19/3- Χ.Α: Πολλά εν ολίγοις και εν ολίγοις πολλά…

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ: Έληξε και η σειρά του Μαρτίου με τον ΓΔ να μας βρίσκει πάνω από την ζωνη του 830. Το 845 κοντινή αντίσταση που διάσπαση μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά του. Μία διάσπαση του 830 μπορεί να μας δώσει συνέχιση της κίνησης. Το στοπ στην παρούσα παραμένει στο 809. Ο ταλαντωτής σε ιδανικά επίπεδα αν μας δώσει έναυσμα για αντίδραση. Αυτό που έκανε η αγορά είναι υγεία.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 

Προς:V. Pap
Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo σε Android
 • κε Βασίλη, γιατι αυτοι της περφ αφηνουν το χαρτι κ διολισθαινει κάθε μέρα; Στάλθηκε από το Ταχυδρομείο Yahoo σε Android

φίλε Βίκτωρα,

μοιραζουν σε κωδικους σε χαμηλες τιμες πριν την μεγαλη ανοδο και δεν ειναι λίγα τα τμχ αλλα χιλιαδες καθημερινα πλεον – στις τελευταιες 9 συνεδριασεις 60 χιλ. τμχ!!Και σήμερα πάλι στο μείον 2% στα 8,3000 με διανομές 3600 τμχ. Την ίδια στιγμή τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα με την συμπεριφορά τους απέναντι στους δικούς τους επενδυτές οι ΕΝΤΕΡ, EPSIL, PROF… Να μην ξεχνάμε όμως και τι αποδόσεις έχει προσφέρει, ενώ στις αγορές δεν χαρίζονται λεφτά, ούτε κυκλοφορούν άγγελοι…


******

Πώς μπορείς να κάνεις τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στο Χρηματιστήριο;

Πώς μπορείς να κάνεις τον κόσμο να επιστρέψει πίσω στο Χρηματιστήριο;Μετά από αρκετά “πισωγυρίσματα” στα τελευταία χρόνια, ήδη βιώνουμε την πρώτη ουσιαστική και πραγματική ανοδική πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, μετά από την περίοδο του 1999.

 • Η προηγούμενη 20ετία, ήταν, στο μεγαλύτερο διάστημά της, πτωτική. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο 2010 – 2016, η πτώση ήταν πρωτόγνωρη, όχι μόνο σε σύγκριση με παλαιότερες περιόδους του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά σε επίπεδο παγκόσμιων χρηματιστηριακών στατιστικών.
 • Ο τραπεζικός κλάδος, η επί δεκαετίες “ατμομηχανή” της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς (αλλά και της οικονομίας), έφτασε να καταγράφει απώλειες έως και 99,99%. Εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι καταστράφηκαν.

Με υπολογισμούς που έχουμε κάνει, υπολογίζουμε ότι οι χρηματιστηριακές ζημιές της περιόδου 1998 – 2016, απ’ όλες τις μετοχές, ξεπέρασαν τα € 130 δισεκατομμύρια. Τα περισσότερα απ’ αυτά χάθηκαν από έλληνες μετόχους και τα χρήματα αυτά λείπουν σήμερα από την ελληνική οικονομία και την κοινωνία.


Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που έχασαν, καταράστηκαν το Χρηματιστήριο και δε θέλουν να ακούσουν ποτέ γι’ αυτό. Και δεν έχουν άδικο.


Αυτό, ήδη αποδεικνύεται ως το μεγάλο πρόβλημα της χρηματιστηριακής αγοράς και το μεγάλο πρόβλημα αυτής της φάσης, που είναι μεν ανοδική, όμως θα μπορούσε να ήταν περισσότερο ανοδική, θα μπορούσε να έχει μικρότερες διακυμάνσεις και περισσότερους κερδισμένους έλληνες επενδυτές.

 • Πώς μπορεί να επιστρέψει αυτός ο κόσμος πίσω; Προσωπικά, το βρίσκω δύσκολο. Άλλωστε, αυτή την άρνηση, τη ζω κάθε μέρα. Και σε άλλες χρονικές περιόδους του παρελθόντος είχαν συμβεί μεγάλες πτώσεις και είχαν υπάρξει μεγάλες ζημιές. Όμως, όχι στο μέγεθος που συνέβησαν στην προηγούμενη δεκαετία.

Το έχω εκφράσει και σε άλλες περιπτώσεις. Το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών επενδυτών που εγκατέλειψαν το χώρο, δύσκολα θα γυρίσουν πίσω. Πρέπει να αλλάξει η γενιά. Και παράλληλα θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια.

 • Απ’ όλους: Από τους φορείς του χώρου. Το Χρηματιστήριο και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από τις τράπεζες και τα Αμοιβαία Κεφάλαια. Από τις ίδιες τις εισηγμένες εταιρίες. Η προσπάθεια αυτή θα πρέπει να προβάλλει το Χρηματιστήριο ως κάτι το υγιές, ως ένα μέρος του οικονομικού μας συστήματος, ως ένα χώρο από τον οποίο κάποιος μπορεί να εξασφαλίσει ένα δεύτερο εισόδημα.

