(19/7)- Χ.Α: «Μεταλλαγμένο χρηματιστήριο ανεμβολίαστων επενδυτών»

Η ύβρις των αγορών ακούει στο όνομα Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών μιας και οι αποδόσεις ακόμα και των αφρικανικών είναι πια αστρονομικές.

  • Η σύνδεση του γενικού δείκτη με τις τράπεζες υπήρξε και παραμένει ανασταλτικός παράγοντας προσέλκυσης νέων επενδυτών, αφού δεν μπορεί να ξεπεράσει καν τις 900, την στιγμή που χωρίς την βαρύτητα αυτών θα είχε ξεπεράσει προ πολλού και με άνεση τις 3000 μονάδες. Και μόνο αυτό θα είχε τραβήξει τα βλέμματα διεθνών οίκων και χαρτοφυλακίων που θα έριχναν νέα κεφάλαια βλέποντας ευκαιρίες σε μια ανοδική αγορά.

Ομως εδώ και 12 χρόνια η συμβολή των τραπεζών είναι αρνητική, είναι καταστρεπτική, είναι εγκληματική καθηλώνοντας τον αντιπροσωπευτικό δείκτη της ελληνικής αγοράς πολύ χαμηλά, μη μπορώντας να αναδείξει την αξία δεκάδων μεγάλων εταιρειών αλλά και αρκετών ακόμα από τον χώρο της μικρομεσαίας καφαλαιοποίησης.

  • Δυστυχώς, έτσι δεν έχει επενδεδυμένους αλλά εγκλωβισμένους επενδυτές. Αντί να προσελκύει νέα κεφάλαια, κάνει ότι μπορεί να διώξει όσα έχουν απομείνει. Η λέξη αδιαφορία είναι ευγενική για Υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, ΕΧΑΕ, προέδρων, γενικών γραμματέων, εισηγμένων και όλων των θεσμικών παραγόντων που πέρασαν την τελευταία εικοσαετία.
Τα χρηματιστήρια στις σοβαρές οικονομίες λειτουργούν ως μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου, ειδικά τα τελευταία χρόνια που βρέχει λεφτά από τον ουρανό των κεντρικών τραπεζών. Και ενώ στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τον κορωνοιό και προεξοφλούν την επερχόμενη ανάπτυξη, εδώ ασχολούμαστε ακόμα με τους ανεμβολίαστους και την μετάλλαξη Δ.
  • Ικανούς μας έχω σήμερα να βγούμε πωλητές επειδή έχει τοπικό lockdown η Μύκονος για μία εβδομάδα και ίσως αύριο η Πάρος ή άλλο νησί (αφού το έγραψε και το site της τρομολαγνείας σε βαθμό ανωμαλίας). Πάμε να πουλήσουμε χαρτιά με μερισματικές αποδόσεις αξιοζήλευτες που δεν υπάρχουν πια στο εξωτερικό. Αποδόσεις σε μερίσματα που αγγίζουν το 4-6% όπως ο ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΠΣ και άλλα.
Πάμε να πουλήσουμε χαρτιά εταιρειών όπως ΠΛΑΘ, CENERGY, MOTOR OIL που τα εργοστάσια τους είναι πιο σύγχρονα από αντίστοιχες του εξωτερικού. Αν δείτε πόσο έχουν οι μετοχές ανάλογων εταιρειών σε ξένα χρηματιστήρια θα νιώθατε πολύ χαζοί που πατάτε το κουμπί του sell και όχι το ανάποδο.
  • Και το πιο λυπηρό είναι ότι από τις ελεύθερες μετοχές αυτών η πλειοψηφία είναι σε ξένα χέρια αφού ο έλληνας ιδιώτης, δεν εμπιστεύεται, δεν γνωρίζει, αδιαφορεί σε μια εποχή μηδενικών επιτοκίων νιώθοντας ασφαλέστερος με τα λεφτά στο μαξιλάρι στο ταμιευτήριο άντε το πολύ σε τίποτα ομολογίες του χιλιάρικου.
Έτσι αντί το χρηματιστήριο να λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης και δημιουργίας πλούτου που τόσο ανάγκη έχουμε, φυτοζωεί με τους εμπλεκόμενους καλά βολεμένους να σφυρίζουν αδιάφορα μέσα στα πλαίσια της ευθυνοφοβίας και του ωχαδερφισμού που μας διακρίνει. Και καλά θα ήταν να το άφηναν στον επόμενο. Έλα μου ντε που ούτε επόμενος υπάρχει.
  • Είμαι βέβαιος ότι αν κάποιοι από αυτούς έπαιρναν το μισθό τους σε bonus μετοχών εισηγμένων εταιρειών η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου μπορεί ίσως να θύμιζε αντίστοιχο πολιτισμένης χώρας δυτικού κόσμου.
Αλλά τι να περιμένουμε; Όταν ο Μπράνσον διοργανώνει ταξίδια με επιβάτες στο διάστημα εμείς ζούμε στη χώρα που πολλοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια έχουν τσιπ και μας ελέγχουν ή αλλάζουν το dna μας. Μετά συγχωρήσεως δηλαδή χέστ@κε η παγκόσμια κοινότητα για το dna του κυρ Μήτσου και της κυρίας Κίτσας που μπορεί να πιστεύει ακόμα και ότι η γη είναι επίπεδη.
  • Μακάρι δηλαδή να άλλαζε το dna τέτοιων ηλιθίων, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί ούτε με εμβόλιο αφού η βλακεία είναι διάχυτη σε όλο το αίμα μας.

O Λογικός