18.6.2021- Χ.Α: Μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα (;)

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ: Συμπερασματικά ως αναφορά την γενικότερη εικόνα των αγορών, το γεγονός ότι καταξιωμένοι διαχειριστές κεφαλαίων που βλέπουν  με σκεπτικισμό την αγορά πληθαίνουν, μας προβληματίζει μέσο – μακροπρόθεσμα.  Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί  ο Michael Burry, γνωστός από την ταινία «The Big Short”, που  βλέπει  την μεγαλύτερη κερδοσκοπική φούσκα όλων των εποχών σε όλα τα επενδυτικά προϊόντα.   Ακόμα και αν κάνει λάθος, καλό είναι να είμαστε on alert…

 • ΣΧΟΛΙΑ – ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
Μην δίνετε τόση μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα των εταιρειών ΥΨΗΛΗΣ Κ/ΦΣΗΣ, όση στο ποιοί είναι οι μεγαλομέτοχοι τους. Ετσι και το χαρτί είναι μαζεμένο (που είναι άλλωστε στις 8 των 10 περιττώσεων), σου ζωγραφίζουν μέχρι και διαβόλους μέσα στον Παράδεισο.
 • Επίσης, ούτε στο P/e, όσο στις ελεύθερες ταμειακές ροές και στις σχέσεις Ev/ebitda + Καθαρός δανεισμός/Ιδια κεφάλαια-καθαρή θέση.
Απαραίτητη πρώτη κίνηση αποτελεί η ανάγνωση της εκάστοτε αποτίμησης τους στο ταμπλό του Χ.Α. Από εκεί, συμπεραίνει κανείς τον βαθμό του επενδυτικού ρίσκου που αναλαμβάνει.
 • ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ 
ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ μην δίνετε και τόση σημασία στο ΑΝΕΚΤΕΛΕΣΤΟ που ανακοινώνουν, εκτός και αν γράφουν το προσδοκώμενον κέρδος, έστω κατά μία ελάχιστη προσέγγιση. Μπορεί να έχουν 5 δισ. πχ ανεκτέλεστον κι όχι μόνον να μην βγάλουν στο τέλος κέρδη, αλλά τουναντίον να βάλουν κι από την τσέπη τους (δηλ. Ζημίες).
 • ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ παίζουμε μόνον την εκάστοτε Τάση, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει (αν ποτέ…) το όλο τοπίον… Ούτε οι ίδιες γνωρίζουν άλλωστε τι αληθεύει και τι όχι, μέσα σε νούμερα που χάνουν κάθε νόημα γιατί είναι τόσον ευμετάβλητα… Κυριολεκτικά, πομφόλυγες αριθμητικές εγγραφές!

H METOXH της ημέρας και όχι μόνον…

H επισήμανση της πραγματικότητας, γιατί γεμίσαμε από πρωθυπουργούς, προπονητές, γιατρούς, αναλυτές κλπ

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ – ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΙΝΗΣΗ


ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ – ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ άλλωστε και τίποτα σε ένα μήνα…

Πώς να αλλάξεις την ζωή σου από το Χρηματιστήριο…

 • Ο τίτλος θυμίζει λίγο από τίτλους βιβλίων του στυλ « πώς να γίνετε εκατομμυριούχος;» 

Η απάντηση, αν δεν την ξέρετε, είναι σχετικά απλή. Γράψτε ένα βιβλίο και βρείτε μερικές χιλιάδες να το αγοράσουν.

Ο τίτλος από μόνος του έρχεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα της πλειοψηφίας του κόσμου. Πώς να κερδίσω. Και τι σημαίνει η λέξη κέρδος; αν βγάλω 1000 ευρώ είναι αρκετά; Εξαρτάται, από το ποιος ρωτάει. 

