19/12- Ηλίας Ζαχαράκης: Η εβδομαδιαία τεχνική προσέγγιση Αγορών και όλων των “Κey” Δεικτών

Ηλίας Ζαχαράκης: Η εβδομαδιαία τεχνική προσέγγιση Αγορών και όλων των “Κey” Δεικτών

Ακόμα μία εβδομάδα με κέρδη της τάξεως του 3-4% για τους κλαδικούς δείκτες. Η λήξη παραγώγων όπως είχαμε εικάσει, έκλεισε με την τάση και κοντά στα ψηλά μας. Πλέον, μένουν 8 συνεδριάσεις για το κλείσιμο της χρονιάς με την αγορά παρόλη την σημαντική κίνηση να χάνει ακόμα το 12% και 16% αντίστοιχα σε ΓΔ και FTSE25 και με τον τραπεζικό να έχει απώλειες 42%.

  • Οι επιλογές μας που έχουν περάσει σε θετικό έδαφος υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ 13,57% χωρίς να υπολογίζουμε τα μερίσματα. Τις επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το κλείσιμο συνήθως έχουμε κινήσεις τακτικής με τον τζίρο σε χαμηλά σχετικά επίπεδα.

Παρόλα αυτά, αν δούμε μία κατοχύρωση του 805 η αγορά μπορεί να μας δώσει συνέχιση προς τις 845 μονάδες. Στατιστικά το ξεκίνημα του χρόνου είναι ανοδικό, αν και έχουμε πλέον σταματήσει να παρατηρούμε την εποχικότητα με εξαίρεση σημαντικά γεγονότα.

  • Για να καταλάβουμε σε ποια επίπεδα είμαστε, αξίζει να σημειώσουμε ότι η αγορά είχε 900 μονάδες όταν η κυβέρνηση άλλαξε. Η υγειονομική κρίση σίγουρα έχει αλλάξει έστω και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με το ΑΕΠ να έχει υποστεί σημαντική μείωση και κάποιοι κλάδοι αντίστοιχα να κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό.

Από την άλλη το Ευρωπαϊκό πακέτο προσπαθεί εν κινήσει να κλείσει αυτή την ζημιά έτσι ώστε όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα να μην υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Σημαντικό από την άλλη είναι ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευτεί πάνω από το 200% του ΑΕΠ με την διαφορά να είναι ότι οι αγορές συνεχίζουν περισσότερο λόγω του QE να μας δανείζουν και να πιστεύουν ότι στην πορεία θα επανέρθουμε σε χαμηλότερα επίπεδα.

  • Να σημειώσουμε ότι από την στιγμή που οι ξένοι αποφασίζουν να αυξήσουν θέσεις στην Ελλάδα και μάλιστα για μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πιστεύουν στις προοπτικές τα επόμενα χρόνια και δεν κοιτάνε τις αξίες με τις παρούσα οικονομική εικόνα.

Οι επιλογές μας υπέρ αποδίδουν 13,57% έναντι του ΓΔ σε σχέση με τον ίδιο να χάνει το 12,66% της αξίας του με τις επιλογές μας σε θετικό έδαφος με 0,91% κέρδη. Ο τραπεζικός αρχηγός στις απώλειες με 42,03% με τον ftse25 στο -18.85%. Η ΕΝΤΕΡ με 108% κέρδη, με την ΔΕΗ να ακολουθεί με 75% κέρδη, με την KOYEΣ με 29% , τον ΜΥΤΙΛ στο +18% και το ΚΡΙ ΚΡΙ στο +17% Στον αντίποδα μεγάλος χαμένος η ΑΛΦΑ με -49% με την Εθνική στο -29% και την ΕΥΡΩΒ στο -37%

  • Το 2020 τα είχε όλα μία τεράστια πτώση και παράλληλα μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για τοποθετήσεις για 3η φορά την τελευταία 10ετία, μία τεράστια άνοδο με σημαντικά κέρδη και τέλος την απαρχή για ένα μακροπρόθεσμο bull market που χρόνια αναμένουμε αλλά που για πρώτη φορά φαίνεται να συνάδουν όλες οι προϋποθέσεις που θα το υποστηρίξουν.