19 Φεβρουαρίου 2021 – In & Out από τον κόσμο του Χ.Α και των Αγορών

ΤΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Ο συγχρονισμός της καθόδου

Η Ελληνική αγορά, διέσπασε επικίνδυνα την στήριξη των 785 μονάδων και περιμένουμε αύριο την εβδομαδιαία επιβεβαίωση. Η αδυναμία είναι εμφανής από τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, υψηλότερους πάντως από την χθεσινή ανοδική προσπάθεια, ακόμα και αν αφαιρεθούν οι προσυμφωνημένες συναλλαγές, που αντιστοιχούν περίπου στο 6,5%.

 • Όμως και οι Διεθνείς αγορές μετά τα πρόσφατα πολυετή ιστορικά υψηλά, αρχίζουν να προβληματίζουν για το αν ήρθε η ώρα για μια βαθύτερη διόρθωση. Παρά την διατήρηση των μηδενικών επιτοκίων και την εφαρμογή προγραμμάτων τόνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, με παροχή ρευστότητας τρισεκατομμυρίων δολαρίων & ευρώ, τα συνεχιζόμενα προβλήματα λόγω πανδημίας, οι κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως η άνοδος των  επιτοκίων δανεισμού της Κεντρικής κυβέρνησης των ΗΠΑ άνω του 1,20% προβληματίζουν.

Η εμφάνιση μικρών (προς το παρόν), πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ, αυξάνει τον αριθμό των σκεπτικιστών αναλυτών που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την συνέχεια, αν μάλιστα διασπαστεί το σημαντικό επίπεδο αντίστασης του 1,50% για την 10-ετή έκδοση των ΗΠΑ.

 • Η Ελληνική κεφαλαιαγορά, αν και μεσομακροπρόθεσμα συνεχίζει να παραμένει σε ανοδική τάση, για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε τον συγχρονισμό της με τις ξένες αγορές μόνο στις πτώσεις, αλλά και την αδυναμία της να διασπάσει τα πρόσφατα υψηλά (829,45), κορυφώνοντας την αντίδραση σε χαμηλότερα επίπεδα(804,50).

Η δριμύτερη επάνοδος της πανδημίας στα μεγάλα αστικά κέντρα, το νέο lockdown, αλλά και η 3-ήμερη κακοκαιρία , λειτούργησαν επιβαρυντικά στην αγορά. Όμως η μεγάλη ανησυχία όλων είναι η επερχόμενη τουριστική περίοδος και το ποσοστό επαναφοράς της, στα προ της πανδημίας επίπεδα.

 • Βραχυπρόθεσμα οι βασικοί δείκτες όσο & η πλειοψηφία των μετοχών, παρουσιάζουν κόπωση, με (ύποπτη) εξαίρεση την μετοχή της ΔΕΗ λόγω της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΗΕ.
 • Οι 795 μονάδες του ΓΔ  & οι 1905 του FTSE25, θα χρειαστούν ισχυρούς νέους καταλύτες & αύξηση του όγκου συναλλαγών, για να διασπαστούν έγκυρα στην παρούσα φάση και να αλλάξουν την εικόνα & την ψυχολογία. Θα απαιτηθεί σίγουρα η συμμετοχή περισσότερων τίτλων πέραν της συνήθους ανακυκλούμενης γνωστής πεντάδας, για να υπάρξουν πιθανότητες επιτυχίας..

Ο ΔΤΡ, έχει δημιουργήσει νέο επίπεδο ταλάντωσης κινούμενος πλέον στο οριζόντιο κανάλι των 480-435 μονάδων. Αναμένουμε την διάσπαση ενός εκ των δύο επιπέδων για να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα, αν & η προσέγγιση των 400 μονάδων δεν φαντάζει αδύνατη, με δεδομένη την αναμενόμενη αύξηση κεφαλαίου της ΠΕΙΡ.

Το γεγονός ότι όλο & περισσότεροι ξένοι οίκοι – οργανισμοί αρχίζουν να επισημαίνουν τις δυσκολίες επιστροφής στην ομαλότητα με πρόσφατες εκθέσεις τους και να υποβαθμίζουν τους αναπτυξιακούς στόχους για το 2021, δείχνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χωρά το 2021.

 • Έτσι το τελευταίο διάστημα και η ομολογιακή αγορά, παρά την συνεχή βοήθεια της ΕΚΤ, αρχίζει να απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά της, παρουσιάζοντας 55% αύξηση των αποδόσεων στην 10-ετια. Επιπλέον αρχίζει να ανοίγει η ψαλίδα αποδόσεων μεταξύ των κοντινών (μέχρι 5-ετία) και των μακρινών λήξεων (>10-ετίας) των ελληνικών κρατικών τίτλων, ηχώντας το 1ο καμπανάκι ανησυχίας, αν και απέχουμε ακόμα αρκετά από τα επίπεδα συναγερμού (1,50%).