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η απάντηση του πως να αλλάξεις την ζωή σου, δεν είναι ίδια για όλους. Εξαρτάται από το πόσα έχεις. Αν ανήκεις στην πλειοψηφία του κόσμου με καρτέλα 3.000 ευρώ δεν νομίζω ότι θα αλλάξεις την ζωή σου επενδύοντας στον ΟΤΕ.

Ναι, ίσως κερδίσεις και ίσως τα 3 τα κάνεις 6 αλλά ειλικρινά θα αλλάξει η ζωή σου; Αν πάλι παίζεις με 1 εκατομμύριο το να τα κάνεις ένα τριακόσια ίσως σε βοηθήσει να αγοράσεις ένα δεύτερο σπίτι. Αυτό λοιπόν που ρωτάει η πλειοψηφία του κόσμου και ζητάει συμβολές δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση.

Πριν αναρωτηθείτε τι να αγοράσω, ψάξτε πρώτα και καλύτερα τι είναι αυτό που θέλετε. Για την πλειοψηφία του κόσμου τα βαριά χαρτιά φτηνά ή ακριβά δεν είναι λύση. Ναι ξέρω με διαβάζουν άνθρωποι της αγοράς που διαχειρίζονται πολλά χρήματα και θα φρίξουν με αυτό που γράφω, αλλά ας σοβαρευτούμε το 90% δεν ανήκει σε αυτούς.  

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρά κέρδη έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – THE PAPER

Το 90% ανήκει στον επενδυτή των 1000 έως 20.000 Ευρώ. Αυτή η κατηγορία αν δεν είναι κάτω των 30 ετών, δεν έχει πολύ μεγάλη ελπίδα να αυγατίσει τα χρήματα της με τους δεινόσαυρους του χρηματιστηρίου. Άντε να αγοράσεις 200 μετοχές της Shell. Ούτε ο κόπος να παρακολουθείς τα αποτελέσματα της.

Σε αυτόν τον κόσμο η λύση είναι εξαιρετικά μικρά και φτηνά χαρτιά. Δεν θα μπω στην διαδικασία να προτείνω κάτι. Απλά θα πω ότι κάποτε ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν μικρός, τα Πλαστικά επίσης και τόσα αλλά χαρτιά.

Βρείτε κάτι μικρό και αναπτυσσόμενο και αν είσαστε τυχεροί και ο βασικός της μέτοχος δεν την βγάλει από το ταμπλό πριν μοιράσει το μέλι ίσως γλυκαθείτε και εσείς.  Γιατί τα 60 λεπτά ίσως μια μέρα γίνουν 5 ευρώ. Τα 15 ευρώ δεν τα βλέπω να γίνονται ευκολά 75.

Φυσικά, η υπεραποδοση δεν έρχεται τζάμπα. Πληρώνετε με υψηλότερο ρίσκο και δεκάδες παραδείγματα όπου τα 60 λεπτά έγιναν μηδέν.  Συνεπώς με προσοχή και έλεγχο οι επιλογές μας.

Δεν αγοράζουμε γιατί ακούσαμε μια φήμη, δεν επενδύουμε γιατί στη διοίκηση ξαφνικά έγιναν ατσίδες. Τα βασικά κριτήρια για να βρείτε μια μικρή αναπτυσσόμενη εταιρία είναι σχετικά απλά.  

Πρώτα κυνηγάμε τον κλάδο. Στην Ελλάδα πχ αυτή την περίοδο που πέφτει χρήμα; Τεχνολογία, ενέργεια και σύντομα κατασκευές. Θα κυνηγήσω λοιπόν τώρα το rebound του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας; Προφανώς και όχι. Δεν έχει έρθει ακόμα. Αν έρθει εδώ θα είμαστε.

Θα προτιμήσω να αγοράσω κάτι στους Hot κλάδους που ανέφερα. Και αφού διαλέξω κλάδο, επιλέγω εταιρία που η διοίκηση κυνηγάει τις δουλείες και όχι τον ύπνο του δίκαιου. Και όχι απλά κυνηγάει αλλά που έχει και ήθος και δείχνει αποτελέσματα.

