18 Ιανουαρίου 2022– Το καθημερινό χρηματιστηριακό μαγκαζίνο του μικρομέτοχου

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους αναγνώστες μας που έφεραν τον μ/μ πολύ ψηλά σε επισκεψιμότητα, στο club μάλιστα των πολύ μεγάλων sites.

 • https://www.greek-sites.gr/categories/istoselides-epixeiriseis-oikonomia

****

Eπειδή τον μ/μ τον διαβάζουν (έστω από βίτσιο) και καθυστερημένα διανοητικά άτομα…

ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΙ κι αν δεν επιβεβαιωθεί την… επόμενη, τότε ορισμένοι αρχίζουν την γκρίνια. Βλέπετε, η τελευταία άνοδος της αγοράς και οι μεγάλες αποδόσεις που προσέφεραν και θα προσφέρουν μελλοντικά αρκετές μετοχές έχει δημιουργήσει ένα άτυπο club, το των ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΦΕΝΟΒΙΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ (ΚΚΕ εφεξής αποκαλούμενο). Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα προτιμούσαν να πήγαινες και να τους τα ακούμπαγες επιτόπου τα κέρδη!
 • Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτοί οι τύποι πάντοτε θα υπάρχουν έχοντας βαθειά μέσα στο αίμα τους το μικρόβιο του πονηρού ελληναρά που όλο οι άλλοι του φταίνε, ενώ αυτός είναι πρότυπον, όλοι του χρωστάνε υποχρέωση και από πάνω όλοι πρέπει να του κάνουν τα κέφια.

Το κακό μάλιστα έχει παραγίνει στα λεγόμενα μικρά χαρτάκια όπου παρ’όλο που γράφεις στους φίλους μικροεπενδυτές αναγνώστες σου να αγοράσουν το πολύ 1500 ευρώ σε μία μετοχή του είδους (και οι οποίοι το ενστερνίζονται, αφού άλλωστε το χαρτοφυλάκιο τους να έχει το πολύ 10 άντε 15 χιλ ευρώ ή και ολιγότερον των 10 χιλ.) με την συμβουλή να μην κυνηγήσουν την τιμή, υπάρχουν και οι πονηροί (Τ.Κ.Κ) που με τακτική Ταλιμπάν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Και μετά αν γυρίσει το χαρτί, τους φταίει ο μ/μ!!

 • ΑΦΗΣΤΕ, που υπό νορμάλ συνθήκες μία επένδυση μπορεί να πάρει και ένα χρόνο για να δώσει κάποια καλά αποτελέσματα που να αποζημιώνουν τον επενδυτή για το ρίσκο που ανέλαβε. Ενώ μπορεί και να μην δώσει… Λες κανείς υπογράφει συμβόλαιο με τα κέρδη, και με την αγορά για να τα μοιράζει αφειδώς στον κάθε ονειροπαρμένο μέλος του ΚΚΕ (sic).

ΑΝΑΛΟΓΙΣΘΕΙΤΕ απλά, το που μπορεί να φτάσει ένα μικρό χαρτοφυλάκιο ιδιώτη επενδυτή αν αυτός παρακολουθεί & ενημερώνεται σε καθημερινή βάση μελετώντας τις γραφές. Χωρίς πολλά μέσα έξω, χωρίς ανοίγματα και πάνω από όλα χωρίς απληστίες, την στιγμή που του έχουν προσφερθεί απλόχερα δεκάδες ευκαιριών.  Και ως γνωστόν πολλά +20% και +35% και +50% συμποσούμενα που οδηγούν.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΤΑ κέρδη που έχει μοιράσει το ελληνικό χρηματιστήριο με πολλές δεκάδες μετοχών του την τελευταία τριετία και όχι μόνον. Αρκεί να γινόντουσαν οι σωστές επιλογές, χωρίς μάλιστα το timing να έχει ιδιαίτερη σημασία-συμβολή.

 • ΑΡΚΟΥΣΕ, το να μην ασχολείται κανείς με το αν ο Παρανοϊκός θα διασπάσει το χ το ψ επίπεδο.
 • Ατελεύτητος ο σχετικός κατάλογος, να μην τον ξαναγράφουμε καθότι καταντά βασανιστικό για αρκετούς εξπέρ του… σπόρ. Και δεν έχουμε σαδιστικά ένστικτα.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

 • ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ 12ΜΗΝΟΥ και υπό στενή παρακολούθηση

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
 • ΔΕΗ

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
 • MYTIΛΗΝΑΙΟΣ
 • ΓΕΚΤΕΡΝΑ

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • MOTOR OIL
 • ΕΛΑΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΛΑΚΤΩΡ
 • ΙΝΤΡΑΛΟΤ
                                             *** *** ***
 • ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ

ΤΟ ΓΡΑΨΑΜΕ προ 6μηνου ακριβώς:

 • Στις δικές μας μετοχές, τους αλλάζουν τον αδόξαστο. Παράλληλα (εξ)υμνούν το αμερικανικό χρηματιστήριο για τα συνεχή ιστορικά υψηλά που επιτυγχάνει σχεδόν σε καθημερινή βάση(!).

