18.8.2021- Χ.Α: Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα…

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Χρηματιστήριο. Να ενισχύσει τις νέες εισαγωγές, να δημιουργήσει νέα προϊόντα, να επενδύσει στις εταιρείες χαρτοφυλακίου. Οι αγορές θέλουν να μας δώσουν λεφτά. Ας βρούμε προϊόντα για να τα πάρουμε.

 • Το Χρηματιστήριο το χρειάζεται η Οικονομία περισσότερο από κάθε άλλη φορά και με δεδομένη την αδυναμία των τραπεζών να παίξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτιζαν στο παρελθόν.

Αν ο κ. Μητσοτάκης θέλει την Ελλάδα να αρπάζει την ευκαιρία που της προσφέρεται, πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του εργαλείου «Χρηματιστήριο» (Θαν.Μ)

*****

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: 

ΤΟ ΜΗΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΔΕΙΚΤΕΣ παρά μόνον ΜΕΤΟΧΕΣ ο μ/μ το ξεκίνησε εδώ και μία ολόκληρη εξαετία. Αργησε παρά πολύ ο επόμενος που… τόλμησε να το γράψει κι αφού πρώτα ο μ/μ είχε δικαιωθεί 10000%…

ΤΟ ΙΔΙΟ ΦΥΣΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ και για τον ΓΕΝΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ, την διαμόρφωση του και την αποκλειστική υπευθυνότητα του για την προς τα έξωθεν εικόνα γενικής κατάρρευσης που έδειχνε η Αγορά μας. Ενα έγκλημα άνευ προηγουμένου στα χρονικά του Χ.Α και για το οποίο ουδείς απολογήθηκε. Ούτε καν. Γιατί τον ΓΔ τον φτιάχνουν άνθρωποι, υποτίθεται υπεύθυνοι και όχι αχυράνθρωποι.

ΑΝ ΕΙΔΑΤΕ ΠΟΤΕ πουθενά γραμμένη έστω μία αναφορά για τον μ/μ (πλην της ΥΠΟΓΑΣ) να μου την στείλετε… Δηλ. αν την δείτε, γράψτε μου κλπ κλπ. Φυσικά ο μ/μ δεν χρειάζεται καμμία διαφήμιση, ούτε παραπονιέται. Απλά, καταγράφει.

ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Τα συμφέροντα του μικροεπενδυτή εξαρτώνται από τις διαθέσεις και τις επιλογές του εισηγμένου!

ΑΝ ΑΥΞΟΜΕΙΩΝΕΤΕ την ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ σας αυτή την περίοδο τότε η ΠΛΑΣΤΙΓΓΑ να γέρνει προς την πλευρά της Αύξησης… Το δεύτερο μισό του Αυγούστου είναι από το πλέον απρόβλεπτα στην χρηματιστηριακή μας ιστορία. Οπότε, φύλλαγε τα ρούχα σου για να τα έχεις πολλά. Ειδικά, στο τρίτο δεκαήμερο είναι σκέτη… φωτιά και λαύρα!

ΑΡΗΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ – ΥΠΟΓΑ: Και γιατί να φτύσω αίμα να πάει η Πειραιώς στο 1,50 ξανά ή να δει η Εθνική τα 2.50; Τα βάζω στο ομόλογο του Βαρδινογιάννη ή στην Costamare και ΔΕΝ χάνω και τον ύπνο μου… Δεν παίζω παράγωγα, ούτε σορτάρω ούτε είμαι άπληστος και νομίζω όλοι οι απλοί άνθρωποι είναι σαν κι εμάς.

ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ: … Μακάρι, πρώτα για εσάς που τα λεφτά που έχετε βάλει δεν σας περίσσευαν ούτε ήταν από εμπόριο όπλων, αλλά η πικρία μένει. Ήδη κάποιοι φίλοι γράφουν από +80% μέχρι +600% (ΠΛΑΘ, ΜΥΤΙΛ, ΙΝΤΚΑ, ΙΝΛΟΤ κ.λπ, κ.λπ ) ή έχουν πολλαπλάσιες αποδόσεις πάλαι ποτέ εντόκων (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΒΙΟ, Cener, ΕΛΧΑ, ΜΠΕΛΑ κ.λπ, κ.λπ).

 • ΜΑΚΑΡΙ, γιατί αν η ALPHA πάει στα 4 ευρώ ή η Πειραιώς στα 8, αναλογίζεσαι που θα είναι τα Πλαστικά Θράκης, η ΔΕΗ ο Μυτιληναίος ή Intracom; αυτό θα σημαίνει και για την χώρα μας πολλά.

ΤΙ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΙΓ χθες;;


ΜΠΡΙΚ – απάντηση: Η φθηνότερη του κλάδου της και με μεγάλη διαφορά… Η μοναδική που διαπραγματεύεται με discount και μάλιστα όχι ευκαταφρόντητον, την στιγμή που όλες οι υπόλοιπες είναι με premium(!!). Για να τα πάρει κανείς όμως από τον Φέσσα, πρέπει να έχει τεράστια υπομονή. Κάτι ξέρουν άλλωστε οι μέτοχοι της ναυαρχίδας του ομίλου. Που τώρα πίνουν νερό στο όνομα του…

ΚΑΙ ΜΙΑΣ ο λόγος περί Φέσσα, πιστεύω να ενθυμείστε τι γράφαμε περί ΒΥΤΕ πριν ξεκινήσει τον καλπασμό της. Βρε παιδιά, το τι μου έγραφαν για το… παλιόχαρτο της που δεν έλεγε να ξεκολλήσει από τα… 0,8000 τι να σας μεταφέρω; Ανυπόμονοι, αν μη τι άλλο.

ΕΚΕΙΝΟ που μου προκαλεί μεγάλη αρνητική εντύπωση είναι ο τρόπος που σας παρουσιάζουν- αναλύουν οι ειδικοί του χώρου τα των ομίλων και εταιρειών της ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ. Και πως καλύπτουν ή σχολιάζουν (κυρίως) τα των της Μικρής, Μικρομεσαίας και Μικρούλας. Καμμιά φορά θα τα…. πάρω στο κρανίο (χαχαχα) και τότε να δείτε τι πάει να πει ΣΑΠΑΚΙ.

ΑΛΛΑ ΠΟΣΑ ΜΕΤΩΠΑ ΝΑ ΑΝΟΙΓΩ; Καταντάει κάπου πολύ κουραστικό. Αλλωστε, όποιος ασχολείται με την αγορά, αν δεν μπορεί να τα εντοπίζει στο τέλος θα τον φάνε ακόμα και οι κότες. (Υπάρχουν φυσικά οι Εξαιρέσεις, αλλά αυτές υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές)…

 • Του ελληναρά δώστου Εκθέσεις, δώστου Τιμές Στόχου, πέστου ότι τα έγραψε ξένο σπίτι και πάρτου την ψυχή. Βέβαια, άλλα πράγματα του παίρνουν. Αλλά είναι εδώ και καιρό πρόβλημα του.

ΜΕΤΟΧΕΣ ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ: Αντε, να το ξαναγράψουμε. Οσοι ασχολείστε κερδφοσκοπικά μαζί τους, πρέπει να έχετε βαθειά σφηνωμένο στον εγκέφαλο σας ότι σας παίζουν με σημαδεμένη τράπουλα.

 • Δεν είναι Μπες-Βγες η δική τους υπόθεση. Ξέρω πολύ καλά, ότι δεν είναι λίγοι που έχουν χάσει ποσά π.χ στην ΙΝΛΟΤ κι ας ξεκίνησε η μετοχή της από τα 0,0800 για να φτάσει έως και τα 0,5100 ευρώ.

*****

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ 

EMEIΣ ΠΑΝΤΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ούτε καν στο 40% ενός σακατεμένου ΑΕΠ!! Ασχετα από αυτό, οι ελληνάρες θα είναι οι πρώτοι που θα ακολουθήσουν τις ξένες όταν με το κακό αρχίσουν την κατάβαση τους. Και μάλιστα, όπως πάντα, θα τις υπερκεράσουν.