Τέλος και σημαντικότερο, κοιτάμε ισολογισμούς. Αποφεύγουμε υπερδανεισμένες εταιρίες. Μακριά από εμάς και ας τις πάρουν άλλοι. Υπερδανεισμός  σημαίνει βαρίδιο στην ανάπτυξη. Μέχρι να μειώσει την δανεισμό της έχει περάσει και το τρένο και το λεωφορείο και κάθε ίχνος ανάπτυξης.

Η Ελλάδα αναμένει τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 4-5 χρόνια. Ό,τι κάνετε και ό,τι γίνει θα γίνει τώρα. Μετά, όποιος μεγάλωσε, μεγάλωσε. Εύχομαι καλές επιλογές και ελπίζω μαζί με τις εταιρίες να μεγαλώσουν και τα χαρτοφυλάκια σας.

Φιλικά,

ΟΑΚ 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟΝ

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αύξησαν συναλλαγές οι ΑΝΕΚ (+12,05%), Τρ. Αττικής (+4,66%) και CPI (+5,75%), επιστροφή αγοραστών σε Καραμολέγκο (+4,67%) , Epsilon Net (+3,13%) και AS Company (+1,76%)

 • Το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Reds (+2,45%), Foodlink (+1,27%), Optronics (+1,74%) και Λύκο (+2,55%), προσπάθεια αντίδρασης στην πλαγιοκαθοδική κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 0,768 ευρώ (κλείσιμο 4/6) από την ΚΛΜ (+3,61%), ενώ σε νέα υψηλά 86 μηνών, έκλεισε η Centric (+3,40%).

Παρουσία πωλητή σε Βιοτέρ (-2%) και Μινέρβα (-1,50%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Frigoglass (-6,25%), ΣΙΔΜΑ (-2,91%),ΑΛΜΥ (-1,72%), Κέκροπα (-0,54%), Παϊρη (-0,43%) και Άβακα (-0,75%)

 • Πλαγιοκαθοδικά από τα 0,636 ευρώ (κλείσιμο 3/6) ο Μουζάκης (-2,01%) και από τα 6,83 ευρώ (κλείσιμο 8/6) τα Πλ. Θράκης (-1,55%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σε Μπήτρο (-4,66%), Ικτίνο (-2,20%) και Intralot (-1%), ενώ θα ήθελαν “πειστικότερους” αγοραστές Τζιρακιάν (+8,94%) και Ναύπακτος (+4,76%).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΙΚΑΣ- Β.Ν:

ΑΓΟΡΑ: Μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις, ο γενικός δείκτης αντέδρασε, αλλά κυρίως κράτησε τις 910 μονάδες. Λόγω προβλημάτων στο internet, ο γράφων δεν έχει πλήρη εικόνα της σημερινής συνεδρίασης. Ο τζίρος όμως και πάλι ήταν χαμηλός, επομένως μάλλον έχουμε μπει σε μία περίοδο αναμονής. Μικτά τα νέα, γιατί από τη μία έχουμε ανησυχίες στις ΗΠΑ και από την άλλη στο εσωτερικό, συνεχώς φτάνουν στ’ αφτιά μας καλά νέα για την πορεία των αποτελεσμάτων των εισηγμένων στην τρέχουσα χρήση.

Γίνονται αρκετές γενικές συνελεύσεις αυτήν την περίοδο και οι εισηγμένοι δίνουν κάποιες κατευθύνσεις για το πως έχει πάει μέχρι τώρα το 2021. Υπάρχουν και οι κίνδυνοι βέβαια, που έχουμε επισημάνει στα προηγούμενα σχόλια. Τα αξιολογούμε όλα αυτά και κανονίζει ο καθένας τη στρατηγική του.

