Μάνος Σηφάκης – Λαρισαίος Αινστάιν στις ΗΠΑ

Ο 39χρονος Μάνος Σηφάκης δεν είναι ο τυπικός, νεαρός CEO που φιλοδοξεί να βρει κάποτε τα κεφάλαια για να μεταφέρει την εταιρεία του στη Silicon Valley. Το αληθινό του όνειρο είναι να δημιουργήσει τη δική του τεχνολογική Μέκκα στον… θεσσαλικό κάμπο, τιμώντας λετσι κάποια μέρα την ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο νεαρός επιχειρηματίας που ξεκίνησε από τη Λάρισα για να κατακτήσει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι σήμερα ένας από τους ταχύτερα ανερχόμενους επιχειρηματίες της Αμερικής. Το 2000 δημιούργησε στην Ελλάδα μια εταιρεία προώθησης προϊόντων, την Customedialabs, ενώ σήμερα διαθέτει πελάτες – κολοσσούς από όλο τον κόσμο, όπως την Johnson & Johnson, την ING, το Ronald Macdonald Foundation και την Exxon Mobile. Αυτή τη στιγμή η έδρα της επιχείρησής του είναι η Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Το όνειρό του να ξεκινήσει τη δική του εταιρία υπήρχε από τα παιδικά του χρόνια στη Λάρισα, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε μηχανολογία και πληροφορική στο πανεπιστήμιο του Manchester, στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του, μετακόμισε στη Φιλαδέλφια μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του, Maria Polenta, για να ανοίξει τα φτερά του στον τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών.

ΜΑΝΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

Όταν στα 25 του ίδρυσε την Custom IT (εταιρεία που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της τεχνολογίας), ο μοναδικός εργαζόμενος σε αυτήν ήταν ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας και ειδικά στον ελεύθερο του χρόνο, επεξεργαζόταν τρόπους να διευρύνει την πελατειακή βάση της εταιρείας στην περιοχή της Ευρώπης. Κι όταν επέστρεψε πια στις ΗΠΑ είχε ήδη δημιουργήσει και δεύτερο γραφείο στη Λάρισα. Με την περίπτωση του Μάνου Σηφάκη έχουν ασχοληθεί διεθνή media του βεληνεκούς του CNN, καθώς ήταν ένας από εκείνους τους επιχειρηματίες που κατάφεραν να αναπτυχθούν εν μέσω κρίσης. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η πορεία της εταιρείας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το 2007 η εταιρεία μετονομάστηκε σε customedialabs.

Σήμερα η εταιρεία αριθμεί περισσότερους από 50 εργαζομένους πλήρους απασχόλησης, οι οποίοι είναι μοιρασμένοι μεταξύ ΗΠΑ και Λάρισας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πελάτες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Με τι ακριβώς ασχολείται όμως η customedialabs; Στην ουσία, πρόκειται για μια διαδραστική startup που ασχολείται με τα media και που συνδυάζει το έξυπνο μάρκετινγκ με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. To όνομα, εξάλλου, της εταιρείας δήλωνε το “πάντρεμα” του μάρκετινγκ με την τεχνολογική καινοτομία.

SIFAKISS

Όπως είπε ο ίδιος, μιλώντας στο andro.gr, “πρόκειται για μια εταιρεία marketing που χρησιμοποιεί τα ανερχόμενα ΜΜΕ και τις εφαρμογές μέσα από τεχνολογίες αιχμής, ούτως ώστε ένα προϊόν να γίνεται απόλυτα ανταγωνιστικό σε ένα περιβάλλον που εξελίσσεται πάρα πολύ γρήγορα. Η εταιρεία μας χωρίζεται δύο τμήματα: το ψηφιακό marketing και το software service division. Το τελευταίο παρέχει εργαλεία που τεκμηριώνουν την υπεροχή των εκάστοτε προϊόντων των πελατών μας. Έτσι δημιουργούμε εμπειρίες και λύσεις που προωθούν τις πωλήσεις”.

Η customedialabs θεωρείται από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς «παίκτες» στην αγορά της Φιλαδέλφιας και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου ενός βραβείο Webby για την ιστοσελίδα του Μουσείου Επιστήμης και Βιομηχανίας και ένα ασημένιο βραβείο ADDY για το marketing στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Στόχος του Μάνου είναι, όπως έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του, να δημιουργήσει την Silicon Valley της Ελλάδας, με εταιρείες που θα δίνουν έμφαση στο καινοτόμο ψηφιακό μάρκετινγκ και θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.