19 Aπριλίου 2021- Χ.Α: Οι ασυγκράτητες (από τον Απόστολο Μάνθο)

Οι ασυγκράτητες

Του Απόστολου Μάνθου

Ανηλεής είναι πλέον ο συνεχόμενος βομβαρδισμός επιχειρηματικών νέων από τον όμιλο Mytilineos (ΜΥΤΙΛ), φτάνοντας ορισμένες φορές σε τέτοιο σημείο που να προκαλεί ακόμα και “ουρά” στα προς ανάγνωση άρθρα των επεκτατικών κινήσεών του σε στρατηγικούς ελληνικούς αλλά και παγκόσμιους στόχους της ενεργειακής μετάβασης. Η άκρως θετική κινητικότητα που καταγράφει ο όμιλος τους τελευταίους μήνες, με τα απανωτά “χτυπήματα” σε συμφωνίες μεγάλων projects και νέων έργων κυρίως στον τομέα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, έχει αφήσει άφωνους ακόμα και τους πιο “δύσκολους” επενδυτές. Από πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις. Από τη συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, ιδιοκτησίας της Egnatia Group, που πρόκειται να αναπτυχθούν σε 12 περιφερειακές ενότητες της χώρας, με τον προϋπολογισμό των έργων να φτάνει τα 888,1 εκατ. ευρώ; Από την ενίσχυση της θέσης στην αγορά ενέργειας στην Αυστραλία, σε συνεργασία με την QEnergy, μέσω της υπογραφής Σύμβασης Πώλησης Ενέργειας σε μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς πλατφόρμες αγοράς και εμπορίας ενέργειας, που στηρίζεται στην τεχνολογία blockchain (!), της WePower; Από το έργο ύψους 400 εκατ. δολ. για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, ισχύος 740 MW; Από την επερχόμενη σύμβαση με τη ΔΕH Ανανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό 200 MW στην Πτολεμαΐδα ή από το πρώτο ενεργειακό project της Mytilineos στην Αλβανία, που σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τον όμιλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων; Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να δέσει και η ισχυρή πιθανότητα να μπει η μετοχή του ομίλου στην αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, που είναι προγραμματισμένη να λάβει χώρα στο τέλος του Μαΐου. Η δε διαγραμματική εικόνα της μετοχής είναι κάτι παραπάνω από δυναμική, καθώς, υπό την καθοδήγηση του μακροπρόθεσμου ανοδικού στροφέα “Q”, διαλύει στο διάβα της τη μία αντίσταση μετά την άλλη, αποτυπώνοντας μια έντονη γωνία ανοδικής κλίσης. Έτσι, μετά τα 13,50 ευρώ που είχαμε θέσει ως πρώτο διαγραμματικό στόχο στις αρχές της χρονιάς στον συνειρμικά επονομαζόμενο ως “Βασίλη Χατζηπαναγή” της Εθνικής Επενδυτικής 11άδας για το 2021, ο επόμενος στόχος για τη μετοχή του ομίλου εντοπίζεται στα 17 ευρώ, με το ανάλογο stop για ανεφοδιασμό στην περιοχή των 15 ευρώ.

πιν

 

Τη μετοχή της Titan Cement International S.A. (TITC) σε παλιότερη ανάλυση την είχαμε σχεδόν “καταδικάσει” διαγραμματικά να σπάσει ανοδικά τον πλαγιοκαθοδικό σχηματισμό στα 15 ευρώ και να κινηθεί έντονα προς την περιοχή των 17,20 ευρώ, κάτι που όντως κατά ένα μεγάλο μέρος πραγματοποιήθηκε, φέρνοντας την τιμή της στα σκαλοπάτια της περιοχής των 17 ευρώ. Το πέρασμα τώρα πάνω από τα 17 ευρώ με την ταυτόχρονη δημιουργία μιας διαγραμματικής βάσης πέριξ του επιπέδου των 17 με 16,80 ευρώ μπορεί να ανοίξει τον ορίζοντα για το ανοδικό κάλεσμα των 18 με 19,50 ευρώ, που ήταν και το υψηλό της προηγούμενης χρονιάς. Να επισημάνουμε ότι πλέον, πέρα από τα μεγάλα έργα που αναμένονται να αναπτυχθούν στη χώρα στην επόμενη τριετία, υπάρχει και το απίστευτο σε μέγεθος πακέτο επένδυσης των 2 τρισ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΗΠΑ που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Αν και ακόμη το σχέδιο αυτό βρίσκεται στα αρχικά στάδια έγκρισης και χρηματοδότησης, αναμένεται να δώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη στην Titan, μιας που κατέχει στις ΗΠΑ δύο μονάδες παραγωγής τσιμέντου με δυναμικότητα 3,5 εκατ. μετρικούς τόνους, οκτώ λατομεία, τρεις σταθμούς και 82 σημεία έτοιμου σκυροδέματος. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ο όμιλος “κατεβάζει” από τις εκεί οικονομικές δραστηριότητες κάτι παραπάνω από το 58% των ετήσιων EBITDA, στοιχείο που δηλώνει τα σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης.

πιν

 

Εντυπωσιακή ανοδική διάσπαση έχει προκληθεί στο μηνιαίο διάγραμμα της ΕΥΔΑΠ, με τη μετοχή της να τρέχει στα διαγραμματικά λιβάδια απελευθερωμένη έπειτα από 4.600 μέρες καθοδικής “δυναστείας” από την τασική γραμμή “R”. Η ανοδική τμήση του μεγάλου αυτού τριγωνικού σχηματισμού έχει προκληθεί στο σημείο των 7,70 ευρώ, ανοίγοντας, έτσι, διάπλατα την πόρτα για την περιοχή αντίστασης των 8,80 ευρώ. Εκεί μια πιθανή ανοδική διέλευση θα θέσει ως επόμενο διαγραμματικό στόχο τα 10 ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ξεπεράσει τα 900 εκατ. ευρώ και βαδίζει πλέον για το 1 δισ. ευρώ.

πιν

 

Την ανοδική της τεχνική πορεία συνεχίζει να επιτελεί η μετοχή του ΟΠΑΠ, μετά και την ισχυρή διάσπαση που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο στη neckline του αποτυπωμένου σχηματισμού Head and Shoulders, στα 8,50 ευρώ. Ο πρώτος στόχος είχε τεθεί στα 12,70 ευρώ, τον οποίο και πλησιάζει. Από εκεί και έπειτα, αν μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκληθεί μια επιβεβαιωμένη ανοδική απόδραση της μετοχής πάνω από την αντίσταση των 12,70 ευρώ, τότε θα πρέπει να αναμένουμε συνέχεια της ανόδου ίσως με πιο έντονο ρυθμό και με μεγαλύτερη γωνία κλίσης, καθώς το επόμενο επίπεδο σοβαρής αντίστασης εντοπίζεται το 2011 και στα 16,40 ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη θεωρία ο διασπώμενος σχηματισμός τοποθετεί το ύψος της κεφαλής πάνω στη neckline και δίνει ως μακροπρόθεσμη τιμή-στόχο τα… 18,50 ευρώ.

πιν

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets. 

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”