19.8.2021- ΟΑΚ: Οταν τελειώσουν τα γλέντια και γυρίσουν οι μεθυσμένοι στα σπίτια τους, εμείς…

Χρόνια τώρα αναρωτιόμαστε, που τελειώνει το ράλι…

 • Μιλάμε φυσικά πάντα για τις ξένες αγορές, μιας και η Ελλάδα ουδέποτε έζησε ούτε κατά φαντασία το δικό τους ραλι.

Το ελληνικό χρηματιστήριο επουλώνει ακόμα πληγές και πολύ φοβάμαι όταν τελειώσουν τα γλέντια και γυρίσουν οι μεθυσμένοι στα σπίτια τους, εμείς θα βγούμε στον δρόμο να βρούμε τα σπασμένα μπουκάλια και τα σκουπίδια των υπολοίπων. 

 • Το ερώτημα ωστόσο είναι αρκετά σημαντικό, μιας και μια επερχόμενη διόρθωση των ξένων αγορών σε ποσοστό 20-30% μπορεί κάλλιστα να δώσει πτώση στην εγχώρια αγορά περί το 30-40%.

Ειδικά οι κυρίες της υψηλής τέχνης, οι τράπεζες δηλαδή, το πιθανότερο είναι να βρεθούν με τα πόδια ψηλά και τα ξένα funds να χώνουν ότι χαρτιά είχαν αποκτήσει παλεύοντας να μαζέψουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν μετά την πτώση στις δικές τους αγορές.

 • Το έργο το έχουμε δει τόσες φορές που μπορώ με κλειστά πλέον μάτια να σας περιγράψω τι θα γίνει στο ΕΛΛΑΝΤΑ όταν πέσει το εξωτερικό.

Από την πτώση ως γνωστόν θα γλυτώσουν τα χαρτιά μικρής διασποράς που οι μετοχές τους είτε δεν θα πουλιούνται γιατί κανείς δεν αγοράζει στην πτώση, είτε τα αφεντικά τους εχουν άλλα σχέδια.

 • Να θυμίσω, ότι εν έτει θέρους 2015 με την κατάρρευση του Σοβιέτ και την άνοδο του πιο ώριμου πλέον Τσίπρα, οι καλές εταιρίες ( πχ ΚΑΡΕΛΙΑΣ ) δεν είδαν καμμία διόρθωση ή αν είδαν ( πχ Τράπεζα της ΕΛΛΑΔΟΣ ) την αποκατέστησαν σχεδόν άμεσα.

Το συμπέρασμα λοιπόν των προηγούμενων κρίσεων ήταν:-

 • τα μικρά και ασήμαντα δεν επηρεάστηκαν καταστροφικά αλλά εγκλώβισαν κόσμο,
 • τα μεσαία καλά διόρθωσαν μεν αλλά επανήλθαν σε νέα υψηλά και
 • τα χαρτια που είχαν κατά βάση ξένους επενδυτές (τράπεζες, ΟΤΕ, κλπ) τραβήξανε μεγάλο ζόρι και κοκκίνησαν ή μάλλον μηδένισαν κάθε λογαριασμό Margin.

Και γράφουμε γράφουμε, αλλά επί του ερωτήματος τίποτα. Τα γράφουμε για να θυμόμαστε τι έγινε και να πράξουμε στο μέλλον ανάλογα. 

 • Ερχεται λοιπόν η πολυαναμενόμενη διορθωση των ξένων; 

Η διόρθωση (ελπίζω όχι κατάρρευση) θα έρθει όταν τελειώσει το τύπωμα. Βασικό στοιχείο είναι επίσης, πότε η Αμερική θα ανεβάσει τα επιτόκια.

 • Προφανώς στο γραφείο της FED δεν έχουμε καρέκλα, αλλά κάποια σημάδια πρέπει να τα διαβάζουμε. Κι αυτό γιατί ίσως προδώσουν όσους διαθέτουν γνώση του αντικειμένου.

Τελευταία παρατηρείται μια ελαφρά διόρθωση στα μέταλλα. Χρύσος, ασήμι κλασικα αποθεματικά μέταλλα μισούν την αύξηση των επιτοκίων. Όταν λοιπόν βλέπουμε διορθώσεις τους, αναρωτιόμαστε τι ξέρει ο ποιητής.

 • Άλλο σημάδι, η πτώση της ισοτιμίας ΕΥΡΩ/Δολαρίου. Από το 1.4 είχε φτάσει στο 1.08 και μετα στο 1.2. Τώρα στο 1.17 με τάση πτωτική. Κακό κι αυτό το σημάδι. 

Τρίτο σημάδι, ελαφρές επενδύσεις όπως τα κρυπτονομίσματα, τα αμοιβαία παραγώγων μελλοντικής εκπλήρωσης κλπ που όλα στηρίζονται στο ότι στο μέλλον το δολάριο θα είναι φτηνότερο.

 • Οπότε αγοράζονται, για να διασφαλίσουμε τα χρήματα μας. Όταν πέφτουν όμως, αρχίζει η ανησυχία. 

Προφανώς δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε τι έρχεται στις επόμενες 20 ημέρες. Αλλά καλό είναι τα παραπάνω σημάδια να τα έχουμε υπόψη μας και να τα παρακολουθούμε από πολύ κοντά.

 • Όταν βλέπουμε να ανάβουν τα λαμπάκια ένα μετα το άλλο, μην περιμένετε την Wall να κάνει -8% για να μειώσετε την θέση στον Margin σας. Κρατήστε και μία άμυνα. Απέχουμε ακόμα από το σημείο αυτό, αλλά ας προσέχουμε μην τυχόν και αυξηθούν τα σημάδια.

Φιλικά

ΟΑΚ