Σχόλια και επιλογές για επενδυτές του Χ.Α (20/11)

ΣΧΟΛΙΟ ΑΓOΡΑΣ Χ.Α: Αποκομμένοι από διεθνή τάση, έρμαιο της πορείας των τραπεζών το ΧΑ απλά ΔΕΝ μπορεί αυτή την περίοδο. Δεν είναι κακό να πέφτει μια αγορά, είναι μέσα στο πρόγραμμα.

 • Αυτό όμως που συμβαίνει στο Χρηματιστήριο μετά τον Ιούλιο δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές έσβησαν τους διακόπτες αναμένοντας όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφόρηση και λιγότερο θόρυβο από το μέτωπο των τραπεζών.

Με την μισή αγορά σε καθεστώς «αναμονής και ελεγχόμενης πτώσης» ήταν αδύνατον να υπάρξει φυγή προς τα εμπρός για όλους τους υπόλοιπους. Όσα νέα είχαν ενδιαφέρον και κάποια προστιθέμενη αξία κάηκαν στο δυστοπικό περιβάλλον της ελληνικής αγοράς. Ας το πούμε πλέον ανοιχτά και ας είναι σαν να πυροβολούμε τα πόδια μας:

 • Ο κύκλος καχεξίας που έχει ξεκινήσει στο ΧΑ είναι αφόρητα μεγάλος και θα κλείσει μόνο όταν τα στρες τεστ των τραπεζών εμπεδωθούν πλήρως.
 • Μπορεί να μην χρειαστεί οι τράπεζες να βάλουν χρήματα στο τέλος της ημέρας και να βγουν αλώβητες.
 • Όμως για να συμβούν όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν δια πυρός και σιδήρου μέσα από αποφάσεις που έχουν περισσότερο πολιτική χροιά.
 • Σε ένα φαινομενικά εύκολο Eurοgroup που πέρασε με «καλά λόγια» για την πορεία της αξιολόγησης ως επί το πλείστων, το μήνυμα που δόθηκε είχε και πάλι αρνητικό ήχο για τις τράπεζες. Οι πλειστηριασμοί δεν ξεκινούν και η αμφιβολία δείχνει να εντείνεται.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Τα νούμερα των τραπεζών βρίσκονται σε αμφιβολία από το 2010. Ο μόνος τρόπος για να διαπιστωθεί αν οι προβλέψεις είναι επαρκείς είναι να έρθουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και να επιβεβαιώσουν την αξία των καλυμμάτων.

 • Ενδεχομένως η στάση των επενδυτικών κεφαλαίων που πήραν την άδεια για να αγοράσουν κόκκινα δάνεια να συνδέεται περισσότερο με το που βρίσκεται το πραγματικό ενδιαφέρον παρά με τις αντικειμενικές αξίες οι οποίες μάλλον βρίσκονται σε ένα αντίστοιχο καθεστώς αμφισβήτησης.
 • Αν π.χ. ένα ακίνητο αγοραστεί στο 50% της ενυπόθηκης αξίας του, δίνει ένα πιθανό στίγμα στο που θα μπορούσαν τα ενδιαφερόμενα επενδυτικά κεφάλαια να βρουν αγορά και να προετοιμάσουν τις σχετικές προσφορές αγοράζοντας σε χονδρική ενυπόθηκα δάνεια.
 • Οι πλειστηριασμοί είναι μια διαδικασία που θα δώσει αρκετές πληροφορίες για το που, πόσοι και πόσα. Άρα η επιμονή των ξένων (ΔΝΤ, ΕΚΤ) δεν είναι τυχαία.
 • Η καθυστέρηση είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων είτε με απεργίες είτε με εμπλοκές σε ερμηνείες των νόμων δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη καχυποψία.
 • Και αυτό επενδυτικά μεταφράζεται σε αποχή.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ): Με  1,05 δις ευρώ κερδοφορία εξαμήνου και με προσδοκώμενα κέρδη κοντά στα 2,3 δις ευρώ για την χρήση, η αποτίμηση του ΧΑ στα 50 δις ευρώ μοιάζει αλμυρή. Ακόμα και αν εξαιρεθούν οι τράπεζες ή η CocaCola που έχει ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ σε κεφαλαιοποίηση, οι αποτιμήσεις στο σύνολο παραμένουν απαιτητικές.

Βέβαια το Χρηματιστήριο κοιτάζει μπροστά, ενδεχομένως όμως σε αυτή την φάση να παραμένει μια υπόθεση επιλεκτικών τοποθετήσεων. Τα αντικειμενικά φτηνά χαρτιά είναι λίγα κοιτάζοντας την γραμμή της κερδοφορίας.

