(19.5.2021) – Χ.Α: Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου (από τον Απόστολο Μάνθο)

Χ.Α: Όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου (από τον Απόστολο Μάνθο)

Για πάνω από 30 χρόνια ο όμιλος Alumil  (ΑΛΜΥ), που εισήχθη τον Δεκέμβριο του 1997 στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σχεδιάζει και παράγει παγκοσμίως  αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου, κατέχοντας 12 εργοστάσια σε 6 ευρωπαϊκές χώρες με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής.

  • Το ισχυρό διεθνές δίκτυο πωλήσεων που διαθέτει σε περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως, με 32 θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύει ότι η Alumil είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές προϊόντων αλουμινίου που μπορούν να καλύψουν ένα εντυπωσιακά ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών αναγκών.

Στα οικονομικά  αποτελέσματα του 2020 ο όμιλος παρά τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης παρουσίασε ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,2% στον κύκλο εργασιών, κλείνοντας στα 241,1 εκατ. ευρώ έναντι 241,5 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ εμφάνισε στα κέρδη μετά φόρων εκρηκτική άνοδο της τάξεως των 182,3% φτάνοντας στα 9,2 εκατ. ευρώ από 3,3 εκατ. ευρώ.

  • Σύμφωνα δε με τα στοιχεία που έδωσε η Alumil για το πρώτο τρίμηνο του 2021 η αύξηση των πωλήσεων έχει προσεγγίσει το  21,3% σε σχέση με  το πρώτο τρίμηνο του 2020. Η αυξημένη ζήτηση από το εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές των μετάλλων και γενικότερα των πρώτων υλών και την εμφανή εκτόξευση της εγχώριας οικοδομικήςδραστηριότητας στην επόμενη τριετία δίνουν άλλο αέρα στη μεσομακροπρόθεσμη προοπτική της μετοχής της Alumil.

Η χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση εντοπίζεται στα 57 εκατ. ευρώ ενώ η τιμή της μετοχής έχει ξεφύγει από τη βαριά αντίσταση των 1,40 ευρώ ανοίγοντας τον δρόμο για το επίπεδο αντίστασης των 2,00 με 2,17 ευρώ. Ο μακροπρόθεσμος ανοδικός στροφέας του 2018 “Q” έχει αναλάβει το διαγραμματικό έργο να σπρώξει την τιμή της μετοχής όχι μόνο προς τα 2,17 αλλά και προς τα 3,20 ευρώ κάνοντας τον όμιλο να αλλάξει και χρηματιστηριακά σελίδα.

πιν

*****

H ανάσχεση των διεθνών έργων εξαιτίας της πανδημίας δημιούργησε το 2020 υποχώρηση των πωλήσεων του κλάδου επεξεργασίας νερού στο εξωτερικό με αποτέλεσμα η Unibios Συμμετοχών (ΒΙΟΣΚ) να εμφανίσει στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα μείωση κατά 12,5% στις πωλήσεις, κλείνοντας στα 7,3 εκατ. ευρώ από 8,34 εκατ. ευρώ το 2019. Παρά όμως τις δύσκολες συνθήκες ο όμιλος κάλυψε σημαντικό μέρος της υστέρησης των μεγεθών που είχε παρατηρηθεί κατά το πρώτο εξάμηνο της χρήσης μετατρέποντας τη ζημία προ φόρων του πρώτου εξαμήνου σε ετήσια κέρδη προ φόρων ενώ για το 2021 αναμένεται γρήγορο οικονομικό comeback.

  • Η κεφαλαιοποίηση της Unibios μόλις στις τελευταίες συνεδριάσεις έχει πιάσει τα 5 εκατ. ευρώ με την τιμή της μετοχής να  υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με τα υψηλά των 0,4640 ευρώ, που είχε σημειώσει τον Γενάρη του 2020 λίγο πριν ξεκινήσει  το “κακό”. Διαγραμματικά η μετοχή συλλαμβάνεται να έχει ξεφύγει από την περιοχή των 0,30 ευρώ, ανοίγοντας δίαυλο επικοινωνίας με τη σαθρή αντίσταση των 0,3750 με 0,38 ευρώ. Ο ελαστικός ανοδικός στροφέας “W” μπορεί να αφήνει βραχυπρόθεσμα περιθώρια πλάγιας κίνησης “χωνέματος” των κεκτημένων αλλά όταν θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου θα απασφαλίσει τεντώνοντας βίαια ανοδικά τη τιμή της μετοχής.

πιν

*****

Μία από τις πιο μακροβιότερες εταιρείες η ΒΙΟΤΕΡ (ΒΙΟΤ), η οποία ήταν και η πρώτη από τις ελληνικές τεχνικές – κατασκευαστικές που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 1975, παρουσιάζεται έτοιμη μετά και το σχέδιο ανάπτυξής της με σκοπό τη βιωσιμότητά της να επαναδραστηριοποιηθεί  δυναμικά πλάι στις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου. Το “μπάμ” που ετοιμάζεται στην επόμενη τριετία στα τεράστια έργα υποδομής ίσως, αν η διοίκηση τα δώσει όλα, να καλλιεργήσει συνθήκες ενός “turnaround story”.

  • Τεχνικά πάντως η μετοχή μετά το τίναγμα που έκανε στα τέλη του προηγούμενου έτους πάνω από την περιοχή των 0,30 με 0,28 ευρώ δείχνει να διαμορφώνει ένα πλαγιοανοδικό κανάλι διαμόρφωσης τιμών “C” που στην παρούσα φάση μπορεί να επεκταθεί προς το επίπεδο αντίστασης των 0,55 με 0,60 ευρώ. Βασική προϋπόθεση η διακράτηση της ζώνης στήριξης των 0,38 με 0,40 ευρώ. Το υψηλό που έχει γράψει πρόσφατα η μετοχή είναι στα 0,4960 ευρώ ενώ τώρα λαμβάνει τιμές πέριξ των 0,40 ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία βρίσκεται στην επιτήρηση.

πιν

*****

Κλείνω με έναν επιβεβλημένο διαγραμματικό επανέλεγχο στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (ΠΕΙΡ), όπου φαίνεται από πλευράς κεφαλαιοποίησης να δίνει μάχη σώμα με σώμα με την Alpha Bank  λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.  Ο όγκος συναλλαγών που έχει πραγματοποιηθεί από την ημέρα εισαγωγής των νέων μετοχών ξεπερνάει τα 140 εκατ. τεμάχια με το μέσο όρο να εντοπίζεται στο πολύ κομβικό σημείο των 1,60 ευρώ.

  • Όσο η εν λόγω διαγραμματική βάση “χτίζεται” από τους εν δυνάμει αγοραστές τόσο θα αναβοσβήνει η περιοχή διάβασης των 1,70 με 1,80 ευρώ με τη τελευταία τιμή να αντιπροσωπεύει κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ. Θετική είναι και η ένδειξη που λαμβάνουμε από το ωριαίο chart τιμών με τη τιμή διαπραγμάτευσης να βρίσκεται πάνω από το τασικό Keltner Channel.

πιν

ΠΗΓΗ: capital.gr

* Ο κ. Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής στην Aenaon Markets.