18.5.2021- Μυτιληναίος: Μπροστά από τις εξελίξεις (του Δημοσθένη Τρίγγα)

18.5.2021- Μυτιληναίος: Μπροστά από τις εξελίξεις (του Δημοσθένη Τρίγγα)

Η μεγέθυνση του oμίλου Μυτιληναίος στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (παραγωγή / προμήθεια / αποθήκευση ενέργειας / ΑΠΕ / φυσικό αέριο) οδηγεί σε μεγαλύτερη σταθεροποίηση των εσόδων/κερδών, συρρικνώνοντας, έτσι, τη μεταβλητότητα του παραδοσιακού τομέα του oμίλου, που είναι η μεταλλουργία, καθώς αποτελεί συνάρτηση των διεθνών τιμών αλουμινίου.

Ο όμιλος στη μακρόχρονη πορεία του καταφέρνει να βρίσκεται πάντα μπροστά από τις εξελίξεις, προσδίδοντας αξία στους απανταχού επενδυτές του μέσα από συνεχείς επενδύσεις αλλά και στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. Έτσι, ο μετασχηματισμός του ομίλου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μια μεταλλουργική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, μέσα από τη διαδικασία εξεύρεσης φθηνότερης ενέργειας για την παραγωγή αλουμινίου, εξελίχθηκε στον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό/προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη ΔΕΗ.

  • Όμως η διοίκηση δεν σταματά να ερευνά και να παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να προσθέτει ακόμα μία δραστηριότητα, αυτή της αποθήκευσης ενέργειας, η οποία αναμένεται να συνδράμει στη βελτίωση του μείγματος των πωλήσεων αλλά και στην περαιτέρω καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πρώτη θέση της εταιρείας, σύμφωνα με το Bloomberg, ανάμεσα στις 20 ελληνικές εταιρείες που αναφέρονται στην πρωτοβουλία ESG (Environmental, Social and Governance).

Ο όμιλος αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία, ανάμεσα σε αυτές που απαρτίζουν τον FTSE Large Cap, που ανακοίνωσε οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020, μόλις 35 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του τριμήνου. Τα αποτελέσματα του ομίλου ευνοήθηκαν από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, και συγκεκριμένα από την ανοδική τιμή του αλουμινίου, καθώς αναρριχήθηκε 10% μόνο μέσα στο α’ τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2020 η τιμή ενισχύθηκε 23% περίπου. Παράλληλα, η τιμή του αλουμινίου συνεχίζει την ανοδική της πορεία, κερδίζοντας ακόμα ένα 15% μέχρι σήμερα από την έναρξη του β’ τριμήνου.

Στο α’ τρίμηνο του 2021 η συνολική παραγωγή τόσο από τις θερμικές όσο και από τις ΑΠΕ ανήλθε σε 1,25 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 9,8% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Η Protergia (προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας) παραμένει πρώτη στην κατάταξη ως ανεξάρτητος προμηθευτής, με το μερίδιο αγοράς της να αυξάνεται περί το 8,5% (στοιχεία Απριλίου) και την πελατειακή της βάση να ανέρχεται σε περίπου 300.000 πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

  • Παράλληλα, συνεχίζεται σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα η κατασκευή του νέου σταθμού συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) 826 MW, με την ημερομηνία έναρξης δοκιμαστικής λειτουργίας του σταθμού να τοποθετείται μέχρι το τέλος του 2021, κάτι που αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου. Παράλληλα, μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 ο όμιλος προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48 GW, καθώς και επιπλέον 25 υπό ανάπτυξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αποτίμηση του ομίλου με βάση τον δείκτη EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 8,8 φορές τα EBITDA του 2020, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της αγοράς για το 2021 ο δείκτης αναμένεται να συρρικνωθεί ελαφρώς (% μικρό μονοψήφιο), καθώς αυξήθηκε ο δανεισμός μετά την έκδοση του πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η βελτίωση του EBITDA θα αυξήσει τον παρονομαστή, κάνοντας, έτσι, ελκυστικότερη την αποτίμηση του ομίλου. Παράλληλα, ο δείκτης τιμή προς κέρδη (P/E) για το 2020 ξεπέρασε τις 15 φορές τα καθαρά κέρδη του ομίλου, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2021 φέρνουν τον εν λόγω δείκτη στις 12,5 φορές.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται ο όμιλος παρουσιάζουν διαφορετικούς πολλαπλασιαστές κερδών διεθνώς, καθώς καθένας τομέας του ομίλου θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαφορετική εταιρεία. Ίσως όταν κάποιος τομέας φτάσει σε ικανοποιητικό μέγεθος (σε μερικά χρόνια) να τεθεί η ιδέα για απόσχιση και εισαγωγή ως διαφορετική εταιρεία σε κάποιο χρηματιστήριο. Έτσι, σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργία η αποτίμηση συνηθίζεται να βρίσκεται συγκριτικά με τις ΑΠΕ σε μικρότερους πολλαπλασιαστές, ωστόσο εμπεριέχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από τους κύκλους της οικονομίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η μεταλλουργία βρίσκεται περί τις 9 φορές το EV/EBITDA περίπου το ίδιο με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σαφώς διαθέτουν υψηλότερους πολλαπλασιαστές, παρά την όποια υποχώρηση το τελευταίο διάστημα, με τον αντίστοιχο δείκτη να ξεπερνά τις 10-11 φορές.

