεος…
 • PERFORMANCE: Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν ασχολούνται με την μετοχή τους, ούτε την προμοτάρουν. Καμμία σχέση επομένως και τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται. Πάντα TOP στις επιλογές μας από τον κλάδο της.

ΥΠΑΡΧΕΙ ένα άτομο σε forum που είναι φοβερά κατηρτισμένο και ενήμερο του τι εστί ΑΓΟΡΑ και μάλιστα σε παγκόσμιο στερέωμα, με αστείρευτες γνώσεις. Κι όμως αυτό το άτομο κάθεται και “πλακώνεται” ολημερίς, χάνοντας το δίκηο του και υποβιβάζοντας το όλον ΕΓΩ του γιατί παρεκτρέπεται κι από πάνω, καθότι πολύ οξύθυμος.


ΜΟΛΙΣ ΕΛΗΦΘΗ: Ακουστηκε η ειδηση για Λοκνταουν στην Αυστρια και σε δευτερόλεπτα κοντεψε να γκρεμιστει το ΧΑΑμενο!!! Τέτοιος συγχρονισμος!! Στο ανεβα σπαει νευρα! Εχοντας ομως χαρισει τρομερές επιδοσεις σε επιμερους μετοχες! Με εκνευριζει η γενικη εικονα της αγορας ωρες ωρες κ. Παπαθεοδωρου…Ευχαριστω για τον χρονο σας

 • ΑΠΑΝΤΗΣΗ


 • Αυτός είναι ο πιο εύκολος δείκτης τάσης
 • chartswar.com

Ο καλύτερος και πιο εύκολος δείκτης που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να ανακαλύψεις τη τάση  είναι  η δράση της τιμής μιας μετοχής όπως αποκρυπτογραφείται  χρησιμοποιώντας πάνω στο διάγραμμα κινητούς μέσους όρους.

Οι κινητοί  μέσοι όροι καταγράφουν με εύκολο και οπτικό τρόπο τη τάση  ανεβαίνοντας ή κατεβαίνοντας  με βάση την ίδια την τιμή. Ευκολάκι δηλαδή.

Η δύναμη των κινητών μέσων δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι ξέρουν να  μετρούν τις τάσεις των τιμών, αλλά και ότι ακολουθούνται από τη συντριπτική πλειοψηφία  των τεχνικών αναλυτών και των επενδυτών θεσμικών και μη για τη λήψη πραγματικών αποφάσεων συναλλαγών.

Η χρήση διαφορετικών  κινητών μέσων όρων  πάνω στο διάγραμμα μιας μετοχής, δείκτη, ισοτιμίας, παραγώγων και πάει λέγοντας μπορεί να σημαίνουν για το κάθε αναλυτή διαφορετικά πράγματα. Τα νούμερα δε των ημερών που αντιπροσωπεύουν και βγάζουν το μέσο κινητό μέσο όρο είναι ένα πεδίο δημιουργικής φαντασίας καθώς υπάρχουν αναλυτές που χρησιμοποιούν μέχρι και διαφορετικό εύρος για κάθε μετοχή ξεχωριστά ενώ στις ισοτιμίες παίζουν πάρα πολύ οι Fibonacci αριθμοί.

Κάποιοι άλλοι το τερματίζουν χρησιμοποιώντας κάθε εβδομάδα  διαφορετικούς αριθμούς ανάλογα με τις μορφές της Σελήνης για να συγχρονίζονται βλέπετε και με τα άστρα. Έχω γνωρίσει και τέτοιους ανθρώπους με τέτοιες αναλύσεις. Τώρα αν είναι κερδοφόροι είναι αλλουνού  παπά ευαγγέλιο.

Οι πιο γνωστοί όμως κινητοί μέσοι όροι που βρίσκουν ανταπόκριση σε παντός καιρού διαγράμματα είναι οι:

 • Ο εκθετικός κινητός μέσος όρος 5 ημερών ο οποίος  χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους “γρήγορους” επενδυτές καθώς  μπορεί να δώσει  εξαιρετικά σήματα αγοράς  ή πώλησης σε μετοχές με έντονη και βίαιη τάση.
 • Ο απλός κινητός μέσος όρος των 10 ημερών που δίνει λίγο περισσότερο χώρο για να μη σας πετάξει έξω ο θόρυβος της ενδοσυνεδριακής διακύμανσης από την επενδυτική  κίνηση που έχετε πάρει. Είναι δηλαδή  πολύ καλός  για να σας κρατήσει μέσα σε μια συναλλαγή. Παίζει επίσης στις βραχυπρόθεσμες τάσεις το ρόλο της στήριξης  στις ανοδικές αγορές και της αντίστασης στις πτωτικές αγορές.
 • Η περιοχή από όπου διέρχεται ο  απλός κινητός μέσος όρος των  21 ημερών είναι ένα ωραίο σημείο εισόδου σε  μια μετοχή η οποία πραγματοποιεί υγιή καθοδική διόρθωση εκτόνωσης σε μια ανοδική αγορά. Τον παρακολουθούν πάρα πολύ οι swing επενδυτές.
 • Ο αρχηγός  των μεσοπρόθεσμων κινήσεων είναι  ο απλός κινητός μέσος όρος των  55 ημερών. Αποτελεί  το βασικό επίπεδο στήριξης για τους δείκτες  και τις πιο καυτές μετοχές κατά τη διάρκεια των ανοδικών αγορών.
 • Ο βασιλιάς των κινητών μέσων όρων 200ρης όπου είναι η απόλυτη γραμμή στην άμμο μεταξύ των Bull markets και των Bear markets.

Τίποτα άλλο αυτοί φτάνουν.

Να για παράδειγμα, πως παίζουν το ρόλο τους πάνω στο ημερήσιο διάγραμμα των Πλαστικών Θράκης.

 
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.