Παράλληλα βέβαια, η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξή του -ήδη ετοιμάζεται μια σειρά ευνοϊκών μέτρων. Θα πρέπει να δώσει κίνητρα και στους μικρούς ιδιώτες επενδυτές. Παράλληλα, θα πρέπει να περιφρουρήσει το χώρο, ώστε να παύσουν να εμφανίζονται φαινόμενα τύπου Folli-Follie, οι αδικίες σε βάρος των μικρομετόχων, οι ειδικές σχέσεις με τις μεγάλες εταιρίες ή τις τράπεζας και οι παραβιάσεις της νομοθεσίας που μένουν ατιμώρητες.

 • Κι αν όμως χάθηκε η παλιά γενιά, υπάρχει η καινούργια, που σιγά σιγά μεγαλώνει και ωριμάζει. Η γενιά αυτή, εθισμένη στην τεχνολογία και μαθημένη με την ευκολία που αυτή προσφέρει, παρακολουθεί τις αγορές και συμμετέχει σ’ αυτές. Όμως, παρακολουθεί τις αγορές του εξωτερικού και μπαινοβγαίνει στο Bitcoin.
 • Για να την κερδίσουμε και να την κάνουμε να πλησιάσει και το ελληνικό Χρηματιστήριο, θα πρέπει να την προσεγγίσουμε, να της προσφέρουμε κάτι σοβαρό και αξιόπιστο και να την πείσουμε με λογικά επιχειρήματα. Και αυτό θα πρέπει να το κάνουμε τώρα. Επειδή, αν δε το κάνουμε τώρα, θα τη χάσουμε για πάντα.

Γιάννης Σιάτρας*****

———- Προωθημένο μήνυμα ———
Από: [email protected]@@ [email protected]@@@@@@@@@@ <@@@hotmail.gr>
Ημερομηνία: Πέμ, 18 Μαρ 2021 στις 10:38 μμ
Θέμα: Domik
Προς: [email protected] <[email protected]>
 • Γειά σας κύριε Παπαθεοδωρου. Θέλω να ρωτήσω τι είναι αυτό που έχουν διαβάσει όλοι για την δομικη κρήτης εκτός από μένα και από τότε έχει πάρει την κατηφόρα.. Έχει επιστρέψει σε τιμές Δεκεμβρίου όπου και την αποκτησα.. Είχε ειπωθεί ότι μια τιμή στόχος σύντομα είναι τα 60 λεπτά. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ – ΔOMIKH ΚΡΗΤΗΣ: ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΥΤΟ… “Δεν έχει μόνο τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορoνοϊού να διαχειριστεί η διοίκηση της Δομικής Κρήτης. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του 2021 αναμένεται να εκδικαστούν μια σειρά αγωγών κατά της εισηγμένης.

 • Ειδικότερα, αγωγή αποζημίωσης 100.000 ευρώ για τη μη εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων από κοινοπραξία, αγωγές ύψους 181.000 ευρώ, αγωγής 4,4 εκατ. ευρώ για αδικοπραξία σχετικά με την πώληση μετοχών το 2019, ενώ εκκρεμεί και η εκδίκαση αγωγής από ασφαλιστικό οργανισμό ύψους 258 χιλ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα βάρη της εισηγμένης, έχουν υποθηκευτεί όλα τα «ασημικά». Τόσο τα επενδυτικά ακίνητα της Δομικής Βιομηχανικής για 5,5 εκατ.ευρώ, όσο και της Mallia Mountain στα ακίνητα στο Αλωνάκι Μαλίων.

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΣΧΟΛΙΑ μ/μ:

ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε… 6 εκατ. ευρώ είναι σκέτος αέρας κοπανιστός. Λες και οι υπόλοιπες (η πλεοψηφία τους) που έχουν δανεισμό και αγωγές που ζαλίζουν τον εγκέφαλο, ενώ αποτιμώνται σε πολλαπλάσια και υπερ-πολλαπλάσια εκατ. ευρώ είναι από παρθενογέννηση.

 • Λες και με τον οργασμό κατασκευαστικής δραστηριότητας που οσονούπω μπαίνει στη τελική φάση στην μεγαλόνησο δεν θα της εμπιστευτούν ένα κομμάτι από την τεράστια πίτα οι μεγάλοι.  Λες και έχουν σηκώσει τα χέρια στην εταιρεία (πρόσφατα την εβγαλαν από την ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ) και περιμένουν την δικαστική εκτέλεση τους.

ΕΞΑΜΗΝΟ 2020: Οι πωλήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και οφείλεται στη βελτίωση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων του Ομίλου. Πιο συγκεκριμένα τα έσοδα ανήλθαν σε 3.764 χιλ. ευρώ έναντι 2.931 χιλ. ευρώ (αύξηση 28%) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.

 • Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 901 χιλ. ευρώ κέρδη, έναντι κερδών 605 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κερδοφόρα στην εξαμηνιαία περίοδο του 2020 κατά ποσό 342 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ποσού 238 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
 • Τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020

ΕΛΕΝΗ ΜΠΟΤΑ (ειδική του κλάδου, με παρουσία σε αυτόν μίας 20ετίας και πλέον) –

 • Εκπληξη του κατασκευαστικού κλάδου αποτέλεσε στο πρώτο εξάμηνο του 2020 η Δομική Κρήτης η οποία κατάφερε να εμφανίσει κερδοφόρα αποτελέσματα, έπειτα από μία περίοδο αρνητικών επιδόσεων.

Τα θετικά αποτελέσματα για την Εταιρεία και τον Όμιλο οφείλονται κυρίως στη βελτίωση του ρυθμού εκτέλεσης των έργων στο πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ειδικότερα οι πωλήσεις ανήλθαν σε 3.764 χιλ. ευρώ έναντι 2.931 χιλ. ευρώ (αύξηση 28%) της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης.
Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 901 χιλ. ευρώ κέρδη, έναντι κερδών 605 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν κερδοφόρα στην εξαμηνιαία περίοδο του 2020 κατά ποσό 342 χιλ. ευρώ έναντι κερδών ποσού 238 χιλ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.
Τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα λόγω της βελτίωσης των αποτελεσμάτων του Ομίλου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

 • Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις εμφανίζονται μειωμένες κυρίως λόγω των μειωμένων δανειακών υποχρεώσεων αντισταθμίζοντας πλήρως την αύξηση των αναβαλλόμενων φορολογικών υποχρεώσεων. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του Ομίλου ωστόσο αυξήθηκαν κατά 241 χιλ. ευρώ περίπου χρηματοδοτώντας την αύξηση των πωλήσεων του Ομίλου.

Το καθαρό χρηματοοικονομικό κόστος του Ομίλου αυξήθηκε σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο και διαμορφώθηκε σε 290 χιλ. ευρώ. Σύμφωνα με την εταιρεία «η Διοίκηση συνέχισε να επιδιώκει και αυτό το εξάμηνο, την διατήρηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας της τόσο μέσω της μητρικής εταιρείας όσο και μέσω της θυγατρικής ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

 • Ο Όμιλος βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση νέων έργων συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς μέσω των εταιρειών ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ και ΔΟΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ.
  Ο Όμιλος εφαρμόζει συντηρητική πολιτική στην επιλογή των διαγωνισμών στους οποίους συμμετέχει, κάνοντας προ-κοστολόγηση έργων ώστε να επιλέγει ποσοστά εκπτώσεων που του επιτρέπουν ικανοποιητικά μικτά κέρδη γεγονός που δυσχεραίνει την ανάληψη νέων έργων διότι οι χορηγούμενες εκπτώσεις από άλλες εταιρείες δεν αφήνουν ουσιώδες περιθώριο κερδοφορίας».

Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 υπογράφηκαν νέες συμβάσεις έργων συνολικού ποσού 5,4 εκατ ευρώ. Το ανεκτέλεστο τμήμα των κατασκευαστικών συμβάσεων του Ομίλου ανέρχεται στο ποσό των 13,56 εκατ ευρώ.

 • Στον τομέα των επενδύσεων σε ακίνητα η Εταιρεία και ο Όμιλος δεν παρουσίασαν καμιά μεταβολή λόγω της στασιμότητας που υπάρχει στην κτηματαγορά. Στα πλαίσια των δράσεων για την βελτίωση της ρευστότητας του Όμιλου, είχε ήδη υπογραφεί από το 2018 μακροχρόνια μίσθωση ακινήτου συγγενούς εταιρείας ενώ ολοκληρώθηκε (εντός του β εξαμήνου) η πώληση ακινήτου που βρίσκεται στην Αθήνα.

Η διοίκηση του Ομίλου προτίθεται να προχωρήσει στην αξιοποίηση των επενδυτικών ακινήτων εφόσον η οικονομική συγκυρία το επιτρέψει, συνεχίζοντας όμως να αναζητά νέες ευκαιρίες στον τομέα αυτό.


 • ΝΙΚΟΣ ΚΑΥΚΑΣ- Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: 

Με αρνητικούς πρωταγωνιστές τις τράπεζες ο ΓΔΧΑ κινήθηκε χαμηλότερα μετά το τελευταίο ανοδικό σερί. Αυξημένες πιέσεις καταγράφηκαν και στις ΗΠΑ σε Nasdaq και S&P 500 με πιθανή περαιτέρω πτώση τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και ένα χρόνο. Στο μέτωπο της πανδημίας ανακοινώθηκε χθες νέο lockdown στο Παρίσι και ορισμένες άλλες περιοχές θολώνοντας τις προοπτικές της οικονομίας.

 • Αυξημένη μεταβλητότητα αναμένουμε σήμερα λόγω εκπνοής των παραγώγων τριμηνιαίου κύκλου τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Η μερική κατοχύρωση κερδών κρίνεται ως φυσιολογική στην παρούσα φάση. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη σημαντική στήριξη του ΓΔΧΑ εντοπίζεται στην ζώνη των 820-810 μονάδων, ενώ κλειδί βραχυπρόθεσμα αποτελεί η πορεία του τραπεζικού δείκτη μετά και τις ανακοινώσεις για αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς.

 • ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ – ΒΕΤΑ: