18 IAN 2022- Χ.Α+ Markets (Nο.14): Σχόλια, εκτιμήσεις και αναφορές

 • SPREADS
ΧΩΡΑΑΠΟΔΟΣΗ %Spread vs BUND
ΕΛΛΑΔΑ1,59+1,61
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ0,57+0,60
ΙΣΠΑΝΙΑ0,66+0,68
ΙΤΑΛΙΑ1,36+1,39

**

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – απάντηση: Εδώ και πολύ πολύ καιρό είχαμε αναλύσει γιατί προτιμούσαμε την CENER από την αφεντιά της. Το αν δικαιωθήκαμε ή όχι δεν χρειάζεται καν να το σχολιάσουμε. Τότε μάλιστα η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ διαπραγματευόταν σε υψηλότερη τιμή. Εκτοτε η CENER απογειώθηκε προσφέροντας χορταστικές αποδόσεις και καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά σε στυλ… S&P500.

 • TΩΡΑ ΟΜΩΣ και ανεξάρτητα της περαιτέρω πορείας της CENER πλησιάζει η στιγμή της νέας ανοδικής κίνησης της ΕΛΧΑ που μάλιστα έχει καθυστερήσει υπερβολικά!

ΕΜΦΑΝΕΣΤΑΤΗ Η ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΟΧΗΣ ΕΝΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΠΟΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΟΜΟΙΟ ΤΟΥ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ 

 • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ότι καταφέρνει να μεταφέρει στις τιμές πώλησης την όποια επίπτωση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, εκμεταλλευόμενη την υψηλή ζήτηση που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Καλύτερα των αναμενομένων ήταν τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ElvalHalcor, καθώς μετά την ισχυρή άνοδο που σημειώθηκε στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς, η αύξηση του τρίτου τριμήνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Αύξησε τις πωλήσεις του από το 1,5 δισ. στα 2,08 δισ. ευρώ, το προσαρμοσμένο EBITDA από τα 103,7 στα 130,4 εκατ. ευρώ, το EBITDA από τα 90,9 στα 175,6 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη από τα 24 στα 115,4 εκατ. ευρώ, με τη συμβολή και έκτακτων αποτελεσμάτων.


CENERGY: Υπενθυμίζουμε, ότι η συμφωνία δημιουργίας εργοστασίου παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στις ΗΠΑ από κοινού με τον κολοσσό Orsted είναι πλέον θέμα λίγου χρόνου να οριστικοποιηθεί, ωστόσο είναι καθοριστικό το περιεχόμενο της συμφωνίας, κυρίως σε ότι αφορά τον τρόπο χρηματοδότησης του εργοστασίου, ή και το αν οι Δανοί θα αποκτήσουν μειοψηφικό ποσοστό στην ΣΕΝΕΡ.

***

ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ – απάντηση: Μην μας γράφετε τι διαβάσατε αλλού, δεν μας ενδιαφέρει ενώ είναι και άκρως υποτιμητικό, ενοχλεί. Λοιπόν…

 • Εξαιρετική κίνηση τακτικής από την διοίκηση της εταιρείας η απόφαση συμμετοχής και των παλαιών μετόχων στην ΑΜΚ των 1,6 εκατ. ευρώ περίπου. Δεν θέλησε δηλαδή να τους “πετάξει έξω”, αν και υπήρχαν ενδιαφερόμενοι να την καλύψουν εξ ολοκλήρου και σε μεγαλύτερη τιμή μάλιστα(!).

Αυτός τώρα που έχει λ.χ 3000 μετοχές, θα λάβει 1000 μετοχές καταβάλλοντας 420 ευρώ. Με βάση την τιμή χθεσινού κλεισίματος αν έχει κάποιος 3000 τμχ αξίας 1860 ευρώ, τώρα βρίσκεται με 4000 τμχ συνολικής αξίας 2280 ευρώ ή με κόστος ανά μετοχή 57 σεντς (αν την έχει αγοράσει πχ χθες).

 • ΚΑΙ γράφουμε… βρίσκεται, γιατί η υπερκάλυψη της είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. Και με λίγα λόγια η κίνηση της, μας κέρδισε…
***
ΕΛΒΕ -απάντηση: Να τα ξαναγράψουμε…
 • Θα την βαθμολογούσαμε με πολλά δεκάρια…
 • Δεκάρι στον Πρόεδρο της για την διαχρονικά εξαιρετική συμπεριφορά του σε όλους τους τομείς
 • Δεκάρι στον Ομιλο για την όλη παρουσία του σε επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό χώρο.
 • Δεκάρι στην μετοχή γιατί συμπεριλαμβάνεται στο ΤOP10  των καλύτερων στην σύγχρονη χρηματιστηριακή ζωή του Χ.Α.
Για την τιμή της πάντως στο ταμπλό, ένα δεκάρι θα την υποτιμούσε. Μάλλον θα την προσέβαλε, συγκριτικά και αναλογικά με ολόκληρο το υπόλοιπο ταμπλό(!).