Επιδερμικά σχολιάκια και ειρωνιούλες για την δική μας (και δική τους φυσικά) αγορά. Την στιγμή που το ελληνικό χρηματιστήριο και σκεπτόμενο είναι και λογικά συμπεριφερόμενο, ενώ το αμερικανικό είναι κυριολεκτικά το Κλουβί με τις Τρελές.

Αδιανόητα, απίστευτα, κωμικοτραγικά αυτά που συμβαίνουν στην Wall Street (όπου το 70% των μετοχών της διαπραγματεύεται με εξωγήινους χρηματοοικονομικούς δείκτες και ένα 20% με αδιανόητα υψηλούς), ενώ ποσά άνω του 1,2 τρις δολαρίων έχουν επενδυθεί μόνον εφέτος σε εταιρείες που προσμετρώνται με βάση τον κύκλο εργασιών τους το 2025(!), που δεν ξέρουν τι χρωστούν και δεν μπορούν να σου πουν αν και πότε θα βγάλουν κέρδη.

 • Το ελληνικό χρηματιστήριο εκεί που υστερεί είναι στον ανθρώπινο παράγοντα. Κάνουν κουμάντο αυτοί που διέλυσαν τα πάντα όλα σε έναν κλάδο και που δεν επιτρέπουν σε καμία ανεξάρτητη φωνή υψηλού κύρους να εντρυφήσει ανάμεσα τους. Το θέλουν υποχείριο τους, να κάνουν τις δουλίτσες τους, να βολεύουν τους δικούς τους και να γενικά να περνάνε ζωή χαρισαμένη εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Και οι κονδυλοφόροι αντί να ασχολούνται με αυτά, στηλιτεύουν την ελληνική αγορά πότε γιατί οι μετοχές της είναι πανάκριβες (sic), πότε γιατί δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 900 μονάδες (χαμπάρι δεν είχαν πάρει ή έκαναν πως δεν έπαιρναν για το ποιοί έφταιγαν αποκλειστικά γι αυτό…), πότε για το ένα και πότε για το άλλο.

****

ΑΣ ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ στο έτος 2007 και στα υψηλά του που κυμαίνονταν επί σειράν μηνών μεταξύ των 5100 και 5300 μονάδων… Δεν κάνουμε δηλ. καμία σύγκριση με την περίοδο 1999/2000 που δεν αντέχει σε κριτική, ούτε βοηθάει στην εξαγωγή λογικών συμπερασμάτων.

 • ΕΚΕΙΝΗ λοιπόν την περίοδο η μετοχή της Jumbo διαπραγματευόταν στα 10 με 11 ευρώ, ο ΜΥΤΙΛ στα 14,50 με 15,50 ευρώ, η Καρέλιας στα… 80 ευρώ, η ΚΡΙ ΚΡΙ στα… 1,8000 ευρώ, τα ΠΛΑΘ στα 2,2000 ευρώ, η ΤΕΝΕΡΓ στα 8,00 ευρώ, τα ΠΛΑΚΡ στα 4,0000 ευρώ, η ΚΟΥΕΣ στα 2,4000, ΕΥΠΙΚ 3,2000 ευρώ, ο ΛΟΥΛΗΣ στα 2,0000 ευρώ, ΕΥΔΑΠ 7,0000 με 7,5000, ΚΑΡΑΤΖΗ 2,6000 ευρώ, ΚΤΗΛΑ 1,2500, ΕΛΤΟΝ 1,3000,  ΚΜΟΛ 2,5000 ευρώ, ΟΛΘ 21,00, ΟΛΠ 18,00, ΚΕΠΕΝΟΥ 1,0000, SPACE 6,0000, ΠΡΟΦ 3,6000 κλπ κλπ.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΧΡΟΝΙΚΟ διάστημα όμως βλέπουμε τον ΦΡΛΚ στα 27,00 ευρώ, την ΦΡΙΓΟ στα 40,00 ευρώ, την ΙΝΛΟΤ στα 12,6000, τις ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ σε απίστευτα νούμερα, τον ΤΙΤΚ στα 34,00, την ΔΕΗ στα 30 ευρώ, ΜΟΗ 19,00, ΕΛΠΕ 12,00, ΟΠΑΠ 28,00, ΟΤΕ 25,00, ΟΛΥΜΠ 11,00, ΚΛΜ 9,00 ευρώ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 11,00 ευρώ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 13,00 ευρώ κλπ κλπ.

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ δικά σας…


 ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.