Σχόλια και επιλογές για τους επενδυτές του Χ.Α (21/9)

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ με την εκτίμηση που είχε κάνει στο ξεκίνημα του 2017 ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας για τον ΠΟΛΥΠΑΘΟ αλλά και ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΖΟΜΕΝΟ ΚΛΑΔΟ των ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ (όμοιες τους δεν θα ξαναβγάλει το Χ.Α):

 • Για πολλά χρόνια οι τραπεζικές μετοχές δεν θα είναι επενδύσιμες (investable).
 • Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα καθαρίσουν οι ισολογισμοί τους, ούτε θα μπορεί να καταλάβει πόσα και ποια δάνεια εξυπηρετούνται κάθε φορά.
 • Άρα, θα μιλάμε για μετοχές που δεν θα δύναται κάποιος να αποτιμήσει.

Οι τίτλοι αυτοί θα είναι έρμαιο κερδοσκοπικών funds, αλλά και όσων διεθνών επενδυτών έβαλαν τα λεφτά τους και έχουν απόλυτη ανάγκη να μοχλεύσουν και να ταλαντώσουν αυτές τις μετοχές, προκειμένου να βγάλουν κέρδη, ή να περιορίσουν τις απώλειές τους.

ΠΟΛΥ ΣΕΜΝΟΣ ο Νίκος Χρυσοχοίδης ασφαλώς κάνει τον πατέρα του πολύ υπερήφανο που βλέπει σε τι χέρια ή μάλλον σε τι μυαλά έχει παραδώσει την εταιρεία που κι αυτός είχε παραλάβει από τον δικό του πατέρα…

ΥΓ: Το δε ΤΟΠ11 των επιλογών του είναι απίστευτο… Να το ξαναθυμίσουμε για του λόγου το αληθές…

 • ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και Motor Oil…

________

ΣYNEXIZOYME (ΚΑΙ σήμερα) με μία αφιέρωση σε όλους εκείνους (ανάμεσά τους και εμείς μερικές φορές) που σας τα… είχαν πει!!!

 • ΣΥΧΝΗ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ, για να μην…ξεφεύγουμε:
Υπάρχουν (3) ειδών «χρηματιστηριακοί προφήτες» σύμφωνα με τον Burton Malkiel:
     
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν…
 • Αυτοί οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν…
 • Και αυτοί οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν γνωρίζουν, αλλά πληρώνονται αδρά για να προσποιούνται ότι γνωρίζουν.

_______________

 

 • Μία Αγορά που πέφτει με αυτή την δύναμη, καλό θα ήταν να την αφήσουμε να μας δείξει της προθέσεις της, εκτός και αν επενδυτικά περιμέναμε υπομονετικά να πάρουμε θέσεις σταδιακά, σε τίτλους που διορθώνουν.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι, αν και η Αγορά μας δίνει σημαντική διόρθωση, παρόλα αυτά θεωρούμε ευκαιρία τουλάχιστον για αυτούς που είχαν παραμείνει εκτός Αγοράς να αρχίσουν να παίρνουν θέσεις.

 • Το 850 ήταν ένας πολύ μεγάλος και σημαντικό στόχος για να υπερκερασθεί αδιόρθωτα, με την διόρθωση να καθυστερεί άλλα να έρχεται. Το Χ.Α. έχει να βγει σε υπερπώληση από τον Ιούνιο του 2016 (15/6) και ουσιαστικά, όσο και αν φαίνεται περίεργο, η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση το βοηθάει για την μετέπειτα πορεία του.

 • ΥΨΗΛΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 500 εκατ. ευρώ και άνω) 

!MODEL PORTFOLIO ALPHA FINANCE(1): Τις μετοχές που περιλαμβάνονται στο model portfolio παρουσίασε η Alpha Finance σε σχετικό report με αφορμή το 12ο roadshow του Χρηματιστηρίου στο Λονδίνο. Οι μετοχές του χαρτοφυλακίου είναι οι: ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΛΠ, Τιτάνα και ΟΤΕ.  Από αυτές, κορυφαίες επιλογές είναι η Εθνική και ο Μυτιληναίος.