Η μεγαλύτερη τιμωρία τους θα είναι, τότε να τοποθετηθούν τρία – τέσσερα μικρά funds στο ελληνικό χρηματιστήριο και χωρίς καμμία ιδιαίτερη προσπάθεια να το απογειώσουν. Αρκεί να κουνήσουν στο πληκτρολόγιο τους το μικρό τους δακτυλάκι. Νομοτελειακά πράγματα είναι αυτά. Τα έχουμε δει να συμβαίνουν…


Οι πιο επιτυχηµένες ελληνικές “επιχειρήσεις του γκαράζ”

ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΑΤΕ στο capital.gr το άρθρο κι αν όχι, να το κάνετε. Θα δείτε πόσες καλές εταιρείες θα μπορούσαν να είχαν διαβεί τις πόρτες του Χ.Α, αν υπήρχε ένα ευνοϊκό γι αυτές περιβάλλον. Και σαν κι αυτές, υπάρχουν και δεκάδες άλλες.

 • Το Ελληνικό Επιχειρείν δεν είναι αυτό που προσπαθούν να μας περάσουν στο μυαλό μας, για να κρύβουν την επιχειρηματική ασχήμια τους, οι Δήθεν.

Φανταστείτε την γενικότερη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου, αν είχε στις τάξεις του 30 με 40 εταιρείες σαν κι αυτές, έστω κατά προσέγγιση. Και τι βλέπουμε στην πράξη, γιατί έχουν στρογγυλοκαθήσει στις καρέκλες τους…
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Από το δικό του https://chartswar.comTO AΡΘΡΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – από ποιόν άλλο;

 • Τα 500 εκατ. στους πυρόπληκτους θα τα δώσουμε εμείς. Μην το ξεχνάμε…

Του Γιώργου Κράλογλου

Τα 500 εκατ. για τους πυρόπληκτους είναι οι μόνοι δικαιολογημένοι φόροι των ιθαγενών. Και δεν προσφέρονται για λαϊκό παζάρι. Ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε…

Αν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και ιδίως οι τοπικοί βουλευτές (όλων των κομμάτων) που εκλέγονται στις περιφέρειες των πυρκαγιών αισθάνονται πως οφείλουν να δηλώσουν παρουσία στην τραγωδία, έχουν τρόπο.

Τρόπο πιο ουσιαστικό από το ανακάτεμά τους στη μοιρασιά των δικών μας φόρων, που θα καλύψουν όλα τα 500 εκατ. σε μετρητά.

Να πιαστούν χέρι-χέρι, αριστεροί και δεξιοί, και να πάνε στις Βρυξέλλες να εξασφαλίσουν περισσότερα από το 1 δισ. ευρώ που υπολογίζει η κυβέρνηση να διαθέσει, από πόρους των Κοινοτικών Προγραμμάτων, για αναδασώσεις και αναπλάσεις.

Χέρι-χέρι, όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων της Βουλής (αν είναι δυνατόν βέβαια κάτι τέτοιο στην Ελλάδα, όταν τα απόνερα του εμφυλίου αγγίζουν τον αιώνα…). Να ξεκινήσουν από το Βερολίνο και να συνεχίσουν στις Βρυξέλλες.

 • Να ζητήσουν αυτά που δικαιούμαστε ως χώρα του Νότου της Ε.Ε. εκτεθειμένοι σε όλα τα κύματα. Από φυσικές καταστροφές μέχρι τους μετανάστες, (όπως θα δούμε -συντομότατα μάλιστα- με τους Αφγανούς και τις τουρκικές κουτοπονηριές).

Δεν είναι καθόλου δύσκολο να φέρουν περισσότερα από το 1 δισ. που θα χρειαστούμε για τις αναδασώσεις. Η Moody’s θεωρεί ότι μπορούμε να φθάσουμε και τα 3 δισ. από τα διάφορα Κοινοτικά Ταμεία (Καμπανάκι Moody’s για τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα).

