18/5/2021- Πώς να αλλάξεις την ζωή σου από το Χρηματιστήριο…

Πώς να αλλάξεις την ζωή σου από το Χρηματιστήριο…

  • Ο τίτλος θυμίζει λίγο από τίτλους βιβλίων του στυλ « πώς να γίνετε εκατομμυριούχος;» 

Η απάντηση, αν δεν την ξέρετε, είναι σχετικά απλή. Γράψτε ένα βιβλίο και βρείτε μερικές χιλιάδες να το αγοράσουν.

Ο τίτλος από μόνος του έρχεται να απαντήσει ένα βασικό ερώτημα της πλειοψηφίας του κόσμου. Πώς να κερδίσω. Και τι σημαίνει η λέξη κέρδος; αν βγάλω 1000 ευρώ είναι αρκετά; Εξαρτάται, από το ποιος ρωτάει. 

Στο Ελληνικό χρηματιστήριο η απάντηση του πως να αλλάξεις την ζωή σου, δεν είναι ίδια για όλους. Εξαρτάται από το πόσα έχεις. Αν ανήκεις στην πλειοψηφία του κόσμου με καρτέλα 3.000 ευρώ δεν νομίζω ότι θα αλλάξεις την ζωή σου επενδύοντας στον ΟΤΕ.

Ναι, ίσως κερδίσεις και ίσως τα 3 τα κάνεις 6 αλλά ειλικρινά θα αλλάξει η ζωή σου; Αν πάλι παίζεις με 1 εκατομμύριο το να τα κάνεις ένα τριακόσια ίσως σε βοηθήσει να αγοράσεις ένα δεύτερο σπίτι. Αυτό λοιπόν που ρωτάει η πλειοψηφία του κόσμου και ζητάει συμβολές δεν έχει μονοσήμαντη απάντηση.

Πριν αναρωτηθείτε τι να αγοράσω, ψάξτε πρώτα και καλύτερα τι είναι αυτό που θέλετε. Για την πλειοψηφία του κόσμου τα βαριά χαρτιά φτηνά ή ακριβά δεν είναι λύση. Ναι ξέρω με διαβάζουν άνθρωποι της αγοράς που διαχειρίζονται πολλά χρήματα και θα φρίξουν με αυτό που γράφω, αλλά ας σοβαρευτούμε το 99% δεν ανήκει σε αυτούς.  

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μικρά κέρδη έκλεισε ο Γενικός Δείκτης – THE PAPER

Το 99% ανήκει στον επενδυτή των 1000 έως 20.000 Ευρώ. Αυτή η κατηγορία αν δεν είναι κάτω των 30 ετών, δεν έχει πολύ μεγάλη ελπίδα να αυγατίσει τα χρήματα της με τους δεινόσαυρους του χρηματιστηρίου. Άντε να αγοράσεις 200 μετοχές της Shell. Ούτε ο κόπος να παρακολουθείς τα αποτελέσματα της.

Σε αυτόν τον κόσμο η λύση είναι εξαιρετικά μικρά και φτηνά χαρτιά. Δεν θα μπω στην διαδικασία να προτείνω κάτι. Απλά θα πω ότι κάποτε ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ήταν μικρός, τα Πλαστικά επίσης και τόσα αλλά χαρτιά.

Βρείτε κάτι μικρό και αναπτυσσόμενο και αν είσαστε τυχεροί και ο βασικός της μέτοχος δεν την βγάλει από το ταμπλό πριν μοιράσει το μέλι ίσως γλυκαθείτε και εσείς.  Γιατί τα 60 λεπτά ίσως μια μέρα γίνουν 5 ευρώ. Τα 15 ευρώ δεν τα βλέπω να γίνονται ευκολά 75.

Φυσικά, η υπεραποδοση δεν έρχεται τζάμπα. Πληρώνετε με υψηλότερο ρίσκο και δεκάδες παραδείγματα όπου τα 60 λεπτά έγιναν μηδέν.  Συνεπώς με προσοχή και έλεγχο οι επιλογές μας.

Δεν αγοράζουμε γιατί ακούσαμε μια φήμη, δεν επενδύουμε γιατί στη διοίκηση ξαφνικά έγιναν ατσίδες. Τα βασικά κριτήρια για να βρείτε μια μικρή αναπτυσσόμενη εταιρία είναι σχετικά απλά.  

Πρώτα κυνηγάμε τον κλάδο. Στην Ελλάδα πχ αυτή την περίοδο που πέφτει χρήμα; Τεχνολογία, ενέργεια και σύντομα κατασκευές. Θα κυνηγήσω λοιπόν τώρα το rebound του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας; Προφανώς και όχι. Δεν έχει έρθει ακόμα. Αν έρθει εδώ θα είμαστε.

Θα προτιμήσω να αγοράσω κάτι στους Hot κλάδους που ανέφερα. Και αφού διαλέξω κλάδο, επιλέγω εταιρία που η διοίκηση κυνηγάει τις δουλείες και όχι τον ύπνο του δίκαιου. Και όχι απλά κυνηγάει αλλά που έχει και ήθος και δείχνει αποτελέσματα.

Τέλος και σημαντικότερο, κοιτάμε ισολογισμούς. Αποφεύγουμε υπερδανεισμένες εταιρίες. Μακριά από εμάς και ας τις πάρουν άλλοι. Υπερδανεισμός  σημαίνει βαρίδιο στην ανάπτυξη. Μέχρι να μειώσει την δανεισμό της έχει περάσει και το τρένο και το λεωφορείο και κάθε ίχνος ανάπτυξης.

Η Ελλάδα αναμένει τεράστιους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα 4-5 χρόνια. Ό,τι κάνετε και ό,τι γίνει θα γίνει τώρα. Μετά, όποιος μεγάλωσε, μεγάλωσε. Εύχομαι καλές επιλογές και ελπίζω μαζί με τις εταιρίες να μεγαλώσουν και τα χαρτοφυλάκια σας.

Φιλικά,

ΟΑΚ