(18.10.2021)- Greek Market Overview: Η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους (Από τον Ηλία Ζαχαράκη)

Greek Market Overview

Ακόμα μία εβδομάδα με μικρές διακυμάνσεις και μικρά κέρδη στην αγορά, που όμως δεν έδωσαν λύση στην συσσώρευση που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότεροι ψάχνουν τους λόγους για τους οποίους η αγορά έχει αυτή την εικόνα ενώ έχουμε τα νέα εκείνα που μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγορά ανοδικά. Παρόλα αυτά έχουμε πει πολλάκις πως η αγορά έχει τους δικούς της κανόνες και χρόνους και δεν κινείται πάντα με τα νέα.

  • Οι σωστοί επενδυτές χαίρονται σε τέτοιες περιόδους μιας και είναι πρόσφορο το έδαφος για αναπροσαρμογές σε ένα χαρτοφυλάκιο. Άλλωστε να πούμε για ακόμα μία φορά πως οι μεγάλες αποδόσεις έρχονται σε υποπολλαπλάσιο χρόνο από μία συσσώρευση. Χρονικά η αγορά φαίνεται έτοιμη να δώσει τάση και να δοκιμάσει και πάλι να ψάξει τα υψηλά της.

Παραθέτουμε αρκετές εξηγήσεις γιατί η αγορά έχει αυτή την εικόνα παρόλα αυτά δεν έχει κανένα νόημα αν κάποιος βλέπει την μεγάλη εικόνα. Πληθωρισμός, έκρηξη τιμών σε ενέργεια, επιβράδυνση ανάπτυξης, πιθανός περιορισμός νομισματικής χαλάρωσης είναι μερικές μόνο εξηγήσεις για τον λόγο που οι αγορές έχουν αυτή την εικόνα.

  • Από την άλλη έχουμε την Ελληνική πραγματικότητα που μετά από πάνω από μία 10ετία έχει όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί με σημαντικούς ρυθμούς τα επόμενα χρόνια. Ήδη τα περισσότερα αποτελέσματα των εταιριών άλλες σε μεγαλύτερο ρυθμό άλλες με καθυστέρηση έχουν αρχίσει να δείχνουν ανοδική πορεία μετά από πολλά χρόνια.

Το θέμα είναι οι προοπτικές που πλέον υπάρχουν για το κοντινό και μεσοπρόθεσμο μέλλον για την οικονομία και τις εταιρίες. Θα πρέπει να οραματιζόμαστε το μέλλον και τι περιμένουμε από αυτό για να δούμε και το τι μπορεί να κάνει ένα χρηματιστήριο. Πολλοί θα πουν μα καλά οι ξένοι είναι σε μία φάση που μπορεί να διορθώσουν και να μας επηρεάσουν.

  • Ναι μπορεί να συμβεί αυτό αλλά αν κάποιος δει την μεγάλη εικόνα θα καταλάβει ότι αυτό θα μας επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό και χωρίς να χάνεται η μεγάλη εικόνα. Άλλωστε γιατί αυτό δεν συνέβη από την ανάποδη καθ’ όλη την διάρκεια της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια. 2 Αν κάποιος μόνιμα είναι απαισιόδοξος ποτέ δεν θα μπορέσει να πάρει από μία αγορά τα κέρδη που δίνει.

Δεν είπαμε να είμαστε αιθεροβάμονες, αλλά στην παρούσα φάση τουλάχιστον η κατάσταση είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ για το μέλλον. Σημαντικό δεδομένο είναι η ολοκλήρωση της ΑΜΚ της ΔΕΗ με πολλούς ξένους και εγχώριους επενδυτές να ετοιμάζονται να λάβουν θέση. Πάντα μία μεγάλη ΑΜΚ προβληματίζει μία αγορά βραχυπρόθεσμα μιας και τραβάει σημαντική ρευστότητα από το σύστημα.