!MODEL PORTFOLIO ALPHA FINANCE(2): Για την ΕΤΕ@0,3010 ευρώ η χρηματιστηριακή διατηρεί την τιμή-στόχο των 0,4300 ευρώ και τη σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ. Σε ό,τι αφορά τον ΜΥΤΙΛ@8,1500 ευρώ η τιμή-στόχος τίθεται στα 10,5000 ευρώ με σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ.

!MODEL PORTFOLIO ALPHA FINANCE(3): Η χρηματιστηριακή θέτει στα 8,4500 ευρώ την τιμή-στόχο για τα EΛΠΕ@7,1200 ευρώ με σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ. Παράλληλα θέτει υπό αναθεώρηση την αποτίμηση για τον Ελλάκτωρ, ενώ η σύσταση παραμένει ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ…

 • Για τις μετοχές των ΟΤΕ@10,3600 (έχει δώσει στη τελευταία έκθεση της  TIMH ΣTOXOY τα 13,2000 ευρώ)
 • ΜΠΕΛΑ@14,1200 (έχει δώσει στη τελευταία έκθεση της  TIMH ΣTOXOY τα 15,6000 ευρώ) και
 • ΤΙΤΚ@22,1600 ευρώ..
 • Τόσο η τιμή-στόχος όσο και η σύσταση είναι υπό αναθεώρηση.

!MODEL PORTFOLIO ALPHA FINANCE(4): Όπως τονίζουν οι αναλυτές της η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εξέλθει από το τούνελ αλλά φαίνεται να έχει πάρει τη στροφή. Η ανάπτυξη έχει επανέλθει, οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι ενθαρρυντικές και οτ πολιτικό ρίσκο είναι χαμηλό. Παράλληλα τονίζει ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να έχουν τα μεγαλύτερα οφέλη από μια σημαντική οικονομική ανάκαμψη.

!ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΕΚΘΕΣΗ: Η  Piraeus Sec διατηρεί την τιμή-στόχο των 11,0000 ευρώ και τη σύσταση ΥΠΕΡΑΠΟΔΟΣΗ για τη μετοχή.

!ΟΤΕ – ΕΚΘΕΣΗ: Την τιμή στόχου των 13,1000 ευρώ και τη σύσταση ΑΓΟΡΑ διατήρησε η Eurobank Equities για τον τίτλο που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες επιλογές της.

 • Για το 2017 προβλέπει ότι ο ΟΤΕ θα έχει κέρδη 202,7 εκατ. και έσοδα 3,91 δισ. ευρώ.
 • Κρίσιμος παράγοντας για το re-rating του Οργανισμού είναι τα μερίσματα που διανέμει.
 • Μία επιστροφή περίπου του 80% των ταμειακών ροών θα μεταφραζόταν σε μέρισμα 0,60-0,70 ευρώ την περίοδο 2018 – 2019.

!ΟΠΑΠ – ΕΚΘΕΣΗ: Η Eurobank Equities δίνει τιμή στόχου τα 10,70 ευρώ ανά μετοχή με σύσταση ΑΓΟΡΑ…

 

 • ΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 150 μέχρι 500 εκατ. ευρώ)

!ΤΑΜΠΛΟ: Αφού ο ΑΔΜΗΕ δεν μπορούσε να φτάσει την ΔΕΗ ανεβάζοντας τον πήχη του, ήρθε η ΔΕΗ κατεβάζοντας τον δικό της και “τακίμιασαν” ξανά… Στα 457 εκατ. η κ/φση της ΔΕΗ και στα 450 εκατ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ…  Από το -4,4% στο -0,2% τα ΕΧΑΕ, κρατάει τα 23,00 ευρώ η ΟΤΟΕΛ, από το -3,5% στο +2,8% ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ (κάποιοι χάνουν πολλά εδώ και προσπαθούν ανεβοκατεβάζοντας τιμές να μειώσουν την χασούρα τους)…

