18/02/2021: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (νο.2)

TI ZHTAME από τις… “Αναθεματισμένες” για το καλό της Αγοράς μας; Απλά, τίποτα το σπουδαίο… Να μην πέσουν κι άλλο… Ας κρατηθούν εδώ, τόσο δύσκολο είναι;;
 • Αφού οι αρμόδιοι δεν κατεβάζουν την στάθμιση τους στους δείκτες, ας φιλοτιμηθούν τουλάχιστον οι ίδιες. Αμαρτία να πληρώνουν οι ιδιώτες τα σπασμένα , όχι βέβαια ότι δεν φταίνε και αυτοί…
Άλλωστε, ο μ/μ τους έγραφε συνεχώς και… εμμονικά από πριν ξεκινήσουν τις ΑΜΚ τους… Μην ασχολείστε με δαύτες, δεν θα σας αφήσουν ούτε σεντ στο παντελόνι – Και δεν τους άφησαν μία και δυό φορές…
 • Τουλάχιστον σώθηκαν όλοι οι γνωστοί και φίλοι. Τώρα βέβαια, τις κοιτάμε με άλλο μάτι… Αλλά όχι με κεφάλαια που θα ξεπερνούν το 10%, μάξιμουμ το 15% του συνόλου.

****

TO ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ η διαπίστωση ότι οι Τραπεζικές έχουν απορροφήσει μόλις το 14% του συνολικού τζίρου. Ευχόμαστε και θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δεν είναι απλά μία σύμπτωση και ότι το φαινόμενο θα παγιωθεί σε πραγματικότητα.

 • Στο -2,7% ο ΔΤΡ στις… 444,5 μονάδες και -0,45% ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ που χωρίς αυτές θα ήταν θετικός τώρα. Και φυσικά, χωρίς αυτές ή με την ελάχιστη στάθμιση λόγω βεβαρημένου παρελθόντος  ο ΓΔ θα ήταν άνετα πάνω από τις 4000 μονάδες. Θα τα γράφουμε συνεχώς, αφού δεν αλλάζουν το τροπάριο.
Θα μας πείτε τώρα, μα τι περιμένετε από τους υπαλλήλους τους στην ΕΧΑΕ; Κάτι διαφορετικό; Και θα έχετε απόλυτα δίκηο. Δεν είμαστε όμως οι μοναδικοί. Να ξέρατε πόσοι άλλοι θα ήθελαν να εκφραζόντουσαν ελεύθερα σε αυτό το ζήξτημα
****
HMEΡΑ  ΔΕΗ και η σημερινή με την τιμή της στα 11,5000 ευρώ για τους πιστούς παλαιούς μετόχους της, εις βάρος των οποίων είχε διαπραχτεί ένα πρωτοφανές ανοσιούργημα κεφαλαιακής καταστροφής. Και το οποίο απέχει πολύ από να θεωρηθεί ως μία μερική αποκατάσταση της βλάβης τους. Τυχεροί βέβαια, διορατικοί και ευτυχισμένοι όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα απαράδεκτα χαμηλά της στα 1,5000 ευρώ και 300 εκατ. κ/φσης(!!!). Αλλωστε, το παν στην ΑΓΟΡΑ είναι το iming…
****
OMΩΣ σήμερα η Αγορά μας κερδίζει αρκετούς πόντους με τις κινήσεις που παρατηρούνται σε μετοχές όπως αυτές των ΟΤΟΕΛ, ΕΛΧΑ, CENER, με τα νέα ιστορικά υψηλά των Πλαστικών Κρήτης, τις αντιδράσεις που ξαναβγάζουν οι ΙΑΤΡΙΚΟ, ΠΑΣΑΛ (σε λίγο καιρό τίποτα δεν θα θυμίζει την αμαρτωλή) και την σταθερότητα που διατηρούν πολλές μετοχές αν και δίνουν την δυνατότητα καταγραφής υψηλών αποδόσεων…
****
ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ξαναβυθίζεται ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ του Χ.Α. που επιφέρει παράπλευρες απώλειες λόγω αναγκαστικών ρευστοποιήσεων άλλων μετοχών προκειμένου να καλυφτούν οι χασούρες των εξαρτημένων.

*****

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Στα 300 εκατ. ευρώ έφυγε το ΥΓΕΙΑ, στα 170 είναι το ΙΑΣΩ κι αυτό στα 125 εκατ. ευρώ; Προσοχή εδώ, ιδιαίτερη. 

***
NIKOS KAYKAΣ – Λ.ΔΕΠΟΛΑΣ: Ο ΓΔΧΑ υποχώρησε κατά την χθεσινή συνεδρίαση ενδεχομένως προμηνύοντας ότι οι ταλαντώσεις στα τρέχοντα επίπεδα θα συνεχιστούν εν αναμονή θετικών εξελίξεων στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά και των επερχόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου. Εν τω μεταξύ οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν με το εγχώριο 10ετές να κινείται και αυτό πάνω από το 0,8% (mid ytm), ήτοι στα επίπεδα που βρισκόταν στις αρχές Νοεμβρίου. Εκτιμούμε ότι η μέχρι και την περιοχή του 1,20% (mid ytm) αυτό πιθανότατα να μην αποτελέσει πρόβλημα στις εγχώριες αποτιμήσεις μετοχών.  Η σημερινή ατζέντα περιλαμβάνει τα νεότερα από την αγορά εργασίας και κατοικίας των ΗΠΑ καθώς και την επικαιροποιημένη μέτρηση καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

****

Calendar of Events – by OPTIMA

Macros

26/02/21 | Producer Price Index in Industry JAN & Turnover Index in Retail Trade DEC

EGM / AGM

24/02/21 | Sarantis (EGM)

Results

25/02/21 | Hellenic Petroleum (FY20)

26/02/21 | OTE (FY20)

23/03/21 | Titan Cement International, Fourlis Holdings (FY20)

29/03/21 | ATHEX Group (FY20)

08/04/21 | EYDAP (FY20)

___________________________

18/02/2021: Το χρηματιστηριακό σημειωματάριο του μ/μ από και για τον κόσμο του Χ.Α (νο.1)

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ: 

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

 • Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την… ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε, θα τον βάλεις να παίξει…

ΑΥΤΟΣ είναι ο ρόλος του προπονητή (επενδυτή). Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει τη σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές. Χωρίς στενοκεφαλιές, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την δυνητική απόδοση.

ΣΧΟΛΙΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ 

*****

Intracom (ΙΝΤΚΑ)@0,8380 ευρώ: Μέσω των θυγατρικών της Intrasoft και της Intracom Defense αναμένεται να διαπρέψει στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας δράττοντας ελληνικά αλλά και με διεθνή έργα. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του περασμένου Σεπτέμβρη ο όμιλος είχε ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων 1,3 δισ. ευρώ ενώ τα EBITDA του 9μήνου του 2020 παρά την παραφωνία του κατασκευαστικού κλάδου έκλεισαν με λειτουργική κερδοφορία 9,6 εκατ. ευρώ από 20,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Διαγραμματικά η μετοχή έχει διασπάσει ανοδικά τον μακροπρόθεσμο καθοδικό στροφέα “W” του 2018, δίνοντας έντονο τεχνικό προβάδισμα για την απαρχή μιας ανοδικής κίνησης προς τα ισχυρά σημεία αντίστασης των 0,89 και των 1,20 ευρώ. Χαρακτηριστική ίσως της περαιτέρω ανοδικής δυναμικής είναι και η ενδεδειγμένη επιστροφή επιβεβαίωσης της τμήσης πάνω στο επίπεδο των 0,75 ευρώ με τον αξιόλογο όγκο συναλλαγών των 3,7 εκατ. τεμαχίων. Η κεφαλαιοποίηση της Intracom – φανερά υποτιμημένη – λίγο κάτω στα 64 εκατ. ευρώ. (AΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ)

 • – 2021 – 

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ Από 35 εκατ. μέχρι 100 εκατ. ευρώ

Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ γίνεται με βάση την τρέχουσα αποτίμηση τους και τα περιθώρια ανόδου – πτώσης και το ρίσκο που αναλαμβάνει ο εν δυνάμει αγοραστής των μετοχών τους σύμφωνα πάντα με τις προσωπικές εκτιμήσεις μας.

ΓΙΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΙΝΤΡΑΚΟΜ 

ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ  ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΕΛΙΝΟΙΛ: Δεν χρειάζεται να τα επαναλαμβάνουμε. Απλά, εδώ, προσεχώς θα έχουμε εξελίξεις διττής φύσεως.
 • ΙΝΤΡΑΚΑΤ: Η μετοχή υστερεί συγκριτικά με τις υπόλοιπες του κλάδου της, αν και αναλογικά και συγκριτικά με τις υπόλοιπες εμφανίζει καλύτερους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Οι επενδυτές αναμένουν τα πρώτα θετικά δείγματα γραμμής στο ταμπλό και κυρίως την υπέρβαση του “απόρθητου”(;) οχυρού των 1,3500 ευρώ.

-2021-

ΓΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Λόγω σημαντικής ανόδου και κεφαλαιοποίησης (60 εκατ.) κάπου έβαλαν ένα φρένο. Σημείο κλειδί η χρήση 2020 και το guidance που θα δώσει η πολύ επιτυχημένη διοίκηση της για το 2021. Κινείται στο κάτω όριο του επιπέδου 2,2000 με 2,5000 ευρώ όπου κινείται εφέτος.

ΓΙΑ ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

 • ΙΚΤΙΝΟΣ:  Τα άσχημα είναι πίσω του και η χρήση 2020 σχεδόν προεξοφλημένη… Οταν ανοίξει ο δίαυλος μεταφορών προς την Κίνα θα είναι αργά. Για τις παραγγελίες υπάρχουν και οι τηλεδιασκέψεις, αν και οι κινέζοι προτιμούν οι ίδιοι να κατεβαίνουν στα λατομεία και να διαλέγουν με τα χεράκια τους!! ΥΠΟΜΟΝΗ και ΕΠΙΜΟΝΗ

 • Τα βήματα του καλού επενδυτή…

1. Ποτέ μην επενδύετε με κεφάλαια που δεν σας ανήκουν.

2. Διαλέγετε βραχυπρόθεσμες επενδύσεις με μεγάλη προσοχή.

3. Μην υπερφορτώνετε το χαρτοφυλάκιο σας.

4. Επενδύετε μόνο όταν είστε σίγουροι.

5. Ποτέ μην αγοράζετε στηριζόμενοι στις συμβουλές άλλων.

6. Μην ακολουθείτε το πλήθος.

7. Ποτέ μην κάνετε average down όταν πέφτει η τιμή.

8. Ποτέ μη φοβάστε να πουλήσετε όταν χάνετε.

9. Μάθετε από την εμπειρία σας.

10. Μην επενδύετε σε μεγάλο βαθμό όταν το κάνουν όλοι οι άλλοι.

11. Εξισορροπείστε την υπομονή με την πείρα.

****

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε: 

Related image
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες»:
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων.

 • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

 • Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών.

Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

 • Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.