Αν και οι ανησυχίες μας για τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία παραμένουν, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι συνέχεια της διορθωτικής κίνησης θα αποτελέσει ευκαιρία επανατοποθετήσεων, για όσους πούλησαν ή δεν επιβιβάστηκαν στο 1ο ανοδικό κύμα.

Τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια αποτελούν τον οδηγό για στροφή των επενδυτών σε ποιοτικές μερισματούχες μετοχές. Αρκετοί τίτλοι έχουν προσεγγίσει τον ΚΜΟ 200 ημερών, σηματοδοτώντας σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε περίπτωση που κάποιος επιλέξει να τοποθετηθεί στην αγορά.

 • Σε συνεννόηση πάντα με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, καταστρώνουμε τις αντίστοιχες στρατηγικές, επιλέγοντας επίπεδα τιμών, αλλά κυρίως μετοχές με ισχυρά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που διοικούνται ιστορικά από αξιόπιστο management..
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μεταβλητότητα είναι ισχυρό όπλο που θα μας βοηθήσει να αυξήσουμε τις αποδόσεις μας, αρκεί να ξέρουμε τι, πως, και πότε  & κυρίως γιατί αγοράζουμε ή πουλάμε…


Symbol Last Price Change % Change
AMZN

Amazon.com, Inc.

3,328.23 +19.59 +0.59%
FB

Facebook, Inc.

269.39 -4.18 -1.53%
GOOG

Alphabet Inc.

2,117.20 -11.11 -0.52%
TSLA

Tesla, Inc.

787.38 -10.77 -1.35%
NFLX

Netflix, Inc.

548.22 -3.12 -0.57%

****

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Την βρήκαμε έτοιμη την απάντηση στο ερώτημα σας αντιγράφοντας την εκτίμηση – άποψη του στενού μας συνεργάτη Απόστολου Μάνθου

*Παπουτσάνης (ΠΑΠ) μετά την απαραίτητη διαγραμματική στάση προς ανεφοδιασμό νέων δυνάμεων δείχνει έτοιμος να ξαναδοκιμάσει την αντίσταση του επιπέδου των 2,44 με 2,50 ευρώ. Χαρακτηριστική ένδειξη της όλης προετοιμασίας είναι και η σχεδόν παραπλανητική ήρεμη πλάγια κίνηση με τον όγκο των όποιων ρευστοποιήσεων που πέφτει σε αυτά τα επίπεδα τιμών να εμφανίζεται ιδιαίτερα εξασθενημένος.

 • Κοινώς, μετά από μια κούρσα +173% από τα χαμηλά του περασμένου Μαρτίου οι πωλητές παρά τα σημαντικά κέρδη που έχουν καταγράψει τελούν προς μερική εξαφάνιση αναμένοντας πολύ υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Διαγραμματικά το σημείο αντοχής των αγοραστών ορίζεται από τα 2,16 ευρώ ενώ το σημείο έναρξης της επόμενης ανοδικής κίνησης καθορίζεται από το πάτημα στα 2,38 ευρώ.

 • Να σημειωθεί ότι το επόμενο επίπεδο που μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή ανοδική επέλαση διάσπασης των 2,50 ευρώ είναι τα 3 ευρώ. Κίνηση η οποία θα μελετάτε έντονα μετά την ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2020 και τις επιχειρηματικές κινήσεις της διοίκησης για το 2021. https://www.protoselidaefimeridon.gr/oikonomikes/voice/21-02-18

 


ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ – ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, τέσσερις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για την Pasal (+6,03%), τελευταίο αρνητικό κλείσιμο στις 12/2 για την Cenergy (+6,48%, εν μέσω εκτιμήσεων ότι η τελευταία κακοκαιρία θα αυξήσει την εγχώρια ζήτηση για υπόγεια καλώδια),

 • Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με σταδιακή αύξηση των συναλλαγών για το Ιατρικό (+3,58%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Moda Bagno (+7,47%), Ναύπακτο (+5,07%) και Κέκροπα (-3,43%), συνεχίζει ανοδικά με λίγες συναλλαγές η ΣΙΔΜΑ (+4,23%), ενώ ξαφνική καθίζηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στον ΟΛΘ (-3,69%).