 • Λίγες εταιρίες από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχουν πλέον αντικειμενικά χαμηλό ΡΕ (ΜΥΤΙΛ, ΦΦΓΚΡΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, MΟΗ, ΕΛΠΕ)
 • Χωρίς όμως ο συγκεκριμένος δείκτης να εκφράζει κατά περίπτωση το ειδικό ρίσκο που η κάθε εταιρεία έχει στον ισολογισμό της.
 • Από την άλλη πλευρά στις ανερχόμενες δυνάμεις της αγοράς παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια από ένα μικρό αριθμό εταιριών
 • Που έχουν πείσει ότι έχουν γυρίσει σελίδα στην επιχειρηματική πορεία τους και αν μη τι άλλο διεκδικούν μέσα από τα οικονομικά πεπραγμένα τους την επενδυτική προσοχή.

 • Από τον χώρο της ΥΨΗΛΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (από 500 εκατ. ευρώ)

!ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Αυτό όμως που είναι βέβαιο και καταγεγραμμένο στις οικονομικές στιγμές του 2017 είναι η πετυχημένη άντληση 750 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα με κουπόνι 2,75%. Με αυτή την έκδοση η Εθνική τράπεζα βρίσκεται πλέον μια ανάσα από την εξάλειψη του ELA και έχοντας καλύψει ουσιαστικά τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων δείχνει να έχει αποκτήσει μεγάλο προβάδισμα έναντι των υπολοίπων συστημικών τραπεζών

!ΕΤΕ: Ένα προβάδισμα για το οποίο η Εθνική πήρε μεγάλο ρίσκο με το να πουλήσει την Finansbank το 2016 κλειδώνοντας μια ζημιά 2,5 δις ευρώ. Σήμερα με την Τουρκική λίρα στο 4,30 – 4,40 και με την κατάσταση που επικρατεί στην γείτονα τα πράγματα θα ήταν πολύ-πολύ δύσκολα και το τίμημα σημαντικά χαμηλότερο.

!ΕΥΡΩΒ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ στον απόηχο του 9μηνου: Ουδέτερη δηλώνει η Goldman Sachs για την μετοχή της Eurobank, με την τιμή στόχο να διαμορφώνεται στα 0,95 ευρώ, ενώ η NBG Securities εμφανίζεται περισσότερο θετική, με τη σύσταση να παραμένει ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, με την τιμή στόχο να μειώνεται στο 1,00 ευρώ, από 1,10 ευρώ προηγουμένως.
Η αναθεώρηση των συστάσεων έγινε με αφορμή τα αποτελέσματα γ’ 3μηνου του 2017 που ανακοίνωσε η τράπεζα, τα οποία κρίθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

!ΕΥΡΩΒ(1): Ειδικότερα, η NBG Securities επισημαίνει ότι η Eurobank κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της για ακόμη ένα τρίμηνο, υποδηλώνοντας ότι το 2017 θα είναι θετικό, ενώ ενθαρρυντικά ήταν και τα στοιχεία της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού.

 • Η μετοχή είναι πολύ ελκυστική στα τρέχοντα επίπεδα με 0,2x σε όρους TBV με βάση εκτιμήσεις του 2018, υποδηλώνοντας ένα discount 80% σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρω-περιφέρειας.
 • Ωστόσο, τα DTC εξακολουθούν να καλύπτουν μεγάλο μέρος της κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η τράπεζα (και όλες οι ελληνικές τράπεζες) είναι τα stress test, η επιδείνωση της οικονομίας και η πολιτική αστάθεια.

!OΠΑΠ-ΕΚΘΕΣΗ: Την τιμή-στόχο των 10,70 ευρώ και τη σύσταση ΑΓΟΡΑ διατηρεί για τη μετοχή του η Eurobank Equities. H χρηματιστηριακή στέκεται στη διανομή ποσού 0,70 ευρώ από τον Οργανισμό και προβλέπει ότι ο OΠΑΠ θα συνεχίσει την πολιτική της επιστροφής κεφαλαίων. Διατηρεί τον τίτλο στη λίστα με τις κορυφαίες επιλογές της. Τα μεγέθη του αθλητικού στοιχηματισμού (sportsbetting) κινήθηκαν υψηλότερα των προβλέψεων το γ΄ τρίμηνο…