Ανάσες σήμερα στο γενικό δείκτη με βοήθειες από Motor Oil, Μυτιληναίο, Τιτάν, Εθνική, ΕΥΔΑΠ και Lamda. Θα λέγαμε πως η Lamda είχε καλή συμπεριφορά από το ξεκίνημα της συνεδρίασης. Υστέρησαν Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo και Alpha Bank, η οποία όμως έκλεισε καλύτερα από τα επίπεδα που ήταν νωρίς το πρωί.

MOTOR OIL: Κοντά στα 15 ευρώ ξανά η μετοχή και κατά την άποψή μας αδικήθηκε λίγο σήμερα, αφού η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο θεωρούμε πως δεν είναι στις προσδοκίες των αναλυτών. Ας είναι…

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μην τα ξαναγράφουμε. Έχουμε νέα υψηλά και μάλλον θα πάει για ιστορικά. Το μηνιαίο γράφημα εδώ είναι αυτό που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Τα 15,90 ευρώ και στο +1,73%.

JUMBO: Στο χαμηλό ημέρας το κλείσιμο και στα 14,80 ευρώ. Θέλουμε να δούμε τη συμπεριφορά της στις επόμενες συνεδριάσεις, μήπως και πάει να σπάσει τη στήριξη.

BRIQ: Στις τελευταίες συνεδριάσεις κινήθηκε ανοδικά, αλλά χωρίς να σπάσει τη συσσώρευση. Εδώ και μήνες κινείται μεταξύ 1,90 ευρώ και 2,05 ευρώ. Με 24 χιλ. τεμάχια σήμερα στα 2,02 ευρώ και στο -0,49%.

ΛΑΝΑΚΑΜ: Θέμα για αγορά ιδίων μετοχών από την εταιρεία στη γενική συνέλευση. Δεν έκανε τα χρόνια που διαπραγματευόταν κάτω από τη ρευστοποιήσιμη αξία, θα το κάνει τώρα; Στα 1,75 ευρώ και στο -2,78%.

ΠΛΑIΣΙΟ: «Χορηγούμενη» έκθεση από τη Eurobank Equities με τιμή στόχο τα 5,2 ευρώ και εκτίμηση πως τα τρέχοντα επίπεδα φαίνεται πως ενσωματώνουν discount για σταθερή πορεία κερδών μακροπρόθεσμα. Όμως η χρηματιστηριακή περιμένει το 2021 καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ το 2020 και 4,7 εκατ. ευρώ το 2022. Η μετοχή παίζει με p/e 25,4 φορές για το 2021.

ΚΛ.ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ: Μετά από καιρό έχουμε αγορές από insider. Όχι μεγάλες αλλά έχουν περάσει 2-3 χρόνια από τις τελευταίες ανακοινώσεις. Τότε ο βασικός μέτοχος είχε σχεδόν καθημερινή παρουσία με αγορές και πωλήσεις σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα βέβαια. Στα 1,10 ευρώ και στο +4,76%.

CPI: Πάνω από τα 0,90 ευρώ η μετοχή.

CENTRIC: Υπήρχε από χθες εντολή 300 χιλ. τεμαχίων στα 0,30 ευρώ. Σήμερα τα «κατάπιαν» οι αγοραστές και μάλιστα είδαμε όγκο 875 χιλ. τεμάχια! Απίστευτα πράγματα. Και η μετοχή στο +3,40% μόνο! Κλείσιμο στα 0,3040 ευρώ και αποτίμηση 30,7 εκατ. ευρώ.

FRIGOGLASS: Βγήκαν πάλι πωλητές και πήγαν τη μετοχή στο -6,25% και στα 0,12 ευρώ. Ο όγκος στις 590 χιλ. τεμάχια.

AUTOHELLLAS: Έβαλε 7,1 εκατ. ευρώ και αγόρασε 2,2 εκατ. μετοχές περίπου προς 3,20 ευρώ ανά μετοχή. Νομίζουμε πως πήρε περισσότερες από αυτές που της αναλογούσαν αλλά είχε ενημερώσει και το θέλαμε καθώς και ρευστότητα είχε και καλή τιμή φτιάχνει.

george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

ΤΡΙΜΗΝΟ – ΑΔΜΗΕ: Αχρωμος απολογισμός.