  • Η περίπτωση της ΔΕΗ φαντάζει μία μεγάλη επενδυτική ευκαιρία για τους περισσότερους μιας και όταν ολοκληρωθούν τα Projects των ΑΠΕ της η εταιρία θα έχει σημαντικά μεγαλύτερη αξία. Άλλωστε οι επενδυτές λατρεύουν τις επενδύσεις μιας και τις προσδοκίες. Αν σκεφτεί τώρα κάποιος ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι και εγγυημένες σίγουρα ο τίτλος είναι μία πολύφερνη νύφη για πολλούς.

Στο τεχνικό σκέλος τώρα ο μόνος κλάδος που έχει δώσει αγοραστικό ημερήσιο σήμα από την προηγούμενη εβδομάδα είναι ο τραπεζικός. Για ακόμα μία εβδομάδα είχε πολύ καλύτερη εικόνα από της υπόλοιπη αγορά κλείνοντας ξεκάθαρα σε νέα υψηλά στοχεύοντας πλέον τις 583-595 μονάδες. Το stop του είναι στις 552 με το 555 να είναι σημαντική στήριξη.

  • Η EUROBANK που θεωρούμε ότι είναι και ο οδηγός πλέον στον κλάδο έκλεισε σε νέα υψηλό 52 εβδομάδων έχοντας απορροφήσει τις πωλήσεις της τελευταίας περιόδου και πλησιάζοντας πρώτη και πάλι την τιμή της ΑΜΚ του 2016.

Ο ΓΔ χρειάζεται σε πρώτη φάση να κατοχυρώσει το διαγραμματικό 896 με τον ftse25 το αντίστοιχο 2170 κάτι που θα μπορεί να του δώσει και πάλι στόχευση αν μη τι άλλο στα πρόσφατα υψηλά του. Η διάσπαση του 895 μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους σε πρώτη φάση με το 913.

  • Στατιστικά μετά από μία διόρθωση και ειδικά προς το κλείσιμο του χρόνου οι μετοχές που αποδίδουν περισσότερο είναι και αυτές που είναι πρώτες σε απόδοση για το έτος.. Επίσης αν κάποια fund έχουν σημαντικές θέσεις από τις ΑΜΚ (βλέπε ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΔΕΗ μετά την ΑΜΚ) θα κοιτάξουν να αποτιμήσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα τις θέσεις τους τέλος Νοεμβρίου. Στα στατιστικά μας ο ΓΔ τρέχει με κέρδη 10,60% για το 2021, με τον ftse25 στο +11,84%, τον τραπεζικό στο +9,9% και τον ftsem στο 29,08%.

Οι επιλογές μας στο +24,56% υπέρ αποδίδοντας του ΓΔ με 13,96. Από τις επιλογές μας η ENTERSOFT και ΣΠΕΙΣ με κέρδη 87% και 9% αντίστοιχα , ο ΑΒΑΚΑΣ με κέρδη 63%, η ΕUROBANK με 50% , η ΚΟΥΕΣ με 39%.

  • Πλέον δεν είμαστε μόνοι αισιόδοξοι για το μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς μιας και οι περισσότεροι παρόλα τα εμπόδια βλέπουν τις προοπτικές που έχουν ανοιχτεί. Απλά σε πολλές περιπτώσεις οραματίζονται πάντα μία μεγάλη διόρθωση που θα τους δώσει την ευκαιρία να τοποθετηθούν.

Φυσικά ακόμα και αν αυτό συμβεί και ακόμα και αν τοποθετηθούν σε μία διόρθωση το μόνο σίγουρο είναι ότι γρήγορα θα πάρουν κέρδη χάνοντας την μεγάλη εικόνα. Άλλωστε πόσοι έχουν βρει «την κατάρρευση» του s&p που έρχεται τα τελευταία 9 χρόνια

  • Είναι δεδομένο ότι είναι μία περίοδος που το “think big” έχει την τιμητική του και είναι λίγο έως πολύ δεδομένο ότι θα δώσει και μεγαλύτερες αποδόσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι σωστές επιλογές, η επιμονή, η σωστή διαχείριση του κεφαλαίου μας και η τεχνική ανάλυση είναι τα συστατικά που θα μας βοηθήσουν να κερδίσουμε την αγορά.

ΗΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