 • Από τον χώρο της ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗΣ (50 με 150 εκατ. ευρώ)

!ΝΗΡΕΑΣ – απάντηση: ΤΑ… ΟΝΕΙΡΑ ΓΛΥΚΑ απευθύνονταν στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ λόγω της… ΣΕΛΟΝΤΑ. Δεν μπορούσε να αφορά τον ΝΗΡΕΑ λόγω χρηματοοικονομικών μεγεθών. Αλλά να έχετε υπόψη σας ότι οι προσφορές στο σύνολό τους θα περιλαμβάνουν και τα χρέη (δανεισμό) της εταιρείας. Στις δε προσφορές – συγκρίσεις εξαγορών μεταξύ εταιρειών θα πρέπει πρωτίστως να λαμβάνεται υπόψη η σχέση Ev/Ebitda αλλά και ο κλάδος δραστηριότητας στον οποίο ανήκει η κάθε εταιρεία.

!ΝΗΡΕΑΣ – απάντηση(1): Εκείνο που δεν αμφισβητείται είναι η ελκυστικότητα της μετοχής του ΝΗΡ που αποτιμάται κάτω από το 42% της ΚΑΘΑΡΗΣ ΘΕΣΗΣ του, έχει διαμορφώσει μονοψήφιο p/e κάτω του 8 με βάση κέρδη 9μηνου ενώ και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης έχει υποχωρήσει στο 1.

 • Το πρόβλημα των ΤΡΑΠΕΖΩΝ ακούει στο όνομα ΣΕΛΟΝΤΑ.
 • Ενδεχόμενη επιμονή ομαδικής πώλησης αντιλαμβάνεσθε ότι θα δημιουργήσει παρενέργειες.
 • ΔΕΝ μπορούν να μπουν στην ίδια ζυγαριά ΝΗΡΕΑΣ + ΣΕΛΟΝΤΑ…
 • ΟΥΤΕ είναι λογικό να υποχρεώσει κανείς τον αγοραστή να πάρει και τις δύο…
 • Η κάθε μία με την αξία της…
 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 0,187 0,223 -6,85
30 ημερών 0,187 0,279 -20,31
3 μηνών 0,187 0,319 -27,92
6 μηνών 0,187 0,328 -22,43
12 μηνών 0,158 0,328 17,92

……………….

!ΚΡΙ ΚΡΙ: Το πρώτο εξάμηνο τρέχει ήδη με ρεκόρ κερδοφορίας όλων των εποχών για την περίοδο (4,9 εκατ. ευρώ) καθώς η εταιρία δεν κουβαλά πλέον τις επισφαλείς απαιτήσεις του Μαρινόπουλου, έχοντας πάρει πλήρη πρόβλεψη τα προηγούμενα έτη.

 • Οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 18%, τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 8,22 εκατ. ευρώ έναντι 6,17 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2016
 • Ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, ανήλθαν σε 4,90 εκατ. ευρώ έναντι 3,60 εκατ. ευρώ το εξάμηνο 2016.
 • Τα αποτελέσματα της προηγούμενης περιόδου έχουν επιβαρυνθεί με έκτακτο ποσό 1,53 εκατ. ευρώ ως προβλέψεις επισφάλειας πελατών.

!ΚΡΙ ΚΡΙ(1): Στην ελληνική αγορά παγωτού, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 11,79 εκατ. ευρώ (+8,8%) φθάνοντας σε μερίδιο αγοράς 15,2% σε όγκο, κερδίζοντας 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2016. Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις εμφανίζουν αύξηση +6,3%.

 • Σημειώνεται ότι στην αγορά γιαουρτιού τα γιαούρτια ΚΡΙ-ΚΡΙ έχουν καθιερωθεί στη 2η θέση της αγοράς ενώ στην κατηγορία των «παιδικών γιαουρτιών» καταλαμβάνει την 1η θέση, με μερίδιο 33,5%.  Τέλος, στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις γιαουρτιού συνεχίζουν να παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη (αύξηση +72%).

Η συμμετοχή των εξαγωγών αναμένεται να ξεπεράσει το 30% των ετήσιων πωλήσεων του 2017. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο του παγωτού με το κλείσιμο του εργοστασίου της Nestle(FRONERI ΕΛΛΑΣ ΠΑΓΩΤΟ Α.Ε) αναμένεται να φέρουν αλλαγές στο χάρτη και τα μερίδια αγοράς.

 • Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας βρίσκεται στα 98 εκατ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός είναι σχεδόν μηδενικός, διαπραγματεύεται 2,1 φορές τα ίδια κεφάλαια και η προσδοκώμενη σχέση κεφαλαιοποίησης με τα κέρδη του 2017 είναι στις 11,5 φορές.
 • ΑΝΑΛΥΣΗ: ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της  στα 3,70 από 2,10 ευρώ έχει δώσει η Beta Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της στην οποία επαναδιατυπώνει τη σύσταση “overweight” καθώς διαβλέπει περιθώριο ανόδου 25% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι ο νέος στόχος αντανακλά την αύξηση των προβλέψεων για τα κέρδη 2017-2018 κατά 35-38%.

Τα καθαρά κέρδη του 2017 αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση 29% στα 8,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν νέα άνοδο 18% στα 9,5 εκατ. ευρώ λόγω και της αύξησης ζήτησης για γιαούρτι στη Δυτική Ευρώπη.

Η αποτίμηση της εισηγμένης είναι ελκυστική, με Ρ/Ε στο 10,3 με βάση τις εκτιμήσεις για το 2018, μερισματική απόδοση 3,7% και εκτιμώμενη μέση ετήσια αύξηση των κερδών 20% ως το 2020, τονίζει η Beta.

 • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
Διάστημα Ελάχιστη τιμή Μέγιστη τιμή Μεταβολή %
7 ημερών 2,900 2,970 0,34
30 ημερών 2,820 3,010 0,00
3 μηνών 2,800 3,030 -1,00
6 μηνών 2,220 3,150 30,84
12 μηνών 1,630 3,150 81,10

………

!ΙΑΣΩ – απάντηση: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του CVC, το επενδυτικό κεφάλαιο θα αποκτήσει έναντι 49 εκατ. ευρώ το 100% του Ιασώ General, του βραχίονα γενικής νοσηλευτικής του ομίλου. Μαζί με το Metropolitan το CVC πλέον γίνεται μια υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο της γενικής νοσηλείας με τζίρο 100 εκατ. ευρώ δυναμικότητας 530 κλινών.

Με βάση τις εκτιμήσεις για το 2017 το General θα εμφανίσει λειτουργικά αποτελέσματα 4,5 εκατ. ευρώ. Άρα ο πολλαπλασιαστής εξαγοράς (EV/EBITDA) διαμορφώνεται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο 11, μια άκρως ικανοποιητική αποτίμηση για τους μετόχους της μητρικής.

 • Αν με τα δεδομένα της εξαγοράς γινόταν αύριο μια αντίστοιχη κίνηση εξαγοράς στο Ιασώ τότε το τίμημα θα έφθανε έως και το 1,60 ευρώ ανά μετοχή δεδομένης της ισόποσης μείωσης του δανεισμού του ομίλου αλλά και της εκτιμώμενης προσαρμοσμένης λειτουργικής κερδοφορίας στα 26 εκατ. ευρώ για το 2017.

 • ΑΝΑΦΟΡΕΣ

Αν και στο μέτωπο της ειδησεογραφίας και των εξελίξεων δεν έχουν υπάρξει νεότερα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν προς την αλλαγή του κλίματος, η αγορά συμφωνεί ότι το πρόσφατο sell off είχε πολλά στοιχεία υπερβολής. Μπορεί τα μέτωπα που “ταλαιπωρούν” ιδίως τον τραπεζικό κλάδο να παραμένουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν την πρόσφατη βίαιη πτώση.

Εκτός από τις “τεχνικές” κινήσεις στο ταμπλό, η αγορά τώρα αναμένει την άφιξη των θεσμών που αναμένεται να γίνει αμέσως μετά το EuroWorking Group της 27ης Νοεμβρίου.

 • Ο στόχος για μια συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση έως τις 4 Δεκεμβρίου παραμένει, ώστε μετά να γίνουν οι αναγκαίες εφαρμοστικές διατάξεις
 • Που αυτή τη φορά δεν θα είναι τόσο νόμοι (αν και χρειάζονται όπως για παράδειγμα στο πεδίο του εργασιακού), αλλά εφαρμογή προαπαιτούμενων κάτι που θεωρείται διαχειριστικά δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο.
 • Επίσης, στο επίκεντρο θα είναι και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων συνεχίζονται στις 23 Νοεμβρίου με την Εθνική, στις 28 του μηνός με την Πειραιώς και στις 30 με την Αlpha Bank.

Απόδοση ελληνικής αγοράς με ημερομηνία κλεισίματος 17/11

  

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.

 ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασίλης Παπαθεοδώρου