19/10: Υπάρχουν και πολύ χειρότερα…

Υπάρχουν και πολύ χειρότερα. Η Βουλγαρία, που ετοιμάζεται μέχρι το 2022 να προσχωρήσει στο ευρώ, πεθαίνει. Ειναι το πλέον ραγδαία συρρικνούμενο πληθυσμιακά κράτος της ΕΕ.

  • Ο πληθυσμός της το 1989 άγγιζε τα 9 εκατομμύρια. Το 2017 έπεσε κάτω από τα 7 εκατομ και υπολογίζεται ότι με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρι το 2050 να περιοριστεί στα 5,5 εκατομ.

Αιτίες η φτώχεια, η ανεργία και οι άθλιες συνθήκες εργασίας όταν υπάρχει, επιπέδου (ευρωπαικού) Μπάγκλαντες, που έστειλαν πολλούς νέους στο εξωτερικό, αλλά και η μεγάλη θνησιμότητα. Ο πληθυσμός της μειώνεται κατα 40.000 άτομα ετησίως.

  • Εξ αυτών, 18.000 Βούλγαροι πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω της ρύπανσης του αέρα που αναπνέουν, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.
  • Η βασική αιτία για την πρόωρη θνησιμότητα είναι το υπερβολικό επίπεδο των λεπτών σωματιδίων σκόνης στην ατμόσφαιρα λόγω ρύπανσης από στερεά και ακατάλληλα υγρα καύσιμα.

Το 90% του πληθυσμού των πόλεων έχει σοβαρό πρόβλημα με το επίπεδο ρύπανσης του αέρα. Η γήρανση του πληθυσμού και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης μειώνουν τον αριθμό των γυναικών που μπορούν να γίνουν μητέρες. Οι γυναίκες ηλικίας από 15 έως 49 ετών μειώνονται κατά περίπου 100.000 κάθε πέντε χρόνια.

  • Επιπλέον, οι Βούλγαροι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία Eurostat. Περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βουλγαρία ζουν με μηνιαίο εισόδημα που είναι 350 λέβα, δηλαδή 180 ευρώ.

KATEΡINA ΠΑΝΤΑ