19.11.2020- Παιδιά, τα φώτα να οργανωθούμε! (petros.lazos@capital.gr)

Παιδιά, τα φώτα να οργανωθούμε!

petros.lazos@capital.gr

Παιδιά, τα φώτα να οργανωθούμε! Τη μια ημέρα βγαίνει ο ένας υπουργός, εν μέσω χιλιάδων κρουσμάτων, εκατοντάδων διασωληνωμένων και δεκάδων θυμάτων και μας ενημερώνει ότι η αγορά θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου και ότι θα προηγηθούν οπωσδήποτε ο κλάδος της εστίασης (ο πλέον “μολυσματικός” κλάδος, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC) και το λιανεμπόριο.

Το ίδιο απόγευμα, “κυβερνητικές πηγές”, τον διαψεύδουν και μας ενημερώνουν ότι το άνοιγμα της οικονομίας “θα γίνει με προσοχή, σταδιακά και ανάλογα τις οδηγίες των ειδικών”…

Την άλλη ημέρα, ένας από τους κορυφαίους εντατικολόγους της χώρας, συνταράζει τα εσώψυχα των Ελλήνων, περιγράφοντας σε κορυφαίας ακροαματικότητας ραδιόφωνο, τις σκηνές φρίκης και τρόμου που αντιμετωπίζει το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ καθημερινά, καθώς αυτά κατακλύζονται από μέτριας έως βαριάς μορφής, κρούσματα της CoViD-19. Ανάμεσα στ’ άλλα, μας μιλά για 35χρονο “χωρίς κανένα υποκείμενο” που χαροπαλεύει μέσα στην μονάδα ΜΕΘ που διοικεί και ζητά απ’ όλους να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, “διότι είμαστε σε πόλεμο”!

Την ίδια ημέρα κορυφαίος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής ειδικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για την πανδημία, ο οποίος απουσίαζε εκούσια από το προσκήνιο επί εβδομάδες, εμφανίζεται σε πανελλαδικό τηλεοπτικό σταθμό με μεγάλη τηλεθέαση και μας ενημερώνει για ορισμένα data που προκαλούν ρίγη φόβου, σε όποιον γνωρίζει στοιχειώδη μαθηματικά (π.χ. θετικότητα 19% στην Αττική και 32% στην Θεσσαλονίκη, μετά από περισσότερες των 10 ημέρες lockdown)!

Την αμέσως επόμενη ημέρα, άλλος υπουργός ενημερώνει επίσημα για “το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα της οικονομίας”. Το οποίο “θα καταρτιστεί την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα των δεδομένων που θα υπάρχουν”. Και αμέσως μετά μας πληροφορεί πως “είτε στο τέλος αυτού του μήνα ή την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, πρώτα θ’ ανοίξουν τα σχολεία και μετά όλα τ’ άλλα” και ότι “τα Χριστούγεννα μάλλον θα έχουμε ανοικτά μαγαζιά”! Δηλαδή μας περιγράφει λεπτομέρειες ενός σχεδίου, το οποίο θα καταρτιστεί σε 10-15 ημέρες!

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τρίτος υπουργός, με τη συνοδεία όλων των αρμοδίων στελεχών, πραγματοποιεί συνέντευξη τύπου, όπου μας ενημερώνουν με λεπτομέρειες για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του ιού! Μας εξηγούν αναλυτικά και με διαφάνειες για το sms που θα μπορούμε να στέλνουμε, το ειδικό site και τα τηλέφωνα όπου θα μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού για τον εμβολιασμό κ.ο.κ. Με ποιο εμβόλιο όμως, όλα αυτά;

Κανείς δεν ξέρει!

Κανένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν κυκλοφορεί πουθενά στον πλανήτη στο ευρύ κοινό, κανένα δεν έχει εγκριθεί από καμία σοβαρή επιστημονική κρατική αρχή για ευρεία διάθεση (ούτε καν τα κινέζικα) και κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιο απ’ όλα τα τέσσερα που βρίσκονται στην τελική φάση δοκιμών θα είναι έτοιμο προς διάθεση σύντομα. Ούτε καν το πότε πραγματικά θα υπάρχει διαθέσιμο κάποιο εμβόλιο, δεν ξέρουμε με βεβαιότητα! Πιθανολογούμε απλά, για το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά μέχρι εκεί! Παρ όλα αυτά μάθαμε ότι π.χ. θα χρησιμοποιούνται ψυγεία για την αποθήκευση του. Όμως δεν χρειάζονται όλα τα έως σήμερα “υποψήφια” εμβόλια ψύξη, ενώ και όσα χρειάζονται, δεν απαιτούν όλα τον ίδιο βαθμό και είδος ψύξης,!

Κατόπιν, κρατηθείτε, ο υπουργός μας μετέφερε την παραίνεση της επιτροπής των ειδικών, να προσέχουμε ιδιαίτερα, καθώς όλη η Βόρειος Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο! Αναφέροντας μάλιστα, περιοχές που μέχρι σήμερα θεωρούνταν “ανέγγιχτες από τον ιό” (π.χ. τα Γρεβενά)!

Βγάζετε κανένα συμπέρασμα, απ’ όλα αυτά; πού στοχεύει η κυβέρνηση; Να μας ενημερώσει; Να μας δώσει ελπίδα; Να μας φοβίσει, ώστε να προσέχουμε παραπάνω; Όλα αυτά μαζί; Ο γράφων και το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας, δεν έχουμε ιδέα ! Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, γι’ αυτό!

Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί όλα αυτά τα “ήξεις, αφήξεις”, τα “μία έτσι, την άλλη γιουβέτσι, την επόμενη κοκορέτσι αλλά μπορεί και στουπέτσι”, ένα ατελείωτο σκωτσέζικο ντους που εκνευρίζει, προκαλεί τεράστια σύγχυση ως προς την πραγματική πορεία των πραγμάτων και τη στάση που οφείλει να κρατήσει ο καθένας. Με δυο λόγια, όλο αυτό το αλλοπρόσαλλο και κενό ουσίας κουβεντολόι, οδηγεί τον κάθε πολίτη σε διαφορετικό συμπέρασμα.

Με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να χαράξει και ακολουθήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς όπου κι αν γυρίσει το βλέμμα γύρω του, βλέπει ένα τεράστιο αλαλούμ!

Όλη αυτή η απερίγραπτη κατάσταση, μοιάζει σαν να είναι μία τραγελαφική, τρομερά και φοβερά επίπονη μεταφορά στην πραγματική ζωή, του περιβόητου ανέκδοτου με τον συμμετέχοντα στο sex party (sic), ο οποίος φωνάζει και ζητά απεγνωσμένα να ανάψουν τα φώτα και να υπάρξει αναδιοργάνωση.

Μόνο που στην πραγματική ζωή, από το άναμμα των φώτων και την αναδιοργάνωση, δεν κρίνεται η σεξουαλική ικανοποίηση κάποιων για μια βραδιά, αλλά το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων, ολόκληρη η υπόλοιπη ζωή τους. Και δυστυχώς, αυτή η πραγματικότητα, δεν φαίνεται ν’ απασχολεί κανέναν. Κανέναν απολύτως…

Πέτρος Λάζος

Παιδιά, τα φώτα να οργανωθούμε!
petros.lazos@capital.gr