 • Στην έκθεση της προς τον ΟΗΕ (στις 9 Αυγούστου) η κρίνει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση περίπου 2,5 έως 3 δισ. ευρώ από διαφορετικές πηγές, για έργα προστασίας και αναδάσωσης.

Τονίζει (και αυτό είναι το σημαντικό) πως, οι πυρκαγιές είναι ενδεικτικές των πιστωτικών κινδύνων από την κλιματική αλλαγή, τους οποίους αποτυπώνει στη “μέτρια αρνητική” βαθμολογία που δίνει, ο οίκος, στο περιβαλλοντικό προφίλ της Ελλάδας.

 • Αν θελήσουν και άλλα επιχειρήματα οι βουλευτές των κομμάτων, που βγήκαν ήδη στους δρόμους να μοιράζουν παρηγοριά και επιδόματα με τις δικές μας τσέπες, υπάρχουν. Η Νότια Ευρώπη (συμπληρώνει στην έκθεσή του) γνώρισε το χειρότερο κύμα καύσωνα εδώ και σχεδόν τρεις 10ετίες, με την Ελλάδα να έχει θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς Κελσίου.

Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν η Ελλάδα επωφεληθεί από την οικονομική στήριξη της Ε.Ε, μια περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της σοβαρότητας αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να αποδυναμώσει την τουριστική της βιομηχανία. Οι δε περιβαλλοντικές ζημιές μαζί με πιθανή μείωση των βάσεων των φόρων ακινήτων δημιουργούν μακροπρόθεσμες πιστωτικές προκλήσεις για τη χώρα!!.

 • Να λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό για τους βουλευτές (όλων των κομμάτων εξουσίας και εκείνων -των 3-4- από τα δεκανίκια της Βουλής) που πήγαν στις καμένες πλαγιές των περιφερειών εκλογής τους, για να μοιράσουν ή να μιλήσουν για τα λεφτά του κορβανά (οι κυβερνητικοί) και πώς θα έπρεπε να μοιραστούν και με πόσα παραπάνω… (οι βουλευτές της αντιπολίτευσης).

Τα ίδια ισχύουν και για εκείνους που άρχισαν μεταφέρουν τη λύπη τους σε πυρόπληκτους κτηνοτρόφους, γεωργούς, βιοτέχνες και επαγγελματίες με ατομικά γραφεία και οικογενειακά μαγαζιά, που έπαθαν μεγάλες ζημιές. Δεν είναι ώρα ούτε για πολιτικές διαμάχες με ανοησίες ανέξοδης κριτικής. Ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης (δεν το λέμε καθόλου τυχαία αυτό…), ούτε στο αντιπολιτευτικό στρατόπεδο.

 • Και είναι πολύ καλό να συνεχιστεί και η μέχρι στιγμής σωφροσύνη (έστω και για λόγους και εσωτερικής σκοπιμότητας) από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κλιματική αλλαγή είναι φαινόμενο που έχουμε σοβαρότατους λόγους να το λάβουμε υπόψη μας, στην Ελλάδα και μόνο στην Ελλάδα…

Και αυτό όχι γιατί απλώς, ως φαινόμενο, μόλις ξεκίνησε και τα χειρότερα έπονται. Αλλά και για ένα πρόσθετο λόγο που μεγιστοποιεί και ευθύνες και υποχρεώσεις.

 • Το ξέφραγο αμπέλι της ακίνητης κρατικής περιουσίας (όχι μόνο σε απίθανες εκτάσεις γης αλλά και σε κρατικά κτίρια) που όλες οι κυβερνήσεις το “μετράνε” μόνο για τα πρόστιμα στα αυθαίρετα (τα οποία και παζαρεύουν, στη συνέχεια, ως χαράτσια…) δεν είναι καθόλου δύσκολο να περάσει από την ελληνική κλιματική αλλαγή στην ελληνική πολιτική συναλλαγή…, με τυχάρπαστους που θα παριστάνουν τους σωτήρες επενδυτές.

Μπορεί να μην συμβαίνει τώρα. Στην Ελλάδα όμως τίποτε δεν είναι μόνιμο…

george.kraloglou@capital.gr
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.