πιν

Καταλήγοντας, ο όμιλος Μυτιληναίος αποτελεί μία από τις 8 μεγαλύτερες εταιρείες του FTSE Large Cap, με τη μετοχή του να υπεραποδίδει έναντι του δείκτη τόσο στις 52 εβδομάδες (FTSE: +52%, Μυτιληναίος: +118%) όσο και από την αρχή του έτους (FTSE: +12%, Μυτιληναίος: +25%). Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η παρακάτω ρήση εκτιμώ ότι ταιριάζει σε μεγάλο βαθμό: Είναι μακράν καλύτερα να αγοράζεις μια εξαιρετική εταιρεία σε μέτρια τιμή (τρέχουσα αποτίμηση θα έλεγα) από μια μέτρια εταιρεία σε εξαιρετική τιμή (αποτίμηση)!

πιν

 

πιν


Flexopack: Ελκυστική αποτίμηση, με χαμηλή ωστόσο εμπορευσιμότητα

Η κρίση της πανδημίας δεν φάνηκε να επηρέασε τον όμιλο Flexopack, καθώς όχι μόνο δεν μειώθηκαν τα κέρδη της, αλλά ενισχύθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα, κυρίως λόγω σημαντικά αυξημένων ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες. Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός της εταιρείας έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, δηλαδή ο όμιλος, εφόσον αποπληρώσει όλα του τα δάνεια, θα έχει ταμείο 1,9 εκατ. ευρώ.

  • Ωστόσο, η εμπορευσιμότητα της μετοχής δεν δίνει μεγάλα περιθώρια για σημαντικές τοποθετήσεις, καθώς ο όγκος παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα (μ.ό. 2020: 1.120 τμχ. και 2021: 370 τμχ.). Οι δείκτες αποτίμησης για την εταιρεία, με βάση τα δημοσιευμένα αποτελέσματα του 2020, διαμορφώνουν δείκτη EV/EBITDA στις 5,1 φορές (!) τα EBITDA των τελευταίων 12 μηνών, ενώ ο δείκτης P/E μόλις που ξεπερνά τις 10,4 φορές τα κέρδη του 2020.

Τα καθαρά κέρδη του ομίλου για το 2020 διαμορφώθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 44%. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 97 εκατ. ευρώ, έναντι 89,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 8,6%. Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 20,7 εκατ. ευρώ, έναντι 14,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι ενίσχυση 41%, οφειλόμενη κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των πρώτων υλών αλλά και στη συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων.

Τα λοιπά χρηματοοικονομικά αποτελέσματα παρουσίασαν ζημίες 1,337 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 0,34 εκατ. ευρώ το 2019, οφειλόμενες κυρίως σε συναλλαγματικές διαφορές από την αποτίμηση απαιτήσεων και υποχρεώσεων σε ξένο νόμισμα κυρίως σε ζλότι Πολωνίας και σε δολάριο Αυστραλίας.

Τέλος, το δ.σ. προτίθεται να εισηγηθεί στην τακτική γ.σ. των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,087 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι μερισματική απόδοση 1% περίπου.