Με αυξομειώσεις στη συναλλακτική δραστηριότητα ο Μουζάκης (+2,58%), παρουσία πωλητή σε Sato (-4,11%), Fieratex (-8,03%) και Προοδευτική (-16%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Δομική Κρήτης (-4,80%), πέντε οι πτωτικές για την Intralot (-4,92%), ενώ σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν τα Πλ. Κρήτης (+3,03%).

 • Επιμένει πλαγιοανοδικά η Ελινόιλ (+1,08%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στα Πλ. Θράκης (-1,92%), αύξησαν συναλλαγές οι Ιασώ (+1,43%), Κρι Κρι (-0,84%), CPI (+2,97%), Autohellas (+4,45%), ΕΛΧΑ (+3,35%) και Καρέλιας (-0,65%), ενώ η ανοδική διαφυγή για τους Ευρωσυμβούλους (+6,40%), τεχνικά, αφήνει περιθώρια για αξιοσημείωτη αύξηση της αποτίμησης.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ.: Η κερδοφορία είναι το γκολ της λογιστικής.

Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο τζίρο, καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να βγάλει κέρδη έχει χάσει το 50% της προσπάθειας. Η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας.

 • Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία στους εμπλεκόμενους:
 • Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους.
 • Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού.
 • Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι ο ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖ. – Ο δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα.

Να συνοδευτεί δηλαδή το γκολ με την πρόκριση ή με ένα θρίαμβο. Τουτέστιν να παραχθεί ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές αγαθών ή υπηρεσιών στο κόστος πωληθέντων, να φθηνύνει το χρηματοοικονομικό κόστος και να πληρώσει μέρισμα.

 • Το μέρισμα έχει μια ηδονική σχέση με τους επενδυτές. Κατά αρχάς αποτελεί μια ανταμοιβή για τους υπομονετικούς, μακροχρόνιους πιστούς οπαδούς της μετοχής.
 • Δεύτερον αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης από την διοίκηση της εταιρίας, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και του χρόνου σε συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης.
 • Κατά τρίτον είναι το υπέρτατο άλλοθι για το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μιας μετοχής σε περιόδους αρνητικών χρηματιστηριακών τάσεων.
 • Οι μετοχές που δίνουν πάντα μέρισμα είναι αυτές που τις προτιμούν οι επενδυτές και έχουν διαχρονικά την καλύτερη απόδοση.
 • Στο ΧΑ υπάρχουν τέτοιες εταιρίες: CocaCola, ΟΠΑΠ, ΕΥΑΘ, Τράπεζα Ελλάδος, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, Καρέλιας, Μυτιληναίος, Πλαίσιο, JUMBO, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΛΒΕ, ΚΕΠΕΝΟΥ δεν έχουν χάσει χρήση που να μην ανταμείψουν τους μετόχους τους.
 • Ακόμα και στους χαλεπούς καιρούς του. Σε μια κερδοφορία που πηγαίνει καλά οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να περιμένουν δύο και τρεις χρήσεις αν χρειαστεί για κάποιο μέρισμα.
 • Από εκεί και πέρα όμως η ιστορία δείχνει ότι ο ενθουσιασμός χάνεται και η έκπτωση στην τιμή γίνεται πιο έντονη.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Στο τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε κέρδη μετά φόρων € 4,2 εκατ., ενώ για το σύνολο του εννεάμηνου παρουσίασε ζημίες μετά από φόρους € 3,1 εκατ. Ο καθαρός δανεισμός του στα 113,9 εκατ., σε σχέση με τα 116,3 εκατ. του 2019.

 • Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις στο εννεάμηνο του 2020 έφτασαν τα € 39 εκατ. σε σχέση με € 25 εκατ. το ιδιο διάστημα του 2019 αυξημένες κατα 56%.

Ο Όμιλος FOURLIS το τρίτο τρίμηνο του 2020 παρουσίασε πωλήσεις € 119,8 εκατ. έναντι € 132,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2019, μειωμένες κατά 9,3%. Σε σύνολο εννεαμήνου παρουσίασε πωλήσεις € 279,3 εκατ. έναντι € 339,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2019, μειωμένες κατά 17,7%, λόγω της σημαντικής επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου.

 • Τα EBITDA το τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθαν σε € 17,5 εκατ. έναντι € 21,1 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2019.
 • Σε σύνολο εννεαμήνου ανήλθαν σε € 33,4 εκατ. έναντι κερδών  € 44,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2019.

****

In 2020, global #debt rose by an incredible USD 24 trillion to USD 281 trillion, or 355% of global #GDP! source @IIF
Εικόνα


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.