!ΤΑΜΠΛΟ(1): Βράχος ο ΦΡΛΚ, σταθερός και χθες , από το -5% στο -0,8% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ(!), πάντα κοντά στα 12,00 ευρώ ο ΣΑΡΑΝΤΗΣ, από τα 1,3100 στα 1,0700 η CENER (-1% χθες),από το -8,6% στα ΙΣΑ της η ΑΤΤΙΚΗΣ αλλά η τιμή γράφει… 0,0700 ευρώ…

 • ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ (Από 50 μέχρι 150 εκατ. ευρώ)

!ΤΑΜΠΛΟ: Με απώλειες 8% η ΜΙΓ που έχανε μέχρι και 12%, ενώ βλέπει την κ/φση της να υποχωρεί κάτω και των 100 εκατ. ευρώ (97,7 εκατ.), πάλι κάτω η ΧΑΚΟΡ κι από τα 1,0000 στα 0,8710 ευρώ (4 φορές προσπάθησε να σπάσει το 1,00 ευρώ, αλλά δεν τα κατάφερε) χωρίς να έχει πει την τελική… κουβέντα της (είναι άλλωστε πολύ πολύ ενωρίς)…

!ΤΑΜΠΛΟ(1): Να τονίσουμε τις πολύ καλές παρουσίες διαρκείας από τις μςετοχλές των ΚΟΥΕΣ, ΟΛΥΜΠ, ΝΗΡΕΑ, ΕΥΠΙΚ… Από το -8% στο -2% η ΙΝΤΡΑΚΟΜ, έχει βρει βάση στήριξης στα 0,3000 το ΥΓΕΙΑ, δεν μπορεί το ΙΑΣΩ να ξεφύγει από τα 0,7000 ευρώ…

!ΙΧΘ/ΓΕΙΕΣ: Προς το τέλος του μήνα φαίνεται να πηγαίνει η ημερομηνία των δεσμευτικών προσφορών (AN KAI ΠΟΛΥ ΑΜΦΙΒΑΛΟΥΜΕ) για τις δύο εισηγμένες ιχθυοκαλλιέργειες Νηρέα και Σελόντα.

Το πλήθος των ενδιαφερομένων δείχνει ότι το τίμημα θα είναι ικανοποιητικό, τουλάχιστον για τις τράπεζες που έχουν κεφαλαιοποιήσει μέρος των δανειακών απαιτήσεων στα επίπεδα των 30 λεπτών.

 • Όπως και να έχει η πώληση πάνω από αυτό το επίπεδο τιμών θα είναι θετική για τις τράπεζες (και οι 4 συστημικές έχουν μερίδιο στα δάνεια) οι οποίες θα δουν την ρευστότητα τους να βελτιώνεται και κάποια κολλημένα δάνεια να γίνονται ενήμερα.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα ο Νηρέας ενώ γύρισε θετικός σε λειτουργικό επίπεδο η τελική γραμμή παρέμεινε στο κόκκινο παρά την συρρίκνωση των ζημιών στα 2,6 εκατ. ευρώ.

 • Ο Τραπεζικός δανεισμός της εταιρίας διαμορφώθηκε στα 182,1 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί το ταμείο διαμορφώνεται σε 165,2 εκατ. ευρώ.

ANAΦΟΡΕΣ 

CREDIT SUISSE: Ελλάδα, η φθηνότερη αγορά στον κόσμο (7/9) Το ΧΑ είναι τσάμπα και είναι θέμα χρόνου οι φθηνές μετοχές που το απαρτίζουν να δουν πολύ υψηλότερες τιμές.

ΤΑΜΠΛΟ: ΧΘΕΣ  ήταν η ημέρα που οι TRADERS πήραν γερές ανάσες… Δεν ήταν λίγες οι ευκαιρίες…

ΕΜΠΝΕΥΣΕΙΣ: ΕΤΕ από -5,2% στο +5,6%(!) ΑΛΦΓΑ από το -6,2% στο +2,8%, ΕΥΡΩΒ από το -6,6% στο Ισοδύναμο, ΑΤΤΙΚΗΣ από το -8,6% κι αυτή στο Ισοδύναμο, ΚΑΗΚΑΝ όσοι δοκίμασαν με την ΠΕΙΡΑΙΩΣ(τελικά όλα εδώ πληρώνονται…)…

_________

 • ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.