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

 • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΛΕΟΝ Η ΑΝΑΦΟΡΑ επειδή τον μ/μ τον διαβάζουν (έστω από βίτσιο) και καθυστερημένα διανοητικά άτομα…

ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΤΙ κι αν δεν επιβεβαιωθεί την… επόμενη, τότε ορισμένοι αρχίζουν την γκρίνια. Βλέπετε, η τελευταία άνοδος της αγοράς και οι μεγάλες αποδόσεις που προσέφεραν και θα προσφέρουν μελλοντικά αρκετές μετοχές έχει δημιουργήσει ένα άτυπο club, το των ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΩΝ ΚΑΦΕΝΟΒΙΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ (ΚΚΕ εφεξής αποκαλούμενο). Μάλιστα, οι περισσότεροι εξ αυτών θα προτιμούσαν να πήγαινες και να τους τα ακούμπαγες επιτόπου τα κέρδη!

 • Αντιλαμβάνεστε, ότι αυτοί οι τύποι πάντοτε θα υπάρχουν έχοντας βαθειά μέσα στο αίμα τους το μικρόβιο του πονηρού ελληναρά που όλο οι άλλοι του φταίνε, ενώ αυτός είναι πρότυπον, όλοι του χρωστάνε υποχρέωση και από πάνω όλοι πρέπει να του κάνουν τα κέφια.

Το κακό μάλιστα έχει παραγίνει στα λεγόμενα μικρά χαρτάκια όπου παρ’όλο που γράφεις στους φίλους μικροεπενδυτές αναγνώστες σου να αγοράσουν το πολύ 1500 ευρώ σε μία μετοχή του είδους (και οι οποίοι το ενστερνίζονται, αφού άλλωστε το χαρτοφυλάκιο τους να έχει το πολύ 10 άντε 15 χιλ ευρώ ή και ολιγότερον των 10 χιλ.) με την συμβουλή να μην κυνηγήσουν την τιμή, υπάρχουν και οι πονηροί του (Κ.Κ.Ε) που με τακτική Ταλιμπάν δεν αφήνουν τίποτα όρθιο. Και μετά αν γυρίσει το χαρτί, τους φταίει ο μ/μ!!

 • ΑΦΗΣΤΕ, που υπό νορμάλ συνθήκες μία επένδυση μπορεί να πάρει και ένα χρόνο για να δώσει κάποια καλά αποτελέσματα που να αποζημιώνουν τον επενδυτή για το ρίσκο που ανέλαβε. Ενώ μπορεί και να μην δώσει…

Λες κανείς υπογράφει συμβόλαιο με τα κέρδη, και με την αγορά για να τα μοιράζει αφειδώς στον κάθε ονειροπαρμένο μέλος του ΚΚΕ (sic).

Ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες 210,22 μονάδων ή 0,62%, στις 33.823,45 μονάδες, με τον S&P 500 να χάνει 2,51 μονάδες ή 0,06%, στις 4.221,19 και τον Nasdaq με κέρδη 121,67 μονάδων ή 0,87%, στις 14.161,35. Ο S&P 500 απέχει 0,9% από τα ιστορικά υψηλά του. 

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ στην WALL STREET, προκαλούν στην νιοστή την νοημοσύνη μας και το περί Αγορών κοινόν αίσθημα. Διερωτώμεθα, αν θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι στην Αθήνα οι αρμόδιοι του Χ.Α και της Επ.Κ/φ, ακόμη κι αν τα φαινόμενα παράλυσης κάθε έννοιας μίας χρηματιστηριακής αγοράς σε αποτιμήσεις του ελληνικού χρηματιστηρίου αντιστοιχούσαν στο 0,001% της εκεί παραλυσίας!!!

 • ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 

 • Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.