@11:50

ΑΛΛΑΓΕΣ αρκετές τώρα τελευταία στον μ/μ στην προσπάθεια του οποίου έρχονται αρωγοί μερικά από τα πλέον αξιοπρεπή, αξιοσέβαστα και πάνω απ’όλα ικανά στελέχη του χρηματιστηριακού χώρου. Με την υπογραφή του μ/μ που εγγυάται προσωπικά για το ήθος και το ποιόν τους

@11:55

 • ΕΛΙΝΟΙΛ: Τι ήταν πάλι… τούτουνο;
 • ΔΡΟΜΕΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΟ, ΙΝΛΙΦ, ΛΑΒΙ, ΠΑΙΡΗΣ, SPACE δεν τα πήγαν κι άσχημα, εεε;;
 • ΦΒΜΕΖΖ: Σαν πολύ να διόρθωσε… Αφού τα ακίνητα ανεβαίνουν, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ την βλέπουν για πάνω, κοψοχρονιάς πήραν τα NPL’s, – τι άλλο θέλουν οι παικταράδες για να αναλάβουν δράση;; Από τα προ μηνός υψηλά των 0,0750 γύρισε στα 0,0635… Η ζυγαριά έχει γυρίσει προς την πλευρά των θετικών προσόντων και προοπτικών του πειραιώτικου – λιμανίσιου προϊόντος.
 • ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ: Δεν τα γλυτώνουν, που να…κτυπιούνται κάτω οι αμφισβητίες – είρωνες της…

@13:10

ΛΥΚ: Συνεχείς αδιάλειπτες αγορές ιδίων μετ. από την εταιρεία, με πρόσχημα το stock option, με την σχετική ανακοίνωση να γίνεται κάθε Παρασκευή, ακριβώς μετά το κλείσιμο. Μήπως ετοιμάζεται κάτι, με δεδομένο ότι το free float ελάχιστα απέχει από το κρίσιμο ποσοστό του 10%;

ΜΙΓ: Α 500 χιλ. μετ. από τον Πρόεδρο στις 11/1/22, μήπως αναμένονται ανακοινώσεις;

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ομοίως. Δύο αγορές στις 5/1/22 και 12/1/22 από 15 χιλ. μετ. από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο οποίος είχε αγοράσει 30.000 μετ. και τον Δεκέμβρη.

INSIDERS ΚΙΝΗΣΕΙΣ: Και οι δύο παραπάνω ανακοινώσεις είναι σύμφωνες με την νομοθεσία, αλλά άμα υπάρξουν άμεσα εξελίξεις, μήπως ξεφεύγουμε από τα όρια τουλάχιστον του ηθικού, για μην επεκτείνουμε το θέμα…

ΑΣΤΑΚ: Σαν να ξέχασε η μητρική την εν λόγω θυγατρική, καθώς τα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η δουλειά θα κλείσει το περασμένο φθινόπωρο. Εάν ήταν ΑΕΑΠ (μπορεί να γίνει!!!), θα ήταν η φτηνότερη του κλάδου. Με περίπου €6/μετ. μετρητά και τα ακίνητά της πιθανότατα να εμφανίζονται υποτιμημένα στον ισολογισμό, ας ξεκαθαρίσει η περίπτωσή της (free float μόλις 6,8%), για να ξέρουμε ποιοι θα μείνουμε στο τέλος….

@13:20

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΡΟ OΛΙΓΩΝ ΗΜΕΡΩΝ-
ΕΛΙΝΟΙΛ: ΒΟΟΚ VALUE: 2,4500 ευρώ, στο ταμπλό 1,7500 και ΧΑΜΗΛΑ – ΥΨΗΛΑ 12Μ: 1,5700 με 2,5600 ευρώ. Μέσος όρος χαμ-υψηλο: 2,0600 ευρώ, μία τιμή απόλυτα εφικτή και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ολίγων εβδομάδων αν κάποιοι ασχοληθούν με την ποιότητα και όχι με την…σαβουροσύνη.
 • Η ΤΙΜΗ ΕΙΧΕ ΤΟΤΕ… 1,7500 – για να ξέρουμε και τι γράφουμε. Δεν γράφτηκε σήμερα.