Moody’s: Η αναβάθμιση προ των πυλών

Ο επενδυτικός οίκος S&P κατά την τελευταία προγραμματισμένη αναθεώρηση αναβάθμισε την Ελλάδα σε “ΒΒ” από “ΒΒ- με θετικές προοπτικές”, δύο μόλις βαθμίδες από την επενδυτική, στο ίδιο επίπεδο με τη Fitch. Μία βαθμίδα πιο πίσω έχουν κατατάξει την Ελλάδα η Moody’s και η DBRS.

Στην παρούσα φάση η Moody’s ενδέχεται να αναβαθμίσει τη χώρα, ακολουθώντας τις S&P και Fitch. Οφείλω να πω πως η αναβάθμιση της χώρας από την S&P τον περασμένο μήνα ήταν μια θετική έκπληξη, καθώς ο οίκος δεν περίμενε να δει πώς θα κινηθεί η τουριστική περίοδος έχοντας περισσότερα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας, αλλά έσπευσε, φαίνεται, να το προεξοφλήσει. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία, και συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου 2020, ο οίκος Fitch είχε αναβαθμίσει κατά μία βαθμίδα την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας (χωρίς, βέβαια, να έχει αρχίσει να διαφαίνεται η πανδημία), αποτελώντας τον πρώτο οίκο αξιολόγησης που έφερε τη χώρα δύο βαθμίδες πριν την επενδυτική.

Τέλος, ο στόχος για τη χώρα παραμένει η επενδυτική βαθμίδα, καθώς αποτελεί προϋπόθεση τόσο από τον FTSE Russel όσο και από τον MSCI για την αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη από αναδυόμενη αγορά, όπου κατατάσσεται σήμερα.

πιν

Ατζέντα (18/5 – 23/5)

Σήμερα Τρίτη ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2020 η Fourlis, ενώ αύριο θα ακολουθήσει η ενημέρωση των αναλυτών-θεσμικών. Την ίδια ημέρα η Space Hellas έχει προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση αναλυτών.

Επίσης, την Τετάρτη ο ΟΠΑΠ αναμένεται να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021 (ενημέρωση αναλυτών την Πέμπτη), η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας έχει συγκαλέσει την τακτική γ.σ., ο ΟΛΘ θα πραγματοποιήσει την ετήσια ενημέρωση των αναλυτών, ενώ η Premia Properties έχει συγκαλέσει έκτακτη γ.σ.

Την Πέμπτη έχουν συγκαλέσει τακτική γ.σ. οι Σαράντης και Καραμολέγκος, τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συγκαλέσει έκτακτη γ.σ., οι Ιντρακόμ και Ιντρακόμ Κατασκευές έχουν προγραμματίσει την ετήσια ενημέρωση αναλυτών, ενώ η Frigoglass αναμένεται να ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021.

Την Παρασκευή έχουν συγκαλέσει την τακτική γ.σ. τα Πλαστικά Θράκης, η AS Company αναμένεται να προβεί στην ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει το Ισοζύγιο Πληρωμών για τον Μάρτιο. Την ίδια ημέρα το μεσημέρι στις 14.00 λήγουν οι σειρές των παραγώγων για τον Μάιο, ενώ το βράδυ αναμένεται η ανακοίνωση από τη Moody’s της προγραμματισμένης αναθεώρησης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Στο εξωτερικό σήμερα Τρίτη, ανακοινώνεται η ανεργία στη Μ. Βρετανία, η μεταβολή του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη για το α’ τρίμηνο του 2021, οι άδειες οικοδομών και οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον μήνα Απρίλιο.  Επίσης σήμερα οι Home Depot (Dow Jones) και Walmart (Dow Jones) ανακοινώνουν τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021. Την Τετάρτη ανακοινώνεται ο πληθωρισμός τόσο στη Μ. Βρετανία όσο και στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο, ενώ μετά το κλείσιμο της Wall Street η Cisco (Dow Jones) ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου 2021. Την Πέμπτη έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του βιομηχανικού δείκτη Philadelphia Fed για τον μήνα Μάιο στις ΗΠΑ. Την Παρασκευή ανακοινώνονται στη Μ. Βρετανία οι λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο, ο βιομηχανικός δείκτης PMI στη Γερμανία για τον μήνα Μάιο και οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο.

* Ο κ. Δημοσθένης Τρίγγας είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς, BETA Χρηματιστηριακή

** Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Κεφάλαιο”