19/11- Χ.Α: ο ΓΔ καλείται να υπερβεί τις 930 μονάδες που αποτελούν διττή αντίσταση τιμών (Toυ Π.Στεριώτη)

Toυ Πέτρου Στεριώτη

Σε μικρή απόσταση από τα μεταπανδημικά υψηλά του ο Γενικός Δείκτης, που εκτιμούμε ότι τηρεί στάση αναμονής πριν από κάτι μεγαλύτερο (άγνωστη φυσικά η επόμενη μεγάλη κίνηση) και ενώ η κλεψύδρα της χαμηλής εβδομαδιαίας μεταβλητότητας αναπόφευκτα θα αρχίσει να αδειάζει, σε μία Αγορά που έχει αρχίσει να κουράζει με την αναποφασιστικότητά της.

Στα θετικά η ολοκλήρωση της Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, η οποία απομάκρυνε έναν ακόμη “γνωστό – άγνωστο” από μία γκρινιάρα Αγορά που αναζητά μανιωδώς αιτιολογίες για να πέσει, αλλά επί της ουσίας αρκείται σε μικροδιορθώσεις, με rotation μεταξύ Δεικτοβαρών τίτλων και αστείο τζίρο.

Από τεχνικής άποψης, ο ΓΔ καλείται να υπερβεί το επίπεδο των 930 μονάδων, το οποίο αποτελεί διττή αντίσταση τιμών, αφενός ως απαράβατο υψηλό 21 μηνών, αφετέρου ως “neckline”, η οποία αν διασπαστεί θα ενεργοποιήσει τον σχηματισμό “inverse head and shoulders” (αντεστραμμένο κεφάλι και ώμοι) που με βάση την τεχνική ανάλυση θεωρείται ιδιαίτερα ανοδικός.

Εν τω μεταξύ, η αύξηση του πληθωρισμού στις Αναπτυγμένες Οικονομίες, σε συνδυασμό με την ανησυχία για τη συνέχιση της πανδημίας, έχει αρχίσει να φέρνει μαζί της και φόβους για στασιμότητα του Παγκόσμιου ΑΕΠ, σε ένα “κοκτέιλ” γνωστό ως στασιμοπληθωρισμό. Θεμελιωδώς οι περισσότεροι μετοχικοί κλάδοι, με γνωστότερες εξαιρέσεις τα Εμπορεύματα, τις Πρώτες Ύλες και την Ενέργεια, “απεχθάνονται” κάθε σενάριο πληθωρισμού.

Για χαμηλή ανάπτυξη ούτε λόγος, καθώς “δηλητηριάζει” την προεξόφληση των μελλοντικών εταιρικών κερδών. Τα δε “lockdown” και η κοινωνική απομόνωση, πλήττουν την κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημα.

  • Σε αυτά τα πλαίσια οι επενδυτές θα πρέπει να “γυαλίσουν τη μπάλα” πρόβλεψης και αξιολόγησης των μελλοντικών υγειονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών (δεν είμαστε σίγουροι ποιο από τα δύο, προηγείται στην παρούσα ιστορική συγκυρία).

Εκτιμούμε ότι ένα από τα κρίσιμότερα “στοιχήματα” των επόμενων μηνών, σε διεθνές επίπεδο, θα είναι η αξιολόγηση των πραγματικών επιλογών των Κεντρικών Τραπεζών, στο δίλημμα “πληθωρισμός ή ανάπτυξη”.

  • Οι Θεσμικοί επενδυτές, από τη “long” πλευρά της Αγοράς, στην οποία παραδοσιακά πρόσκεινται, προφανώς προκρίνουν τη συνέχιση της έξτρα χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
  • “Μαζί με το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα” λέει ο θυμόσοφος Λαός, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συσχέτιση των Ξένων Χρηματιστηρίων, με τη Λεωφόρο Αθηνών.

Όχι, δεν προβλέπουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα γράψει νέα ιστορικά υψηλά αύριο, για να πιάσει Dow, DAX, EuroStoxx 600 και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί από καιρό. Κάθε πράγμα στον καιρό του, άλλωστε.

Π. Στεριώτης
https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%A3%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.