@14:05

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ να παίρνουμε τα κέρδη μας, όπου και όποτε αυτά προκύπτουν, σταδιακά… Κι αυτό γιατί χαρτιά πάντα θα βρίσκουμε, ενώ λεφτά;;;
ΥΠΟΓΛΩΣΣΙΑ – απάντηση για Β.Π: Μα, για κάτι τέτοια ζω… Καταλαβαίνετε, έτσι δεν είναι;; Εχετε και τα ίδια αρχικά με τα δικά μου, γι αυτό σας θυμάμαι. Σωστά μαντέψατε, είστε… επικίνδυνος. (γέλια)
ΜΕΡΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ το έχουν παρατραβήξει βρε παιδιά. Δεν είναι δύσκολο να τα εντοπίσετε… Δύσκολη η δική μου θέση, γιατί αν τα ονοματίσω θα γίνει ζημιά, λόγω συνωστισμού. Οπότε, βάλτε τον εγκέφαλο σας σε πλήρη λειτουργία και πράξατε τα δέοντα.
ΥΓ: Oλα τα σχόλια απευθύνονται+ αφορούν αποκλειστικά τους φίλους αναγνώστες του μ/μ

@14:20

ΦΟΥΡΛΗΣ: Ξεκίνησε την χρονιά από τα 3,8500 ευρώ, πλησιάζει σήμερα τα 4,5000 αλλά οι φίλοι του για να… αποζημιωθούν θέλουν να τον δουν τουλάχιστον ένα ευρώ υψηλότερα. Μπορεί και να τους κάνει το χατήρι. Γιατί όχι άλλωστε;; Μεγάλη η υστέρηση της μετοχής, που μόλις τώρα βρίσκει ξανά την ζωντάνια της.
BIOKA – απάντηση: Με τέτοιους μεγαλομέτοχους και πάλι πολύ καλά να λέτε.
ΙΚΤΙΝΟΣ – απάντηση: Βγαίνει πολύ χαρτί βρε παιδιά, τι να σας πω…

@16:40

ΜΙΑ ΑΠΟ τις…  (3) πατάτες του μ/μ, αποκατέστησε το όνομα της… Περί ΕΛΙΝ φυσικά ο λόγος, ενώ στα βήματα της βαδίζει και η ΦΡΛΚ. Τι απομένει; Ποιά άλλη από την μτχ του ΚΥΡΙΟ... Που για την ώρα απογοητεύει, αλλά δεν μπορεί λόγω Τουρισμού να απογειώνονται τόσα χαρτιά (ΟΤΟΕΛ, ΜΟΤΟ κλπ) και το δικό του να παραμένει στα τάρταρα με την κ/φση του ομίλου περί τα 10 εκατ. ευρώ. Είπαμε, αλλά όχι και έτσι βρε παιδιά… Πρώτα έντονα σκιρτήματα στις τελευταίες ώρες.

@16:55

ΕΠΣΙΛ – απάντηση: 7η ημέρα πτώσης και από τα προ 5-6 εβδομάδων ιστορικά υψηλά των 5,7000 ευρώ ένα και πλέον ευρώ χαμηλότερα. Απίστευτη η τερματική πορεία του ερχόμενο από τα 0,9800 προ 11μηνου (βέβαια είχε και πολύ χαμηλότερες τιμές!!). Να ξέρετε, ότι ρευστοποιεί ξένο fund και οι αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά πως να κινηθούν. Το αγνοούμε πάντως εμείς, οπότε δεν μπορούμε να σας πούμε πότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Να ξέρετε όμως ότι θα επανέλθει και μάλιστα δυνατά.
 
REALCONS- ΑΠΑΝΤΗΣΗ- 9 AYΓOYΣTOY 2021- REALCONS: Δεν είναι να παίζει κανείς με την Οικογένεια, όπου θέλουν την πάνε. Το χαρτί άλλωστε είναι συγκεντρωμένο σε χέρια ολίγων. Βέβαια, με την κ/φση να υπερβαίνει πλέον τα 45 εκατ. ευρώ τραβάει προς τα πάνω και όσες του κλάδου έχουν διορθώσει και οι οποίες ξαναγίνονται ελκυστικές. Π.χ ΙΛΥΔΑ, ενώ η ΒΥΤΕ απαιτεί ξεχωριστή – ξανά – προσοχή.
 • REALCONS- (γράφτηκε στις 24.11@2,1100 ευρώ): Το αποκαλούμενο και… Μικρό Διυλιστήριο ή αγγλιστί… Μini Refinery θα ξυπνήσει από τον λήθαργο, με τις γνωστές αναταράξεις του. Οι διορατικοί, δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή γαι την βραχυπρόθεσμα κίνηση του. Απλά, στο μπαούλο όλες οι αγορές που έχουν πραγματοποιήσει αλλά και οι νέες ενδεχόμενες.
 • 8 ΙΑΝ 2022- Realcons – τα πολλά λόγια είναι φτώχεια! μίλησε στο ταμπλό !
  Με φόρα και χωρίς στάση για το 3€.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.